Šta je novo?

Cene nekretnina

Preslikano kao za vreme Covida, mnogi stanovi su se prebacili iz sistema ,,stan na dan,, na mesečne, jer nije bilo turizma.
Vratice se i oni kada krene ponovo turizam, tu se gleda zarada i pogotovo nakon par meseci lošijeg poslovanja se odmah uplaše ljudi, pohotovo oni koji su relativno novi u tome i nemaju recenzije, stalne goste, pa im sada ide loše. U tom poslu je malo drugačije od čistog mesečnog izdavanja.
Mada bio je i period prilikom dolaska Rusa da se prebace takodje iz stana na dan na mesecno ako uspeju da ulove bogate Ruse/Ukrajince, tu takodje postoje APP oglasi, uporedo sa izdavanjem stana na dan.
Neki koji od tih renti žive od meseca do mesec se prebaciju kako god samo da trenutno zarade što više novaca.

Šta se ovo dešava na forumu? Nema me par nedelja i svi ste postali Salev 😂😂😂.
Pa ti prognoziraš različita scenarija od kataklizmičnog sloma, do novog rasta cene 20-30% usled nove štampe, tako da sta god ko da izjavi/napiše na ovom forumu, to neumitno upada negde u tvoj spektar prognoza. Svi smo mi po malo Salev.

Uopste nije to rekao, nego da mi uvek izvucemo najdeblji kraj u svim svetskim sukobima.

Ma lik koji je doktor nauka, sedi u Holandiji, porodica mu je u Holandiji, hvali se kako je od plate u Holandiji od visokih sest cifara posle kuce i stanova u Holandiji, koje je potpuno isplatio od bonusa koji su mu mali, kupio i stan u Beogradu; ali i pored svetskog obrazovanja, radnog i zivotnog iskustva nije pobegao od palanackog mentaliteta iz kojeg dolazi - hvali se kako stan u Amsterdamu izdaje samo ekspatima jer nece da se cima sa pravilima koja vaze za izdavanje stanova u Holandiji, kako uzima povracaj PDV za prvi stan u Srbiji iako na njega nema pravo po pravilima koja vaze u Srbiji, kako bi da moze odmah fiktivno upisao i fakultet u Bujanovcu da uzme i stambeni kredit za mlade i to i drugima svesredno savetuje, i istovremeno koristi svaku priliku da sere po Holandiji i po njihovom mentalitetu i iz Holandije pise hvalospeve o Srbiji.

Ovo je bio samo poslednji primer koji je presao svaku granicu pristojnosti - kao, otkriva nam ne znam kakvu istinu o Holandjanima i njihovom mentalitetu jer su nemacke okupacione snage u 2. svetskom ratu ocistile Holandiju od Jevreja. Cinjenica je da su nemacke okupacione snage i lokalni kolaboracionisti jos brze i temeljnije ocistile i Srbiju od Jevreja - da li to okriva neku istinu o Srbima? Drugim recima, umesto mentalitet Holandjana lik otkriva samo svoj palanacki mentalitet, i uprkos svom obrazovanju prica price nivoa za dvolitarku piva ispred dragstora.

Iste price prica i onaj drugi gastarbajter sa Havaja i obojica zatrpavaju temu glupostima kako je Beograd najbolji grad na svetu i kako su cene i nize nego sto treba da budu. Drugim recima, cene valjaju samo onima koji rade za zapadne pare, ne haju za pravila ni pristojnost, i po mentalitetu pripadaju palanci.

Da nisu mozda pod srpskom upravom bili logori po Srbiji, i ko je najvise stradao u njima?

Fuj.

Sedi, jedan.

Poslednja izmena:
Pa ti prognoziraš različita scenarija od kataklizmičnog sloma, do novog rasta cene 20-30% usled nove štampe, tako da sta god ko da izjavi/napiše na ovom forumu, to neumitno upada negde u tvoj spektar prognoza. Svi smo mi po malo Salev.
Nisam ja pominjao štampu. Ja sam rekao da se zateže kaiš svuda u privatnom sektoru i da očekujem da ćemo pre pasti na guzu nego imati kovid stampu (što USA i radi).
Ja sam rekao da će porasti jeftine nekretnine zbog duga i nekontrolisanog duga i porasta m2.
Kada pustiš da svaka bu***a može da se zaduži bez učešća normalno da će porasti cene jeftinijih nekretnina. Ljudi prodaju jeftine i održavaju cene skupljih.
Ja sam rekao da su nam urnisali privredu poslednje 3 godine (inflacija uz fiksni kurs+ povećanje zarada i minimalaca + open Balkan+ uvoz nerezidenata + dupliranje plate državnim činovnicima).
To će trajati dok dozvoljava spoljnotrgovinski deficit. Nakon toga mi je izvesno da će skliznuti kurs. A dug ostaje.

Izgleda je interesovanje veliko. 546 za 24h!!! Prodaja ide

Neće to nešto uticati na tržište nekretnina u Beogradu jer prosto nema toliko uknjiženih stanova sa cenom do 100000. Jedino ako dodaju još novca pa da izaberu nešto.

