Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne može se zanemariti da živimo u kapitalističkim uređenju koje zahteva ekonomsku pismenost.
Sve što ste pisali se rešava diverzifikacijom.
Miks manje rizičnih i više rizičnih tipova imovine.
Stariji ljudi su govorili da se žito seje bar na tri različite parcele da ako led udari da i dalje imamo hleba.
Diverzifikacija...DA pokušavam ali bilo šta u neresenom tržistu gde oni koji drže monopol ustvari peru pare...i gde inspekcija dolazi samo kod prijavljenih firmi a one nelegalne nema ko da kontrološe ...itd itd

Mislim da je ključ u ovoj tvojoj rečenici da ti život ne trpi sa strane. Mislim da kod mnogih koji investiciono kupuju život uopšte ne trpi. Znači ne moraju da jedu carnex mesne nareske i dimnjene kosti od Matijevića. Mislim da većina koja kupuje investicione stanove to radi od para koje bi inače bile potrošene na neke ekstremne stvari (tipa letovanje na Maldivima umesto u Grčkoj ili Turskoj)...
Pa ok, jasno je ovo. Mislim da ipak slabo ko od nas u regularnom životu može da se pohvali time da kupuje investiciono nekretnine jer je tako u mogucnosti. Ljudi obično kupe stan za život i onda stekaju da kupe nešto investiciono da im donosi pare od kirije. A to nužno onda dovodi do toga da ti život trpi sa strane jer ta kirija svakako nije dovoljno visoka da ti pokrije investiciju i sve ono čega se si se odricao da bi kupio to nešto investiciono.
Ja ne želim da se stekam kako bih kupio nešto za 200 hiljada i onda ubirao od toga 700-800 EUR mesečno. Jednostavno smatram da tih 200 hiljada na gomili može da mi napravi život mnogo boljim nego tih 700 mesečno koje ću da uzimam od kirije.

Osećaj slobode koji donosi pasivan prihod nema cenu. Nije poenta gomilati nužno stanove, ali štednja i investiranje je esencija kvalitetnog i bezbrižnog života. Ja bih radije potrošio milion eur u investicione stanove i imao garantovan prihod od par hiljada eur mesečno , nego spucao taj novac u penthouse u neke automobile, glisere i luksuzne stvari i pribojavao se šta će se dogoditi ako izgubim posao kada naiđe neka kriza.
Boj se ovna, boj se govna…

Pa ok, jasno je ovo. Mislim da ipak slabo ko od nas u regularnom životu može da se pohvali time da kupuje investiciono nekretnine jer je tako u mogucnosti. Ljudi obično kupe stan za život i onda stekaju da kupe nešto investiciono da im donosi pare od kirije. A to nužno onda dovodi do toga da ti život trpi sa strane jer ta kirija svakako nije dovoljno visoka da ti pokrije investiciju i sve ono čega se si se odricao da bi kupio to nešto investiciono.
Ja ne želim da se stekam kako bih kupio nešto za 200 hiljada i onda ubirao od toga 700-800 EUR mesečno. Jednostavno smatram da tih 200 hiljada na gomili može da mi napravi život mnogo boljim nego tih 700 mesečno koje ću da uzimam od kirije.
Sta je život mnogo boji ?
Da pojedeš i popiješ skuplje?
Sad gladuješ ?
Sta radiš sa 200k nego investiciono ulazeš ?
Aha..kupio bi bolji auto i boss majice?
Šta misliš koliko traju tih 200k ?
A da uzimaš 1000 evra mesečno i ostane ti uvek tih 200.000 to je promasaj ...????
Vauuuuu

Sad gladuješ ?
A da uzimaš 1000 evra mesečno i ostane ti uvek tih 200.000 to je promasaj ...????
Vauuuuu
Mnogo je veliko ulaganje a mnogo mali povrat, jednostavno. Ne bih zarobio keš u nešto čemu treba 20 godina da se isplati, jer ne zivim 3 života pa da razmišljam na period od 20 godina. A ako imam već svoj stan, uz racionalno raspolaganje tih 200 hiljada na gomili čini život znatno drugačijim.

