Šta je novo?

Cene nekretnina

Zaključak je da ljudi u Srbiji i dalje imaju mnogo para, jer prodaja dobro ide i po ovakvim cenama. Čovek sa prosečnom platom ne može da obezbedi sebi stan na kredit čak ni na periferiji. Znači da ima mnogo ljudi koji zarađuju više od proseka. Tako da možda mi zapravo i ne živimo tako loše.
Par puta sam kačio i opisivao kupce nekretnina u mom okruženju.
Zaključak da retko ko samo od čak i malo iznad prosečne plate kupuje stan(uglavno samo na kredit mogu),ima slučajeva kada i momak i devojka ili muž i žena oboje rade i kada nemaju ili imaju malo dete i to uglavnom na periferiji moraju/mogu da uzmu.
Većina slučajeva je da (u mom okruženju muško) ili je stvarno odličan u poslu pa ima dosta iznad proseka platu pa može kredit ili radi side job ili koristi uticaj na poslu da dodatno zaradjuje.
Izvodjači to jest majstori rade van radnog vremena kao i neki automehaničari, kozmetičarke gde su takodje u sivoj zoni i lepo zaradjuju, pa čak i konobari u boljim klubovima koji nemaju poroke i pevači, profesije koje ne kucaju usluge i dobijaju dosta keša.
IT ljudi(dobri) ili zaposleni koji u firmi u toku radnog vremena rade za sebe dodatne poslove, pa da kažem i moje kolege u gradjevini to rade.
Postoje profesori koji rade za firme kao savetnici ili preko svojih paušalnih firmi rade i dobijaju tu veću zaradu nego njihovu platu na faksu i to dosta veću.
Dosta ljudi koji imaju nasledjene nekretnine ili zemlju, rade za platu ali ne žive i ne ulažu zbog te plate nego zbog devidendi, arende, kirije i nastavljaju sa tim vidovima ulaganja čim imaju priliku(a platu imaju godinama prosečnu sada oko 100k).
Pri tome ti koji su ranije izdavali nekretnine, zbog Rusa i povećanog turizma su zbog izdavanja procvetali i gledaju čim skupe da uzimaju ponovo nekretninu za to, pogotovo u BG-u i NS-u, gde se stvarno sve izda baš brzo i gde postoji velika tražnja za izdavanjem.
Za dosta njih sam čuo da prodaju zemlju po unutrašnjosti Srbije i u R. Srpskoj i Crnoj Gori i od tih para kupuje deci po BG-u i NS-u, tu znam samo malo primera.
Neki su prodavali zemlju uz autoput raznim kompanijama i od tih para kupuju nekretnine.
Sposobne i vredne preduzetnike i vlasnike biznisa ne računam, jer oni takodje kupuju stanove, kada se obidju ti bolji kompleksi može se na interfonima videti ko su vlasnici stanova i tamo se mogu videti razna imena firmi, neke imaju i po više stanova u jednom kompleksu.
Dobro uvek ima onih koji prodaju nasledjenu nekretninu i dodaju za veći stan ili novogradnju.
Ljudi koji rade online a nisu IT-jevci.
Kriminalci, sponzoruše ili Onlyfans devojke, influenseri itd...

Dugo analirizam stanje na trzistu nekretnina. Situacija je malo kompleknija od prostog "Nikad gore nije bilo..." ili "Promet ide super...". Mislim da je Dzi-Aj pricao o tome, a evo mog misljenja. U kategoriju, "prodaja ide odlicno", spadaju:

- Ljudi koji su lako dosli do novca, ne putem plate, vec preko politike, tendera, selebriti, rijaliti, i ostalo da ne nabrajam - cena im nije bitna i 5-6-7 hiljada Evra za m2 u BNV nije problem.
- Ljudi koji kupuju stan za zivot ili hoce da kupe DOBAR stan iz bilo kojih razloga - gledaju ponudu nekretnina svaki dan i spremnu su kao zapeta puska da kupe dobar stan koji se na oglasima pojavi po realnoj ceni (I spremni su da ga iskesiraju odmah, ili u najgorem slucaju da jako brzo realizuju kredit). Takvih oglasa je ekstremno malo a takvi stanovi kada se oglase, ne ostaju oglaseni duze od nedelju-dve dana.
- Stanovi u strogom centru - ne bih da licitiram zbog cega, ali po mom iskustvu stanovi u centru, cak i krsevi ako su u iole dobroj zgradi, jako se brzo prodaju cak i po visokim cenama.
- Novi stanovi na NBG - Lastavice, Sakura, Airport Garden i slicno. Njihova cena u evro (ili malo iznad) pogadja ono sto je platezno sposoban (vidi dole) deo kupaca spreman da plati.
- Jedan procenat (mada nemam ideju koliki) ide svakako i na ne-residente zainteresovane za nekretnije u Srbiji: prevashodno high-class Ruse i nasu high-class imigraciju. Oni se bas ne tangiraju previse cenama kvadrata od 3-5k evra i njima je to prihvatljivo.
- Poslednji esalon IT eksperata koji jos uvek dobro zaradjuje.

