Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni je dosta zanimljivo kako banke kod nas nemaju nikakvu potrebu da obaraju marže, nego kad se povede razgovor o tome po difoltu ide računica: marža od 2.5 - 3% + euribor. Kao da marže nikada u istoriji nisu bile niže, i kao da će im poslovanje biti ugroženo do ivice propasti ako se samo dotakne njihov nedodirljivi bedem.
A profit = rekordna!

Svakako je bolestan i trenutno počiva na dugu više nego bilo kada u istoriji.
Pravi pokazatelj našeg početka sunovrata ekonomske politike je spoljnotrgovinski deficit od rekordnih 9,86 milijardi evra.
Tu nema laži, nema prevare.
Trampove trenutne mere su upravo na tome bazirane i na smanjenju administracije, ukidanju nepotrebnih troškova i smanjenje deficita. Ne vidim nešto da mi pokušavamo slično. Mi smo se opredelili za dug + inflaciju.
Ostaje samo da vidimo da li ćemo moći kroz novo zaduživanje uspeti da "preguramo" do expa ili ne (pri trenutnim makro okolnostima u svetu).
I ovo je netacno. Spoljnotrgovinski deficit je i u apsolutnim, a tek u relativnim terminima (pokrivenost izvozom) bio veci u nekim ranijim periodima. Isto vazi za odnos BDP i duga.

Meni je dosta zanimljivo kako banke kod nas nemaju nikakvu potrebu da obaraju marže, nego kad se povede razgovor o tome po difoltu ide računica: marža od 2.5 - 3% + euribor. Kao da marže nikada u istoriji nisu bile niže, i kao da će im poslovanje biti ugroženo do ivice propasti ako se samo dotakne njihov nedodirljivi bedem.
A profit = rekordna!
Ti bi znaci da stimulises rast, sram te bilo!

Odnos BDP-a i duga je relativna kategorija.
Mi smo pre seke imali sličan odnos. Kada je deficit postao nepodnošljiv, smanjila se mogućnost zadržavanja, doznake i sdi pukao je kurs.
Druga alternativa je da 75-80% ljudi u zemlji radi za minimalac + do 30% (koji će morati da raste i zbog inflacije). Prolongirali bi ali bi sahranili stanovništvo. To bi bio baš pravi egzodus.

Ove 🥪 realnosti i propagandu neću ni da komentarišem

Poslednja izmena:
Ne mogu se svi stanovi legalizovati nazalost.
A i ja ne znam kako bi notar overio ugovor za stan koji je npr izgradjen bez postojanja gradjevinske dozvole, u ocima zakona i katastra na toj parceli nema nista?
Sticajem okolnosti znam sledeće.

Neuknjižene nekretnine ne mogu se legalno prometovati.

Ali, država priznaje postojanje neuknjiženih nekretnina pod određenim uslovima, tako da mogu da budu deo ostavine, poklona, na njih se plaća porez, dobije se infostan, struja, odnosno mogu se prometovati kroz rupe u zakonu. U očima zakona i katastra na toj parceli je nekretnina izgrađena bez dozvole ali verovatno sa predatim zahtevom za legalizaciju i upisanim ljudima koji imaju pravo korišćenja.

Ali neće svi notari sa time da se bakću.

Uslov da bi se nekretnina "prometovala" u nekim slučajevima je broj podnesenog zahteva za legalizaciju.

Pre godinu dana je promenjen zakon, tako da se mogu podneti i zahtevi za legalizaciju i sada, ako je nelegalan objekat sagrađen pre čini mi se 2014 uz priloženi aerofoto snimak, kao dokaz da je objekat postojao pre tog datuma.

Dakle, nelegalni objekti se prometuju, ali pod otežanim uslovima i po manjim cenama, i sa neizvesnošću šta će na kraju biti sa tim.

