Šta je novo?

Cene nekretnina

Za advokate mi je logično kad im je i zabranjen rad od strane Komore. Tako da normalno da nemaju posla (osim hitnih slučajeva, što svakako ne spada u visoke tarife).
Normalno da niko neće da investira i da gledaju šta će biti. Eto ja sam iz Srbije, kupio karte i za kraj aprila i za leto pa i dalje ne znam da li ću doći ili ne. Za sad 80% da da ali ostaje poveći procenat za ne. Isto neću kupiti ni jednu kartu za pozorište pošto ne znam da li će raditi u aprilu ili neće ili da li će biti blokirani putevi vikendom. Tako da evo ovo će biti prvi put da kad dolazim u SR da neće biti potrošnje u BGu. Znam da to nikome ne odgovara ali tako je. Koliko će se to odraziti na cene nekretnina ne znam. Na rentijere se odrazilo već koliko čujem na ovom forumu. E sad to su dva različita tržišta, povezana ali različita.

Advokati ne mogu na sud, ali i dalje mogu da rade sve ostale poslove, bar koliko ja znam. M&A/transakcioni advokati nisu pogođeni štrajkom, njih pogađa nedostatak privredne aktivnosti.

Advokati ne mogu na sud, ali i dalje mogu da rade sve ostale poslove, bar koliko ja znam. M&A/transakcioni advokati nisu pogođeni štrajkom, njih pogađa nedostatak privredne aktivnosti.
To nisam znao. Ali logična posledica. To su ljudi koji su dobro zarađivali i sada nema prihoda. Par meseci može tako posle će krenuti otkazi.

Drugari da li se u Beogradu neki kraj izdvaja po boljem ROI kad je u pitanju izdavanje stanova ? Znam da su se stanovi u Beogradu na vodi dobro kotirali po tom pitanju. Čini mi se da je Novi Beograd dobar zbog velikog broja firmi sa visokim prosečnim zaradama ?
Pozdrav, ja bih rekao da sada nije vreme da se uzimaju skuplje nekretnine, pogotovo ako je nekom to za život ili prva investiciona nekretnina.
Realno bih predložio u ovakvoj situaciji već gotov stan. Iskreno čudi me kako nije krenula prodaja nekih nekretnina usled smanjenog obima izdavanja, štrajka i smanjene ekonomske situacije.
Za Beograd sam se isto ranije dvoumio kao ti, ali ipak dajem prednost NBG i mom iskustvu sa Blokom 65, i sada ekspanzijom na Blok 64 i budućim IMT-om., ali...
Kao i ja tako i mnogo ljudi su to prepoznali i samim tim su otišle veoma visoko tu cene, pa trenutan ROI ne znam.
Svakako bih ostao u tom delu i za ponovnu kupovinu, pisao sam već na ovoj temi pored lokacije ROI itd tu mi je veća prednost u kvalitetu radova za razliku od BNV koja isto ulazi u ROI ako se gleda dugoročno.
Takodje sam razmatrao ekspanziju Voždovca to jest projekta Eliksir Vozdovac sada Nemanjin grad u odnosu ROI na uloženo u prošlosti.
Ja sam lično za deo oko Airport city-a.

Banke i analitičari spuštaju procene rasta srpske privrede u 2025: Ko je kriv za probleme u ekonomiji?​

Prijatelj koji je u vinskom biznisu kaže da je opala prodaja, i da se navodno dobro oseća pad u poslovanju restorana...
Ovo je jako cudno za vino, u vreme krize alkohol najbolje ide. Ali sad zavisi, ako je premium, onda mozda i ne ide.
Evo na licnom primeru sto se tice restorana, ja sam ranije isao ponekad i dva puta nedeljno, a otkad su krenule nenormalne cene i u restoranima, ja ne idem nego spremam kuci. Kupim lososa za 800 dinara, spremim sam zacine, taman dovoljno za zenu i mene. Za to bih dao u restoranu mozda i 4k, ali lagano. A ulje koje bi mi stavili tamo je pitanje da li je preprzeno ili nije.

