Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam lično oročio na 3,4% eur. Ali to nije tema, odgovor, pitanje i suština.
Suština je zašto štednja nije ispratila povećanje monetarne mase. Ja znam da se baš ne bavim uobičajenim pitanjima pa je zanimljivo diskutovati

Ako striktno pratimo ekonomsku teoriju razlozi za to su:
-nizak nivo poverenja građana (mislim da nije slučaj)
-stagnaciju realnih dohodaka. Građani ne mogu da uštede više.
-porast potrošnje (nije slučaj koliko sam gledao).

To implicira dalje ekonomske posledice:
1. Ako štednja raste sporije od monetarne mase dolazi do inflacije
2. Smanjenje investicija (nemogućnost akumulacije)
3. Makroekonomska nestabilnost: Brzo zaduživanje države i ubrzana monetarna ekspanzija mogu izazvati zabrinutost na finansijskim tržištima, posebno ako ekonomija ne raste proporcionalno.
4. Zavisnost od privremenog rasta:
Rast BDP-a baziran na infrastrukturnim ulaganjima je privremen. Nakon završetka projekata, privredna aktivnost može usporiti, osim ako ne postoje dodatni izvori rasta.

Ekonomski rizici:
1. Inflacija i dug:
Rast novčane mase prati rast duga, što može izazvati inflatorni pritisak.
2. Rizik fiskalne krize:
Ako prihod države ne raste proporcionalno sa dugom, dugoročno servisiranje duga može postati problem.

U principu kaže ekonomska teorija ako sada dižemo kredite i ulažemo u projekte koje ne mogu da vraćaju uloženo bićemo u problemu kada se smanji mogućnost zadržavanja ukoliko ne nadjemo nove izvore prihoda.
Druga stvar koja kaže je da su obezbeđena realna primanja i ne mogu ljudi da uštede.
Mozda gemini misli drugacije? Ne znam...

Evo dinarske štednje
Na 6meseci je 4.5%
Na 12 meseci 4%
Na25+ meseci 3.4%

ROI kod stanova je i sada bolji od 3.4%
Evo dinarske štednje
Na 6meseci je 4.5%
Na 12 meseci 4%
Na25+ meseci 3.4%

ROI kod stanova je i sada bolji od 3.4%
Daj primer stana gde imaš 4.5% mesečno? Ako moze argumentovano?
Još si likvidan, zlu ne trebalo, sto bi rekao Buffet 😉

Znao sam da ćeš to reći i da to ja sada argumentujem iako si ti prvi potencirao da trenutno nema stana sa ROI od 4.5% pri tome to ne možeš da argumentuješ.
I još jedna stvar tih 4.5% dinarske je samo na 6 meseci ako hoćeš na duže da oročiš je manje to jest 3.4%.
Ali evo daću primere
Drugar kupio u prizemlju stan 25m2 u Novom Sadu za 38000eur (uknjižen kao garažno mesto) izdaje za 250eur + troškovi.
Apartman na Kopaoniku 1600-1800eur opremljen 32m2, izdaje se godišnje za 3500eur+ troškovi.
EDIT: To su trenutne opcije koje sam se setio u 20sekundi, ranije sam detaljno opisivao moje ROI ali da kažem da je to ranije i nije trenutna situacija pa neću da komentarišem

Dziajdzo el je isto ovako u bolnicama u Holandijama?

Prilozi

• IMG_9029.jpeg
    IMG_9029.jpeg
    166,1 KB · Pregleda: 106
Znao sam da ćeš to reći i da to ja sada argumentujem iako si ti prvi potencirao da trenutno nema stana sa ROI od 4.5% pri tome to ne možeš da argumentuješ.
I još jedna stvar tih 4.5% dinarske je samo na 6 meseci ako hoćeš na duže da oročiš je manje to jest 3.4%.
Ali evo daću primere
Drugar kupio u prizemlju stan 25m2 u Novom Sadu za 38000eur (uknjižen kao garažno mesto) izdaje za 250eur + troškovi.
Apartman na Kopaoniku 1600-1800eur opremljen 32m2, izdaje se godišnje za 3500eur+ troškovi.
EDIT: To su trenutne opcije koje sam se setio u 20sekundi, ranije sam detaljno opisivao moje ROI ali da kažem da je to ranije i nije trenutna situacija pa neću da komentarišem
Filipe to je već individualno, Kopaonik me ne zanima već godinama ni u kom pogledu, takodje i stan mora da bude premijum, ništa to sutureni, podrumi i ostalo…jer kad krene pad, to ide duplo brze nanize i teško se prodaje…

Dinarska stednja je zapravo porasla skoro 40% za godinu dana. Medjutim, devizna je porasla tek 7% a ona je i dalje skoro deset puta veca.

