Šta je novo?

Cene nekretnina

Aj pitanje za naše gastarbajtere. Vidite primer Čačka gore.
Koliko su kod vas poskupele navedene stavke?
(Paradox, u Čačku poskupeo javni prevoz 60% a u BG postaje besplatan 🤡)

Nivo stresa koji čovek ima proporcionalan je broju nekretnina koje poseduje.
Budite lagani, nemajte nekretninu!

Za još ovakvih i još boljih saveta pratite me na Beobuildu. (Zasad besplatno, ali ću ubrzo krenuti da naplaćujem masno. P. C. Ako se inflacija nastavi, perfidno ću smanjiti količinu proizvoda a povećati cenu skoro ko u Čačku. )

Jesi li realan? Standard rapidno opada svuda u EU I ljudi se sve više žale. Jel cene u Čačku treba da budu reper na osnovu koga treba da ravnamo svoje lično (ne)zadovoljstvo? Nikada u istoriji covecanstva nije bilo lakše dobiti papire za EU I to po više razlicitih osnova. Neke zemlje poput Portugalije nude digital nomad vize čak i za preduzetnike. Da si toliko vremena i energije koje trošiš pišući da nas ubediš koliko nam je loše, fokusirao na odlazak u EU, mogao si već davno otići pa da makar pišeš iskustva o blagodetima života u EU iz prvog lica, a ne ove nasumične bajke. Ili se bojiš da bi odlaskom u EU zastranio kao mnogi forumski gasterbajteri, pa se držiš ipak majčice Srbije?

Izdajem - prodajem frizerski salon na Nbgd...imam relevatnu dojavu stagnacije usluga...pada cena..lađenja ljudi i skorijeg preusmeravanja ljudi na Čačak....
Mislim ...baš suprotno na terenu se dešava...od hotela Juge...Bežanijske kose...Air porta...Imt ea...prebacivanja BW na ovu stranu reke....ali verujem čoveku...suzu da pustim ..
Dojadio više taj Nbgd

Covek ce reci i da je zemlja ravna ploca samo ako proceni da mu to donosi novac. Prosto radi za pare i targetuje publiku za koju smatra da ih ima vise. To je zapravo sve sta radi posto sa Military Shopom se pokazao da nema pojma. Zarade (od par zaposlenih) su mu po 55.000 dinara a promet ko trafika. Uliva gledaocima laznu nadu da ce cene pasti zarad licnog profita. Prosto vise cu ceniti neku info ili argument od nekoga ko je sa foruma pa makar bio i hejter ali barem ne radi za pare.

Da si toliko vremena i energije koje trošiš pišući da nas ubediš koliko nam je loše, fokusirao na odlazak u EU
Treba postaviti ovde jedno realno pitanje: šta je bolje (ili gore): da živiš u inostranstvu i preterano hvališ Srbiju, ali se nikako ne vraćaš u nju, ili da živiš u Srbiji, kudiš je na sav glas i svako malo preporučuješ drugima odlazak, a da pritom sam kupuješ nekretnine u njoj i ne radiš apsolutno ništa da je napustiš?
🤔🤔🤔

Jesi li realan? Standard rapidno opada svuda u EU I ljudi se sve više žale. Jel cene u Čačku treba da budu reper na osnovu koga treba da ravnamo svoje lično (ne)zadovoljstvo? Nikada u istoriji covecanstva nije bilo lakše dobiti papire za EU I to po više razlicitih osnova. Neke zemlje poput Portugalije nude digital nomad vize čak i za preduzetnike. Da si toliko vremena i energije koje trošiš pišući da nas ubediš koliko nam je loše, fokusirao na odlazak u EU, mogao si već davno otići pa da makar pišeš iskustva o blagodetima života u EU iz prvog lica, a ne ove nasumične bajke. Ili se bojiš da bi odlaskom u EU zastranio kao mnogi forumski gasterbajteri, pa se držiš ipak majčice Srbije?
Jeste. Evo pocrkaše Nemci. Umesto 6k za letovanje potrošiće 4.5k. Dižu kredite da poprave veš mašinu Austrijanci. Suza suzu stiže. A kod nas zlatno doba. Niko ne zna da podigne cenu 5% za bilo šta nego odmah 20-40-50%. Ne razumeš me. Ja pokušavam da ostanem 🙂. Ja imam sve uslove da odem. Vidim u kom pravcu idemo. Nije prvi put da idemo ka tome. Neki neka botuju za 5k Mirijevo i zlatno doba. Dok ne bude preko 4K Mirijevo ja cu da pricam ovo što pričam. E onda tek ćao. Nemoj da me požuruješ 😉.
A gde sad da idem kad je najinteresantnije.

Poslednja izmena:
Covek ce reci i da je zemlja ravna ploca samo ako proceni da mu to donosi novac. Prosto radi za pare i targetuje publiku za koju smatra da ih ima vise. To je zapravo sve sta radi posto sa Military Shopom se pokazao da nema pojma. Zarade (od par zaposlenih) su mu po 55.000 dinara a promet ko trafika. Uliva gledaocima laznu nadu da ce cene pasti zarad licnog profita. Prosto vise cu ceniti neku info ili argument od nekoga ko je sa foruma pa makar bio i hejter ali barem ne radi za pare.
Ja sam vlasnik Military Shopa? Ti si vlasnik Military Shopa? On je vlasnik Military Shopa?