Pretpostavljam, da ako neko ima ugovor sa investitorom, koji nije legalizovao objekat, da se taj objekat može prodati kao prenos prava na taj objekat sa jednog na drugo lice u odnosu na investitora i državu. Jer znam za prometovanje nekretnine sa takvim statusom. Investitor je prekoračio gabarite, a zgrada je imala dozvolu na manju površinu, i zato nije legalizovana.
Naslednik jednog od stanova je prodao neuknjižen stan, ali sa pravima koje je imao na njega. Stan ima infostan i plaća se porez na njega. Znači država ga priznaje na neki način.

Suština priče je da nepoznati deo nelegalizovanih objekata učestvuje u prometu po sniženim cenama.

Neki advokat koji se time bavi sigurno zna detalje.

Sticajem okolnosti znam sledeće.

Neuknjižene nekretnine ne mogu se legalno prometovati.

Ali, država priznaje postojanje neuknjiženih nekretnina pod određenim uslovima, tako da mogu da budu deo ostavine, poklona, na njih se plaća porez, dobije se infostan, struja, odnosno mogu se prometovati kroz rupe u zakonu. U očima zakona i katastra na toj parceli je nekretnina izgrađena bez dozvole ali verovatno sa predatim zahtevom za legalizaciju i upisanim ljudima koji imaju pravo korišćenja.

Ali neće svi notari sa time da se bakću.

Uslov da bi se nekretnina "prometovala" u nekim slučajevima je broj podnesenog zahteva za legalizaciju.

Pre godinu dana je promenjen zakon, tako da se mogu podneti i zahtevi za legalizaciju i sada, ako je nelegalan objekat sagrađen pre čini mi se 2014 uz priloženi aerofoto snimak, kao dokaz da je objekat postojao pre tog datuma.

Dakle, nelegalni objekti se prometuju, ali pod otežanim uslovima i po manjim cenama, i sa neizvesnošću šta će na kraju biti sa tim.

Pretpostavljam, da ako neko ima ugovor sa investitorom, koji nije legalizovao objekat, da se taj objekat može prodati kao prenos prava na taj objekat sa jednog na drugo lice u odnosu na investitora i državu. Jer znam za prometovanje nekretnine sa takvim statusom. Investitor je prekoračio gabarite, a zgrada je imala dozvolu na manju površinu, i zato nije legalizovana.
Naslednik jednog od stanova je prodao neuknjižen stan, ali sa pravima koje je imao na njega. Stan ima infostan i plaća se porez na njega. Znači država ga priznaje na neki način.

Suština priče je da nepoznati deo nelegalizovanih objekata učestvuje u prometu po sniženim cenama.

Neki advokat koji se time bavi sigurno zna detalje.
To je sve OK, ali ako je zgrada izgradjena posle 2014 godine ljudi su u problemu.
Pitacu bas za taj prenos prava na objekat advokata, i da li se moze to odraditi barem na osnovu prvobitnog projekta kad vec nema validne gradjevinske dozvole.

Infostan naravno da se placa, nece drzava sigurno da se toga odrekne :)

Nazalost nesto sa cime sam licno upoznat jer je neko u bliskoj porodici zbog naivnosti i verovanja investitoru zavrsio u takvoj situaciji.
Gradjevinska dobijena ali investitor dozidao penthaus a po lokacijskim uslovima ta spratnost nije dozvoljena pa se nova gradjevinska ne moze dobiti.
Samim time gradjevinska je postala nevazeca a zgrada nelegalna. Investitor prodao sve stanove i sad se pravi lud.

I sada ta zgrada puna ljudi koji zive, ali ne moze se niko uknjiziti, na osnovu kog papira onda dokazati da je to tvoje vlasnistvo kad je cela zgrada nelegalna na kraju dana a svi stanovi kupljeni za kes?
Mislim poznajem ja ljude koji zive u takvim situacijama po 10+ godina i niko ih ne pita nista niti pravi probleme, ali da je veliki problem jeste.
Tehnicki ti stices pravo svojine posle 20 godina u takvom stanu po zakonu sticanja prava svojine odrzajem, ali ta zgrada ne postoji u katastru, luda kuca skroz.

