Šta je novo?

Cene nekretnina

Neki veci komleksi na Nbg su davali 5% popusta za kes. Ovo u Zemunu su manji investitori zato sam se i zacudio.

Nasao ovo pre par dana. Skapirao da je kod drugara u istoj zgradi pa ce otici da se raspita malo. Danas, obrisan oglas. Reko otisao.
Pozovem agenciju - kaze covek odustao vlasnik od prodaje. Vec dogovorio sa komsijom za 260.000 EUR. Nije naveo razlog.

Meni se cini da je globalnom ekonomskom sistemu potreban reset i da su ova desavanja vesnik istog. Kako drugacije?
Znači čovek ocekuje porast cena....
Kao i sve do sada.... "niđe veze ali radi"

Znači čovek ocekuje porast cena....
Kao i sve do sada.... "niđe veze ali radi"
Kaze agent da je realna cena 270.000 EUR. To je preko 3000 eur/kvm. Toliko je Kosa kvart - novi stan u novoj zgradi gde mozes kupiti parking mesto u podzemnoj garazi. Veliki stanovi u Lux51 su 3000+ PDV.

Airport Garden davao 5% na uplacenu sumu ako je preko 50%, 8% ako je preko 90%. Prosle i ove godine.
Znaš kako oni daju "popuste"! Prvo dignu cenu 7% onda kažu dam ti popust 5% ako uplatiš toliko i toliko. Konkretno znam iz premara za The One. Jedna je cena bila u januaru 2024. Onda su digli cene za oko 7% od februara. U leto 2024 imali su tu foru s popustom od 5% ako uplatiš 35% odmah. Kad sam zvao Agent odmah rekao pa i sa popustom je to skuplje nego oni koji su kupili u januaru!! Tako da najjeftinije (ako se to tako može reći) prođu oni koji uzmu među prvima na prodajnom danu. Sve kasnije i svi ti popusti su opet skuplji od početne cene (a investitor naravno na dobitku).

Prilozi

• IMG_20250403_204248.jpg
    IMG_20250403_204248.jpg
    48,5 KB · Pregleda: 96
Protesti, carine, neizvesnost sa gorivom, pad cena zakupa stanova, izvlačenje eura iz zemlje, otpuštanja radnika iz dana u dan...pitanje koliko će sve da traje, neki kažu pucanje od maja, a neki do septembra. Ono što nas drži, je zaduživanje i ulaganje u investicije. Navodno kruže priče da su uzeti krediti, i da će se "potrošiti" do jeseni. Od metroa nema ništa, a onda kreće naplata. Stanovi će da se survaju u ambis, ne zbog loše prodaje, nego zbog cena struje, gasa i hrane uopšte.
Samo definiši taj ambis. Ako ti je ambis 10-20% niža cena onda može da se desi 2027. Ali ako očekuješ da ćeš kupiti novogradnju na NBG za 1700e po kvm možeš to odmah zaboraviti mogu da ti kažem. Mogu i da se kladim.

Znaš kako oni daju "popuste"! Prvo dignu cenu 7% onda kažu dam ti popust 5% ako uplatiš toliko i toliko. Konkretno znam iz premara za The One. Jedna je cena bila u januaru 2024. Onda su digli cene za oko 7% od februara. U leto 2024 imali su tu foru s popustom od 5% ako uplatiš 35% odmah. Kad sam zvao Agent odmah rekao pa i sa popustom je to skuplje nego oni koji su kupili u januaru!! Tako da najjeftinije (ako se to tako može reći) prođu oni koji uzmu među prvima na prodajnom danu. Sve kasnije i svi ti popusti su opet skuplji od početne cene (a investitor naravno na dobitku).
Pa to je normalno, sto ranije kupis jeftiniji kvadrat jer je rizik najveci

Ali iz ugla kreditnog vs kes kupca to jeste popust Joe. Na tolike cifre doduse pricamo o par hiljada eur, nista spektakularno.

A zasto bi u takvim okolnostima neko imao da kupi stan i bio samouveren da je tad ok vreme da udje u kredit?
Pa u vreme recesije ne pada samo cena m2 nego se ostaje i bez posla. Ako se nisi skucio u vreme povoljne ekonomske situacije, odakle ideja da ces se skuciti u vreme recesije.
Pričamo o pristupu finansijskim sredstvima i momentu kada ljudi imaju pristup na tržištu (bilo kom). Pored toga pričali smo kako prepoznati trenutak za kupovinu. Nisam nikoga savetovao da čeka isključivo recesiju.