Neće to nešto uticati na tržište nekretnina u Beogradu jer prosto nema toliko uknjiženih stanova sa cenom do 100000. Jedino ako dodaju još novca pa da izaberu nešto.
Hoće naravno. Jednostavno, novac iz duga ulazi na tržište nekretnina. Bilo gde da udje (Niš, Kragujevac, Čačak, Obrenovac itd) mora da ima uticaj.

Hoće sigurno, ako budu dodavali keš da kupuju stanove, biće rast cena u BG i NS bar.

Ako bude povećanog prometa hoće, ali mislim da nema mnogo uknjiženih stanova (bar ne korektnih) u tom cenovnom rangu u Beogradu.
U ostatku Srbije se već može naći. Isto, novogradnju ne mogu da kupe pre 60% ili 80% izgrađenosti.

Hoće sigurno, ako budu dodavali keš da kupuju stanove, biće rast cena u BG i NS bar.
BG i NS su udarili u nepristojne cene. Budalaština cene. Veći porast u % očekujem u ostalim gradovima koji imaju niske cene i porast za nivo inflacije (ako treba pojašnjenje, tu sam). E sad princip spojenih sudova. Neko proda u Mladenovcu, Leskovcu, Babušnici itd nekretninu i onda vrati novac u sistem kupovinom skuplje nekretnine u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, NS, Zlatiboru itd od prodaje + dodavanja keša ili kredita. Ne verujem da će biti nekog drastičnog rasta (BG& NS) ali ni pada upravo zbog ovih mera izglasanih na brzinu u skupštini punoj dima. Više je da se održi postojeće stanje. Za ostala mesta gotovo sam siguran da sve ide gore.
Ako pravimo paralelu sa 2006 godinom....mi smo zbog ovih mera (i tada su bili slični krediti) imali rast od nekih 20% za 3 godine. Onda je puklo sve i padalo je 6.5-7 godina.

U tom cenovnom rangu u BG nema, ali ti možeš uzeti i 2 kredita komercijalni hipotekarni i ovaj državni na 200-250k i eto. Ko god je već planirao da kupi za stanovanje a do 35 godina je naravno da će iskoristiti državni kredit s min učešćem i povlašćenom kamatom. Evo ti primer - ako ideš sve na klasični kredit (komercijalni) na kredit od 200k treba ti 20k učešće plus sve ostalo. Ako kombinuješ ova dva kredita treba ti 11k učešće plus sve ostalo. Znači 9k ti ostaje za stan - uređenje i slično. I još kamata niža barem na prvih 100k. Kao što vidimo definitivno ima ljudi koji su čekali ovaj zakon i to ne baš tako mali broj (polovina mesečne prodaje u BG u prvih 24h u proseku)! Ja bi rekao da su to svi ljudi koji su i mislili da kupe i onda čuli za zakon, čekali spremni s papirima i odmah prvi dan otišli. Tzv. Brzi prsti i pametni i proračunati mladi ljudi.

Ovo je jako cudno za vino, u vreme krize alkohol najbolje ide. Ali sad zavisi, ako je premium, onda mozda i ne ide.
Evo na licnom primeru sto se tice restorana, ja sam ranije isao ponekad i dva puta nedeljno, a otkad su krenule nenormalne cene i u restoranima, ja ne idem nego spremam kuci. Kupim lososa za 800 dinara, spremim sam zacine, taman dovoljno za zenu i mene. Za to bih dao u restoranu mozda i 4k, ali lagano. A ulje koje bi mi stavili tamo je pitanje da li je preprzeno ili nije.
Vino nije rakija ili konjak pa da se tresne s nogu ili uz kafu...nije klasičan alkohol, iako sadrži alkohol. Zahteva dobru klopu (ne pričamo o špricerima i vinima tipa Banatski Rizling), atmosferu, i ne pije se samo zbog alkohola u sebi, mnogo je kompleksniji doživljaj. Većina vinarija sa manjim obimom proizvodnje nije zastupljena po marketima i velikim lancima, jer nemaju količinu, pa su direktno zavisni od restorana i možda manjim delom od vinoteka. Na kraju krajeva, manje je dostupno i zbog cene, naročito u odnosu na pivo.

Evo još lepih vesti:
Pa kako? Gde je tu proizvodnja čelika ? Pa ovo ce kupe renterijeri i tu onda nema dodate vrednosti... Ovo je propast i niko ne zarađuje...
Ovi ljudi su glupi..tolike pare a nemju bar 2 referata ispitivanja trzišta...svašta.

Evo još lepih vesti:
lokacija krš i lom u bukvalnom smislu te reči...zmije, pacovi, narkomani jedino što postoji u okolini...ne razumem ko bi uopšte želeo da živi tako negde

Почела је подела кредита младима.
Да ли је морало овако јер:
1. Недовољна понуда станова
2. Цене квадрата ће/су поскупели
3. Фокус ће бити на староградњи

Зар нису могли тај или део тог новца да уложе у изградњу нових за продају или социјалних станова за изнајмљивање по разумним ценама...