A tek da kazem da nemam pojma kako bi se tek takav stan uopste mogao prometovati dalje, to nije tvoje vlasnistvo i ne znam ko bi se upustao u tako nesto.
Ako je sagrađena do 2014, može da se reši. Mora biti da postoji u katastru u nekom obliku. Ima li je u javnoj pretrazi na E katastru? Može da se nađe po opštini i adresi?

Tačno je tako ali pitanje je gde je ta granična tačka kada se više kupuju investicioni stanovi u odnosu ove za život?
Granična tačka je prestanak monetarne ekspanzije, odnosno prelazak na zdrave valute.

Evo jutros sam saznao da poznanik koji radi i živi u visoko razvijenoj zemlji, kupuje ovde novogradnju na periferiji, jer tamo mu je nedostižno, a pare mu gube vrednost.

Granična tačka je prestanak monetarne ekspanzije, odnosno prelazak na zdrave valute.

Evo jutros sam saznao da poznanik koji radi i živi u visoko razvijenoj zemlji, kupuje ovde novogradnju na periferiji, jer tamo mu je nedostižno, a pare mu gube vrednost.
Upravo se sada to dogadja. Periferija i kupovina u unutrašnjosti. Ja sam prodao stan isto gastarbajteru.

Pa ni taj što je tražio povraćaj PDV-a nema pojma. Odavno, rekao bih bar poslednjih nekoliko decenija, se zna da se povraćaj PDV-a nikad ne traži, pogotovo ako nisi skroz čist jer ti uvek nadju ft1p.
Moj prijatelj, koji je imao pravo na poreski kredit zbog povraćaja pdv-a, jer je bio izvoznik, nikada nije koristio to pravo baš zato jer je znao da će početi da mu kampuje poreska u firmi.

Sačeka lepo da odbije pdv kad treba i nema zime. Nije ništa krio, ali inspektor svakome može nešto da nađe, pa makar i najpošteniji bio.

Odnos BDP-a i duga je relativna kategorija.
Mi smo pre seke imali sličan odnos. Kada je deficit postao nepodnošljiv, smanjila se mogućnost zadržavanja, doznake i sdi pukao je kurs.
Druga alternativa je da 75-80% ljudi u zemlji radi za minimalac + do 30% (koji će morati da raste i zbog inflacije). Prolongirali bi ali bi sahranili stanovništvo. To bi bio baš pravi egzodus.

Ove 🥪 realnosti i propagandu neću ni da komentarišem
Naravno da je relativna kategorija, ali je takodje i kategorija koja se uvek gleda jer je bez nje tesko ustanoviti sta je visok dug. Ako gledamo samo aprolutne vrednosti onda je nas dug nistavan u poredjenju sa bilo kojom zapadnom drzavom. Taj relativni odnos upravo govori da li se taj dug koristi produktivno ili ne, jer bi se u neproduktivnom slucaju odnos pogorsavao. Kako stvari za sad stoje, mi od tog duga dobijemo vise nego sto vratimo.

I da, da sad stanu doznake, SDI i pogorsaju se uslovi za zaduzivanje, bili bi u problemu ali u tim uslovima bili bi u problemu sta god da radimo sada. Uopste nije jasno sta je poenta takve price, kao da postoji neki model koji ne bi upao u krizu u takvim uslovima. Kako stvari trenutno stoje, SDI su prosle godine bile rekordne, uslovi zaduzivanja su zapravo poboljsani dobijanjem investicionog rejtinga a doznake su koliko vidim bile neznatno manje nego nego 2023. i pored toga ekonomija je porasla skoro 4%.

Znaci nista od navedenih uslova za katastrofu trenutno ne vazi, ali se ovde prica kao da smo na granici ambisa. I onda se svako vracanje u realnost i insistiranje na konkretnim podacima naziva 'propagandom', iako je jasno da je upravo suprotno.

