Šta je novo?

Cene nekretnina

Možda je neko prodao porodici pa fingirao cenu da plati manji porez?
Ima bas dosta takvih sa ogromnim razlikama, pa mi nejasno.
Nebitbo sve to - ocu da kazem da cak i ove cene koje vidimo nisu realne jer ima uvek bas tona anomalija i tih nekih cena koje nemaju veze sa zivotom na mapama.

Kada bi se uzeo uzorak iz različitih gradova sa različitih mesta i odneli na analize(u različite Institute) pod navedenim drugim mestom uzorkovanja svašta bi se otkrilo...
Sećam se profesora koji je bio zadužen i glavni Nadzor nad tim sistemima prečišćavanja, koji nam na 1 ili 2 godini faksa govori svima javno u amfiteatru kako jeste to na papirima ispravno i prošlo je analize, ali ja ne pijem 30 god vodu sa česme 😉
Nije ni flasirana dobra, mikroplastika.
Jedno vreme sam pio i uvek je imala bljutav ukus, jer volim da pijem na sobnoj temperaturi.
Pogotovo je problematicno u letnjim mesecima gde je drze ko zna gde, a dovoljno je da malo bude na suncu i da ispusti tonu mikroplastike.
Ima likova koji piju ledenu i oni nista ne osecaju, mada kad je ledena mogu svakakvo djubre da piju i da ne osete.
Sad pijem cesmovacu, ali sa filterom i to mi je najbolja kombinacija.
Plus ne teglim balone, a i ne zagadjujem prirodu, 3 prednosti.

Nebitbo sve to - ocu da kazem da cak i ove cene koje vidimo nisu realne jer ima uvek bas tona anomalija i tih nekih cena koje nemaju veze sa zivotom na mapama.

Goranov sajt ima filter za anomalije, pa kod njega je možda preciznija prosečna cena

Malo malo pa pitaš isto :) rekli smo već nekoliko puta, kompenzacija, pola keš pola ruke, izbegavanje poreza... ima tih primera.

Malo malo pa pitaš isto :) rekli smo već nekoliko puta, kompenzacija, pola keš pola ruke, izbegavanje poreza... ima tih primera.
Jasno, samo se svaki put zgranem da ima toliko i da to bude preko 3 puta razlika, a samim tim onda i ta prosečna cena je od tih anomalija nerealna.
Plus sto mi je najcrnje, ne vidjam ni te neke koje nema vise na oglasima a nema ih ni ovde prodatih. Kapiram da nije islo pa ce da ponude opet za koji mesec po jos vecoj APP ceni.

Ovo je odlična cena, još ako je u West kuli.
Pošto na oglasima nema šanse da se nadje za tu cenu.
IMG_9842.jpeg

1455 ugovora. Fino bogume.
Po ovome se vidi da prodaja RAZBIJA! Bukvalno ništa više ne utiče na tržište nekretnina, ljudi se navikli na cene, kamate i sve. Ko je čekao čekao je i sad se kupuje! Čak ni protesti ne utiču!
Ko se nada padu cena mislim nakon ovih brojeva bolje da uplati loto, veće su šanse za dobitak!

Ja u to ne verujem jer se preskače osnovna premisa. Ako je čovek uložio 1.5 milion evra u plac i izgradnju zgrade SVOG novca samo, na to je zaradio 450000 evra sto je 30% i čini mi se malo. Velik je rizik u pitanju.
Ako je novcima kupaca, koji su plaćali stanove u izgradnji, i svojim novcima gradio onda on nije uložio 1.5 milion evra vec manje.
Čuo sam samo za jednog investitora koji nije primio novac od kupaca stanova u izgradnji već samo kapare.
Novac se uzima etapno...nepisano pravilo je po završenim pločama...ako pričamo o kupovini u sivoj fazi...

Nije ni flasirana dobra, mikroplastika.
Jedno vreme sam pio i uvek je imala bljutav ukus, jer volim da pijem na sobnoj temperaturi.
Pogotovo je problematicno u letnjim mesecima gde je drze ko zna gde, a dovoljno je da malo bude na suncu i da ispusti tonu mikroplastike.
Ima likova koji piju ledenu i oni nista ne osecaju, mada kad je ledena mogu svakakvo djubre da piju i da ne osete.
Sad pijem cesmovacu, ali sa filterom i to mi je najbolja kombinacija.
Plus ne teglim balone, a i ne zagadjujem prirodu, 3 prednosti.
Najbolje je vodu kupiti direktno od proizvođača ili od lanca supermarketa gde je velik promet od ne stoji dugo.

Gde Filipe nađe west 65? Jedina prava kupovina od novogradnji za koju znam da je dobra, je Petica na Nbg. Gds radio peticu, znam da nije bilo većih propusta.

Nego desava se ovo sto sam pricao, cena starogranje raste jer se preprodaju stanovi iz novih projekata. Tako da je testo da se ima pravi uvid u prosecnu cenu starogranje. Mislim da ima smisla da sve sto je mladje od 10g se racuna kao novogradnja. Samo je pitanje kako dodji do tog podatka.

