Šta je novo?

Cene nekretnina

Sada sam baš sedeo sa drugarom rodjenim Beogradjaninom, koji isključivo hoće da nastavi da živi u Bežaninskoj kosi i tamo gleda stanove, kaže mi da ima tamo i novogradnje koja se planira, ali ne zna se još cena niti bih sada mogao da kažem koji kompleks, pošto ga nisam pitao.
Ima vise u temi razni projekti, mislim da ce par lokacija biti u pitanju.
Gaga je upucen koliko se secam kroz maglu.

Kako je moguće da postoji uknjižen stan sa plafonima od 2m? Ozbiljno pitam.

Zašto ne 1.8m? Postoje niski ljudi kojima bi ovo dobro došlo, uz nižu cenu kvadrata, zbog više izgrađenih m² na istom placu.

Čak i za niže osobe, ovakav plafon je klaustrofobičan.

Ja sam jedno vreme živeo u nadogradnji koja je imala malo niže plafone, postoji taj osećaj skučenosti u glavi kog ne možeš da se otarasiš.

Mislim, sve je za čoveka, ali ja nikad ne bih hteo da živim u ovome, bez obzira koliko je lepo renovirano.

Da bi se vratili temi, super, onda neka nasi investitori rade za 10% profita godisnje umesto 100%, a agenti za prodaju da se odreknu bezobraznih 2% i od kupca jer toga nema ni ovde. Svima njima treba usavrsavanje.
Pazi ja bih prvi izbegao agenta, ali to znači da ja moram da gubim vreme na pronalazak direktno Investitora i traženje toga što mi odgovara, tu uslugu plaćaju ljudi.
Takodje, ko da nadoknadi agentima večite ljude koji razgledaju i ne kupe, zato i neki Investitori neće da se nalaze sa svakim, lakše im je da to radi agencija.
Navodio sam ovde kako oni mogu da se izbegnu ali zahteva svoje angažovanje i trošak goriva, vremena itd...
Što se tiče profita jel možeš da shvatiš da se kod svakog Investitora razlikuje dobit i da bi neki ljudi bili u minusu sve i da imaju uslove da budu isti Investitori?
Ne znam kojom metodom si došao do tog profita, izgleda nekom šac metodom zemljište+izgradnja=uloženo, dok ima još mnogo faktora i troškova koje nisi uračunao, možeš slobodno da napišeš koje sve troškove si uračunao a ja ću ti dodati sigurno još mnogo njih 😉

Eeeee....

Prilozi

• Screenshot_20250228_182616_Instagram.jpg
    Screenshot_20250228_182616_Instagram.jpg
    72,4 KB · Pregleda: 88
Ljudi se vode svojim ličnim utiscima, a ne realnošću. Recimo, sada imamo činenjičnu situaciju da su cene zakupa disproporcionalno niske u odnosu na cene nekretnina. Međutim, retko ko od zakupaca smatra da dobija dobar dil po tim niskim cenama, zapravo je narativ potpuno suprotan-oportuni i nezajažljivi zakupodavci, dolazak visokoplatežnih Rusa, itd. Ljudi valjda smatraju da za 600 eur treba da dobiju vrhunski sređen stan u u centru grada ili na NBG, jer "ne poznaju nikog ko plaća 600 EUR mesečne kirije", ili "u Budimpešti može da se iznajmi stan za manje para", a ne razumeju da je vrednost kupovine i opremanja takvog stana preko 300k eur (ako govorimo o stanu od 65-70m2 sa 2 spavaće sobe što predstavlja prostorni minimum za porodicu).

Sa druge strane, cene stanova nisu uvek bile ovakve kako danas, niti su rasle tom brzinom kao što je slučaj u protekle 3-4 godine. Jedan dugačak period od 2010-2015 cene su bile u konstatnom padu, ali retko ko je tada smatratrao da je dobar trenutak za kupovinu jer su smatrali da je pad simboličan i da cene treba da padnu 40-50% na "realne" vrednosti. To možeš videti i po porukama na ovom forumu gde se pisalo o precenjim stanovima i slično, iako su iz današnje perspektive tada cene bile krajnje povoljne. Ljudi nikako da shvate da čak i da cene stanova drastično padnu (što naravno nije izvesno u ovom trenutnku), opet će biti nepriuštive većini populacije i opet će postojati neka kritična masa ljudi koja čeka neki još veči pad da bi došla u situaciju da konačni reši stambeno pitanje i kupi stan.
Ponavljamo se, koga je briga koliko je tebe kostalo opremanje stana, neko moze da ima ili da nema para za zakup. Cena proizvodnje malo utice na cenu proizvoda. Ponuda i potraznja. Tebi je mozda 'nista neobicno' da zakup stana od 40 kvadrata bude i 2000 evra, jer eto ima doktora sa dva fakulteta, koji rade tri posla... To je tvoj licni utisak. Naravno da neko zna tacno sta ce se desiti, bio bi milioner. Ali me cudi da ti potezes takav argument, a verujem da bi se manje od 1% ljudi slozilo sa tvojim licnim utiscima (plata od 5k evra, nista neobicno, nije neuobicajeno...itd.) koje ovde iznosis kao suve cinjenice.

Kad Euribor padne na 1%, naše banke će da podignu marže na 4% 😅
Šali na stranu, danas sam gledao nesto OTP sajt, sada je marza 2,25%, znaci verovatno moze da se ispregovara i nize. Ja sam pre manje od godinu dana jedva ispregovarao 3%. Ako se ovako nastavi ja refinansiram svoj kredit na leto.

Fiksna kamatna stopa od 4,75% do 4,85% za prve tri godine, nakon tri godine varijabilna kamatna stopa od 2,25% do 2,30%+ tromesečni EURIBOR

To je verovatno ova ponuda? Na druge je veća. Ali ne kažem da neće pasti.
Da, ja sam uzeo 5,03% prve tri pa se onda bira dal da se nastavi to ili 3% 3M. Ovo sad je vec finije, do leta ocekujem jos bolje.

Vrh