Jeste, samo što tu postoji jedan problem. Nije došlo do stagnacije ni u jednom kvartalu.
Ušlo je mnogo para iz duga, uvezli smo 200k Rusa, duplirali plate državnim činovnicima. Bukvalno sve što su uradili, uradili su da zaštite stanogradnju. Sad ostaje da vidimo da li će uvesti i 1% učešća sa periodom otplate 40 godina. To je višnjica na vrhu državnih mera za njihov glavni posao.

Fora je što to mora da se "ispegla" u dužem vremenskom periodu. Nije održivo. To nam pokazuje trgovinski deficit. A mi smo mnogo ulja dodali na vatru. Nije dobro.
Stagnacija cena 2024 u smislu da cene prate inflaciju, manje-više, a ne da skaču 20% za šest meseci.

U jednom postu malopre pomenuh poznanika iz bogate zemlje, koji kupuje ovde da mu ne propadnu pare.

Nit iz duga, pegla nam deficit i nije jedini.

Stagnacija cena 2024 u smislu da cene prate inflaciju, manje-više, a ne da skaču 20% za šest meseci.

U jednom postu malopre pomenuh poznanika iz bogate zemlje, koji kupuje ovde da mu ne propadnu pare.

Nit iz duga, pegla nam deficit i nije jedini.
Pa ne prate inflaciju. Ako ne govorimo o skupim novogradnjama nego o novogradnji van centralnih opština i starogradnji (ne samo BG nego uopšte u Srbiji) tu stagnacije nije bilo i porast je iznad nivoa zvanične inflacije.
Smanjuje se promet u m2 jedino.

"Банке у Србији одредиле су суботу, 22. фебруар, као дан када ће затворити рачуне НИС-а и престати да обављају трансакције с том фирмом.
Фирма престаје да постоји када јој угасе рачуне. Све и да неко хоће да крши санкције, нема како да уплати новац НИС-у. Додатно, оно што је првобитно предложено као решење а то је да посредници купују нафту и препродају НИС-у, није изводљиво јер би и они били подложни санкцијама."

I šta ćemo sad? Ne odgovori USA administracija na naše pismo o odlaganju sankcija?

Nema plata i penzija uskoro?

Dva ćalca pričaju u parku u maločas: je l' možeš da veruješ da mi je komšija prodao garažu za 45 soma? A ovaj drugi će na to: za te pare kupiš džipčinu i parkiraš na travu gde hoćeš.
I meni se tu nasmeje brk, te im priđem i kažem: momci, super vam je priča, ali bi imala mnogo više smisla da je podelite na Beobuildu. I pružim im vizitku.
Suzuman, advanced forumaš, cene nekretnina. A oni pilje u neverici....

Dobro, nisam im rekao ništa, ajde. Ali mi se brk uistinu nasmejao. I pomislio sam na forumaše!

Dva ćalca pričaju u parku u maločas: je l' možeš da veruješ da mi je komšija prodao garažu za 45 soma? A ovaj drugi će na to: za te pare kupiš džipčinu i parkiraš na travu gde hoćeš.
I meni se tu nasmeje brk, te im priđem i kažem: momci, super vam je priča, ali bi imala mnogo više smisla da je podelite na Beobuildu. I pružim im vizitku.
Suzuman, advanced forumaš, cene nekretnina. A oni pilje u neverici....

Dobro, nisam im rekao ništa, ajde. Ali mi se brk uistinu nasmejao. I pomislio sam na forumaše!
Garaza 45 hiljada?

Screenshot 2025-02-21 at 19.14.49.png

Garaza 45 hiljada?
Ovoga mi krsta, dabogda mi oči ispale ako nije tako rekao. I ja sam bio u neverici.
Trogodišnja kćer me pita : tata, šta ti je? A ja joj se približim i prosikćem kroz zube: šta, šta mi je? Si gu čula? 45 soma za garažu, eeee!?
A ona će: som živi u čikinoj garaži! Vauuu!
Ja: POLAZI KUĆI!