Tako je ali ukupna potrosnja zavisi od inflacije, rasta privrede i monetarne politike sto napisa @sutraw.

Da li ima smisla uporediti ovo sa stopom rasta privrede SAD?

Ja sam mislio da uzmem 2% konzervativno posto smo poslednjih par godina u jakom bull marketu.
Sta mislite da li bi i cene rente trabalo gledati na isti nacin tj uzeti istu stopu rasta?
Evo ga update na ovo "istrazivanje" sa temom: "Da li prodati nekretninu pa kupiti drugu ili uci u kredit i pokrivati ga rentom?"

Primer je kupovina stana od 210.000 evra u BG na kredit od 18 godina, fiksna kamata,ucesce 50.000, rata 1200 eur.
Druge dve nekretnine su posedu u ukupnoj slicnoj vrednosti kao predmetni stan.

Pretpostavke - godisnja stopa rasta cena nekretnina 2%, godisnja stopa rasta renti 2%
Pretpostavke kod rente je da se jedna naplacuje najvise 10 meseci godisnje a druga 9 meseci (amortizacija, prazan hod).
Pocetna cena rente uzeta u obzir je za 10% manja nego sadasnja.

Cini mi se da je ovo veoma konzervativan pristup.

Posle 18 godina, presek je sledeci:
Od ukupno potrosenog iznosa na kupovinu stana (cena + kamata banci) se oduzme rast cene sve tri nekretnine i prihod od rente na prve dve nekretnine i rezultat je
-43k eur (negativan iznos).
Toliko se prihoduje nakon perioda od 18 godina u ovoj primeru.
Kriticno je da se nadje kredit sa fiksnom kamatnom stopom za ceo period. Na taj nacin bi se pokrila situacija skoka inflacije ako drzava ne ogranici kamatu na stambene kredite.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem sta je ilustrovano u tom primeru kad je oduzet rast cene same nekretnine.

U realnosti ta nekretnina ce vredeti oko 42% vise za 18 godina sa veoma konzervativnim rastom od 2% cene nekretnina godisnje, tj vredece 300 hiljada EUR a banci ce biti isplaceno 260 hiljada EUR ukupno, sto znaci da ces dati 310 hiljada EUR za nekretninu koja posle 18 godina sa VEOMA konzervativnim rastom cene nekretnine vredi 300 hiljada EUR.
Znaci gubitak nikako ne moze biti 43 hiljade EUR.

Takodje, sa trenutnom ponudom se moze dobiti kredit od 772 EUR / mesecu ako se ucesce digne sa 50 na 63 hiljade a period otplate stavi na 30 godina.
U tom slucaju mislim da je dosta vise realisticno da ce ti stanarina pokriti veci deo kamate.

Ako uzmemo prosecan rast u poslednjih 20 godina koji je pre bio oko 3.5% onda se dobija da bi nakon 18 godina ta nekretnina vredela 390 hiljada EUR pa bi samo na kontu vrednosti nekretnine bio u dobitku 80 hiljada EUR.
Posle 30 godina, sa 30% ucescem i ratom od 772 EUR bi ti nekretnina vredela 589 hiljada u odnosu na originalnih 210 hiljada.

Ja ne razumem sta je ilustrovano u tom primeru kad je oduzet rast cene same nekretnine.

U realnosti ta nekretnina ce vredeti oko 42% vise za 18 godina sa veoma konzervativnim rastom od 2% cene nekretnina godisnje, tj vredece 300 hiljada EUR a banci ce biti isplaceno 260 hiljada EUR ukupno, sto znaci da ces dati 310 hiljada EUR za nekretninu koja posle 18 godina sa VEOMA konzervativnim rastom cene nekretnine vredi 300 hiljada EUR.
Znaci gubitak nikako ne moze biti -43 hiljade EUR.

Takodje, sa trenutnom ponudom se moze dobiti kredit od 772 EUR / mesecu ako se ucesce digne sa 50 na 63 hiljade a period otplate stavi na 30 godina.
U tom slucaju mislim da je dosta vise realisticno da ce ti stanarina pokriti veci deo kamate.

Ako uzmemo prosecan rast u poslednjih 20 godina koji je pre bio oko 3.5% onda se dobija da bi nakon 18 godina ta nekretnina vredela 390 hiljada EUR pa bi samo na kontu vrednosti nekretnine bio u dobitku 80 hiljada EUR.
Posle 30 godina, sa 30% ucescem i ratom od 772 EUR bi ti nekretnina vredela 589 hiljada u odnosu na originalnih 210 hiljada.
Dobitak je 43 000 evra. Nisam lepo objasnio.

@Exotronics
Procena rasta je konzervativna jedino ako ne verujes da ce biti i nekih korekcija. Npr, ko je kupio stan 2008. po najvisim cenama je morao da saceka barem 7,8 god da bi se cene vratile na nivo kada je kupovao. Plus, imali smo kovid, a vlade su mogle da odgovore i stednjom, a ne stamparijom...

Kao sto rekosmo, morace nesto da se nivelira, a ja ne verujem da ce cene zakupa moci dalje da proastu, narocito ako se zavrsi rat.

