Nemoj da odgovaraš pitanjem, pa još jednim pitanjem, pa još jednim pitanjem i tako u nedogled.
Moj inicijalni post je da je stopa rasta štednje manja od stope rasta zaduženosti zemlje i monetarne mase. Možemo da postavimo i 100 pitanja ali ona ne menjaju suštinu. Štednja raste sporije i nema nove značajne akumulacije novca od 2022 godine osim proste kamatne stope na depozite. Količina novca koja se izdvaja za nekretnine je manje više ista. To nas dovodi do zaključka da ili ne postoji mogućnost nove štednje ili ljudi plasiraju novac u nešto drugo. Nekretnine nisu. Depoziti nisu. Gde su pare?
. To je pitanje.
Napravi svoju analizu i iznesi tvrdnje. Evo ti prilika, možeš da uzmeš sve što si naveo i da nam sumiraš ovde. Možda dodjemo do nekog novog zaključka.
Evo ja ću odgovoriti ono što ja vidim kao neko ko dođe iz inostranstva.
1.) Dosta njih je renoviralo kuće i stanove u kojima su živeli pre i nisu dinara uložili. Imam nekoliko primera, ljudi rade niže plaćene poslove ali sad s porastom plata (žene imaju oko 70-80k, muževi oko 90k, znači sve srednja škola poslovi, normalni) su počeli da ulažu u kuće i stanove. Konkretni primeri, nasledili kuću, nisu ništa osim običnog krečenja do pre dve godine uradili. Onda idu svake godine značajna ulaganja, izolacija kuće, novi PVC prozori, podovi, sve sve.
2.) Skuplja letovanja - umesto CG sad većina prijatelja ide Grčka i Turska i ide se većinom avionom, retko autom i uglavnom je all inclusive a pre je bilo auto, Carnex mesni narezak i pasulj u konzervi i tako se ide.
3.) Skuplji i noviji automobili (opet primer Yugo 45 zamenjen polovnim Golfom karavanom, Stojadin zamenjen sa Corsom).
Tako da na štednju od ovih što ja znam retko ko da stavlja, znam samo 1 čoveka a s obzirom na njegova primanja (koja su i za EU standardne ogromna) stavlja toliko minimalno da i ja se pitam na šta troši, ali on kaže neće da štedi i da više izlazi, ruča i večera po restoranima, nekad i doručak, putovanja i tako.
Povećanje novčane mase ne dovodi 1 na 1 do porasta štednje. Bilo bi super da je tako ali nije.
Nije našima ni zameriti nakon decenija rata, sankcija i hiperinflacije i stezanja kaiša konačno imaju para da si priušte više od basic potreba i to je to. Service sektor je kod nas eksplodirao, ali bukvalno, pogledaj samo uslužnih delatnosti koliko imamo i svi rade i sve puno - počevši od frizerskih salona za kerove i mačke
))
Evo ja ti lično mogu reći da sam najviše štedio u koroni, sve zaključano, nigde ne možeš nigde ne smeš. Samo do prodavnice i nazad, gledaš RTS i to je to. Tada je bukvalno 93% odlazilo na štednju i 7% na hranu i režije (mada i manje), benzin bio skoro nula, mislim da sam trošio 20l na 2 meseca - manje od Slobinih bonova kad je bilo dozvoljeno 20l mesečno. Rad od kuće, samo biciklom sve. To je super za prevremenu otplatu kredita. Ali to su vanredne okolnosti.