Šta je novo?

Cene nekretnina

Uvek su ti veliki projekti koji se dugo grade dobri za investicionu kupovini, jer ako se i kada se to kompletno izgradi, vredi mnogo više. WEST 65, BNV i Green line(IMT) će biti sledeći po meni.
U Dubaiu sam gledao i koji mi je zanimljiv je isto jedan ogroman projekat, od mog interesovanja pre godinu dana do sada je skočila cena na projektu za nekih malo više od 10%.
Ne samo Green Line, ceo blok 64 generalno. Trenutno se radi fakticki 1/4 bloka 64, ceo FOB (nepoznati projekat) + IMT (green line) treba da se radi.
Parcela pored Grede gde sam uzeo stan kazu da ce se graditi i hotel + jos jedan stambeni kompleks.

A onda tu je izmestanje depoa sto ce isto ceo jedan novi blok biti + sirenje BNV na NBG isto.

U „Nacionalnoj proceni rizika pranja novca“ koju objavljuje NBS, reč „nekretnina“ se, za divno čudo, pojavljuje samo 130 puta. Pa, da vidimo i u kom kontekstu:

Сектор некретнина је процењен највишим ризиком од прања новца од 2018. године, а тако је и у завршеној процени ризика за 2024. годину. Значајан промет готовине, улагања прљавог новца и његова интеграција, као и размере активности повезане са сектором некретнина утичу да он годинама не губи на атрактивности када се ради о прању новца. Посредници у промету и закупу непокретности и јавни бележници непосредно повезани са овим сектором такође су оцењени вишим ризиком.

Сектор некретнина се користи за раслојавање као и за коначну интеграцију имовине стечене кроз нелегалан промет наркотика. При томе заступљено је самопрање нелегалних прихода али и прање од стране трећих лица, најчешће чланова породица, рођака и других блиских особа на чија се имена граде или књиже некретнине. У другом предмету са чак 13 чланова организоване криминалне групе против којих се истрага води због трговине наркотицима, против 4 лица се истовремно водила истрага због прања новца у укупном износу од 635.410,00 ЕУР.

Грађење без грађевинске дозволе -од укупне вредности дивље градње у 4 највећа српска града, чак 84,27% те вредности отпада на дивље сазидане квадрате у централним београдским општинама у којима је у посматраном периоду изграђено укупно 230.628 нелегалних квадрата, чија је укупна процењена вредност 191.773.104 евра.

Утврђено је да је у предметима у којима је покренут истражни поступак у сектору некретнина укупно уложен новац у износу од ЕУР 48.205.384,00 од чега од стране ОКГ укупан износ од ЕУР 2.768.379,00

Средства из нелегалне трговине аутомобилима се често перу кроз куповину некретнина што указује на међусекторску повезаност у интеграцији прљавог новца.

Новац прибављен утајом пореза и неовлашћеним организовањем игара на срећу, користио за инвестирање у изградњу и надоградњу станова, куповину готових непокретности на своје име, име родбински повезаног лица. Коришћени производ су биле готовинске трансакције, а новац је инвестиран у сектор некретнина за изградњу и куповину непокретности, које су потом биле предмет даље продаје. При томе је коришћено и повезано лице на које је уписано власништво за део некретнина.

Адвокати су, поред јавних бележника, учесници у поступку сачињавања уговора који су коришћени у радњама прања новца нарочито у сектору некретнина.

Jавнобележнички сектор коришћен je од стране укупно осуђених 17 лица, а износ опраног новца је ЕУР 1.888.871,00. Нотари су од суштинског значаја за трансакције некретнинама у Србији, сектору који је веома склон прању новца, што их чини критичним тачкама за улазак незаконитих средстава у финансијски систем.