Mnogo je veliko ulaganje a mnogo mali povrat, jednostavno. Ne bih zarobio keš u nešto čemu treba 20 godina da se isplati, jer ne zivim 3 života pa da razmišljam na period od 20 godina. A ako imam već svoj stan, uz racionalno raspolaganje tih 200 hiljada na gomili čini život znatno drugačijim.
Zemlja je ravna ploča

20 godina je ok za isplativost (onaj ROI od 5% o kome sam pričao i on čini granicu isplativosti). Imaćeš tu i jedno renoviranje pa je to oko 23-25 godina. Cimaš se ali imaš neku korist. Osetićeš makar jednim delom života to cimanje. Problem je što ti trenutno ne treba 20-25 godina da vratiš uloženo.... nego 40-45. I tu se svaka kalkulacija gubi. Ne isplati ti se kupovina radi izdavanja. Jedino ako baš imaš mnogo viška novca ili si prodao nešto što si već imao pa onda kao kupiš. Od nule, još ako je na kredit.......ne postoji odvratniji period za kupovinu maltene poslednje 20-24 godine.

20 godina je ok za isplativost (onaj ROI od 5% o kome sam pričao i on čini granicu isplativosti). Imaćeš tu i jedno renoviranje pa je to oko 23-25 godina. Cimaš se ali imaš neku korist. Osetićeš makar jednim delom života to cimanje. Problem je što ti trenutno ne treba 20-25 godina da vratiš uloženo.... nego 40-45. I tu se svaka kalkulacija gubi. Ne isplati ti se kupovina radi izdavanja. Jedino ako baš imaš mnogo viška novca ili si prodao nešto što si već imao pa onda kao kupiš. Od nule, još ako je na kredit.......ne postoji odvratniji period za kupovinu maltene poslednje 20-24 godine.
Jbg ja slično razmišljam, ali se većina foruma sa tim ne slaže…nego ako imaš nešto kesa daj to odma u ciglu i da se izdaje, jer kirija je kirija pa makar ti trebalo i nekoliko decenija da se otegneš ne bi li tvoja investicija dobila poentu. A do tad, luk i voda, al važno je da je stan tu (investicioni).

Bolje na Dubai, brza kola i fensi odecu da spiskas pare znaci 😂
Nisam nužno to rekao, to bi moglo biti preterivanje. Ali olakšan život sigurno da, umesto da grebem kod zakupca svakog prvog na vrata ne bi li mi udelio moju crkavicu.
Btw ne vidim ni šta je u tom Dubaiu tako loše, ako se ima mogucnosti treba i to videti. Sigurno nije losije od sedenja u svoja 4 zida i maženja gotovine u slamarici jer misliš da ti je dato 3 života da živiš pa ćeš taj jedan skromno u krugu porodice.
Naravno, sve to ukoliko se ima mogucnosti.

Poslednja izmena:
Sad gladuješ ?
Vauuuuu
Tesko ces danas naci tih 1000 evra na 200k ulozenih, bar ne u Bg. Narocito ne 1000 evra neto.

Evo nesto iz FTa...

Prilozi

• IMG_20250412_172005.jpg
    IMG_20250412_172005.jpg
    66,6 KB · Pregleda: 46
Nisam nužno to rekao, to bi moglo biti preterivanje. Ali olakšan život sigurno da, umesto da grebem kod zakupca svakog prvog na vrata ne bi li mi udelio moju crkavicu.
Btw ne vidim ni šta je u tom Dubaiu tako loše, ako se ima mogucnosti treba i to videti. Sigurno nije losije od sedenja u svoja 4 zida i maženja gotovine u slamarici jer misliš da ti je dato 3 života da živiš pa ćeš taj jedan skromno u krugu porodice.
Naravno, sve to ukoliko se ima mogucnosti.
Pa ne mozes ni svaki mesec na odmor, barem ne kad imas svoj biznis i klijente...

A mislim da je kupovina besnih kola ili brendirane odece tek bacanje para, kupis nesto sto ti propadne i gubi vrednost.

Za putovanja i hranu, iskustva se slazem da ne treba se stiskati ali ja pored posla mogu max 2-3 puta godisnje da odem negde, obaveze su problem a ne pare...

Jbg ja slično razmišljam, ali se većina foruma sa tim ne slaže…nego ako imaš nešto kesa daj to odma u ciglu i da se izdaje, jer kirija je kirija pa makar ti trebalo i nekoliko decenija da se otegneš ne bi li tvoja investicija dobila poentu. A do tad, luk i voda, al važno je da je stan tu (investicioni).
Nemam ja problem sa tim. Neka ode i na 100 godina. 5k Mirijevo i tako to. Neka država subvencioniše svoje investitore sa 1% učešćem na 70 godina gde će prvih 15 plaćati kompletno ratu ali to mora da dođe na naplatu. Kad tad.
Može neko da se ne slaže koliko hoće. To ne utiče na osnovnu logiku. Pa neka traje ova suluda situacija još 7 godina ako treba.

