Šta je novo?

Cene nekretnina

Pozdrav svima, nisam stigao da ispratim sta ste sve pisali pa sigurno jace od mesec dana ali eto, dosta toga se izdesavalo, pogotovu sa ovom krizom koju imamo trenutno i hvatam se za poslednje o cemu se pisalo i da, moramo znati da svaki protest koji imamo utice itekako na ekonomiju i pricalo se vec o tome da su investicije usporile, da niko ne zeli da ulaze u zemlju koja je trenutno u riziku i da treba da imamo na umu da ako se kojim slucajem dese promene, nece nam biti kratkorocno bolje, vec zapravo gore. Dobra analogija je alkoholicar koji prestaje da pije, prvih nedelju dana ce biti haos i tesko i onda krece oporavak. To je ono sto vidim trenutno ako se nastavi ovako a deluje mi da se ne smiruje. Ja sam uspeo na kraju ipak da odlozim kupovinu nekretnine zato sto jednostavno ne znam sta ce se desiti, to sam pre svega hteo da uradim na osnovu globalnih vesti ali sa ovim sto se trenutno desava i kod nas, to me je jos vise ubedilo da odlozim za neko vreme.
Ta faza otreznjavanja je faza koja mene trenutno brine i jednostavno moram videti kako ce se to odigrati.

@Suzuman vidim ti ode u programere :D
Kakvi protesti? Ko je kačio graf gde se vidi da su SDI otišle u ćoravu stranu cele prošle godine?

Pozdrav svima, nisam stigao da ispratim sta ste sve pisali pa sigurno jace od mesec dana ali eto, dosta toga se izdesavalo, pogotovu sa ovom krizom koju imamo trenutno i hvatam se za poslednje o cemu se pisalo i da, moramo znati da svaki protest koji imamo utice itekako na ekonomiju i pricalo se vec o tome da su investicije usporile, da niko ne zeli da ulaze u zemlju koja je trenutno u riziku i da treba da imamo na umu da ako se kojim slucajem dese promene, nece nam biti kratkorocno bolje, vec zapravo gore. Dobra analogija je alkoholicar koji prestaje da pije, prvih nedelju dana ce biti haos i tesko i onda krece oporavak. To je ono sto vidim trenutno ako se nastavi ovako a deluje mi da se ne smiruje. Ja sam uspeo na kraju ipak da odlozim kupovinu nekretnine zato sto jednostavno ne znam sta ce se desiti, to sam pre svega hteo da uradim na osnovu globalnih vesti ali sa ovim sto se trenutno desava i kod nas, to me je jos vise ubedilo da odlozim na neko vreme.
Ta faza otreznjavanja je faza koja mene trenutno brine i jednostavno moram videti kako ce se to odigrati.
Koji su globalni scenariji/mogućnosti u igri a koji mogu imati efekat na trziste nekretnina u Beogradu?

Kakvi protesti? Ko je kačio graf gde se vidi da su SDI otišle u ćoravu stranu cele prošle godine?
Ne znam sta znaci corava strana ali investicije su prosle godine bile rekordne:

Ok. Nisam dobro zapamtio. Nije SDI, šta je bilo ne sećam se, mislio sam da je bilo ovo.

Evo da napišem nekoliko reči i ja. Prošle nedelje sam bio u Bostonu na poslovnom putu i nakon 5 godina sam imao priliku da uporedim stanje pre i posle pandemije korona virusa. Što se tiče infrastrukture, koliko sam mogao da primetim, izgleda da nisu uložili ni dolara, barem ne vidljivo. Krpali su rupe, ali ništa revolucionarno.

Ono što me je najviše zapalo za oko jeste jedan shopping centar blizu mog hotela, koji je bio prilično prazan. Drugi sprat je bio potpuno prazan, prvi sprat je bio polu-popunjen, dok je prizemlje bilo oko 90% popunjeno. Čak i jedan lokal u prizemlju, kraj glavnog ulaza, gde je pre pet godina bio restoran, sada je zatvoren i izdaje se. Ovo je inače lepa četvrt, gde su skoro sve farmaceutske i medicinske kompanije smeštene. Da li je pandemija korona virusa i porast online kupovine imao toliki uticaj, stvarno ne bih znao. Ali jasno je da je interes ljudi opao. Ne mislim da smanjuju cene renta, ali to je moje mišljenje. Da sam ja vlasnik lokala i da mi je pola prazno, izdao bih za sto dolara mesečno, ali mislim da im je bolje da ostane prazno nego da ga iznajme za tako malo.

Što se tiče cena, kad su u pitanju obuća i odeća sa popustima ili final clearance, mnogo je jeftinije nego u EU, jer u EU popusti nikad ne idu do 90-95%, dok tamo idu. Međutim, cene hrane u supermarketima su DUPLO veće u proseku nego u Holandiji. Bukvalno šta god uzmete, sve je bar dva puta skuplje.

Plate su takođe u proseku duplo veće u odnosu na Holandiju (u bruto iznosu). Cene u restoranima su slične kao u Holandiji, sa malim varijacijama, ali uglavnom je to to.

Što se kuća tiče, koliko sam mogao da vidim tokom šetnje, one su užasno izolovane, a cene su apsurdno visoke. To je ozbiljan problem. Stanovi su super građeni, tu nemam primedbi, ali te njihove montažne kuće su loše konstrukcije i preskupe. Malo sam odstupio od teme o cenama u Beogradu, ali eto, malo iskustava iz SAD.

Vrh