Da ne pricam sto sam skoro bio u Rimu i da su porcije u restoranima 8-12e i to na odlicnim lokacijama. Bio sam u soku. Otkad sam to video, jos vise mi ne pada na pamet da dajem 1500 dinara za porciju necega u nekom restoranu za nesto sto ko zna kakvu kontrolu je proslo, znajuci nase stanje.
Kontam da ima dosta ljudi koji su kao i ja odustali totalno od restorana iz ubedjenja. Ne kazem da ne idem uopste, ali jako, jako redje nego ranije.
Kriza se svuda oseca, povecanje cena prati sve, od alkohola, lekova, restorana, rentanja, pa sve do nekretnina. Losa ekonomija i inflacija je kao crna rupa, guta sve.

brate sada sam bio u barseloni, znaci meni tamo jeftino, jeo sam ko car
Generalno Španija je jako jeftina. Sad ima i u Barseloni skupih restorana ali generalno su na nivou Srbije. Čak su i plate slične. Infrastruktura je odlična. Vreme fantazija. Jedina "mana" je što bez španskog ne možeš apsolutno ništa. Ali bukvalno. Život tamo kao expat je baš težak ukoliko ne planiraš da naučiš španski brzo.

to za spanski nije tacno, bar kod mojih prijatelja + grupa do 10 ljudi
ali oni su u it

a ovo da li su skupi ili ne
ja idem u barsu svake godine od 2016. samo nisam bio zbog licnih obaveza od 2022.
barcelona je u odnosu na bg bila meni preskupa
sada mi je jeftina

edit: sry joe, pogresio sam, mislio sam da mislis da ne mozes da nadjes posao
u pravu si za spanski

ali brate svi znamo spanski u srbiji
pa ne mozes da iskljucis uticaj esmeralde

Ovo je jako cudno za vino, u vreme krize alkohol najbolje ide. Ali sad zavisi, ako je premium, onda mozda i ne ide.
Evo na licnom primeru sto se tice restorana, ja sam ranije isao ponekad i dva puta nedeljno, a otkad su krenule nenormalne cene i u restoranima, ja ne idem nego spremam kuci. Kupim lososa za 800 dinara, spremim sam zacine, taman dovoljno za zenu i mene. Za to bih dao u restoranu mozda i 4k, ali lagano. A ulje koje bi mi stavili tamo je pitanje da li je preprzeno ili nije.

Da ne pricam sto sam skoro bio u Rimu i da su porcije u restoranima 8-12e i to na odlicnim lokacijama. Bio sam u soku. Otkad sam to video, jos vise mi ne pada na pamet da dajem 1500 dinara za porciju necega u nekom restoranu za nesto sto ko zna kakvu kontrolu je proslo, znajuci nase stanje.
Kontam da ima dosta ljudi koji su kao i ja odustali totalno od restorana iz ubedjenja. Ne kazem da ne idem uopste, ali jako, jako redje nego ranije.
Kriza se svuda oseca, povecanje cena prati sve, od alkohola, lekova, restorana, rentanja, pa sve do nekretnina. Losa ekonomija i inflacija je kao crna rupa, guta sve.
sada mi je jeftina

Delimo slično razmišljanje. Postajemo preskupi u odnosu na stanje i primanja ka drugim državama i to se odnosi na sve, ne samo na nekretnine. Kontam da će to trajati dok postoji odredjen broj ljudi u Beogradu čija primanja sve to mogu da isprate ali kako se oni budu smanjivali ili osvešćivali videćemo kako će biti.

to za spanski nije tacno, bar kod mojih prijatelja + grupa do 10 ljudi
ali oni su u it

a ovo da li su skupi ili ne
ja idem u barsu svake godine od 2016. samo nisam bio zbog licnih obaveza od 2022.
sada mi je jeftina

edit: sry joe, pogresio sam, mislio sam da mislis da ne mozes da nadjes posao
u pravu si za spanski

ali brate svi znamo spanski u srbiji
pa ne mozes da iskljucis uticaj esmeralde
Posao se i može naći u multinacionalnim kompanijama nije to problem. Ali čim izađeš van tog mehura ti si osuđen na propast. Mislim da ni u Babušnici nije tako loše po pitanju jezika kao tamo. Ali dobro. S pozitivne strane brzo bi naučio španski barem za osnovne stvari...

u babusnici sigurno nije
jer ce ti nasi i dalje pricati na srpskom ali ce ti dati rakiju da se osvezis i sve bude ok

Ni taj jezik nece biti tolika prepreka sa razvojem tehnologije, to je sve manji imanji problem.

