- Kada se gleda kupovna moc uglavnom se gleda GDP PPP per capita, jer se tu gleda u odnos razlike u cenama za usluge/robu. Za srbiju je ta vrednost $30k, za Svedsku $75k, znaci tacno 2,5 puta.Ovo je baš ozbiljno ispiranje mozga. Beli švedjanin od 35 godina počini masakr u imigrantskoj školi i ubije 12 ljudi (od kojih su neki afrikanci, neki sa bliskog istoka, neki sa balkana!!!!!!) on je žrtva jer su ga možda baš ti ljudi maltretirali? Ili možda ima sličnu ideologiju kao i oni koji ga brane. Da li si znao da je jedan od ubijenih učenika iz Bosne? Da je jedna ubijena devojka iz pravoslavne Eritreje. Da su dvoje ubijenih asirci (takodje hrišćani). Ako mene pitaš nebitno je šta su - ali nisu svi imigranti teroristi kako neki zamišljaju.
Zapravo mi smo takodje imali shooting u školi sa sličnim brojem žrtava pre manje od dve godine. A i drugi shooting već sledeći dan. Iako nemamo getoe sa strancima.
A mi ni ne moramo da imamo strance da bi imali getoe - većinski deo naše države je geto a plaćamo više nego što švedjani plaćaju uredjen sistem. Odnos kupovne moći je 2,5 prema 1 jedino ako je realna prosečna plata u Srbiji preko 1000 evra.
Ali eto ako poredimo kuće na selu (pošto smo ustanovili da je život u švedskim gradovima opasan za belce!!!) - evo kuća na belom švedskom selu za 26.000e https://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-edsbyn-borgen-ovanakers-kommun-hygabacka-8-21464761
Kuća sa geotermalnim grejanjem.
Ajde i da kažemo da je odnos kupovne moći 2,5 prema 1 - ta kuća bi onda po našem standardu trebala da košta ~10.000e. Kakvu kuću možeš da kupiš za 10.000e u Srbiji?
Neka odnos bude i 1 prema 1. Kakvu kuću možeš da kupiš za 26.000e?
Da li ima geotermalno grejanje? Ili možda nema ni kanalizaciju.
- Veca kupovna moc otprilike znaci da ces za isti procenat zarade kupiti vise odredjene usluge/robe. Tako i za nekretnine, ne znam odakle ocekivanje da ce se cene nekretnina skalirati tako da je taj odnos 1:1. Ako su ovih par biranih svedskih primera reper, prakticno sve nekretnine u Evropi bi trebalo biti dvostruko ili jace jeftinije jer je velika vecina evropskih drzava jos skuplje (u nominalnim vrednostima) a i dalje imaju nizu kupovnu moc od Svedske.
- Niko ne kaze da su svedsko gradovi nebezbedno za belce, ali neki delovi tih gradova, pogotovo ovi gde su cene po 3-4 puta manje od proseka, izgleda da jesu. Interesantno je da kad god se ovde postuje neki oglas sa hemneta koji ima neverovatno nisku cenu, uvek se ispostavi da je u pitanju neki kraj koji kad izguglas uglavnom se pominje samo kriminal.