Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako meni kum kaže, sve što stekneš potrošiće neko i jedan je život itd...

Evo jedne slike za čuveni ROI, morao sam da stanem kolima i sada da uslikam, stoji godinama ovde bilbord. @Salev85 ti računaš da je 40-45god a ovde 12-14god 😉
IMG_0508.jpeg

Evo jedne slike za čuveni ROI, morao sam da stanem kolima i sada da uslikam, stoji godinama ovde bilbord. @Salev85 ti računaš da je 40-45god a ovde 12-14god 😉
Pogledajte prilog 235219
Ok, ovo je reklamni bilbord, ja lično ne verujem da se izdavanjem u vikend naselju Kopaonika može ostvariti ROI od rente u nivou od navedenih 7-8% ali kalkulacija koja obuhvata narednih 45 godina, bez da se u obzir uzme period od proteklih 10 godina mi ne deluje kredibilno.

Pa ok, jasno je ovo. Mislim da ipak slabo ko od nas u regularnom životu može da se pohvali time da kupuje investiciono nekretnine jer je tako u mogucnosti. Ljudi obično kupe stan za život i onda stekaju da kupe nešto investiciono da im donosi pare od kirije. A to nužno onda dovodi do toga da ti život trpi sa strane jer ta kirija svakako nije dovoljno visoka da ti pokrije investiciju i sve ono čega se si se odricao da bi kupio to nešto investiciono.
Ja ne želim da se stekam kako bih kupio nešto za 200 hiljada i onda ubirao od toga 700-800 EUR mesečno. Jednostavno smatram da tih 200 hiljada na gomili može da mi napravi život mnogo boljim nego tih 700 mesečno koje ću da uzimam od kirije.
Samo što retko ko ima na gomili 200k u kešu... Mislim da je tu velika razlika. Ja lično iz jednog u drugi i sad u treći kredit ulazim. Ovaj zadnji se zove kredit (fazno plaćanje po izgradnji, dok se zvanično to kod nas vodi kao keš kupovina)! Meni bukvalno ne trpi nista ali apsolutno nista. Osim kao što sam rekao da letujem po Evropi a ne po Maldivima. Eto to je jedini "kompromis" koji pravim. Mada to po meni ni nije nikakav kompromis. Čak ne idem u Srbiju nikad ni autom već uvek avionom (nezavisno od razlike u ceni), u Srbiji uzmem rent-a-car.
Ja ipak mislim da "pare imaju noge" i da treba da se kupi ako moze da se kupi, a da ne jedeš samo kosti i kačamak ili carnex nareske.
Da li ima boljih ROI investicija od stana - DA. Da li ima lakših u smislu manje cimanja - DA. Najbanalniji i najsigurniji je eurske obveznice Srbije, em prinos oko 5% em vezano za euro em bez poreza, i bez cimanja...

Čini mi se da sam u poslednjih 5 dana čuo minimum 43 puta da je neko pomenuo famozni "ROI".
43,23 nikad da se smire.

Ma naravno da je reklamni bilbord, jedini koji sam video da se tako reklamira, ja zbog toga nisam tu ni gledao pre par godina kada sam kupovao(nekog su sigurno privukli sa ovim).To smo već i pričali da ne može da se garantuje, da li će se potpisivati Ugovor i ko to uopšte može da garantuje.
Uglavnom bude sa Investitorom potpisan na godinu dana Ugovor za izdavanje a posle već zavisi od njihove popunjenosti i sezone.
Imam apartman na vikend naselju i poznajem dosta vlasnika pa znam kako funkcioniše.
Treba paziti kada se kupuje u izgradnji dosta više nego u BG-u i NS-u, jer ako se loše izgradi zgrada imaju vlasnici problema sa dosta stvati, vlagom i održavanjem najviše.
Niko od nas ne može da zna šta će biti za 20god a ne 40god.
Ja gledam iz neke prošlosti kako se kretala cena nekretnina u ozbiljnim gradovima.
Naravno da imamo i loša vremena koja svi moraju da uzmu u obzir.
I uvek bih rekao da je jedan važan faktor upravo osoba koja izdaje i kupuje stan ili apartman, jer nije to sve tako jednostavno.
Ako neko kupi po APP ceni i loš je stanodavac onda je i ROI lošiji.
Ako se loše brineš o nekretnini ili zapadneš u zgradu u kojoj stanari neće da plaćaju održavanje, uzmeš loše majstore koji ti naprave neku grešku u stanu itd...
Izdaš nekim podstanarima sa kojima imaš problema i sa kojima se sudiš godinama, kako da kažem i ovo je posao i neka procena i kod svakoj je drugačije i dosta se razlikuje, kao i u svakom poslu/ulaganju.