Treba postaviti ovde jedno realno pitanje: šta je bolje (ili gore): da živiš u inostranstvu i preterano hvališ Srbiju, ali se nikako ne vraćaš u nju, ili da živiš u Srbiji, kudiš je na sav glas i svako malo preporučuješ drugima odlazak, a da pritom sam kupuješ nekretnine u njoj i ne radiš apsolutno ništa da je napustiš?
🤔🤔🤔
Gore je kad si van a soliš pamet. Dodji u ovu našu igricu koju si zaboravio pre xy godina. Sa easy na hard. Pa onda posle par godina pričaj šta hoćeš. Kad trebaš matore da odvedeš na operaciju, dete upišeš u vrtić, kad ti poreska pošalje neko rešenje koje ne odlaže naplatu, čekaš katastar itd. Ako si ovde, ziviš, radiš, deo si društva, pričaj šta god hoćeš i za koju god hoćeš stranu i sferu.

Poslednja izmena:
"Bot je skraćeni naziv za softverskog robota, odnosno inteligentnog softverskog agenta".
Defke ti si inteligenti softverski agent. Šta ti fali, bolje to nego... ma neću da poganim jezik.

Poslednja izmena:
Ne razumeš me. Ja pokušavam da ostanem 🙂. Ja imam sve uslove da odem. Vidim u kom pravcu idemo. Nije prvi put da idemo ka tome.
Idemo ka ogromnom ekonomskom problemu i odlucujes da ostajes? Ugrozavas svoju i porodicnu finansijsku buducnost zbog cega onda?
Da bi mogao da kazes da si u pravu?

Iskreno, bolje da kazes cekam da sve prsne da stanovima padne cena pa da uletim u tu pricu, pa vise bi smisla imalo i pametniji bi ispadao.

Od cele price bice kao sto sam rekao, malo losiji standard i mozda 1-2 godine goreg zivota pa onda opet idemo na bolje, ja bih rekao da i ti ipak znas da ce tako biti pa zato ne razmatras ozbiljno odlazak vec cekas tih 1-2 godine da ugrabis nesto jeftinije.

Zamisli nekog ko daje sebi za pravo da kaze da se Nbgd gasi .....zamisli.
Stvarno bih voleo i druga misljenja na ovu temu...
Što se tiče kvaliteta života sad i pre 20 godina, može se reći da se NBG gasi u tom smislu :) U smislu kupoprodaje nekretnina, ima još placeva koje treba popuniti tako da će biti živo bar još 10 godina

Idemo ka ogromnom ekonomskom problemu i odlucujes da ostajes? Ugrozavas svoju i porodicnu finansijsku buducnost zbog cega onda?
Da bi mogao da kazes da si u pravu?

Iskreno, bolje da kazes cekam da sve prsne da stanovima padne cena pa da uletim u tu pricu, pa vise bi smisla imalo i pametniji bi ispadao.

Od cele price bice kao sto sam rekao, malo losiji standard i mozda 1-2 godine goreg zivota pa onda opet idemo na bolje, ja bih rekao da i ti ipak znas da ce tako biti pa zato ne razmatras ozbiljno odlazak vec cekas tih 1-2 godine da ugrabis nesto jeftinije.
Sitna deca, 🤰 žena. Ništa drugo. Iskreno mi što radimo za platu u privatnom sektoru a kao smo neki stručnjaci van IT sfere, nama je već 2 godine goreg života sa tendencijom pogoršanja usled monetarne ekspanzije minimum do sredine 2027 jer su naravno u Evropi pa i kod nas sve plate zakucane.
Bilo bi lepo to što pričaš ali teško. I kad očekuješ taj boljitak?

Evo info iz Azerbejdzana, nisu svi u toj sugavoj EU, ima i nas na istoku gde sunce izlazi.
U periodu 2022-2024 jedna voznja integrisanim transportom (metro i/ili autobus) je ukupno poskupela oko 70% (sa 30 kopejki na 50 kopejki, sto je oko 65 dinara).
Za sada u 2025 nema najava o poskupljenju.
Inace ovde je najpopularniji Uber/Bolt jer je jako jeftin, prosecna voznja po gradu koji je dosta veci od BG je oko 300-400 dinara. Taksi od centra do aerodroma (15-20 km) kosta oko 800-1000 dinara, a od centra do rivijere (oko 30km) oko 1200-1500 dinara. Autoputevi su besplatni.

Sitna deca, 🤰 žena. Ništa drugo. Iskreno mi što radimo za platu u privatnom sektoru a kao smo neki stručnjaci van IT sfere, nama je već 2 godine goreg života sa tendencijom pogoršanja usled monetarne ekspanzije minimum do sredine 2027 jer su naravno u Evropi pa i kod nas sve plate zakucane.
Bilo bi lepo to što pričaš ali teško. I kad očekuješ taj boljitak?
Pa cekaj, ljudi idu preko i sa malom decom, i dok su trudni, teze bude par meseci ali to je to. Ti si i u boljoj poziciji jer mozete da obezbedite pocetni kapital kao fond za crne dane prodajom neke od nekretnina zlu ne trebalo.
Ljudi odu preko sa fazon 2000 eur u dzepu pa se snadju.

