Šta je novo?

Cene nekretnina

Izvinjavam se. Da, mislio sam na hartije od vrednosti. U principu, proces kupovine je prilično jednostavan. Najteži deo tu je odabir. Dobra stvar je što imaš ogroman izvor što akcija, što obveznica i što nekih derivata. Ja bih ti preporučio da pronadješ neki ETF (jer je on već diverzifikovan) i to da kupuješ.

Znam da si iz te branše, zbog toga i pitam za diverzifikaciju. Ako se nešto desi, možeš da nagrabusiš jer ti je sve vezano za gradjevinu. Ovako, ako imaš nešto u nekretninama, nešto u akcijama, manje su šanse da nagrabusiš na svakom polju.
Problem kod svih investicija pa i s diveryifikacijom je kad je loše onda je LOŠE svima. Nebitno je šta imaš. Samo nešto padne više a nešto manje ali sve padne. Naravno da treba da se čovek diverzifikuje ali to nije 100% zaštita od pada. Čak i zlato pada u krizi. Kad je dobro onda je dobro svima, kad je loše loše je svima. Mana nekretnina je što u krizi se teže prodaju i treba ti vreme da prodaš i da ne dođe do nekih kompenzacija... Kad akcija si visoko likvidan, ali je problem što mnogo padnu (čak i ETFovi). Ali imaš keš brzo u roku jednog klika.

Izvinjavam se. Da, mislio sam na hartije od vrednosti. U principu, proces kupovine je prilično jednostavan. Najteži deo tu je odabir. Dobra stvar je što imaš ogroman izvor što akcija, što obveznica i što nekih derivata. Ja bih ti preporučio da pronadješ neki ETF (jer je on već diverzifikovan) i to da kupuješ.

Znam da si iz te branše, zbog toga i pitam za diverzifikaciju. Ako se nešto desi, možeš da nagrabusiš jer ti je sve vezano za gradjevinu. Ovako, ako imaš nešto u nekretninama, nešto u akcijama, manje su šanse da nagrabusiš na svakom polju.
Trenutno i ja/firma plaćamo zakup par stanova i to se neće promeniti u budućnosti, jer će nam biti potrebno i više nekretnina - proširenje ogranka,zaposlenima-partnerima, relaksacija porodici-prijateljima- zaposlenima itd...
Svaka nekretnina je na neki način i planski kupljena zbog budućnosti, a ne samo kao generator neke zarade, trenutno ta zarada odlično dodje zbog nekih drugih stvari koje su lične prirode i zbog moje trenutne porodične finansijske situacije i uvek će biti neka sigurnost.
Kako da kažem i da mi ne donose zaradu(nekretnine) našle bi i imale bi svrhu i potrebno mi je još, a kupuju se isključivo kao ulaganje, to jest da novci ne stoje na računu. I mogao bih da kažem da se kupuju bez preteranog razmišljanja(ako ne računam prisustvo na forumu 😉).
Naravno da optimizujem i da hoću da se konstantno koristi ta kupljena nekretnina i da imam što se toga tiče minimalan rizik i utrošak vremena u tome.
Od akcija bih verovatno počeo da ulažem u firme od nekih mojih klijenata (barem malo), ali nakon još neke kupovine nekretnine, ako bi i počeo da ulažem u to.
Jednostavno meni treba vremena da se upustim u tako nešto i jer ovo kao provereno, brzo i efikasno mi odgovara i pokazalo se odličnim, ali objektivno se slažem da treba raditi barem malu diverzifikaciju.
Pre toga bi počeo sa više potencijalnih partnera da se bavim izgradnjom zgrada i to mislim da bih pre izgradnje imali više od 50% prodatih/rezervisanih stanova u našem krugu, to jest medju nama(kompenzacije, prodaje široj porodici, prijateljima, partnerima, zaposlenima itd...).
Ponavljam da sam u ovoj branši čitav život i u takvom okruženju i jednostavno se trenutno time bavim i u tome idem korak po korak.

Problem kod svih investicija pa i s diveryifikacijom je kad je loše onda je LOŠE svima. Nebitno je šta imaš. Samo nešto padne više a nešto manje ali sve padne. Naravno da treba da se čovek diverzifikuje ali to nije 100% zaštita od pada. Čak i zlato pada u krizi. Kad je dobro onda je dobro svima, kad je loše loše je svima. Mana nekretnina je što u krizi se teže prodaju i treba ti vreme da prodaš i da ne dođe do nekih kompenzacija... Kad akcija si visoko likvidan, ali je problem što mnogo padnu (čak i ETFovi). Ali imaš keš brzo u roku jednog klika.
Не би се рекло да је тако. Злато је у време великог раста цена некретнина 2006.-2008. стагнирало на око 700 $ за унцу. Па је онда од 2010. -2012. нагло скочило на 1600 $, и ту се држало скоро до 2014. када су цене некретнина увелико биле у паду. Нешто другачије се понашало на почетку короне, кад је нагло скочило, а после стагнирало, док су некретнине расле. Ја бих рекао да постоји веома значајан фазни помак између цена станова/кућа и цене злата, који износи око 2-3 године, таман да неко ко је вешт пређе из једног у друго и оствари велику зараду. И сада, у претходној години, злато је скочило 50%, после вишегодишње стагнације, каснећи за некретнинама таман 2-3 године. Можда то значи да нас очекује пад цена некретнина?

Poslednja izmena:
Ja sam uveren u to…🤣u zlato se ne razumem previše…

Uh, previše ima instrumenata. Tj ima instrumenata za svaku situaciju, ETF sam samo naveo kao primer kako lako početi. Štaviše, tu su REIT ETF-ovi, koji prate nekretnine a daleko su likvidniji. Lako se posle portfolio proširi sa instrumentima koji štite od negativnih tržišnih situacija.

Sa druge strane, kapiram da sam došao na forum o nekretninama da solim pamet o tome kako diverzifikovati u nešto što nisu nekretnine. 😅 Tako da ću stati ovde, celu temu sam pokrenuo jer me je interesovalo šta drugi rade.

Uh, previše ima instrumenata. Tj ima instrumenata za svaku situaciju, ETF sam samo naveo kao primer kako lako početi. Štaviše, tu su REIT ETF-ovi, koji prate nekretnine a daleko su likvidniji. Lako se posle portfolio proširi sa instrumentima koji štite od negativnih tržišnih situacija.

Sa druge strane, kapiram da sam došao na forum o nekretninama da solim pamet o tome kako diverzifikovati u nešto što nisu nekretnine. 😅 Tako da ću stati ovde, celu temu sam pokrenuo jer me je interesovalo šta drugi rade.
Na pravi si forum došao 😉
Meni u banci nisu znali da objasne detaljnije o fondovima za ulaganje(za koja su me nagovarali), bukvalno trivijalno objašnjenje i sve neodredjeno, nakon par uopštenih i trivijalno logičkih pitanja i to glavna menadzerka, koja je sada postala direktorka filijale.
Bolja objašnjenja dobijem ovde od nekog nepoznatog kada malo istražim.

Vrh