Zaključak je da ljudi u Srbiji i dalje imaju mnogo para, jer prodaja dobro ide i po ovakvim cenama. Čovek sa prosečnom platom ne može da obezbedi sebi stan na kredit čak ni na periferiji. Znači da ima mnogo ljudi koji zarađuju više od proseka. Tako da možda mi zapravo i ne živimo tako loše.
Par puta sam kačio i opisivao kupce nekretnina u mom okruženju.
Zaključak da retko ko samo od čak i malo iznad prosečne plate kupuje stan(uglavno samo na kredit mogu),ima slučajeva kada i momak i devojka ili muž i žena oboje rade i kada nemaju ili imaju malo dete i to uglavnom na periferiji moraju/mogu da uzmu.
Većina slučajeva je da (u mom okruženju muško) ili je stvarno odličan u poslu pa ima dosta iznad proseka platu pa može kredit ili radi side job ili koristi uticaj na poslu da dodatno zaradjuje.
Izvodjači to jest majstori rade van radnog vremena kao i neki automehaničari, kozmetičarke gde su takodje u sivoj zoni i lepo zaradjuju, pa čak i konobari u boljim klubovima koji nemaju poroke i pevači, profesije koje ne kucaju usluge i dobijaju dosta keša.
IT ljudi(dobri) ili zaposleni koji u firmi u toku radnog vremena rade za sebe dodatne poslove, pa da kažem i moje kolege u gradjevini to rade.
Postoje profesori koji rade za firme kao savetnici ili preko svojih paušalnih firmi rade i dobijaju tu veću zaradu nego njihovu platu na faksu i to dosta veću.
Dosta ljudi koji imaju nasledjene nekretnine ili zemlju, rade za platu ali ne žive i ne ulažu zbog te plate nego zbog devidendi, arende, kirije i nastavljaju sa tim vidovima ulaganja čim imaju priliku(a platu imaju godinama prosečnu sada oko 100k).
Pri tome ti koji su ranije izdavali nekretnine, zbog Rusa i povećanog turizma su zbog izdavanja procvetali i gledaju čim skupe da uzimaju ponovo nekretninu za to, pogotovo u BG-u i NS-u, gde se stvarno sve izda baš brzo i gde postoji velika tražnja za izdavanjem.
Za dosta njih sam čuo da prodaju zemlju po unutrašnjosti Srbije i u R. Srpskoj i Crnoj Gori i od tih para kupuje deci po BG-u i NS-u, tu znam samo malo primera.
Neki su prodavali zemlju uz autoput raznim kompanijama i od tih para kupuju nekretnine.
Sposobne i vredne preduzetnike i vlasnike biznisa ne računam, jer oni takodje kupuju stanove, kada se obidju ti bolji kompleksi može se na interfonima videti ko su vlasnici stanova i tamo se mogu videti razna imena firmi, neke imaju i po više stanova u jednom kompleksu.
Dobro uvek ima onih koji prodaju nasledjenu nekretninu i dodaju za veći stan ili novogradnju.
Ljudi koji rade online a nisu IT-jevci.
Kriminalci, sponzoruše ili Onlyfans devojke, influenseri itd...