Šta je novo?

Cene nekretnina

Danas je jedan mlad covek, porodican, gledao stan koji rentam. Rekao mi je na kraju da se razmislja da umesto kirije udje u kredit za gotov stan, da namesti ratu na 500 EUR i cao... Oni ranije kupise kucu. Sve su to mladi ljudi sa porodicama i jednim detetom ili cekaju bebu. Stan je van BG-a.

Почела је подела кредита младима.
Да ли је морало овако јер:
1. Недовољна понуда станова
2. Цене квадрата ће/су поскупели
3. Фокус ће бити на староградњи

Зар нису могли тај или део тог новца да уложе у изградњу нових за продају или социјалних станова за изнајмљивање по разумним ценама...

Рачуница, на прву из главе:
5.500 кредита од 100.000E =550.000.000E
Цена градње куће "кључ у руке" (узео сам скупљу варијанту са "daibau.rs") по m2 је 800E (материјал + руке, без земљишта).
550.000.000Е/800Е=687.500m2
Просечна површина стана је 60m2.
687.500/60=11.450 станова
Зграда: Пр + 6 спратова + поткровље = 36 стамбених јединица (пос. простор у приземљу + станови)
11.450/36=318 зграда.

Предности:
1. Плански саграђено насеље
2. Држава финансира - услов домаћа производња и материјали: бетон, цигла, плочице, каблови, паркет, боје....
3. Цене не скачу у небо ( пример цене станова за полицију)
Slažem se sa tobom, to je dugoročno zdraviji način da se pomogne mladima da se skuće a u isto vreme razvije država u urbanističkom smislu. Samo što takav pristup zahteva mnogo duže planiranje jer npr. treba pronaći u svakom gradu ili naseljenom mestu lokaciju koja je u vlasništvu države, pogodna je za gradnju, i postoji udeo mladih ljudi kojima je potrebno da reše stambeno pitanje. Čak i da se fokus baci na 10-15 najvećih gradova u Srbiji potreban je duži period kako bi se izvela studija izvodljivosti, napravila strategija, itd.

Ozbirom da je ovo populistička mera, koja za jedini cilj ima pokušaj pasivizacije dela društva, na ovaj način su bacili jednu veliku "mrežu" preko cele Srbije bez da su morali da ulaze u detalje osim u finansijskom smislu. Svima je jasno da je ova mera doneta ishitreno uzimajući u obzir dešavanja u društvu. Pa njima je bilo potrebno više meseci da reše finansijski deo nakon što su senzacionalno objavili ovu meru, što baš i ne ide zajedno sa izjavama da je ovo dugo u planu. Da su išli zdravim putem, koji bi zaista doprineo razvoju društva i BDP-a, neke vidljive rezultate bi imali za 5-7 godina u najboljem slučaju. Gledajući sa aspekta dešavanja u društvu, njima je bilo potrebno nešto čime bi brže bolje ugasili vatru, a ne nešto što bi možda ostalo nekoj drugoj vlasti u amanet da se kite perjem. Takva je politika SNSa već deceniju i više, retko šta planski, retko šta dugoročno. Na kraju dana oni i jesu populistička partija, i takozvani Big Tent, i sa njima je sve senzacionalno i nikad pre urađeno. Najbazičniji primer jeste npr. uvođenje kontrole emisije izduvnih gasova prilikom tehničkog pregleda, koji se odlaže godinama, i koji će se vrv i ove godine odložiti i to zbog populizma.

Slažem se sa tobom, to je dugoročno zdraviji način da se pomogne mladima da se skuće a u isto vreme razvije država u urbanističkom smislu. Samo što takav pristup zahteva mnogo duže planiranje jer npr. treba pronaći u svakom gradu ili naseljenom mestu lokaciju koja je u vlasništvu države, pogodna je za gradnju, i postoji udeo mladih ljudi kojima je potrebno da reše stambeno pitanje. Čak i da se fokus baci na 10-15 najvećih gradova u Srbiji potreban je duži period kako bi se izvela studija izvodljivosti, napravila strategija, itd.

