Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako u deblom plusu kada je medijalna plata 650 eur, odakle ostane za posete ugostiteljskim objektima, osim za kafu u lokalnom kaficu sto izadje 250-300 dinara. Ti sto prave velike cehove po kafanama i ostavlaju masne baksise su manje od 1% populacije. Velika je kriza u ugostiteljskom sekotru, skoro na nivou perioda lock-downa od pre 5 godina. Ljudi su se masovno preorjentisali na cirkanje u kucnom ambijentu.
Ako je tako vidi se da postajemo Evropa! Restorani nikad. Taxi nikad. I samo pričaš da si busy i da je kriza i skupo :))) tipično zapadnjački.

Malo o dinaru, kroz vreme, na osnovu rasta cena na malo... 1 din 2000. = 15 din danas

1742586272588.png

Mene zabrinjava broj ljudi sa kojima razgovaram koji ne shvataju da što duže ova nestabilnost bude trajala, to će ekonomija biti u težem stanju.

Oni kao da misle da to njih neće pogoditi, nego će samo manje da zarade "tamo neki vlasnici firmi".

Na sve to početak ekonomskog rata SAD protiv ostalih.

(Ja razumem da je ljudima dosta svega i da žele da Vučić ode, ali ako ode silom, a ne tako što će da izgubi izbore, to će biti katastrofa i zakon rulje. Pri tome mi je jasno da studenti ne traže da Vučić ode, ali to je očekivanje velikog broja ljudi.

Podsetiću da je Sloba bio daleko gori i mnogo teže se živelo, ali je ipak izgubio izbore, pa je oteran jer nije hteo da preda vlast. Razlika između toga i revolucije je ogromna. Civilizacijska.)

Ako se ovo nastavi unedogled, zaista se može desiti da dođe do nominalnog pojeftinjenja nekretnina, ali da one postanu još nedostupnije za prosečnog čoveka.

P.S. Neka administrator briše deo u zagradi ako misli da je off. Ali silne me brige more zbog ove situacije. Zato napisah to.
Kratkoročno da. Ako bi ikad dobili ljude koji zaslužuju da budu na vlasti što znači najbolje od svih nas, onda bi ovo bio samo mali štuc što se tiče ekonomije.
Ova situacija nece uticati na izvoz IT-a, izvoz proizvoda iz fabrika, izvoz autorskih prava, sirovina, žitarica, hrane itd.
Samo će osetiti turizam plus, ako se zaista nešto promeni i bar smanji nivo lopovluka, smanjiće se zaduživanje a imati isti rezultati.

Tesko je biti podstanar i raditi za kiriju, ali je jos teze ziveti od izdavanja stanova, muka stanodavaca je pregolema.

Poslednja izmena:
Kad vidim lice ovog mučenika shvatim da živim kao car. Odmah prestanem da mislim i o selidbi, i o nekretninama, i o situaciji u zemlji - svet mi naprosto u trenutku postane jedna neizrecivo sretna, široka livada po kojoj svi lebdimo laki kao zrna zlatne prašine i kikoćemo se kao deca.

Pustim ponekad ovog lika dok uspavljujem dete u kenguru, onda krenem da se valjam od smeha i dete se probudi besno. Onda me žena kudi, pita me što se probudila tako brzo. A ja joj kažem da se neka omladina drala pumpaj, i eto...
Ali nikad ne naučim lekciju. Mučim se isto k'o i on.

Mogu da se nadju, samo ne na Vracaru
Sportski pozdrav
Pa brate nisam ni pominjao Vračar. Tamo te 40m2 (ako uzmemo da je to minimalna humana kvadratura za jednog čoveka) košta 200.000 EUR.
Ovde se govori o stanu od 100.000 EUR sto znaci da kvadrat mora da ga izađe 2.270€+pdv. I ovo važi pod uslovom da uspe da nađe stan od 40m2 sto je u danasnje vreme prava retkost jer se prodavcima ne isplati da prave takve stanove kad istu tu strukturu mogu da skockaju na 50m2 i uzmu više para za istu stvar.
Slozicemo se nadam svi ovde da tako nešto na teritoriji grada beograda ne postoji.

Kaze meni prijatelj sav ponosan ima 150k za ulaganje, pa druze sada to nije nije posebna cifra, može biti ali ako se potrudiš i imaš za pumpanje nečega.
Inače je iz Amerike, znaju da ne mogu dobru nekretninu tamo uzeti i onda misle i ostali su u periodu kada smo ratovali ili bili bombardovani da je ovde sve jeftino.
Kako god, kažem mu zaradi još pa u BG-u jednoiposoban stan, on ostao začudjen.