Izgovori koji su zgodni jer ili ti ili ti+zena ne verujete dovoljno u taj scenario o kome pricas.
Boljitak ocekujem 1-2 godine nakon krize, jos uvek nismo u istoj tako da je tesko reci.

Kontam da koliko mi em imamo kompetentne ljude( a znamo da crnci i zene to nisu, zna se gde im je mesto) i koliki su nam budzeti i uredjena infrastruktura kada bi takav pozar izbio kod nas kod Vranja npr zavrsio bi se negde oko Subotice. Al smo bar crnce poslali nazad u japan.
Postoje kompetentne žene i crnci, ali je besmisleno uvoditi kvote. Ja sam isključivo za meritokratiju. Neka najsposobniji kandidat bude primljen.

Uostalom i mi smo imali sistem nacionalnog ključa u "bratstvu i jedinstvu" u SFRJ i gde nas je to odvelo.

Postoje kompetentne žene i crnci, ali je besmisleno uvoditi kvote. Ja sam isključivo za meritokratiju. Neka najsposobniji kandidat bude primljen.

Uostalom i mi smo imali sistem nacionalnog ključa u "bratstvu i jedinstvu" u SFRJ i gde nas je to odvelo.
I taj ključ je bio bolji od sadašnjeg sistema gde je najsposobniji onaj ko je "pogodan", tako da celu zemlju vode besposličari, konobari, kuvarice, navijači... I gde nas je to dovelo i vodi...

Inace, niko jos ne spominje black swan event:

https://www.bbc.com/news/articles/c07g73p4805o

Navodno je steta vec dostigla $135 milijardi, sto je prilicno veliki udarac, ako uzmemo u obzir da je USA poslala Ukrajini oko $174 milijardi do septembra 2024 i da su Ameri poceli ozbiljno da se bune. Na zalost, jos uvek nisu uspeli sve da pogase, pa ova steta nije konacna. Osiguravajuce kuce ce biti prve na gubitku.

Navodno je steta vec dostigla $135 milijardi, sto je prilicno veliki udarac, ako uzmemo u obzir da je USA poslala Ukrajini oko $174 milijardi do septembra 2024 i da su Ameri poceli ozbiljno da se bune. Na zalost, jos uvek nisu uspeli sve da pogase, pa ova steta nije konacna. Osiguravajuce kuce ce biti prve na gubitku.
Naplatice se od osiguravajucih kuca, drzava (Kalifornija) ce krenuti sa procesom obnove, federalna vlada ce (mozda) obezbediti neki deo sredstava - i masina ce se zahuktati.
Steta je vec dostigla 2x BDP-a Srbije... Tramp ce naravno jos brze ugasiti pomoc Ukrajini, uz naravno, ispunjenje dela US interesa (citaj: pocepace ih sa Rusima i uzeti deo kolaca)

Ponovo totalno nebitno za nas, niti ce nasi gradjevinci i industrija raditi na obnovi, niti ce nasa ekonomija biti nekako pod uticajem ovih pozara u LA... Ocekujem sada neke nova resenja u gradnji kuca i zgrada tamo, ali ponovo ne vezano za nas :)

Naplatice se od osiguravajucih kuca, drzava (Kalifornija) ce krenuti sa procesom obnove, federalna vlada ce (mozda) obezbediti neki deo sredstava - i masina ce se zahuktati.
Steta je vec dostigla 2x BDP-a Srbije... Tramp ce naravno jos brze ugasiti pomoc Ukrajini, uz naravno, ispunjenje dela US interesa (citaj: pocepace ih sa Rusima i uzeti deo kolaca)

Ponovo totalno nebitno za nas, niti ce nasi gradjevinci i industrija raditi na obnovi, niti ce nasa ekonomija biti nekako pod uticajem ovih pozara u LA... Ocekujem sada neke nova resenja u gradnji kuca i zgrada tamo, ali ponovo ne vezano za nas :)
Veliki broj objekata tamo nije osiguran sad jer su se osiguravajuće kuće naprasno povukle u poslednje dve godine i uopšte nisu nudile polise osiguranja. Razlog je upravo bio visoki rizik od požara.

I mene zanima zašto bi ovo bio black swan efekat na globalno tržište nekretnina.

Tako nekako se pricalo i 2008, nista to nije vezano za nas :) Ako nesto cvakne real estate bubble u USA, to se preliva i na nas. Nova resenja tipa 3D stampane kuce, plus automatizacija u izgradnji (o cemu se vec pricalo) takodje nece imati lokalni uticaj samo u USA. Na posletku i taj eventualni dogovor s Rusima, takodje moze dovesti do toga da mnogo Rusa ode iz Bg (da ne bude zabune, ne smetaju mi ni Rusi ni Ukrajinci u Bg), tako da ne bih bas rekao da nista od toga nece uticati na nasu situaciju.

Vrh