Рачуница, на прву из главе:
5.500 кредита од 100.000E =550.000.000E
Цена градње куће "кључ у руке" (узео сам скупљу варијанту са "daibau.rs") по m2 је 800E (материјал + руке, без земљишта).
550.000.000Е/800Е=687.500m2
Просечна површина стана је 60m2.
687.500/60=11.450 станова
Зграда: Пр + 6 спратова + поткровље = 36 стамбених јединица (пос. простор у приземљу + станови)
11.450/36=318 зграда.

Предности:
1. Плански саграђено насеље
2. Држава финансира - услов домаћа производња и материјали: бетон, цигла, плочице, каблови, паркет, боје....
3. Цене не скачу у небо ( пример цене станова за полицију)

U tom cenovnom rangu u BG nema, ali ti možeš uzeti i 2 kredita komercijalni hipotekarni i ovaj državni na 200-250k i eto. Ko god je već planirao da kupi za stanovanje a do 35 godina je naravno da će iskoristiti državni kredit s min učešćem i povlašćenom kamatom. Evo ti primer - ako ideš sve na klasični kredit (komercijalni) na kredit od 200k treba ti 20k učešće plus sve ostalo. Ako kombinuješ ova dva kredita treba ti 11k učešće plus sve ostalo. Znači 9k ti ostaje za stan - uređenje i slično. I još kamata niža barem na prvih 100k. Kao što vidimo definitivno ima ljudi koji su čekali ovaj zakon i to ne baš tako mali broj (polovina mesečne prodaje u BG u prvih 24h u proseku)! Ja bi rekao da su to svi ljudi koji su i mislili da kupe i onda čuli za zakon, čekali spremni s papirima i odmah prvi dan otišli. Tzv. Brzi prsti i pametni i proračunati mladi ljudi.
Koliko ja vidim iz vesti, 500~ ljudi je zvalo da se raspita / pokaze interesovanje, a ne da aplicira :)

Ne znam bas da li bi banka ti dala dobre uslove za postavljanje 2 kredita / 2 hipoteke na jednu nekretninu, prvi put cujem da neko tako razmatra mogucnost kupovine stana, mada opet prvi put da i imamo ovakve kredite u prici.
Po meni ovo ce biti presuto na starogradnju i to pretezno stanove do 40m2 rekao bih i mesta van Beograda.

kao neko ko radi u finansijskim institucijama, mogu ti sa sigurnošću reći da dva stambena kredita na jedan stan ne mogu da idu. praksa ne poznaje takva dešavanja.

Зар нису могли тај или део тог новца да уложе у изградњу нових за продају или социјалних станова за изнајмљивање по разумним ценама...

Рачуница, на прву из главе:
5.500 кредита од 100.000E =550.000.000E
Цена градње куће "кључ у руке" (узео сам скупљу варијанту са "daibau.rs") по m2 је 800E (материјал + руке, без земљишта).
550.000.000Е/800Е=687.500m2
Просечна површина стана је 60m2.
687.500/60=11.450 станова
Зграда: Пр + 6 спратова + поткровље = 36 стамбених јединица (пос. простор у приземљу + станови)
11.450/36=318 зграда.

Предности:
1. Плански саграђено насеље
2. Држава финансира - услов домаћа производња и материјали: бетон, цигла, плочице, каблови, паркет, боје....
3. Цене не скачу у небо ( пример цене станова за полицију)
Nije počela podela, već prijava.
A da li će to deliti zavisi od nas.
Čisto sumnjam da će se krediti bilo kome ikada podeliti i nadam se da će im doći kraj pre nego što i ove pare pokradu.
Ko se ovome raduje stvarno treba da otvori karton.

Moralo je, jer je stotine hiljada mladih na ulicama. Ovo je antiprotestna, ne socijalna ili mera za stabilizaciju trzista.

Nije počela podela, već prijava.
A da li će to deliti zavisi od nas.
Čisto sumnjam da će se krediti bilo kome ikada podeliti i nadam se da će im doći kraj pre nego što i ove pare pokradu.
Ko se ovome raduje stvarno treba da otvori karton.
krediti za mlade be like "neke ptice nikad ne polete"

Neki ljudi nemaju ni djon umesto obraza.

Dobri ljudi pa da učine mladima 😂.
I tamo 2007-2008 su im lepo učinili da kupe kad je najskuplje pa je onda 7 godina padala cena.
Ovde su sad brzi prsti što kaže Joe pošto mora da poraste pre nego što se desi šta god USA odluči.

Naši sagovornici tvrde da neizvesnost koja vlada sve više pogađa i hotelijere i ugostiteljski sektor, pošto se negativni efekti na kongresni turizam odražavaju kroz manji broj stranih gostiju u Srbiji. Prema njihovim rečima, evidentno je došlo do pada broja događaja za 20 do 30 odsto.

Vrh