Šta je novo?

Cene nekretnina

Postoje tri cene dole:

Avgift: 8 256 kr/mån
Driftkostnad: 7 236 kr/år
Pris/m²: 11 474 kr/m²

Moja greska, pogresno sam iskopirao cenu troskova kao cenu kvadrata, ali troskovi su i dalje 650eur (i nisu ukljuceni u avgift, to lepo pise u tooltipu koji iskoci). Znaci ukupno 1300e mesecno.

Slazem se da postoji vise vrsta kriminala, ali ulicni kriminal je onaj koji prventsveno skodi svakodnevnoj bezbednosti. Opet neko poredjenje poput sunca i javne rasvete.

Avgift je očigledno mesečni trošak a Driftkostnad godišnji.

Sve vrste kriminala škode svakodnevnoj bezbednosti. Visoko organizovani kriminal itekako.

Ovo za sunce nisam hteo da komentarišem prvi put jer je stvarno glupo. Švedjani nikako ne mogu da promene koliko im sija sunce zimi. Mi možemo da promenimo koliko nam radi javna rasveta...

Avgift je očigledno mesečni trošak a Driftkostnad godišnji.
Eto, bar smo to razjasnili.
Sve vrste kriminala škode svakodnevnoj bezbednosti. Visoko organizovani kriminal itekako.
Neke daleko vise. Tu uopste nema sta da se raspravlja.
Ovo za sunce nisam hteo da komentarišem prvi put jer je stvarno glupo. Švedjani nikako ne mogu da promene koliko im sija sunce zimi. Mi možemo da promenimo koliko nam radi javna rasveta...
Slazem se da je glupo, zato ga dva puta i pominjem. Mi cemo rasvetu popraviti, oni vise sunca nikako ne mogu dobiti.

Ја гледао две швецке мини-серије на Нетфликсу у скорије време, и учинило ми се да је то ипак мало богатија земља од Србије. Па ако је то била тема расправе, да додам коју круну. Ал` су серије криминалистичке :)

Cene nekretnina su takve da ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se još više samo kasnije.

Svakom ko ima novca (ne ide na kredit) i ko se trajno odlučio da ostane u Srbiji bih savetovao
da pre uzme 4-6 ari zemljišta i izgradi kuću (makar samo prizemnu) umesto da kupi stan.

Cene stanova su toliko otišle u nebo da je kupovina zemljišta i izgradnja kuće isplativiji poduhvat.

Da ne pričam da može kupiti zemljište u blizini stambenih zgrada gde su te astronomske cene po periferiji Beograda i Novog Sada.

Za 120-180.000 evra može dobiti kuću od 100-150 m2, dvorište i garažno mesto.

Nema upravnika zgrade da ga cima za sve i svašta
Nema komšija koje se deru / svađaju / puštaju glasnu muziku da deluje kao da su mu u stanu
Ne plaća održavanje za lift, garažu, zajedničke prostorije itd
Ne plaća centralno grejanje
Ne plaća zakup parking mesta ako zgrada nema svoju garažu

Može kasnije da dogradi prvi sprat ako je inicijalno išao sa prizemnom kućom.
Može da proda zemljište i kuću investitoru koji se sutra pojavi sa željom da gradi stambenu zgradu na toj lokaciji a da zauzvrat dobije 3-4 stana u toj zgradi.

Imaš često jeftine avio karte za par desetina evra do švedskih gradova. Kupi nekad. Preporučujem. Mani se tih medija.
Kao turista ćeš redovno da dobiješ pogrešan utisak.

Kada mi je u poseti bio poslovni partner iz Zapadne Evrope, komentarisao je kako smo izuzetno mlada nacija. A mi smo jedna od najstarijih na svetu.

To je utisak stranca koji se smestio u centru grada i prošetao se po Knezu.

Moji drugari su bili u Malmeu prošle godine i ništa im se nije desilo, ali to ne znači ništa.

Isto tako neko može da kaže za devedesete- "Pih, samo 300 ubistava godišnje". To nije toliko strašno kao što predstavljaju.

