Šta je novo?

Cene nekretnina

Fiktivna ličnost, isto kao i ovaj moj nalog. Možeš da mu nadeneš koje god želiš zanimanje. Neka bude da je neki direktor banke, to će njegovo mišljenje učiniti merodavnim.
Gangula? Ako ti je ta fiktivna ličnost to rekla onda menjam moju prognozu za kretanje cena nekretnina za BG.

Leti je Beograd stalno u zelenom što se lako može proveriti na mernim stanicama. Zagađenje je sezonsko.

Čak je i Obrenovac leti u zelenom.
Чудно, где ти пратиш то? Ја сам до пре пар година пратио неки сајт али сад не могу да се сетим који. Наћи ћу, слао сам куму линк. У целој Србији није било зелене мерне станице - осим оних које не мере ПМ честице, а таквих има, нешто мање од пола. Иначе, престао сам да пратим јер сам се уверио у супротно од овога што ти тврдиш - загађење је константно током године, са мањим осцилацијама, али невезано са грејном сезоном. Браон су били и Сјеница и Копаоник, Нови Пазар, Ваљево, Београд наравно, и то у сред лета.

SFRJ su imali pogodne ali se u struku nisu toliko mešali. Znalo se ko zna. A ako nam je reper kako je bilo pre 30-40god onda i ne zaslužujemo bolje od ovoga. Zato ljudi i odlaze, što im je dosta nadmudrivanja i "ne znaš ti kako je bilo 80-90ih" od ljudi koji su za takvo stanje i glasali.
Ceo ekonomsko-politički sistem je bio pogrešan. Kako se u struku nisu mešali kad je cela ekonomija bila ideološka?

Nisi mogao da imaš privatnu firmu, osim radnje sa do 4 zaposlena.

Nisi mogao da uvezeš auto osim ako si radio 5 godina u inostranstvu.

Vezano za temu. Bilo je besmisleno da uzimaš kredit za stan jer je bilo smislenije da se boriš za bodove u firmi.

Ionako su banke retko davale kredite za stanove. Ja sam upoznao samo jednog čoveka koji je u SFRJ kupio stan na kredit.

Sa druge strane, imalo je smisla da uzimaš kredite za zidanje kuće/vikendice jer je sve jela inflacija dok nije pojela i državu.

Danas ljudi pričaju o zagađenom vazduhu, a u SFRJ su se dešavali incidenti tipa naftnih mrlja u Savi- što nije smelo da se istražuje jer je policija republike Hrvatske to sprečila, fenol u Ibru- redovna pojava, pomori riba, ispuštanje svih mogućih otrova u vazduh, zemlju i vodu.

Ja se sećam kao klinac kad zasmrdi nešto iz fabrike Galenike, svi komentarišu šta je ovo, a niko ne istražuje.

Za silne nesreće sa desetinama mrtvih, nikada ni jedan budža nije odgovarao.

Za sudar aviona Britiš Ervejza (jedina nesreća sa smrtnim ishodom te kompanije) i Inex Adrie (mala kompanija iz sr Slovenije sa još jednom katastofalnom nesrećom) su optužili kontrolora koji je radio tri smene za redom po 12 sati i poslali ga u zatvor.

Dakle, Britiš Ervejz bi imao savršenu bezbednosnu istoriju da nije tih što se nisu mešali u struku.

Nijedan rukovodilac nije odgovarao a Britanci se i dalje tuže sa Srbijom, kao sukcesorom SFRJ, zbog odštete.

Ceo ekonomsko-politički sistem je bio pogrešan. Kako se u struku nisu mešali kad je cela ekonomija bila ideološka?

Nisi mogao da imaš privatnu firmu, osim radnje sa do 4 zaposlena.

Nisi mogao da uvezeš auto osim ako si radio 5 godina u inostranstvu.

Vezano za temu. Bilo je besmisleno da uzimaš kredit za stan jer je bilo smislenije da se boriš za bodove u firmi.

Ionako su banke retko davale kredite za stanove. Ja sam upoznao samo jednog čoveka koji je u SFRJ kupio stan na kredit.

Sa druge strane, imalo je smisla da uzimaš kredite za zidanje kuće/vikendice jer je sve jela inflacija dok nije pojela i državu.

Danas ljudi pričaju o zagađenom vazduhu, a u SFRJ su se dešavali incidenti tipa naftnih mrlja u Savi- što nije smelo da se istražuje jer je policija republike Hrvatske to sprečila, fenol u Ibru- redovna pojava, pomori riba, ispuštanje svih mogućih otrova u vazduh, zemlju i vodu.