Poslednja izmena:
Izaslo mi BW Iskra, 100 kvm... to je valjda od Gazele prema sajmu:

1743709038260.png

Info iz prve ruke!

Do avgusta 2056 bi nešto trebalo da pukne. Tako mi sad javiše. Ali ako ne pukne, to znači da ćemo svi živeti lepo, tako da nema razloga da se ljutite.

Budite mi spokojni.

Sudeći po ovim US sankcijama već se desila ozbiljna korekcija berze u jednom danu od -%8 do -10% od slučaja do slučaja. Pitanje kako će ovaj porez da se odrazi na izvoz IT usluga za US i konkurentnost naše scene. U svakom slučaju veselo.

Sada da kada je počele da padaju kirije, da. Opet moraš da imaš makar 0,1% ekonomske logike da li se nešto isplati ili ne.
Kirije su počele padati zbog gubitka stana na dan. Kao i Korona. To kad se situacija smiri vraća se za par meseci na staro. A i to je pad od 20%. Nije ni to da možeš iznajmiti garsonjeru na NBG za 100 e mesečno u novogradnji....

Kirije su počele padati zbog gubitka stana na dan. Kao i Korona. To kad se situacija smiri vraća se za par meseci na staro. A i to je pad od 20%. Nije ni to da možeš iznajmiti garsonjeru na NBG za 100 e mesečno u novogradnji....
Sta li ce da bude kad krenu Rusi da odlaze ako je ovo zbog stan na dan?

Nije ni taj pad nešto wow.... ali je pad.... ima stanova. Pre pada je ROI bio 3%......sad ne smem ni da računam 🙂.
Verovatno 40+ godina izdavanja da bi bio na nuli 🤡.

Zamisli razviješ toliki nivo svesti, da pomisliš da i nije baš od neke koristi za društvo da držiš deset nekretnina u posedu, i ograničiš samog sebe na...dve!? Dve!? Pa da narod pocrka od strepnje.
Ma šaaaaalim se, to zavist govori iz mog okorelog srca. To bi bili neki super napredni ljudi, te onda ne bi bilo ni potrebe da govorimo o nekretninama, a onda bi se i ova tema ugasila kao tanka žeravica koju je progutao žrvanj tih nekih, naprednih Vumdžumanaca, recimo da se zovu.
Neka, ovako je daleko zanimljivije bitisati.

Ok. Onda zamena stanovništva. Svaka akcija države ima posledicu. Imamo pravo da se ne slažemo. Meni je to suludo sa aspekta života. Taman ćemo dogurati na 50 sa 1% učešća.
Ovo je urgentni problem koji ne može da se reši bez uplitanja države koja već dugo favorizuje samo jednu stranu.

Nije ni taj pad nešto wow.... ali je pad.... ima stanova. Pre pada je ROI bio 3%......sad ne smem ni da računam 🙂.
Verovatno 40+ godina izdavanja da bi bio na nuli 🤡.
ROI obično računaš na početnu plaćenu cenu stana a niko ne računa kapitalnu dobit porasta cene stana!! Plus ostaje ti stan! Plus imaš gde da živiš ili deca da žive!! A videćete uskoro koliko je teško imati adresu gde ste prijavljeni! Kao na Zapadu sada. Znam da se čini neverovatno to u Srbiji. Ali kad i to uvedu a sigurno će brzo jer su skoro sve već uveli kao EU. Onda će tek biti bitka za stanove!

Sta li ce da bude kad krenu Rusi da odlaze ako je ovo zbog stan na dan?
Rusi su već tu 3,5 godine i biće još min 1,5 godinu. Da li ti misliš da će neko nakon 5 godina života u nekoj državi i kad je već postao i državljanin da se samo pokupi i vrati?!? Možda 10 ili max 20%. To su sve ljudi mlađi s decom. Deca su Srbi koji pričaju ruski i srpski. Neki će živeti na dve strane ali da će svi ili većina otići mogu s 99% sigurnosti reci da neće!
Malo je offtopic ali evo pogledaj samo naše iz Krajine, Republike Srpske ili Kosova. Koliko se vratilo?!:)