Defke_vs_Stockholm_Final.jpg

Okačena statistika nigde ne ukazuje na ikakvu povezanost sa imigracijama. Tako da su ove obe poruke čist rasizam.

Vrlo lako se može proveriti da migranti iz određenih delova sveta daleko više učestvuju u raznim vrstama kriminala od njihovog učešća u opštoj populaciji. Ako je istina rasistička, onda sam valjda rasista.

"When only analysing rape assault (Swedish: överfallsvåldtäkt) cases, that is cases where perpetrator and victim were not previously acquainted, 97 out of 129 (75%) were born outside Europe, with 40 percent of these having been in Sweden for a year or less.[32]"

Sa wikipedije Rape in Sweden gde se cela priča relativizuje.

Švedska jeste "poznata" po rastu kriminala medju neetničkim švedjanima
Dakle, ono da sam rasista je bilo tek onako da mi se prilepi etiketa.

(da li zbog imigracije ili zbog odnosa društva prema njoj je pravo pitanje)
Kad te devojka odbije, normalno je da je napastvuješ. Ako neko voli kola koja ne može da priušti normalno je da ukrade. Ko misli da to nije normalno- rasista je.

ali protiv toga se trenutno bore na brojne načine (pomoć manje privilegovanim zajednicama, pomoć za povratak imigranata koji žele da se vrate u svoje države, izgradnja novih zatvora itd).

Znači ipak je problem i ja ne izmišljam.

Medjutim i uz to i dalje nisam siguran da je Srbija bezbednija.
https://www.bbc.com/news/articles/c9wrp7g05xro
Eto, mi se bunimo da rešimo taj problem, ne moramo još da dodajemo Švedska live stream silovanja i slično. Evo nešto friško.

Samo moram i da odgovorim na neistinu i dodam da u celoj Švedskoj postoji jedan gated community sa ukupno 18 kuća/stanova. Prava istina je da im dvorišta u 90% slučajeva nemaju ni ograde.

Pošto sam pomenuo i druge zemlje mislio sam generalno. Najviše ih ima u SAD.

I da ovo sve ne bi bio offtopic - https://www.hemnet.se/bostad/lagenh...et-goteborgs-kommun-rosmaringatan-26-21424705
80k evra za stan od 78 kvadrata, 20 minuta od železničke stanice u centru Švedskog Novog Sada (železničke stanice sa koje vozovi kreću svakih 5 minuta i idu prema svim malo većim gradovima u Švedskoj i velikim gradovima Skandinavije i severne Evrope. Takodje železničke stanice na kojoj se nikada nije obrušila novorenovirana nadstrešnica i ubila veliki broj ljudi).
I lepo uvaljuješ priču o divnoj Švedskoj sa jeftinim stanovima bez ikakvog razloga za koje samo mi rasisti mislimo da postoji razlog što su jeftini. Evo ga odgovor na kvori za taj deo grada. Taj stan je u Angeredu.

"The northern parts of the city as Angered, Hammarkullen, Kortedala, Bergsjön, and the outskirts of Hisingen are notorious for high crime rates. Better for travelers not to go there, especially at night. In general, the city is safer than many European cities, but the level of robbery is quite high."

Ili

"There are a number of areas in Göteborg that should be avoided while exploring the city by foot or bike. These include the following:

- The Kortedala district, which is known for its high crime rate and poor living conditions.

- The Hisingen district, which is known for its high crime rate and gang activity.

- The Angered district, which is known for its high crime rate and violent crime."

sad ce ti reci da ima soc bele plocice, da nije za badava sto kosta toliko manje :)
Ne, nego je kraj poznat po kriminalu.

"There are a number of areas in Göteborg that should be avoided while exploring the city by foot or bike. These include the following:

- The Kortedala district, which is known for its high crime rate and poor living conditions.

- The Hisingen district, which is known for its high crime rate and gang activity.

- The Angered district, which is known for its high crime rate and violent crime."

Tih 1022 evra je cena kvadrata.

