Šta je novo?

Cene nekretnina

Postavljam ti pitanja jer želim da iskreno proverim da li si izvukao neke relevantne podatke značajne pa zaključio, ili si samo tek tako bacio neku tvrdnju da se njome pozabavimo. Očigledno je ovo drugo.
Da pravim analizu da bi odgovorio na pitanja kao što su: da li je moguće obezbediti 15-20 milijardi novih pozajmica i ko će biti kreditor, ili gde ljudi ulažu pare osim u nekretnine - poprilično besmisleno.
Ti hoćeš da ja izvučem i podatke o potrošnji, investicijama u inostrano tržište kapitala, kripto, zlato i umetnine, servisiranje dugova stanovništva i slično, a ti samo da tvrdiš "nema para, gde su pare".
E pa...
Ne tvrdim. Pitam se. Nedostaju. Suprotno narativu bulla sa foruma. Gledao sam stopu rasta štednje pre seke. Ne samo kod nas nego generalno. Imaš podatke nbs pa se lako vidi za nas. Uvek dodje do naglog eksplozivnog rasta, zatim pada i onda stabilizacije više godina. Čak i u najbogatijim zemljama je 3-6% godišnje. To je period akumulacije.
Ja gledam efekte kod nas jer zaista imamo masivno povećanje monetarne mase od 2020. Druge zemlje nisu baš toliko ekstremne.

Ne tvrdim. Pitam se. Nedostaju. Suprotno narativu bulla sa foruma. Gledao sam stopu rasta štednje pre seke. Ne samo kod nas nego generalno. Imaš podatke nbs pa se lako vidi za nas. Uvek dodje do naglog eksplozivnog rasta, zatim pada i onda stabilizacije više godina. Čak i u najbogatijim zemljama je 3-6% godišnje. To je period akumulacije.
Ja gledam efekte kod nas jer zaista imamo masivno povećanje monetarne mase od 2020. Druge zemlje nisu baš toliko ekstremne.
Koliko je povecanje kod nas a koliko u zemljama sa kojima nas poredis?

Ne tvrdim. Pitam se. Nedostaju. Suprotno narativu bulla sa foruma
Pitaš se, ali ne pokušavaš da zaista dođeš do odgovora. Da pokušavaš, ti bi gledao podatke neke, a naveo sam ti ih već podosta. Zacrtao si da nedostaju i ponavljaš to u krug.
Meni se čini, po ovome što pišeš, da za tebe M2 čini stanovništvo samo i to je to.

Suzumanu dojadili Saletov doomsday scenariji vidim 😂

Ja i dalje ne verujem da neki ljudi ovde mrtvi ladni su rekli da smo zaduzeni 100 milijardi 😂
To je jedan od najjačih momenata na forumu ikada 😂
Brate ja se trudim da naučim nešto ovde, i neke stvari sam pisao pogrešno iz neznanja (pa sam u međuvremenu korigovao mišljenje), ali ne može baš sve projekcije da počivaju na oblacima. Aj se uozbiljimo malo 😂

Tema je postala potpuno beskorisna, gomila spama i shuma.
Da bi to unapredili, predlazem split na 2 teme:
- jedna gde bi bile samo konretne prodaje i cene
- druga gde bi bila razna smatranja, prognoze, analize, zelje, cestitke, pozdravi
Ako admin nema vremena za ove 2 teme predlazem kolegu @Suzuman za administratora ovog dela, momak uliva poverenje da je sa 2 noge na zemlji i ima vremena i zivaca da filtrira ova "misljenja od 2 dinara".