Nije baš luk i voda ako imaš kiriju od 700eur i nisi podstanar 😉
Slažem se da ima mnogo boljih načina da se ulože novci, znanje, obrazovanje koje se posle može unovčiti, pa kasnije samostalno biznis, posao, partnerstvo ili suinvestiranje sa nekim, u zdravlje naravno da treba da bi prožive duže i budeš aktivan za buduće ulaganje(mada je to uglavnom besplatno, fizička altivnost i ok ishrana, spavanje ...) itd...
Možeš u berzu takodje, akcije itd...
Dubai je relativno i jeftino obići i dobro je za videti po meni, mnogo ideja se može pokupiti i jedan futuristički grad.
Po meni bi svako trebao prvo da ulaže u ono u čemu je po struci i šta najbolje poznaje i u kojem je okruženju, u prošlosti se pokazalo jako dobro ulaganje u nekretnine i pošto nemamo razvijeni znanje oko berze to je prvo što većina radi, ali treba govoriti i da nisu svi dobro prošli u tome.
Ja bih dao tu primere Kopaonika i Zlatibora sa običnim apartmanima koje su ljudi kupovali i koje ne mogu tako lako sada da izdaju i da se bave oko toga i da tu postoji dobar deo ljudi koji su da kažem loše investirali ako ih ne koriste...
Za BG i NS kao i još par većih mesta se veoma lagano izdaju stanovi pa tu nije nikad bio problem izdavanje nego eto ROI koji se ne svidja baš svima.

ROI je nizak jer je cena visoka u odnosu na primanja. Cena će rasti dok investicioni kupci ne zaključe da računa u daljoj kupovini apsolutno nema.

Ako neko sad opet pomene kapitalnu dobit, to se može dobiti i kupovinom zlata sa mnogo manje cimanja.

Slažem se da ima mnogo boljih načina da se ulože novci, znanje, obrazovanje koje se posle može unovčiti, pa kasnije samostalno biznis, posao, partnerstvo ili suinvestiranje sa nekim, u zdravlje naravno da treba da bi prožive duže i budeš aktivan za buduće ulaganje(mada je to uglavnom besplatno, fizička altivnost i ok ishrana, spavanje ...) itd...
Dubai je relativno i jeftino obići i dobro je za videti po meni, mnogo ideja se može pokupiti i jedan futuristički grad.
Po meni bi svako trebao prvo da ulaže u ono u čemu je po struci i šta najbolje poznaje i u kojem je okruženju, u prošlosti se pokazalo jako dobro ulaganje u nekretnine i pošto nemamo razvijeni znanje oko berze to je prvo što većina radi, ali treba govoriti i da nisu svi dobro prošli u tome.
Ja bih dao tu primere Kopaonika i Zlatibora sa običnim apartmanima koje su ljudi kupovali i koje ne mogu tako lako sada da izdaju i da se bave oko toga i da tu postoji dobar deo ljudi koji su da kažem loše investirali ako ih ne koriste...
Za BG i NS kao i još par većih mesta se veoma lagano izdaju stanovi pa tu nije nikad bio problem izdavanje nego eto ROI koji se ne svidja baš svima.

Kako došle tako ošle

Pa treba realno govoriti i da nije uvek dobro u nekretnine uložiti, meni je nekad žao kada vidim uložene teško zaradjene pare najčešće od gasterbajtera koji su uložili u svoje kuće iz rodnog mesta.
Nekad prilično kičeraste na dva-tri sprata zbog emocija ka tom mestu i zbog mogućeg povratka njih i dece, sada se uglavnom mogu videti zapuštene i ne vrede pa rekao bih ni 1/5 uloženih para u nekim slučajevim(a troškovi idu svakako).
Takodje i kod kuća na moru ili planini ukoliko ne koristi celokupna porodica i nisu popunjene barem tokom jedne cele sezone(more ili zima) uglavnom su ekonomski gledano jedan minus što se tiče investicije.
Kod starijih generacija nije bilo popularno izdavanje i nisu postojale platforme i povezanost za tim poslom.

Kada se gledaju konkretni podsci, price to rent odnos je zapravo danas povoljniji za kupca nego ranije, cak i u odnosu na period iz npr 2017.

Ono što je interesantno je da je Kijev na visokom 11. mestu posle 4 godine rata. Ono jeste da su plate niske, ali opet…

Ok, ali kako znati šta će se dogoditi za 45 godina? Ako želiš konkretan i lako poverljiv ROI, uzmi primer cene stana iz 2015 i koliko je neko zaradio kroz rentu plus aprecijaciju u proteklih 10 godina.

Vrh