Avgift od 738 eur su jedini troškovi. Jesu veći nego kod nas ali su zato zgrade u značajno boljem stanju. Da li bih bio presrećan da plaćam 738e mesečno za stan koji posedujem? Verovatno ne, ali opet bih radije to nego makar duplo skuplji stan na Limanu koji se ne održava.

A što se tiče kriminala - ulični kriminal nije jedina vrsta. Visoki kriminal i korupcija su takodje vrste kriminala i po tome smo mnogo jači. A i po ceni kvadrata izgleda.
Ali nisi pomenuo da je taj kraj poznat po uličnom i nasilnom kriminalu.

Izgleda da je istina da su ti krajevi za beogradske uslove 'nepojmljivi'.

Barem ulicno svetlo radi, da vidis ko te pljacka.

Evo nesto što mi je došlo u inbox. Mislim s obzirom na cene da je ovo dosta prihvatljivo... Ne znam da li i vi dobijate sada specijalne ponude u inboxe i da li to znači da im prodajni dani ne idu kao pre... Ali eto ako nekoga zanima

Prilozi

• Screenshot_2025-02-25-14-36-25-23_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
    Screenshot_2025-02-25-14-36-25-23_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
    278,6 KB · Pregleda: 87
Ali nisi pomenuo da je taj kraj poznat po uličnom i nasilnom kriminalu.
Pričaš o opasnosti imigracije a postuješ najmasovniji shooting u istoriji Švedske - koji je uradio etnički švedjanin u školi sa većinski neetničko švedskim učenicima.

Ti krajevi koje si nabrojao jesu puni imigranata (i njihove dece). Ali su ti ljudi često i Srbi. I znam ih nekoliko koji žive baš u tim ili sličnim krajevima u okolini Stokholma. Problemi koje opisuju se svode na iste probleme koje možeš videti u Jerkoviću ili na Karaburmi - samo što nisu svi beli Srbi (ima ih) nego ima i drugih nacionalnih pripadnosti. Veći problemi postoje ali su sakriveni koliko i kod nas naši.

Jasno je da stan koji sam okačio nije u dobrom kraju. Košta 80k evra. Ali to je stan od 78 kvadrata od 80k evra u drugom najvećem gradu u Švedskoj gde su standard i plate 4 puta veći od naših.

Tako da uporedi taj stan sa stanom od 78 kvadrata koji na 20 minuta od centra Novog Sada ili Niša košta 20k evra. Možda neko kartonsko naselje?

Postoje tri cene dole:

Pris/m²: 11 474 kr/m²

Moja greska, pogresno sam iskopirao cenu troskova kao cenu kvadrata, ali troskovi su i dalje 650eur (i nisu ukljuceni u avgift, to lepo pise u tooltipu koji iskoci). Znaci ukupno 1300e mesecno.

Slazem se da postoji vise vrsta kriminala, ali ulicni kriminal je onaj koji prventsveno skodi svakodnevnoj bezbednosti. Opet neko poredjenje poput sunca i javne rasvete.

Edit: I da, ti taj stan ne posedujes, posedujs dozivotno pravo na stanovanje i share u zajednici stanara (Bostadsrätt). Slicno je ali nije isto. Ima i prednosti i mana.
Mislim da smo dokazali da i ovaj korupcijski moze da ubije dosta ljudi.
O zagadjenju da ne pricam, a litijum i ostalo otom potom.

Slazem se da ima manje tog najnizeg uličnog kriminala, ali nije da i ovde migranti nisu boli ljude i otimali stvari, da ne moze da ti se desi dok setas da te neki pdo ili sličan opljacka, nervozni navijac polomi jer mu se učinilo da imas obelezja drugog kluba, agresivne bate oshure u saobracaju ili u klubu itd.

Pa i imas situacije gde su ljudi ubijani zbog 500 din na trafici.

Ako imate nekog raspitajte se koliko se problema desi za samo jednoo vece u Beogradu.
Ono sto izadje u hronici i po netu je samo malecni deo.

Realno ja da nadjem bilo koji sličan posao i shemu za mene i ženu palio bih odmah samo zbog ove situacije sad, vazduha i zbog nadolazećih problema.