Поштански оператори: Два лица се сумњиче за прање новца од ЕУР 378.844 кроз фиктивну пословну документацију у којем је коришћен сектор оператора. Овај сектор је умешан у прикривање новца из нелегалне трговине где су средства у коначном интегрисана у сектор некретнина и скупоцену робу

Ko danas istražuje razne smradove (pun)?
Postoji služba za to kojoj sam se obrađao svojevremeno i to je dovelo do nekih rezultata. Zvao sam komunalnu pa su me uputili.
Ko je danas odgovarao? Nesreća na žalost imamo na pretek.
Ni blizu kao onda. Ja ne sporim da su političari danas zaštićeni, samo rasčinjavam iluzije o prošlosti. Da smo imali institucije i odgovornost u SFRJ, nešto od toga bi ostalo i danas.
Znači i tad je diretor EPS-a i raznih drugih strukovnih poslova npr bio po zanimanju vlasnik pečenjare? A kontrolor aerodroma verovatno djubretar.
Ne znam šta su bili po zanimanju, znam da su bila organizovana isključenja struje po grupama, kvote koliko možeš da potrošiš struje (vrlo nepravedno određene) a sada toga nema. Tadašnja struka je dovela do toga da stanovništvo nema struju. Koje god škole da su završili.

Sasvim je nebitno šta je neko bio po zanimanju ako nije imao integritet i dozvolio je da za sve bude okrivljen kontrolor (zbog koga su kolege pretile štrajkom a imao je podršku i kontrolora iz V. B.) a svakako kontrolor nije svoljom voljom radio tri smene za redom. To danas ni pumpadžije nemaju, a kamoli kontrolori.

Postoji služba za to kojoj sam se obrađao svojevremeno i to je dovelo do nekih rezultata. Zvao sam komunalnu pa su me uputili.
Postoji i zakon ali kao da ga nema.

Ni blizu kao onda.
Ostaje da nagadjamo. Kontam da smo gori ako se uzme cela SFRJ.

Koje god škole da su završili.
Ma da, tada struka ništa nije vredela. I Vinča je bila puna kafe kuvarica.

Ne samo Green Line, ceo blok 64 generalno. Trenutno se radi fakticki 1/4 bloka 64, ceo FOB (nepoznati projekat) + IMT (green line) treba da se radi.
Parcela pored Grede gde sam uzeo stan kazu da ce se graditi i hotel + jos jedan stambeni kompleks.

A onda tu je izmestanje depoa sto ce isto ceo jedan novi blok biti + sirenje BNV na NBG isto.
Tako je, ceo taj deo, ne mogu sada da nadjem sliku gde je uokvireno šta će sve novo biti na NBG, blok65 i blok 64, a sve da kažem započeto Airport city-em.

Kapitalizam je nastao ljudskim iskustvom i doveo do buržoaskih revolucija u SAD, i Francuskoj sa konceptom ljudskih prava i zato danas imamo srednju klasu a ne seljaka i feudalca.

Marksizam je ideologija koja u stvarnosti vraća društvo na feudalizam.

Ne bih da idem mnogo u off, ali nisi u pravu. Kapitalizam nije nastao spontano kroz tržište, već prvo kroz privatizaciju zemlje (u Engleskoj). Rentijerstvo je prvi, primarni oblik kapitalizma. Ta privatizacija zemlje je dovela do obespravljene klase seljaka koja je onda bila prinuđena da nadniči, što je, uz akumulirano bogatstvo od kolonijalizma i trgovine robljem, katalizovalo formaciju kapitalističkog tržišta i dovelo do uspona engleske ekonomije.

Ne postoji ništa prirodno ni spontano u kapitalizmu, to je sistem proizvodnje koji ima svoju istorijsku genezu, kao što to ima feudalizam ili robovlasništvo. Svaki sistem dosad je imao svoj istorijski kraj, pa će ga imati i kapitalizam (verovatno kroz razvoj robotike i AI, što će obesmisliti ljudski rad), i imaćemo nešto nakon njega.