Dakle, ovo je bilo "Prodaja ide dobro...". I zaista sve sto spada u gornju kategoriju dobro se prodaje i pravi promet. Ono sto se ne prodaje dobro, to je vecina oglasa koje danas vidis da stoje duze od mesec dana u Halo Oglasima:

- Ogroman broj APP oglasa sa nerealnim cenama stanova. Ljudi zive u (uglavnom) iluziji da ce uspeti po toj zamisljenoj ceni da prodaju i time rese svoju XY situaciju.
- Ogroman broj oglasa sa stanovima koje mesecima niko zeleo da kupi po X ceni, pa su onda nestali i pojavili se po (paradoksalno) X + 2-10k evra visoj ceni.
- Znacajan broj oglasa koji na ekranu izgleda super, ali kada se uzivo pogleda imaju neku "skrivenu manu" (ovo sam licno iskusio, ne samo jednom).
- Kupci koji imaju ekstremno ogranicen budzet a visoke apsiracije.
- Stanovi koji nisu uknjizeni - po mom iskustvu, takvi stanovi, cak i kada su jako dobri, jednostavno se ne prodaju ili se jako otezano prodaju.
- Stanovi na Altini, Ledinama, itd. - jako slabo tu ide prodaja po mom misljenju cak i kada je uknjizeno i ima kanalizaciju (sto se u mnogim oglasima na tim lokacijama navodi kao prednost).

Sta da kazem kao zakljucak? Pitanje od milion dolara je pre svega koliki je procentualni obim prve navedene kategorije a onda - koliko joj je jos pare (steam) ostalo da vuce ovaj voz.
Jasno, slazem se potpuno sa tvojom analizom i jako lepo si sve napisao.
Da li ti mozda idalje aktivno trazis ili samo pratis?

Naravno nisam od onih koji mnogo veruje sta pričaju agenti jer 95 posto njih, aj da kazem ,,ulepšavaju neistinu,, i naravno pricaju kao prodavci sta njima odgovara :)
Al s obzirom na to da odavno tražim, primetio sam da stvarno bas kukaju mnogo vise i potvrdjuju i moje misljenje da je PONUDA skroz nestala, ali i tih ljudi sa kešom za te manje premijum lokacije i ne toliko OK stanove (ne pricam o bas raspadima i APP kojih ima tonu)
Ovo sam bas mislio za te manje trazenije stanove u predgradjima (jer oduvek samo to i pratim)

Idalje ide sve ispod 100K ako je iole dobro u roku od 1 do 5 dana, ali tih ponuda baš baš nema.
Mnooogo je gore nego pre npr 2 -3 meseca kad je isto bilo loše. To tvrdim po oglasima koje stalno pratim a i iz iskustava sa terena gde sam gledao stanove.

Ali isto sam primetio gde ima i OK stanova al moraju na kes, sad slabije idu i stoje dosta duze dok ne naidje neko sa kešom.
Opet ponavljam pricam o manje premium lokacijama.

gde gledate ponudu stanova koji se izdaju, koje je objektivno najbolje mesto? Primetio sam da nekretnine . rs imaju mnogo vecu ponudu za isti kriterijum od HO npr. ali nemaju mapu sto je veliki minus. 4 zida, nesto drugo?

Zaključak je da ljudi u Srbiji i dalje imaju mnogo para, jer prodaja dobro ide i po ovakvim cenama. Čovek sa prosečnom platom ne može da obezbedi sebi stan na kredit čak ni na periferiji. Znači da ima mnogo ljudi koji zarađuju više od proseka. Tako da možda mi zapravo i ne živimo tako loše.
Ima ih jaaaako dosta koji mute, i oni bas ne znaju sta drugo sa parama pa im je to najlakse.
Povećao se i procenat gastosa koji kupuju jer oni samo čuju infose kako sve skače i gledaju statistike a ne žive ovde da vide realnost.
Jos ako gledaju Pink i Hepije pa to je investicija veka :)
Sta oni znaju kakav je to kraj, infrastruktura itd. Jel to Beograd, kolika je renta u okolini? Moze daj :)

gde gledate ponudu stanova koji se izdaju, koje je objektivno najbolje mesto? Primetio sam da nekretnine . rs imaju mnogo vecu ponudu za isti kriterijum od HO npr. ali nemaju mapu sto je veliki minus. 4 zida, nesto drugo?
Zato sto ima mnogo oglasa koji se ne brišu, a na 4 zida imas isto više jer se ne brisu neaktivni a ima i vlasnika dosta koji oglasavaju. Kapiram da je HO najskuplji pa i zato ima manje.