Ali te sheme nema, pa smo zarobljeni ovde gde ce neko nas ubeđuje da su sve ove cene, za tu infrastrukturu i uslove normalni :)

Poslednja izmena:
Mislim da smo dokazali da i ovaj korupcijski moze da ubije dosta ljudi.
O zagadjenju da ne pricam, a litijum i ostalo otom potom.

Slazem se da ima manje tog najnizeg uličnog kriminala, ali nije da i ovde migranti nisu boli ljude i otimali stvari, da ne moze da ti se desi dok setas da te neki pdo ili sličan opljacka, nervozni navijac polomi jer mu se učinilo da imas obelezja drugog kluba, agresivne bate oshure u saobracaju ili u klubu itd.

Pa i imas situacije gde su ljudi ubijani zbog 500 din na trafici.

Ako imate nekog raspitajte se koliko se problema desi za samo jednoo vece u Beogradu.
Ono sto izadje u hronici i po netu je samo malecni deo.

Realno ja da nadjem bilo koji posao i shemu za mene i ženu palio bih odmah samo zbog ove situacije sad, vazduha i zbog nadolazećih problema.

Ali te sheme nema, pa smo zarobljeni ovde gde ce neko nas ubeđuje da su sve ove cene, za tu infrastrukturu i uslove normalni :)
Mislim da svuda ima svega ali negde neceg ima vise, pa kao sto ne relativizujemo kada su neke druge stvari u pitanju ne treba relativizovati ni u drugom smeru.

Neko zeli da ode a nema ponude, neko ima ponude ali i pored njih ne ide, ima nas raznih i nemamo svi isto rezonovanje. Tome i sluzi forum, da se to malo ukrsti.

Sad svuda generalno fali radne snage, papiri se sve lakše dobijaju, malo cimanja i napustiš Srbiju očas posla.
Ali mi volimo malo više da pričamo o odlasku, ali ga slabije praktijujemo.
Tako je bolje.

Sad svuda generalno fali radne snage, papiri se sve lakše dobijaju, malo cimanja i napustiš Srbiju očas posla.
Ali mi volimo malo više da pričamo o odlasku, ali ga slabije praktijujemo.
Tako je bolje.
Emigriranje u EU je za drzavljane Srbije prlicno tesko, osim ako nisi super-strucnjak ili deficitarno zanimanje.

Pričaš o opasnosti imigracije a postuješ najmasovniji shooting u istoriji Švedske - koji je uradio etnički švedjanin u školi sa većinski neetničko švedskim učenicima.

Ti krajevi koje si nabrojao jesu puni imigranata (i njihove dece). Ali su ti ljudi često i Srbi. I znam ih nekoliko koji žive baš u tim ili sličnim krajevima u okolini Stokholma. Problemi koje opisuju se svode na iste probleme koje možeš videti u Jerkoviću ili na Karaburmi - samo što nisu svi beli Srbi (ima ih) nego ima i drugih nacionalnih pripadnosti. Veći problemi postoje ali su sakriveni koliko i kod nas naši.

Jasno je da stan koji sam okačio nije u dobrom kraju. Košta 80k evra. Ali to je stan od 78 kvadrata od 80k evra u drugom najvećem gradu u Švedskoj gde su standard i plate 4 puta veći od naših.

Tako da uporedi taj stan sa stanom od 78 kvadrata koji na 20 minuta od centra Novog Sada ili Niša košta 20k evra. Možda neko kartonsko naselje?
Nisam siguran koliko je ovo poređenje relevatno, jer ne verujem da postoji iko osporava da je Švedska po svakom merljivom parametru razvijenija zemlja od Srbije. Međutim, realnije pitanje je kakve bi okolnosti naterale nekoga da se iz Novog Sada da se preseli u taj kraj koji si naveo i da živi u tom ambijentu? Verujem da ima i stanovnika kartonskih naselja koji bi na tu ideju rekli- "ne, hvala".

Ne, nego je kraj poznat po kriminalu.

Goteborg je studentski grad, imam drugara koji je tamo vec 20 godina, njemu je super, ali je isto tako i jeftiniji grad, pogotovo u odnosu na Stokholm

Vrh