Ja se sećam kao klinac kad zasmrdi nešto iz fabrike Galenike, svi komentarišu šta je ovo, a niko ne istražuje.

Za sudar aviona Britiš Ervejza (jedina nesreća sa smrtnim ishodom te kompanije) i Inex Adrie (mala kompanija iz sr Slovenije sa još jednom katastofalnom nesrećom) su optužili kontrolora koji je radio tri smene za redom po 12 sati i poslali ga u zatvor.

Dakle, Britiš Ervejz bi imao savršenu bezbednosnu istoriju da nije tih što se nisu mešali u struku.

Nijedan rukovodilac nije odgovarao a Britanci se i dalje tuže sa Srbijom, kao sukcesorom SFRJ, zbog odštete.

Svaka ekonomija je ideološka, uključujući i kapitalističku, koja kao osnov postavlja klasni sistem u kojem su kapitalista i radnik u eksploatativnom odnosu. I privatni biznis je takođe pun apsurda, a njegova veza sa državom dovodi radnike u prekarniju poziciju nego za vreme socijalizma.

Inače većina stvari koje si pomenuo se dešavaju i danas, od ekoloških katastrofa do smrtonosnih posledica poslovnih procesa kompanija, razlika je samo što si tad pljuvao po državi kao nesavesnom upravljaču, a danas pljujemo po zlim vlasnicima korporacija. Zloupotreba nije iščezla prebacivanjem ekonomije u ruke privatnika.

Ko danas istražuje razne smradove (pun)?

Ko je danas odgovarao? Nesreća na žalost imamo na pretek.

Kako se u struku nisu mešali kad je cela ekonomija bila ideološka?
Znači i tad je diretor EPS-a i raznih drugih strukovnih poslova npr bio po zanimanju vlasnik pečenjare? A kontrolor aerodroma verovatno djubretar.

Чудно, где ти пратиш то? Ја сам до пре пар година пратио неки сајт али сад не могу да се сетим који. Наћи ћу, слао сам куму линк. У целој Србији није било зелене мерне станице - осим оних које не мере ПМ честице, а таквих има, нешто мање од пола. Иначе, престао сам да пратим јер сам се уверио у супротно од овога што ти тврдиш - загађење је константно током године, са мањим осцилацијама, али невезано са грејном сезоном. Браон су били и Сјеница и Копаоник, Нови Пазар, Ваљево, Београд наравно, и то у сред лета.
Evo neki istorijski pregled prema sajtu https://aqicn.org/city/serbia/beograd/stari-grad/. Može da se pogleda po svakoj kategoriji, ja sam kopirao ovde samo po PM2.5 česticama pošto su one štetnije po ljudsko zdravlje. Birao sam samo merne stanice koje pripadaju SEPA https://sepa.gov.rs/.

Stari grad:
1736868499797.png

Mostar:
1736868541367.png

Banovo Brdo:
1736868688572.png

B. Kosa
1736868826701.png

Obrenovac:

1736868753365.png

Evo malo zanimljivih zaključaka NBS.

https://www.nbs.rs/export/sites/NBS...-2024/procena-rizika-od-pranja-novca-2024.pdf

Типичан пример прања новца је улагање велике количине готовине од стране физичког лица – инвеститора у градњу непокретности, а затим продаја тако саграђене непокретности и прикривање нелегалног порекла новца уложеног у градњу.

На већу изложеност инвеститора прању новца утиче и недовољна законска регулисаност овог сектора. Наиме физичка лица инвеститори се региструју у ПДВ систему, а да при томе нису регистровани као предузетници јер се не региструју код надлежног Регистратора, већ подносе пријаву за евидентирање у систем ПДВ Порекој управи, у скаладу са Законом о ПДВ. Такође, немају обавезу подношења финансијских извештаја нити отварања пословног рачуна, а имају могућност плаћања грађевинског материјала у готовини.

Сви анализирани подаци јасно указују да извршиоци кривичних дела сматрају да је најпоузданије да прљави новац инвестирају у куповину некретнина или изградњу непокретности како би новац легализовали и осигурали да новац не изгуби на вредности или не буде предмет неког од поступака за утврђивање његовог порекла

Сектор некретнина у Србији остаје сектор који представља највећу претњу за прање новца и као што је демонстрирано значајне суме новца инвестирају се и улажу у сектор некретнина кроз трансакције повезане са сектором некретнина, изградње, инвестиција и нелегалне градње. Привлачност овог сектора за прање новца је у томе јер генерише велике суме готовог новца у легалне економске токове, нарочито преко набавке непокретности и даљих пројеката градње.