Ozbirom da je ovo populistička mera, koja za jedini cilj ima pokušaj pasivizacije dela društva, na ovaj način su bacili jednu veliku "mrežu" preko cele Srbije bez da su morali da ulaze u detalje osim u finansijskom smislu. Svima je jasno da je ova mera doneta ishitreno uzimajući u obzir dešavanja u društvu. Pa njima je bilo potrebno više meseci da reše finansijski deo nakon što su senzacionalno objavili ovu meru, što baš i ne ide zajedno sa izjavama da je ovo dugo u planu. Da su išli zdravim putem, koji bi zaista doprineo razvoju društva i BDP-a, neke vidljive rezultate bi imali za 5-7 godina u najboljem slučaju. Gledajući sa aspekta dešavanja u društvu, njima je bilo potrebno nešto čime bi brže bolje ugasili vatru, a ne nešto što bi možda ostalo nekoj drugoj vlasti u amanet da se kite perjem. Takva je politika SNSa već deceniju i više, retko šta planski, retko šta dugoročno. Na kraju dana oni i jesu populistička partija, i takozvani Big Tent, i sa njima je sve senzacionalno i nikad pre urađeno. Najbazičniji primer jeste npr. uvođenje kontrole emisije izduvnih gasova prilikom tehničkog pregleda, koji se odlaže godinama, i koji će se vrv i ove godine odložiti i to zbog populizma.
Neće ova ''mera'' uopšte imati uticaja na gašenje vatre.Njegovo glasačko telo je već neporavljivo oštećeno i 1000 nekih podeljenih kredita to neće popraviti.
Nisu ovo 90e pa da ovakve vesti budu neki prevagnjujući ustupak. Glasačko telo je podmlađeno, intelektualno nezavisnije i nije tako potkupljivo.
Ova mera je kao postavljanje traktora po centru grada , rendom, besciljno, kontraproduktivno.
Jedino me plaši da su ti ''mladi'' ovi mladi sa slike ispod a ne neki koji zaslužuju šansu.
Screenshot 2025-03-19 144226.jpg

Neće ova ''mera'' uopšte imati uticaja na gašenje vatre.Njegovo glasačko telo je već neporavljivo oštećeno i 1000 nekih podeljenih kredita to neće popraviti.
Nisu ovo 90e pa da ovakve vesti budu neki prevagnjujući ustupak. Glasačko telo je podmlađeno, intelektualno nezavisnije i nije tako potkupljivo.
Ova mera je kao postavljanje traktora po centru grada , rendom, besciljno, kontraproduktivno.
Jedino me plaši da su ti ''mladi'' ovi mladi sa slike ispod a ne neki koji zaslužuju šansu.
Tu se apsolutno slažemo, ovo nikoga neće umiriti niti promeniti mišljenje. Moj komentar sam napisao misleći na Decembar kada je objavljena ova mera, i koji je njen cilj bio u trenutku objave, kada još uvek tenzije nisu eskalirale do nivo na kome su danas. Kako već ponavljaju poslednjih meseci citat Lenjina "Postoje decenije kad se nista ne desi,a ima nedelja u kojima se dese decenije.", tako se u i poslednja 3 meseca svašta izdešavalo. Ali oni svakako guraju tu meru jer nema nazad.

Što se tiče slike, većini njih je nekretnina od 100.000 eura "za sirotinju", za njih samo LUX LUX LUX.

Ne znam zašto se uopšte i priča o ovoj meri. Ona je namenjena za zaslužne ćacije, samo još jedna fora da izvuku novac iz budžeta, daju zaslužnim ćacima da kupe stan i tako se novac prelje kod njihovih investitora.

Ova mera je samo ona višnjica na vrhu kolača. Naš narod je nepismen. Minus u banci. Mogu da uzmem, daj koliko može. Spuca ga do kraja a radi za minimalac. Podignu minimalac pa opet u banku. Diži limit dozvoljenog minusa. Sve na max......
E onda dodju loša vremena.....
Za potrošačke kredite bolje i da ne pričam....

Ova mera je samo ona višnjica na vrhu kolača. Naš narod je nepismen. Minus u banci. Mogu da uzmem, daj koliko može. Spuca ga do kraja a radi za minimalac. Podignu minimalac pa opet u banku. Diži limit dozvoljenog minusa. Sve na max......
E onda dodju loša vremena.....
Za potrošačke kredite bolje i da ne pričam....
Tužno ali istinito...jbg
Mi smo zasluzili čacije...mi

Evo gledam sajtove..npr GREKODOM...bez 2000 evra nema ništa.... Ne razumem bilo čije da prica neistine...
Bez pada cena bar za 20% u Srbiji...nema kupovine za mnoge koji porodično ukupne nemaju min 2000 evra neto mesečno...

Gde hoćeš su te cene u Grčkoj 500-1500eur 😂
Pritom pokaže luks vilu za 200m2 od 800eur/m2, evo još se smejem 😂
Koje su stvarne cene apartmana na Halkidikiju koje si ti razmatrao da kupiš? Mislim da je na moru mikrolokacija ključna stvar, nije isto ako si tik pored obale i imaš otvoren pogled na more i ako se nalaziš u zgradi 10 metara iza, i gledaš u zid te zgrade na prvoj liniji mora.

