Ne mogu se svi stanovi legalizovati nazalost.
A i ja ne znam kako bi notar overio ugovor za stan koji je npr izgradjen bez postojanja gradjevinske dozvole, u ocima zakona i katastra na toj parceli nema nista?
Sticajem okolnosti znam sledeće.
Neuknjižene nekretnine ne mogu se legalno prometovati.
Ali,
država priznaje postojanje neuknjiženih nekretnina pod određenim uslovima, tako da mogu da budu deo ostavine, poklona, na njih se plaća porez, dobije se infostan, struja, odnosno mogu se prometovati kroz rupe u zakonu.
U očima zakona i katastra na toj parceli je nekretnina izgrađena bez dozvole ali verovatno sa predatim zahtevom za legalizaciju i
upisanim ljudima koji imaju pravo korišćenja.
Ali neće svi notari sa time da se bakću.
Uslov da bi se nekretnina "prometovala" u nekim slučajevima je broj podnesenog zahteva za legalizaciju.
Pre godinu dana je promenjen zakon, tako da se mogu podneti i zahtevi za legalizaciju i sada, ako je nelegalan objekat sagrađen pre čini mi se 2014 uz priloženi aerofoto snimak, kao dokaz da je objekat postojao pre tog datuma.
Dakle, nelegalni objekti se prometuju, ali pod otežanim uslovima i po manjim cenama, i sa neizvesnošću šta će na kraju biti sa tim.
Pretpostavljam, da ako neko ima ugovor sa investitorom, koji nije legalizovao objekat,
da se taj objekat može prodati kao prenos prava na taj objekat sa jednog na drugo lice u odnosu na investitora i državu. Jer znam za prometovanje nekretnine sa takvim statusom. Investitor je prekoračio gabarite, a zgrada je imala dozvolu na manju površinu, i zato nije legalizovana.
Naslednik jednog od stanova je prodao neuknjižen stan, ali sa pravima koje je imao na njega. Stan ima infostan i plaća se porez na njega. Znači država ga priznaje na neki način.
Suština priče je da nepoznati deo nelegalizovanih objekata učestvuje u prometu po sniženim cenama.
Neki advokat koji se time bavi sigurno zna detalje.