Nisam bas neko ko je mnogo upoznat sa projektima po gradu posto sam malo "usporio" sa nekretninama. Od tri projekta jedan mi je upalio. Imao sam jos dva u koja sam polagao visoke nade a ticu se gradnje (Zvezdara - blizu Ruzveltove i Kop) ali od toga nista za sada tj na standby je.
Evo da prenesem situaciju sa drugarom iz BG-a. Gledao je da kupi mali stan u Beogradu da sacuva novac od inflacije. Ima oko 60k eur. Ne moze da kupi nista u BG a da ne gubi vreme sa renoviranjem i da ima neku normalnu infrastrukturu - voda, kanalizacija, gas ili toplanu, lift, prevoz itd Gledao je S. Pazovu i Indjiju (1200-1400+ PDV novogradnja) i ide da pogleda i dogovori Pazovu - 1200 EUR sa PDV u izgradnji za manj stan. Oba ta mesta ima industrijske zone koje nisu daleko od BG-a i NS-a i tu je sansa ta dva grada ali i za Novu Pazovu. Ne mislim da treba tamo kupovati ali to je samo jedna percepacija odredjenog sloja ljudi. Drugo, na ovu cenu od 1200 eur ja ne vidim neku veliku mogucnost nekog pada kad je cena gradnje najmanje 700 evra bruto sto se mora povecati za 20-25% da bi se dobila cena gradnje za neto kvadrat stana koji se prodaje. To dovodi do cene od bar 850eur po kvadratu, na to ide cena placa tako da je cela prica zaista nategnuta i neverujm da tu moze biti nekih preteranih korekcija kao npr za novogradnju od 4k eur na Bez Kosi

Drugari koji imaju vise "viska" kupuju BnV. Tako da sve zavisi od toga koji je budget i sta se ocekuje za te novce.
Onaj gore stan sto sam slao od 128 kvadrata, renoviran mi se cini kao promasaj jer ne moze nesto biti lux ako nema parking a velki stanovi i dva parking mesta.
I jos nesto, iznenadio sam se odgovorima na onu moju "anketu'. Samo je jedan odgovor bio bulish - 6% godisnji rast i za cene nekretina i za rente. Par vas na forumu je dalo svoja ocekivanje, neki su potrvrdili da je 2% rast ok ostali ocekuju ili stagnaciju cena i(li) pad.