После гледања огласа мој ниво мизантропије достиже катастрофалне нивое - за сваки "само кеш купци, поседује грађевинску али не и употребну дозволу" оглас да се деси барем једна Савамала или да се одговорни жигошу и претворе у наследне беземљаше. Треба ка у кини заваривати улазе у зграде и ћао. Хукоу. Мрш.

Novosadske fejs grupe za nekretnine su preplavljene oglasima gde se traze stanovi do 100k preko kredita za mlade. Znaci pumpamo jos jace.
Ovo verujem da je tako. Baš mi juče počeli iskakati oglasi za novogradnju u Somboru. Do pre par meseci je bila 1100 e kvm. Of juče ili od nedavno 1425 e kvm I naravno daju na kredit za mlade! Taman 60tak kvm za 100k! U svakom slučaju dobra mera za manje gradove! Taman će da se dignu cene u manjim gradovima i možda kao i u NL približiti cene Beogradu. Tj neće biti velikih razlika u ceni.

Kaze meni prijatelj sav ponosan ima 150k za ulaganje, pa druze sada to nije nije posebna cifra, može biti ali ako se potrudiš i imaš za pumpanje nečega.
Inače je iz Amerike, znaju da ne mogu dobru nekretninu tamo uzeti i onda misle i ostali su u periodu kada smo ratovali ili bili bombardovani da je ovde sve jeftino.
Kako god, kažem mu zaradi još pa u BG-u jednoiposoban stan, on ostao začudjen.
Dobro si mu rekao. Mada on ima tamo svakakvih drugih opcija... Akcije, etf-ove itd

Dobro si mu rekao. Mada on ima tamo svakakvih drugih opcija... Akcije, etf-ove itd
Ma naravno, prvo sam mu rekao da uloži u posao u ono što zna. Kupovina kamiona još jednog, itd...
Ma jok mentalitet od njega i drugih(videli smo ovde i na forumu) je eto da imam ili ako imam pare pa mi reci u šta da uložim ili evo daj ideju pa ću ja razmisliti i ti to da mi radiš za neki procenat.
Poput priča lako bi ja sagradio nešto ali eto treba mi 1m eur, a nikad nije prošao kroz taj proces osim nekih razgovora o tome.
Pošto mi se to mnogo puta dešavalo u životu pa i radim na neki način za takve, samo ozbiljne Investitore, više neću ni da gubim vreme za takve planove ili ljude.
Pošto se polako upuštam i pravim planove za suinvestiranje i gradnju, trenutno razmišljanje mi je koliki procenat treba da dobije taj neko ko će stvarno izgurati sve do kraja, kompletnu gradnju sve sa dozvolama, projektima, osnivanjem firme i prodaju i angažovanje svih potrebnih ljudi i na kraju dobiti neku dobit, pa i tu odgovornost kao direktora i odgovornog u firme a ne samo kao Investitora ili suinvestitora.
Evo primera: 3 suinvestitora imamo za neku gradnju xy m2 i kasnije neka zarada xy eura.
Svi učestvuju isto sa novcima i svi plaćaju sve aktere u tom procesu podjednako, ali samo jedan sve aktivno rešava i on je direktor u toj osnovanoj firmi, kako profit treba da se deli?
Eto o tim stvarima razmišljam i polako ću to staviti na papir jer mi se približava takva situacija a i zbog budućih projekata

Inace primetio sam da dosta ljudi ovde uvek prica o investicionoj kupovini stanova ali niko ne govori o investicionoj kupovini poslovnog prostora ili pravljenja kancelarija od stanova i izdavanju tih stanova kompanijama :)

Ja sada vidjam kao opcije u nekim kompleksima da se u izgradnji kupuju poslovni apartmani.
Ovako na prvu deluju isto kao i ostali stanovi samo što se zovu poslovni apartmani.
To je najviše namenjeno firmama da kupuju pa da ih koriste da li za izdavanje ili kao kancelarije itd..
Verujem da firme imaju tu neke benefite prilikom kupovine takvih stanova to jest tih poslovnih apartmana

Ja sada vidjam kao opcije u nekim kompleksima da se u izgradnji kupuju poslovni apartmani.
Ovako na prvu deluju isto kao i ostali stanovi samo što se zovu poslovni apartmani.
To je najviše namenjeno firmama da kupuju pa da ih koriste da li za izdavanje ili kao kancelarije itd..
Verujem da firme imaju tu neke benefite prilikom kupovine takvih stanova to jest tih poslovnih apartmana
Hocu reci dosta negativnih stvari koji ljudi pominju nisu slucaj kada je stan poslovni prostor tj kancelarija.

Npr izdas advokatskoj agenciji stan ili IT.
Rade od 9 do 5 kad i svi drugi ljudi, ne prave buku, zakup i ugovor na godinu dana i vecina plati odmah zakup za celu godinu.