Evo ga jedan chatgpt čisto da vidimo gde stoji USA danas. Mislim da je zanimljiv istorijski pregled zato šaljem. Moderator neka obriše ako misli da je nepotrebno:

**Obični ljudi bez postojeće nekretnine ili pomoći** bili su **izbačeni sa tržišta nekretnina** zbog visokih cena u sledećim periodima:

1. Tokom kasnih 1920-ih (posebno 1928–1929):**
- **Pre Velike depresije,** cene nekretnina su naglo porasle zbog spekulacija i lako dostupnih kredita.
- **Mehur na tržištu nekretnina** posebno je bio izražen u urbanim centrima kao što su Njujork, Čikago i Los Anđeles.
- **Rezultat:** Obični radnici i oni sa niskim primanjima nisu mogli da prate rast cena i izgubili su mogućnost kupovine.

2. Tokom 1940-ih (posle Drugog svetskog rata):**
- **Velika potražnja za stanovima** zbog povratka vojnika i rasta populacije.
- **Programi za veterane (npr. GI Bill u SAD)** omogućili su povoljne kredite veteranima, što je povećalo konkurenciju na tržištu.
- **Rezultat:** Oni bez vojne službe ili ušteđevine bili su u nepovoljnom položaju i često nisu mogli da kupe nekretnine.

3. Tokom 1970-ih (inflacija i visoke kamate):**
- **Visoka inflacija** i **rast kamatnih stopa** učinili su hipoteke veoma skupim.
- **Rezultat:** Mlađe porodice i oni s nižim primanjima nisu mogli da priušte rate kredita.

4. Tokom 1980-ih (spekulativni balon):**
- **Rast cena nekretnina** zbog špekulacija i deregulacije finansijskog sektora.
- **Rezultat:** Cene su postale nedostižne za obične radnike, posebno u velikim gradovima.

5. Tokom 2000-ih (pre Finansijske krize 2008):**
- **Mehur na tržištu nekretnina** zbog lakih hipotekarnih kredita i špekulacija.
- **Rezultat:** Cene su postale ekstremno visoke, a mnogi su izgubili kuće tokom krize kada su kamate porasle.

6. Posle 2020. (posle COVID-19 pandemije):**
- **Eksplozija cena nekretnina** zbog niskih kamata, rada od kuće i povećane potražnje za većim stanovima i kućama.
- **Rezultat:** Mlađe generacije i oni sa prosečnim primanjima našli su se van tržišta zbog visokih cena i niskih plata.

Kad je sve u g*vnima, ulazu ljudi u nekretnine jer nemaju u sta, a posto je sve u g*vnima- dolazi do krize, zbog koje padaju nekretnine 😝 i tako opet...

Pozdrav svima, nisam stigao da ispratim sta ste sve pisali pa sigurno jace od mesec dana ali eto, dosta toga se izdesavalo, pogotovu sa ovom krizom koju imamo trenutno i hvatam se za poslednje o cemu se pisalo i da, moramo znati da svaki protest koji imamo utice itekako na ekonomiju i pricalo se vec o tome da su investicije usporile, da niko ne zeli da ulaze u zemlju koja je trenutno u riziku i da treba da imamo na umu da ako se kojim slucajem dese promene, nece nam biti kratkorocno bolje, vec zapravo gore. Dobra analogija je alkoholicar koji prestaje da pije, prvih nedelju dana ce biti haos i tesko i onda krece oporavak. To je ono sto vidim trenutno ako se nastavi ovako a deluje mi da se ne smiruje. Ja sam uspeo na kraju ipak da odlozim kupovinu nekretnine zato sto jednostavno ne znam sta ce se desiti, to sam pre svega hteo da uradim na osnovu globalnih vesti ali sa ovim sto se trenutno desava i kod nas, to me je jos vise ubedilo da odlozim na neko vreme.
Ta faza otreznjavanja je faza koja mene trenutno brine i jednostavno moram videti kako ce se to odigrati.

@Suzuman vidim ti ode u programere :D

Vrh