Nisam razumeo, zašto je problem imati 4,5% od rente? Ja sam kupio u izgradnji na početku Dimitrijale (preko puta Zire) trosoban stan 63 m2 3300 EUR sa PDV-om po m2. Zgrada će biti gotova do kraja godine. Plan mi je da pristojno sredim stan i izdajem za 1000 EUR mesečno. To je svakako više od 5% ROI samo od rente, plus aprecijacija same nepokretnosti. Svakako bolje od štednje.

Nisam razumeo, zašto je problem imati 4,5% od rente? Ja sam kupio u izgradnji na početku Dimitrijale (preko puta Zire) trosoban stan 63 m2 3300 EUR sa PDV-om po m2. Zgrada će biti gotova do kraja godine. Plan mi je da pristojno sredim stan i izdajem za 1000 EUR mesečno. To je svakako više od 5% ROI samo od rente, plus aprecijacija same nepokretnosti. Svakako bolje od štednje.
To je bas fora u kalkulaciji, stan od 63kvm za 1000€/mesecno?! To i ako prodje znaci menjanje stanara na 6-12 meseci i veliko cimanje…gde je opremanje stana, ako nisi uzeo garažu jbg, planiraš verovatno da ne placas porez….idt….a to će možda vredeti 5k€/kvm jedan dan, samo da vidimo kako će proći reset globalnog sistem koji sledi…

Pa tu si negde ako računam 35k sredjivanje i opremanje i ne znam jel si imao povrat PDV-a. Treba uračunati i da kažem tekuće održavanje stana u tih 20god i zamenu uredjaja. Ali ok to je otprilike preko 4.5% ROI, da ne računamo porast cene stana u tih 20god i kirije.
Pri tome možeš staviti hipoteku na taj stan za dodatni ulaganje...

Pa tu si negde ako računam 35k sredjivanje i opremanje i ne znam jel si imao povrat PDV-a. Treba uračunati i da kažem tekuće održavanje stana u tih 20god i zamenu uredjaja. Ali ok to je otprilike preko 4.5% ROI, da ne računamo porast cene stana u tih 20god i kirije.
Pri tome možeš staviti hipoteku na taj stan za dodatni ulaganje...
Perpetum mobile…💪👍

Ovo i za Kinu deluje puno...

Prilozi

• IMG_20250107_191727.jpg
    IMG_20250107_191727.jpg
    146,4 KB · Pregleda: 84
Prvi korak: proveri da li ti je tačna cifra za štednju koju si napisao 😅
Kaže ovako:
Jun 2022:
- 85,9 milijardi dinara
- 13,2 milijardi evra
Oktobar 2024
175 milijardi dinara
15,1 milijardu evra

Porast štednje u eur je bio 15% za 28 meseci.
Ja sam uhvatio štednju pre par meseci u eur 3.4% na eur a bila je veća u navedenom periodu. Van reoročenja, realni porast eur je bio 3-4%.

Evo sad kad su praktično ukinuli mogućnost ulaganja u artije preko stranih brokera, da li će se deo tih para preliti u investicije?

Ovde je bila teza kako su zapravo naši ljudi neuki za drugu vrstu ulaganja osim u beton. Međutim po ko zna koji put se pokazuje da je to samo deo problema. Dobar deo problema je i država tj njene mere kojima praktično otežava ili onemogućava druge vrste ulaganja.

A gastosi samo hajpuju kako se kod nas radi i gradi, kranovi i mešalice na sve strane, dok u Holandiji nekretnine gube vrednost a čist vazduh i pouzdano zdravstvo nisu bitni - jer oni ionako u Srbiji ne žive.

Koliko je to značajno ako su ukinuli preko stranih brokera? Može preko domaćih, samo je nešto skuplje?
Ukoliko nije neka ozbiljnija razlika oko ulaganja ne verujem da će to biti prekretnica za nekog da se prebaci u ulaganje u beton.

Vrh