Ne mislis o ljubimcima, maloj deci i da li ce komsijama neko da smeta uvece npr.

Jedino sto se ipak mora platiti porez i nisu bas sve delatnosti prikladne ali verujem da ima mesta za takva ulaganja.

I da, jedino sto tu ipak mora da se placa porez i uocljiviji si poreskoj jer ti priliv dolazi od pravnog lica, mozda u tom grmu lezi zec 🙂

Hocu reci dosta negativnih stvari koji ljudi pominju nisu slucaj kada je stan poslovni prostor tj kancelarija.

Npr izdas advokatskoj agenciji stan ili IT.
Rade od 9 do 5 kad i svi drugi ljudi, ne prave buku, zakup i ugovor na godinu dana i vecina plati odmah zakup za celu godinu.

Ne mislis o ljubimcima, maloj deci i da li ce komsijama neko da smeta uvece npr.

Jedino sto se ipak mora platiti porez i nisu bas sve delatnosti prikladne ali verujem da ima mesta za takva ulaganja.

I da, jedino sto tu ipak mora da se placa porez i uocljiviji si poreskoj jer ti priliv dolazi od pravnog lica, mozda u tom grmu lezi zec 🙂
Upravo tako, po meni je odlično ako neka normalna firma iznajmi stan i opremi ga da bi tamo poslovala.
Taj ko opremi stan po sebi, a pogotovo firme, ukoliko dobro posluju neće se seliti zbog kasnijeg mogućeg povećanja kirije.
Ok, ugovori se na godinu dana iznos, ali kasnije njima može i da se povećava, naravno ako dobro posluje ta firma ona se neće seliti zbog nekog povećanja kirije u budućnosti.
A sa druge strane neki prosečan stanodavac (Pera,Žika) ni ne zna kako se plaća taj porez i neće ni da čuje ništa oko toga, samo keš na ruke, kakva Poreska, porez itd...
Najveca ironija i jeste to da sto vise para imas to ih lakse pravis, najtezi je prvi milion :)
Slažem se da je najteži, ali čak i tu imamo onda kasniju podelu ljudi.
Oni koji nastavljaju istim tempom da rade, zaradjuju, proširuju posao, ulažu i onih koji će kupiti za sve novce(milion) stan u novom kompleksu Hotela Jugoslavija sa 2 parking mesta i 2 dobra automobila i to trosoban, mislim da četvorosoban sa sredjivanjem više od 1m 🙂
U suštini ovaj drugi tip ljudi teško i dodje do milion, uglavnom je to nasledstvo koje se potroši ili eto barem da se renta i preživljava od toga.

Ma naravno, prvo sam mu rekao da uloži u posao u ono što zna. Kupovina kamiona još jednog, itd...
Ma jok mentalitet od njega i drugih(videli smo ovde i na forumu) je eto da imam ili ako imam pare pa mi reci u šta da uložim ili evo daj ideju pa ću ja razmisliti i ti to da mi radiš za neki procenat.
Poput priča lako bi ja sagradio nešto ali eto treba mi 1m eur, a nikad nije prošao kroz taj proces osim nekih razgovora o tome.
Pošto mi se to mnogo puta dešavalo u životu pa i radim na neki način za takve, samo ozbiljne Investitore, više neću ni da gubim vreme za takve planove ili ljude.
Pošto se polako upuštam i pravim planove za suinvestiranje i gradnju, trenutno razmišljanje mi je koliki procenat treba da dobije taj neko ko će stvarno izgurati sve do kraja, kompletnu gradnju sve sa dozvolama, projektima, osnivanjem firme i prodaju i angažovanje svih potrebnih ljudi i na kraju dobiti neku dobit, pa i tu odgovornost kao direktora i odgovornog u firme a ne samo kao Investitora ili suinvestitora.
Evo primera: 3 suinvestitora imamo za neku gradnju xy m2 i kasnije neka zarada xy eura.
Svi učestvuju isto sa novcima i svi plaćaju sve aktere u tom procesu podjednako, ali samo jedan sve aktivno rešava i on je direktor u toj osnovanoj firmi, kako profit treba da se deli?
Eto o tim stvarima razmišljam i polako ću to staviti na papir jer mi se približava takva situacija a i zbog budućih projekata
Odlicna tema za razmisljanje. Ja sam razimsljao na tu temu ranije ali kod mene bi bila sitaucija da se bar dvojica bave time - neko mozda po malo svaki dan a neko, kad zatreba, 10 dana u kontinuitetu koliko treba.
Onda sam razmisljao da je najbolje da se taj, ko radi, nagradi u neto kvadratima. Po svakoj fazi par m2 ili 2 kvadrata mesecno dok traje projekat ...
NIsam odoleo... IMT:

1742654967444.png

Vrh