Apsolutna istina. U onim njihovim restoranima za turiste (beše četvrt Trastevere?), porcije koštaju baš toliko, a hrana je vrhunska. U BG po centru lupaju po ušima duplo u odnosu na Rim.

Interesuje me mišljenje povodom kupovine nekretnine sa teretom.

Koliko treba da bude (u procentima) manja cena stana sa doživotnim plodouživanjem (to znači da vlasnik ne može ni da se useli ni da izdaje stan) u odnosu na isti taj samo bez ikakvih tereta?

Interesuje me mišljenje povodom kupovine nekretnine sa teretom.

Koliko treba da bude (u procentima) manja cena stana sa doživotnim plodouživanjem (to znači da vlasnik ne može ni da se useli ni da izdaje stan) u odnosu na isti taj samo bez ikakvih tereta?
Ja sam vidjao da cene tih stanova idu u rasponu 30-50% jeftinije od trzisne na oglasima.

https://www.021.rs/story/Info/Bizni...-za-vise-od-milijardu-evra-a-planira-jos.html Dok se mi zadužujemo, cene neće bitno padati. Molim nekog bolje upućenog u ekonomiju da objasni otprilike, kako i do kada može vremenski da funkcioniše zaduživanje, da li se poklapa sa 2027, i da li u slučaju ekonomske propasti EU (koja je već počela), može da se desi smanjenje zaduživanja. Da li zatvaranje radnih mesta kod nas u Srbiji i zatvaranje fabrika, kao i protesti, mogu da utiču na smanjivanje zaduživanja i neki limit.

Ista situacija i kod mene. Ranije bar jednom nedeljno sa porodicom. Sad jednom mesecno.
Poceli su ovi bojkoti marketa i onda skapiram da vecinu kupovina i ne obavljam u tim lancima...
Kupujem u Cash&Carry (familja Rodic), Metro, Sunce za frku, kvantas jednom mesecno i pijacu svake nedelje za mlecne proizvode i suvo meso. Jednom u mesec ili dva udjem Tempo kod kvantasa.
Cash&Carry je, bar tako mi kaze prijatelj, supermarket sa najvecim dnevnim prometima u Beogradu ako gledamo pojedinacan prodajni objekat.

U Veneciji i Trstu smo jesenas potrosili u restoranu kao u nekom osredjem restoranu u BG.

EDIT: Nemam stan u Trstu :)

Sto se tice evra, evro ne jaca nego dolar slabi usled zabrinutosti po pitanju tarifa i sl. Nakon sto je nenormalno porastao posle izbora u USA. Imali smo pad evra sa 1.10 na 1.03, pa se sad stvari vracaju u normalu. Sa ostalim se slazem.
Ali ove tacke od 1. do 7. nemaju neki bitan uticaj na tipicnog kupca nekretnina u BG. Mozda ce imati za 6-12 meseci.
E sad, sa druge strane danas je zlato opet dotaklo ATH na 3015 USD za uncu. U evrima nije ATH zbog trenutno slabog dolara, ali ce do leta/jeseni vrlo moguce biti 100 EUR/gram.
Banke obaraju kamatne stope, stamparije se zahuktavaju. Treba nastampati 800 milijardi evra za nemacke i francuske proizvodjace oruzja, plus jos 200-300 milijardi za Ukrajinu jer se rat nastavlja.
Po meni, cene nekretnina idu lagano (5-10%) gore do kraja godine osim za BNV gde ocekujem stagnaciju jer je ponuda trenutno velika u odnosu na traznju.
Moja procena je stagnacija cena dok se ne vide efekti EU/GER finansijskih inekcija. Za dogodine cemo videti.
Rente ce jos padati jer ljudi odustaju od stana-na-dan.

Moja procena je stagnacija cena dok se ne vide efekti EU/GER finansijskih inekcija. Za dogodine cemo videti.
Rente ce jos padati jer ljudi odustaju od stana-na-dan.
A zašto kažeš da ljudi odustaju od stana na dan? Pa to jeste možda sada zato što turizam u BGu je malo stao zbog situacije ali neće to da traje zauvek. Nije ni korona trajala zauvek.

Šta se ovo dešava na forumu? Nema me par nedelja i svi ste postali Salev 😂😂😂.

Vrh