Neke agencije namerno ostavljaju OK a neaktivne, jer kad pozoves onda ti kazu jao nema taj vise al mogu da vam ponudim ovaj.
Jer realno vise i nemaju sta da nude normalno pa fataju na fore :)

Ja sam cak gledao i na sasomange i kupujem prodajem, tamo ima najvise nekih koje nigde drugde ne vidim, al manje vise sve su to isti oglasi i nigde nema nista OK.
Za sume do 100k pričam i manje 1.5 stanove.

Poslednja izmena:
Zato sto ima mnogo oglasa koji se ne brišu, a na 4 zida imas isto više jer se ne brisu neaktivni a ima i vlasnika dosta koji oglasavaju. Kapiram da je HO najskuplji pa i zato ima manje.

Neke agencije namerno ostavljaju OK a neaktivne, jer kad pozoves onda ti kazu jao nema taj vise al mogu da vam ponudim ovaj.
Jer realno vise i nemaju sta da nude normalno pa fataju na fore :)

Ja sam cak gledao i na sasomange i kupujem prodajem, tamo ima najvise nekih koje nigde drugde ne vidim, al manje vise sve su to isti oglasi i nigde nema nista OK.
Za sume do 100k pričam.
Ok, ja pitao za stanove za izdavanje...

Nego šta kažete na činjenicu da se ispostavilo da su kupovine na Vračar Historical i Gornji Dorćol ispale bolje ulaganje nego nekretnine na Malibu i Hollywood Hills?

I ispostavilo se da su u tom "normalnom" svetu ljudi glasali za opciju čiji je politički program bio da je važnije ispuniti kvote za zapošljavanje i inkluziju LGBT, Crnaca, žena itd. nego postaviti kompetentne ljude na prava mesta.

I za šta su glasali to su i dobili, da nema vode u hidrantima, da smanjuju budžet za vatrogasce itd.

Napravili su takav sistem da ni hiperbogataši ne mogu da se zaštite. I posle naši gastosi kao Vradović i G.I. Joe ne znaju šta pričaju kad kažu da imamo iluzije o korupciji i uređenosti na Zapadu.
Kontam da koliko mi em imamo kompetentne ljude( a znamo da crnci i zene to nisu, zna se gde im je mesto) i koliki su nam budzeti i uredjena infrastruktura kada bi takav pozar izbio kod nas kod Vranja npr zavrsio bi se negde oko Subotice. Al smo bar crnce poslali nazad u japan.

Secamo se kada su ovde neki slavili 12k jer je to znacio siguran pad u sledeca 2-3 meseca.
Ako je to period oko oktobra-decembra 2023, tad je stvarno došlo do jako blagog pada i malo bolje ponude gde si stvarno mogao i da nadjes i nesto donekle OK a da ne nestane odmah.

Ja sam prvi mislio da to znači oporavak, ali odma posle par meseci čim je došlo do naznaka da ce padati kamate sve je krenulo brzo nazad.

Napravicu poredjenje cene kvadrata bukvalno na istoj zgradi, u kraju gde tražim (starogradnja iz 2010 tako da nema veze sa fazama gradnje) 2021 - 1600, 2022 - 2100, 2023 - 2000 (plus je bio moguća blaga korekcija), a onda 2024 2300+ (i to nisam video ni jedan oglas za tu zgradu ni okolnu vec bar 6 meseci pa makar i za 2500)
Opet ponavljam manji 1.5 stanovi.
Svi su slične kvadrature i spratnosti (nisu prizemlja i potkrovlja)
Sad se jedem što tad nisam uzeo ali mi je nesto bilo funky sa tim stanom, pored je i bila neka havarija na susednom, plus sam gledao po mraku iskreno nisam nešto osetio da prelomim.
Na stranu da je tad Novogradnja bukvalno na 50 metara dalje bila 1900+PDV tad (al nije bilo manjih stanova i tad nisam imao budzet, plus bile su tek ukrovljene zgrade)

P.S sad je tu u novoj fazi, tek sto je iskopano i krenulo sa gradnjom 2400+PDV

Poslednja izmena:
Nego šta kažete na činjenicu da se ispostavilo da su kupovine na Vračar Historical i Gornji Dorćol ispale bolje ulaganje nego nekretnine na Malibu i Hollywood Hills?

I ispostavilo se da su u tom "normalnom" svetu ljudi glasali za opciju čiji je politički program bio da je važnije ispuniti kvote za zapošljavanje i inkluziju LGBT, Crnaca, žena itd. nego postaviti kompetentne ljude na prava mesta.

I za šta su glasali to su i dobili, da nema vode u hidrantima, da smanjuju budžet za vatrogasce itd.

Napravili su takav sistem da ni hiperbogataši ne mogu da se zaštite. I posle naši gastosi kao Vradović i G.I. Joe ne znaju šta pričaju kad kažu da imamo iluzije o korupciji i uređenosti na Zapadu.
Bajden: Savezna Vlada će nadoknaditi svu štetu.

Vrh