Čim je reklama pomnoži s 2 da bi dobio realno stanje :)
Zavisi od tvog angažovanja, mnogo je lakše u velikim gradovima.
Mislim da sam par puta pisao da na planini ili moru vredi ako ćeš ga lično dosta koristiti.
Pod lično mislim tvoji najbliži.
Tu su benefiti neki drugi po meni a ne samo ekonomski.
Jer neko može da bude bez pritiska mesecima na toj turističkoj destinaciji.

MOye li se sto uzet za oko 120k nbg zemun bezanija i tako neke normalne lokacije. Jendosoban.

Vidim.
Pise da je terasa 16m2 - to nije ušlo najverovatnije u uknjižbu.
Meni izgleda dobar stan za te novce, to što nije sve uknjiženo po meni nije problem.
Ako je ostalo ok, eto ga jedan uz renoviranje ok stan.
Čak se može i napraviti od dnevne dve sobe, od kojih jedna može da se spoji sa kuhinjom(open space).
Stan ima dva mokra čvora što je super.
Dok terasa stvarno može da se sredi i opremi i bude na neki način glavna prostorija u ovom stanu.
Ima lepog potencijala po meni ovaj stan.

Pogledajte prilog 235219
Da je stvarno 12.... to se ne prodaje 🙂.

Inače za ostale što i dalje pričaju da je ok na ROI 40+ godina kupiti stan (a Rusi još nisu otišli, a kada će, ne znamo) slobodno neka kupe još po jedan stan pa makar i na 1% kredit. Neka iskoriste situaciju dok nije 70+ 😆.
Ja i dalje ostajem pri svom da sada polako ulazimo u fazu kada država uzima nazad ono što je dala. Primer: inflacija u 2024 godini je bila isključivo domaća. Uvozni proizvodi nisu poskupeli.

Kazes da puca balon ?
Ne još. Ako gledamo prethodne periode, iskustva iz 2006-2009, chf kredite itd, treba par godina da se ljudi zaduže na max. Do ekspa nepromenjeno stanje mislim pa makar Evropu udarila recesija. Daće država svojima da se pripreme minimum godinu dana fore. A država će preuzeti dug na sebe tj svi mi.

Ne još. Ako gledamo prethodne periode, iskustva iz 2006-2009, chf kredite itd, treba par godina da se ljudi zaduže na max. Do ekspa nepromenjeno stanje mislim pa makar Evropu udarila recesija. Daće država svojima da se pripreme minimum godinu dana fore. A država će preuzeti dug na sebe tj svi mi.
Evo da bude i tako znači do 2027 nema izmena a od 2020 počinje ludilo s cenama i sa izgradnjom. Znači neko treba da čeka 7 god min da bi se nešto iskorigovalo (i to je pitanje da li i kako i za koliko). Zvuči dobro da si kornjača pa imaš 300 godina ovako ode 7 godina u vazduh... Računaj da je radni vek 40 godina i da prvih 10 I poslednjih 10 nisu nešto "profitabilne". U početku puno radiš a mala plata i funkcija mada raste ali mala. Na kraju samo se voziš do penzije. Tako da praktično bacio si pola najproduktivnijeg radnog veka....

Vrh