@Exotronics
Procena rasta je konzervativna jedino ako ne verujes da ce biti i nekih korekcija. Npr, ko je kupio stan 2008. po najvisim cenama je morao da saceka barem 7,8 god da bi se cene vratile na nivo kada je kupovao. Plus, imali smo kovid, a vlade su mogle da odgovore i stednjom, a ne stamparijom...

Kao sto rekosmo, morace nesto da se nivelira, a ja ne verujem da ce cene zakupa moci dalje da proastu, narocito ako se zavrsi rat.
Pa neminovno je da ces imati periode korekcije i padova cena. 3.5% je prosek u poslednjih 20 godina kada se uracunaju i padovi i nagli rast cene m2.

Evo ga update na ovo "istrazivanje" sa temom: "Da li prodati nekretninu pa kupiti drugu ili uci u kredit i pokrivati ga rentom?"

Primer je kupovina stana od 210.000 evra u BG na kredit od 18 godina, fiksna kamata,ucesce 50.000, rata 1200 eur.
Druge dve nekretnine su posedu u ukupnoj slicnoj vrednosti kao predmetni stan.

Pretpostavke - godisnja stopa rasta cena nekretnina 2%, godisnja stopa rasta renti 2%
Pretpostavke kod rente je da se jedna naplacuje najvise 10 meseci godisnje a druga 9 meseci (amortizacija, prazan hod).
Pocetna cena rente uzeta u obzir je za 10% manja nego sadasnja.

Cini mi se da je ovo veoma konzervativan pristup.

Posle 18 godina, presek je sledeci:
Od ukupno potrosenog iznosa na kupovinu stana (cena + kamata banci) se oduzme rast cene sve tri nekretnine i prihod od rente na prve dve nekretnine i rezultat je
-43k eur (negativan iznos).
Toliko se prihoduje nakon perioda od 18 godina u ovoj primeru.
Kriticno je da se nadje kredit sa fiksnom kamatnom stopom za ceo period. Na taj nacin bi se pokrila situacija skoka inflacije ako drzava ne ogranici kamatu na stambene kredite.
Mislim da je kolega @G.I.Joe jednom lepo objasnio, gleda se i najgori scenario u ovom slučaju.
Ukoliko bi mogao da normalno živiš uz najgori scenario onda je ok i treba uzeti kredit.
U ovom slučaju povećaj prazan hod i smanji pogled na cenu izdavanja, ako u tom slučaju možeš da plaćaš kredit onda bih svakog savetovao da uzima stambeni kredit i kupuje u BG-u, neki prihvatljiv stan na ok lokaciji za izdavanje.
Uzmi i u obzir da ćeš možda imati i neki problem ili havariju sa stanarima, dobijanje otkaza itd...
U najboljem slučaju se napreduje na poslu, povećava ti se renta, isplaćuješ ranije kredit ako hoćeš itd...
Ove kalkulacije po meni zavise mnogo od pojedinca i njegove želje za napredovanjem, zaradom, podrške porodice - prijatelja itd...
Lično ja neke prijatelje/poznanike ne bih savetovao za uzimanje kredita za investicioni stan dok se za druge prijatelje/poznanike čudim kako nisu na maksimalno uzeli što im se nudi za tako nešto.

@Exotronics

Zato sam umanjio sadasnju rentu jedne nekretnine za 10%. Konketno - umesto 400 EUR stavio sam da je 350 a sa 2% rastom doci ce na 500 EUR posle 18 godina.
Oscilacija znaci - jedne godine rast negativan pa i druge i trece, pa onda blagi oporavak... sve se to iznivelise sa tih 2% a da nije 3.9% koliko je bilo od 2000. do 2023. Prakticno sam uzeo duplo manji procenat rasta.

E sad je pitanje sta nam dolazi. Vecina ocekuje rast inflacije u EU od 2026. godine. Vidimo da nova vlada u Nemackoj gleda da se pozabavi "kocnicom duga" ili kako se vec to zove. Svi gledaju u novi dug kao jedini spas da se obezbedi rast.
Ameri sa druge strane smanjuju troskove, uvode protekcionizam, spustaju porez da bi povecali investicije kod sebe u SAD.

Sto znaci da cak i sa upola rastom u odnosu na poslednjih 20 godina, i sa minimalnim ucescem, uzimanje nekretnine bi i dalje bilo profitabilno.
Sto znaci da za investicione kupce nema zime.

Niste uzeli u obzir jednu stvar.
Kada ova borba sa korupcijom na kraju rezultuje dominantnom pobedom majke pravde, Srbija će postati značajno bolje mesto za život.
Široki, vedri nebosklon smejaće nam se iznad glava kao tek ispolirano staklo. U rekama, čistim kao suza (man), praćakaće se veseli šarani koje kao da jedva čekaju da ih popecamo sve po red. Cvetna, mirisna polja svud oko nas, drveće šumi svojim mirnim životom - pastirsko-idilični mir kakvog nema niđe!

KOLIKO LI ĆE TEK ONDA VREDETI NAŠ BETON?!?!?!

Vrh