Počeli znači da otvoreno pričaju o otimanju Sajma. Kreće nova tura propagande kroz režimske medije.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...itet-vodovoda-jer-raste-i-broj-potrosaca.html I da pojasnim i opet napišem; objekat promenada je napravljena na jednoj od 3 glavne vodne žile, i namerno nije urađena hidroizolacija, da bi pumpe ispumpavale vodu u Dunav. Rezultat će biti presušivanje okolnih bunara u krugu oko 25 km, to presušivanje je počelo. Presušivanje bunara je postepeno počelo i u okolnim mestima, upravo gde je kvalitet poljoprivrednog zemljišta najbolji.

Naterali ljude da kupuju stanove u BNV!! Pod pretnjom su svi kupovali sve isplivalo!! Lik propevao. Na 6:10 (da se ne mucite)

Odavno niko nije pomenuo to za bnv na ovoj temi. I taj čovek kaže da je možda bilo toga za prve zgrade, a to i jeste ono što se pričalo po čaršiji u to vreme. Za ove zgrade danas možda to važi samo za likove koji imaju po 40+ nekretnina kao stanoviti rukometaš o kome je skoro izašao članak. Ovi što kupuju po jedan stan u BNV, čisto sumnjam.

Terije zavere. Traženje razloga i smirivanje sujete kako neki moze a ja ni na more... Nek kupuju ljudi ..kako god .....živite svoje živote ljubomorni a nesposobni ljudi.

Evo sta kaze oslobodjeni b92 za Svabiju

Poslednja izmena:
Realno dobro i kaže momak sa videa.
Za prve zgrade, to jest početak izgradnje BNV 2016god-2017god.
Kasnije kada je i naša dijaspora i ostali iz Srbije koji su mogli da priušte krenuli, nije morala da se nameće/nagovara kupovina.
Ali eto, ti što su prvi kupili najbolje su prošli realno, samo što dosta ljudi koji su i hteli medju prvima da kupe su bili u strahu da li će se to i izgraditi sve.
I dalje ima mnogo ljudi koji neće u izgradnji da kupuju zbog bojaznosti da se to uopšte neće izgraditi, ok ima i onih koji se boje završnog kvaliteta i drugo i hoće lično da vide stan i zgradu.

Svakako ko je kupovao u tom periodu bilo gde je odlično prošao, ne samo BNV... Niske kamate + kapitalna dobit od skoka cena koji je bio ogroman u relativno kratkom periodu od 5-6 godina.

Rekao bih da će se tek sad videti ko zapravo zna da investira u nekretnine, jer je svuda toliko skočilo da postaje neisplativo, treba juriti dobre dilove...

Uvek su ti veliki projekti koji se dugo grade dobri za investicionu kupovini, jer ako se i kada se to kompletno izgradi, vredi mnogo više. WEST 65, BNV i Green line(IMT) će biti sledeći po meni.
U Dubaiu sam gledao i koji mi je zanimljiv je isto jedan ogroman projekat, od mog interesovanja pre godinu dana do sada je skočila cena na projektu za nekih malo više od 10%.

Gledaš merne stanice SEPA. Kad klikneš na njih smenjuju se podaci za celu godinu i vidi se sezonski karakter PM 2.5 čestica. Leti je zeleno, zimi najviše crvenog.

Sa druge strane, leti ima najviše ozona zbog visokih temperatura. Tu smo slični sa ostatkom Evrope.

Svaka ekonomija je ideološka, uključujući i kapitalističku, koja kao osnov postavlja klasni sistem u kojem su kapitalista i radnik u eksploatativnom odnosu. I privatni biznis je takođe pun apsurda, a njegova veza sa državom dovodi radnike u prekarniju poziciju nego za vreme socijalizma.

Inače većina stvari koje si pomenuo se dešavaju i danas, od ekoloških katastrofa do smrtonosnih posledica poslovnih procesa kompanija, razlika je samo što si tad pljuvao po državi kao nesavesnom upravljaču, a danas pljujemo po zlim vlasnicima korporacija. Zloupotreba nije iščezla prebacivanjem ekonomije u ruke privatnika.
Kapitalizam je nastao ljudskim iskustvom i doveo do buržoaskih revolucija u SAD, i Francuskoj sa konceptom ljudskih prava i zato danas imamo srednju klasu a ne seljaka i feudalca.

Marksizam je ideologija koja u stvarnosti vraća društvo na feudalizam.

Vrh