Kapitalizam je nastao ljudskim iskustvom i doveo do buržoaskih revolucija u SAD, i Francuskoj sa konceptom ljudskih prava i zato danas imamo srednju klasu a ne seljaka i feudalca.

Marksizam je ideologija koja u stvarnosti vraća društvo na feudalizam.
Пази, ова изјава ти није баш на научном нивоу. Извињавам се за скретање са основне теме, али ово ми је подручје интересовања. Иначе, цела званична историја, а поготову њена марксистичка интерпретација је гомила идеолошког и империјалистичког ђубрета.
Никад у феудализму, нити у другим друштвеним системеима, нису била само два сталежа, то су глупа упрошћавања да би се поставила нека идеолошка теорија, не може друштво тако да функционише. Биле су одувек занатлије, зидари нарочито, трговци и мењачи новца, као посебан сталеж, а затим сиромашни витезови (други, трећи синови племића) и војници, који су слободно мењали феудалца којем би служили, а ту су и свештеници. И то је мање -више кроз историју тако све до данас, када се сталежи постепено укидају и остаје само сиромашна маса и мали број богатих.

Грађење без грађевинске дозволе -од укупне вредности дивље градње у 4 највећа српска града, чак 84,27% те вредности отпада на дивље сазидане квадрате у централним београдским општинама у којима је у посматраном периоду изграђено укупно 230.628 нелегалних квадрата, чија је укупна процењена вредност 191.773.104 евра.
Koje su to silne zgrade u centru zidane bez dozvole?

Ako je neko dobro povezan sa vlašću zašto bi zidao bez dozvole?

Ja znam samo za slučaj one zgrade u Jurija Gagarina gde je auto centar Stojanović.

Ne bih da idem mnogo u off, ali nisi u pravu. Kapitalizam nije nastao spontano kroz tržište, već prvo kroz privatizaciju zemlje (u Engleskoj). Rentijerstvo je prvi, primarni oblik kapitalizma. Ta privatizacija zemlje je dovela do obespravljene klase seljaka koja je onda bila prinuđena da nadniči, što je, uz akumulirano bogatstvo od kolonijalizma i trgovine robljem, katalizovalo formaciju kapitalističkog tržišta i dovelo do uspona engleske ekonomije.

Ne postoji ništa prirodno ni spontano u kapitalizmu, to je sistem proizvodnje koji ima svoju istorijsku genezu, kao što to ima feudalizam ili robovlasništvo. Svaki sistem dosad je imao svoj istorijski kraj, pa će ga imati i kapitalizam (verovatno kroz razvoj robotike i AI, što će obesmisliti ljudski rad), i imaćemo nešto nakon njega.
Ne nije. U nekom obliku tržišna privreda je postojala i u antičkom dobu. Razni slobodni gradovi po Evropi u srednjem veku su se bavili trgovinom i zanatstvom i imali su začetak građanske klase i parlamentarizma. Venecija, Dubrovnik, Hanzeatski gradovi itd.

Zapravo, feudalci u Engleskoj su počeli da ograđuju zemljište da bi proizvodili vunu za tržište i seljaci su im bili smetnja pa su ograđivali svoje posede i proterivali seljake.

Razvoj kapitalizma u gradovima je omogućio prihvat seljaka nadničara. Naučni metod je omogućio industrijski kapitalizam. Mnogi rani industrijalci su imali predmarksističke socijalne ideje i gradili socijalne stanove za radnike.

Engleski feudalci su bili ljubomorni na uspehe industrijalaca i počeli su sa opanjkavanjima o eksploataciji, iako su zapravo oni eksploatisali seljake oduvek.

A evo kod nas kako je bilo pre kapitalizma u našoj državi.

„Meropah, ako pobegne kuda od svoga gospodara u drugu zemlju ili u carevu, gde ga nađe gospodar njegov, da ga osmudi i nos raspori, i ujemči da je opet njegov, a drugo ništa da mu ne uzme.”

– Dušanov Zakonik član 201.