ROI obično računaš na početnu plaćenu cenu stana a niko ne računa kapitalnu dobit porasta cene stana!! Plus ostaje ti stan! Plus imaš gde da živiš ili deca da žive!! A videćete uskoro koliko je teško imati adresu gde ste prijavljeni! Kao na Zapadu sada. Znam da se čini neverovatno to u Srbiji. Ali kad i to uvedu a sigurno će brzo jer su skoro sve već uveli kao EU. Onda će tek biti bitka za stanove!
Ako je xy EU gradova par decenija ispred nas po tom pitanju i nemaju taj problem onda ne vidim razlog zašto bi mi imali ukoliko ne radimo sistematski da imamo taj problem.
Ako je rešeno da uvozimo 50K ljudi godišnje onda verovatno postoji delić istine.
Mi imamo 280K studenata trenutno. 60k rodjenih beba u 2024 sa tendencijom pada za 1% svake godine. Jednostavno ako ne napravimo brzo sistem (u narednih 5 godina) koji odgovara ljudima koji žive u Srbiji a ne gastarbajterima, političarima i njihovim drugarima. Za 12-15 godina dolazi do zamene stanovništva kao bespovratan proces koji će se reflektovati narednih decenija.

Što se tiče Rusa, samo da im skinu sankcije i da mogu da naplate svoj rad..... odoše oni. Ne u Rusiju, nego na zapad. U ovakvom sistemu neće ljudi da žive. To je činjenica i vidi se svake godine po broju ljudi koji su emigrirali.

Ako je xy EU gradova par decenija ispred nas po tom pitanju i nemaju taj problem onda ne vidim razlog zašto bi mi imali ukoliko ne radimo sistematski da imamo taj problem.
Ako je rešeno da uvozimo 50K ljudi godišnje onda verovatno postoji delić istine.
Mi imamo 280K studenata trenutno. 60k rodjenih beba u 2024 sa tendencijom pada za 1% svake godine. Jednostavno ako ne napravimo brzo sistem (u narednih 5 godina) koji odgovara ljudima koji žive u Srbiji a ne gastarbajterima, političarima i njihovim drugarima. Za 12-15 godina dolazi do zamene stanovništva kao bespovratan proces koji će se reflektovati narednih decenija.

Što se tiče Rusa, samo da im skinu sankcije i da mogu da naplate svoj rad..... odoše oni. Ne u Rusiju, nego na zapad. U ovakvom sistemu neće ljudi da žive. To je činjenica i vidi se svake godine po broju ljudi koji su emigrirali.
Kakvav je to fenomen "zamene stanovništva"? Ko će biti zamenjen sa kim? Rusi odlaze, Turci i Nepalci koji rade na građevinu svakako nisu ciljna grupa koja kupuje stanove. Ko će zameniti postojeće stanovništvo?

Kakvav je to fenomen "zamene stanovništva"? Ko će biti zamenjen sa kim? Rusi odlaze, Turci i Nepalci koji rade na građevinu svakako nisu ciljna grupa koja kupuje stanove. Ko će zameniti postojeće stanovništvo?
U 2024 je izdato 80k radnih dozvola. Dosta njih će ostati koji će biti zaposleni po fabrikama, rudnicima, proizvodnjama raznih delatnosti. Daleko od toga da svi rade gradjevinu. Skoro sam čuo da je skroz dobra zamenila proizvodnju skroz iz uvoza npr. Ovo posle 3 godine.....ima fino da nas košta.
Ne moram da crtam. Samo uporedi sa HR koja je 4-5 godina ispred nas. Možeš i sa više zemalja koje imaju taj problem a ispred nas su 5+ godina.
Rusi su tu zbog sankcija i nemogućnosti naplate svog rada. Gradjevina dok traje projekat ali ovo.....ne ne . Ovo je za stalno. Plus država dozvoljava zloupotrebe na štetu domaćeg stanovništva.

Poslednja izmena:
Već neko vreme ima sve manje stanova na oglasima. Ovi krediti verovatno utiču, ali mislim da nisu glavni razlog zašto ima manje malih stanova. Loša je ponuda starogradnje generalno.
em što i ima malo, em što stoje neki leševi ne znam ni ja koliko više vremena. jednostavno novo se ne izbacuje na tržište, a staro što je ostalo niko više da kupi.

Vrh