Tema je postala potpuno beskorisna, gomila spama i shuma.
Da bi to unapredili, predlazem split na 2 teme:
- jedna gde bi bile samo konretne prodaje i cene
- druga gde bi bila razna smatranja, prognoze, analize, zelje, cestitke, pozdravi
Ako admin nema vremena za ove 2 teme predlazem kolegu @Suzuman za administratora ovog dela, momak uliva poverenje da je sa 2 noge na zemlji i ima vremena i zivaca da filtrira ova "misljenja od 2 dinara".
Pa sta da komentarisemo kad katastar ne izbacuje nove podatke vec ceo kvartal. Taman smo uhvaliti sistem i oni nam ne daju vise podatke :)

Pitaš se, ali ne pokušavaš da zaista dođeš do odgovora. Da pokušavaš, ti bi gledao podatke neke, a naveo sam ti ih već podosta. Zacrtao si da nedostaju i ponavljaš to u krug.
Meni se čini, po ovome što pišeš, da za tebe M2 čini stanovništvo samo i to je to.
Nebitno Suzu. Ako nećeš da doprineseš onda ništa. Bacaš prašinu samo. Ja sam svakako naučio nešto novo analiziranjem stope rasta štednje stanovništva u odnosu na ciklus 😎.
Turizam ne pratim zbog vaučera. Potrošnja je ispod nivoa povećanja državnom sektoru.
👇
A ovo: investicijama u inostrano tržište kapitala, kripto, zlato i umetnine,
Ili ovo 👇
neto monetarni efekti deviznih transakcija, neto domaća aktiva

Bez uvrede ali ovde kao da si hteo da ispadneš pametan ili da se razumeš. ❤️ Ili trollaš na max

Poslednja izmena:
Naprotiv, ako uspes da sredis ovu temu, bices MVP foruma.
To sto ce 10 % "filozofa" da te zamrzi, who cares, ionako nas dave ovde ko zmija zabu.
Bolje da se fokusira da namakne još neku lovu ako misli da kupi stan 🤣ova badadzevisanje po forumu nigde ne vodi…

Nista, kad ti krenes i mi cemo za tobom :)
Ako ovako nastavimo, ne dodje do neke krize, najverovatnije oko 2028-2029. Posle treba da se vraćaju dugovi a ne bih baš decu da osudim na to od rođenja ❤️. Ja sam ta generacija koju je zahvatilo sve što ne treba od rođenja.
Postaću dzidzojac....ma akšn men pa ću da pljujem neke nove na forumu kako im je super u zemlji dok mi plaćaju kirije 😎. Neće vas tudje ☀️ ogrejati. Ostajte ovde.

Poslednja izmena:
Osnovna razlika je sto strani drzavljanin nje zasticen kao domaci u slucaju da dodje do svadje i odbijanja placanja kirije. Daleko je lakse izbaciti stranca sa privremenim boravkom od naseg drzavljanina u slucaju ozbiljne frke.
Potraznja za lux stanovima u odredjenim delovima grada - Lion ti je odlican primer a ima i drugih - je daleko veca od ponude.
Opet ponavljam u mom slucaju ROI je 18% jer sam stan nasledio pa je investiranje bilo samo u renoviranje i opremanje. Ne smatram da je isplativo cimati se za 4.5% ROI, moj slucaj je bio drugaciji. Nisi u pravu za ratu i kredit, tj. jesi: za ratu od 1200 EUR mozes da kupis stan kao moj ali raspao, pa ti treba jos 80-90k da ga renoviras, opremis i zivis negde godinu dana dok sve to zavrsis...
Vidim da si detaljno opisao ulaganje, pa ću i ja da se pridružim.
2022god kupljen u izgradnji dvosoban stan od 62m2 u bloku 65 sa garažnim mestom.
Sve ukupno sa notarom, uračunatim nekim troskom kredita(1000eur), opremanjem, sa PDV-om, uredjajima, uracunatim gorivom za odlaske do tamo ali baš sve je izašlo 206k(moj trud vezan za cimanje i organizaciju renoviranja sam računao 800eur mesečno i to izadje nekih 8k, od kupovine do izdavanja).
Trenutno se takvi namešteni i opremljeni stanovi na toj lokaciji i mikrolokaciji izdaju za 1000-1200eur.
ROI izadje preko 5% sa odvojenim novcima za odrzavanje.
Pri tome ne računam porast nekretnine od otprilike 50%.
Iskreno ne bih ni prodavao sada stan niti mi je to namera osim u slučaju neke sopstvene gradnje ili slčne kupovine i možda veće nekretnine na po meni istoj poželjnoj lokaciji.
Nisam ni stavljao na oglase za prodaju stan(jer postoji mogućnost da tu napravim ogranak firme).
Razmisljao sam za koju cenu bih ga i prodao i verovatno bi to bila oglašena cena od 390k(sa garažnim mestom i tako kompletno opremljen za useljenje) pa nek stoji, ali neću ni to da oglasim.