Ljudi da li neko zna gde je ova zgrada u Bgu? Mnogo mi je poznata, a ne mogu da se setim
1742415030731.png

Koje su stvarne cene apartmana na Halkidikiju koje si ti razmatrao da kupiš? Mislim da je na moru mikrolokacija ključna stvar, nije isto ako si tik pored obale i imaš otvoren pogled na more i ako se nalaziš u zgradi 10 metara iza, i gledaš u zid te zgrade na prvoj liniji mora.
Pa da kažem neke modernije kućice u nizu koje gledaju na more i koje su na 50-100m od mora su bile oko 120m2 po ceni od 3500eur/m2 i to u izgradnji.
Prvog reda do mora u tom mom mestu Hanioti pa levo i desno od njega skoro da nema na prodaju jer su to prave vile ili ozbiljne hacijende.
Bilo je pre par godina malo neko tipsko naselje sa sličnim manjim kućama na spray i u tom redu, ali mislim da je samo jedan oglas bio za prodaju i to isto tako oko 100m2 ali su mi rekli tada ako nemam milion da ni ne pitam za taj prvi red.
Postoje neki sutereni u katastrofa stanju koji su oko 2000eur/m2 u starogradnji od 24-30m2 i tu je porez sve ukupnp još 10%, ali tu sada ne bih boravio ni dzabe da dobijem smeštaj na letovanju.
Sve dalje od mora je kao jeftinije ali baš zavisi zgrada, vlasnik, stanje itd... Pa da kažem oko 2000-2500eur/m2 da može da se nadje nešto skroz obično za renoviranje a da nije suteren i da ne gledaš u zid od druge zgrade.
Pošto sam definitivno odustao od tih starogradnji, gledao sam novogradnju ali tu se na ove cene još dodaje porez, advokat, notar, agencija oko 30%.

Sa lepim pogledom na more ali da si udaljen nekih 700m-1km od mora ima i novogradnje za nekih 2500eur od 70-100m2 plus 30%(usluge i PDV) ili mislim da je bio jedan manji apartman od 40m2 ali 3000eur. 40*3000*30%=156k + opremanje= skoro 200k(parking je tu gratis).
Ali tu je problem što si sa tim tipskim stambenim kućama P+2 izdvojen skoro u šumi i nemaš mira od komaraca, eto tu je meni idealno i tu sam jedne godine i boravio u hotelu u blizini, ali borba je sa komarcima.
Stanovi u centru Haniotija u novijim zgradama starosti od 10-15 god je 2500eur/m2 50m2 prizemlje i svaki sprat se dodaje oko 8-10k eur na celu sumu.
To je primer za Hanioti koji je verovatno najskuplji na Halkidikiju, to jest malo levo i desno od njega uz more.
Tako da oni jako cene i ne prodaju jeftino i kažu da su im Rusi sada baš dosta pokupovali, a prvi deo do mora su bogati Grci uglavnom, tu je pre 30god bila trska(izmedju Polihrona-Haniotija-Pefkohorija), a sada luksuzne vile jedna do druge.

Baš mi rođak gleda da kupi stan preko kredita za mlade. Kaže da nema ništa u tom rangu, a da nije Borča ili Mirijevo. Njemu se ne ide tamo. Kaže da su cene otišle u nebesa i da sada i u nekim udaljenim mestima u BG-u nema ništa ispod 2.000 evra. Ova mera je dodatno povećala cene malih stanova i otežala kupovinu mladima u ovoj nesrećnoj zemlji.

Pa da kažem neke modernije kućice u nizu koje gledaju na more i koje su na 50-100m od mora su bile oko 120m2 po ceni od 3500eur/m2 i to u izgradnji.
Isteklo mi je vreme pa nisam mogao da dodam na ovaj odgovor još nešto.
Od ovih 120m2 je bilo moguće da se naprave dva apartmana po 60m2.
To mi je bila jedina da kažem zadovoljavajuća opcija od svih koje sam tamo gledao, 2 manje spavaće i dnevna, sa lepom terasom.
Cena 3500eur*60+30%=273.000,00 EUR
Parking ide u sklopu cene i dobije se malo dvorište od možda nekih 30m2 i zajedničko sa komšijama.
Znači sa sredjivanjem sam racunao 300k(kuhinja je uračunata u cenu, to ugradjuje Investitor ako hoću neku standardnu).
Posle ovih kalkulacija, zbog troškova, održavanja itd.. sam odlučio da tamo u ovom periodu definitivno ne kupujem.
Bolje u BG-u stan za te novce pa izdavanje i od tih para, to jest od 1/2-2/3 tih para iznajmim sličan takav apartman na celu letnju sezonu.
Svakako da mi se više svidja tamo apartman na moru i to okruženje od stana u Beogradu ali ekonomski trenutno ne vidim korist.
Jednim delom i zbog daljine i tog sredjivanja, odrzavanja i same kupovine koja iscrpljuje kada si na odmoru i u drugoj državi.
Biće prilika u budućnosti za par godina.

Vrh