U suštini, danas se gura taj antikapitalistički sentiment da bi se ljudima oduzele slobode nastale građanskim revolucijama i da bi ljudi opet bili zavisni kmetovi koji ne mogu da slobodno putuju i grešni su ako jedu meso zbog prdenja krava.

Samo sam iznenadjen ovim analizama NBS-a, inače smo najveća perionica u Evropi trenutno …
Hvala!
Ne znam da li smo najveća perionica, ali s obzirom da ranije nisam pratio tržište nekretnina, takođe sam iznenađen da NBS objavljuje ovakve izveštaje. Gotovo svaka aktivnost nelegalnog sticanja novca se na kraju slije u nekretnine. "Međusektrorska povezanost", kako kažu.

Пази, ова изјава ти није баш на научном нивоу. Извињавам се за скретање са основне теме, али ово ми је подручје интересовања. Иначе, цела званична историја, а поготову њена марксистичка интерпретација је гомила идеолошког и империјалистичког ђубрета.
Никад у феудализму, нити у другим друштвеним системеима, нису била само два сталежа, то су глупа упрошћавања да би се поставила нека идеолошка теорија, не може друштво тако да функционише. Биле су одувек занатлије, зидари нарочито, трговци и мењачи новца, као посебан сталеж, а затим сиромашни витезови (други, трећи синови племића) и војници, који су слободно мењали феудалца којем би служили, а ту су и свештеници. И то је мање -више кроз историју тако све до данас, када се сталежи постепено укидају и остаје само сиромашна маса и мали број богатих.
Da, ali seljaci su bili ogromna većina stanovništva i ceo poredak je dobrim delom počivao na pravima stečenim rođenjem koji je crkva opravdavala.

Kapitalizam je doveo do toga da se obični ljudi obogate i obrazuju i uvide da su sposobniji i pametniji od aristokrata čiji je jedini kvalitet bio u kojoj su se porodici rodili.

Čak i u XIX veku su po Evropi postojali običaji tipa da moraš da skineš šešir da pozdraviš svog feudalnog gospodara i slično, što je ljude izluđivalo.

U protestantizmu se cenio rad kao suprotnost feudalcima izjelicama plodova tuđeg rada.

Ne znam da li smo najveća perionica, ali s obzirom da ranije nisam pratio tržište nekretnina, takođe sam iznenađen da NBS objavljuje ovakve izveštaje. Gotovo svaka aktivnost nelegalnog sticanja novca se na kraju slije u nekretnine. "Međusektrorska povezanost", kako kažu.
Deluje da baš mnogo nelegalno stičemo kao narod.

Nree
Uvek su ti veliki projekti koji se dugo grade dobri za investicionu kupovini, jer ako se i kada se to kompletno izgradi, vredi mnogo više. WEST 65, BNV i Green line(IMT) će biti sledeći po meni.
U Dubaiu sam gledao i koji mi je zanimljiv je isto jedan ogroman projekat, od mog interesovanja pre godinu dana do sada je skočila cena na projektu za nekih malo više od 10%.

Da ponovim...
Kupuješ onda kada možeš tj.imaš finansijsku mogućnost i plan....
A ove što misle da ce nekom nažao učiniti njima bolje..toga se manite.
Balon pući neče a to što vam ne odgovara..to je vaš problem.

giphy.gif

Odavno niko nije pomenuo to za bnv na ovoj temi. I taj čovek kaže da je možda bilo toga za prve zgrade, a to i jeste ono što se pričalo po čaršiji u to vreme. Za ove zgrade danas možda to važi samo za likove koji imaju po 40+ nekretnina kao stanoviti rukometaš o kome je skoro izašao članak. Ovi što kupuju po jedan stan u BNV, čisto sumnjam.
To je i istina. Upoznao sam jednog koji je "morao" da kupi i to u prvim zgradama. Posle toga im verovatno više nije bilo potrebno i verovatno više toga nema.

Vrh