Nebitno Suzu. Ako nećeš da doprineseš onda ništa. Bacaš prašinu samo. Ja sam svakako naučio nešto novo analiziranjem stope rasta štednje stanovništva u odnosu na ciklus 😎.
Turizam ne pratim zbog vaučera. Potrošnja je ispod nivoa povećanja državnom sektoru.
👇
A ovo: investicijama u inostrano tržište kapitala, kripto, zlato i umetnine,
Ili ovo 👇
neto monetarni efekti deviznih transakcija, neto domaća aktiva

Bez uvrede ali ovde kao da si hteo da ispadneš pametan ili da se razumeš. ❤️ Ili trollaš na max

Ne odgovori ti meni Sale, onaj dan si bio u poslu pa nisi stigao.

Jesi pogresio kad si rekao da smo na 70+ milijardi duga, a u realnosti vec presli 100?

Ne odgovori ti meni Sale, onaj dan si bio u poslu pa nisi stigao.

Jesi pogresio kad si rekao da smo na 70+ milijardi duga, a u realnosti vec presli 100?
Za neki dan. Ne mogu sve. Prvo gledam štednju. Još tu ima stvari. Rekao sam da mi treba par sati kojih nemam za analizu. Ako računamo ukupan dug (unutrašnji + spoljašnji) i to privatni i javni možda i dodjemo do te neke cifre.
Mada realno.....ne znam čemu bi nam poslužio taj podatak.
Ako imaš možda vremena, možda možeš ti?

Pa ja sam okacio, sve lepo pise u onom izvestaju sa javnidug.gov.rs

Novembar 2024:
Spoljni dug: 27.526 milijarde eur
Unutrasnji dug: 10.866 milijardi eur
Totalni javni dug: 38.392 milijardi eur

Cak i nas drug ChatGPT se slaze ako ga pitas

Mada realno.....ne znam čemu bi nam poslužio taj podatak.

Pa ja na ovoj temi konstantno citam kako ce nam cukun unucici vracati neke dugove, kako smo zaduzeni do guse i da smo pred bankrotom drzave a zaduzenost 38 milijardi EUR sto mu dodje nekih 50ak % naseg BDPa.

Pa i ti si sam pre koji dan pricao kako smo naje*******ali zbog tolikog duga a sada ne znas cemu bi nam bio posluzio taj podatak.

Kada podaci odgovaraju narativu onda su relevantni a kada nisu onda ne znas cemu bi sluzio podatak?

Jako je jednostavno, neko barata sa podacima na osnovu koga izvlaci svoje zakljucke, a neko barata sa trust my mind podacima na osnovu koga izvlaci svoje zakljucke. Ko kome brani da veruje u to sto prica? Ko ce kome dokazati da (ni)je zemlja ravna?

Eeee sad, ima vrhunskih ekonomskih strucnjaka koji su privatno pravili katastrofa ekonomske poteze, kao sto ima i vlasnika 2-3 mesare u provinciji koji su pravili top investicije u Beogradu u nekretnine…ima i magova ekonomske nauke koji su lovu zaradili preko, pa sve skrljaju u beton zemlje “izlazećeg ekonomskog tigra”, e sad kako će oni proći videcemo…. svakome dati fer šansu…

Vrh