Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovo sad kao da si usao u prodavnicu slatkisa. :ROFLMAO:
1735861499586.png

Ovaj savet da se sa partnerkom živi u zajednici je bukvalno anegdotski. Ja imam sestru, prijateljice, koleginice, rođake, ni jedna devojka koja iole drži do sebe ne bi prihvatila takav setup. To što se tako radilo pre 50-100 godina, ne znači da je to normalno niti poželjno u današnjem vremenu. Eventualno ako imaš neku porodicnu kuću koja je planski zidana da postoje posebne stambene jedinice sa odvojenim ulazom, ali dovesti devojku u svoju dečju sobu roditeljskog doma je hard pass.
У праву си, данас је то постало неприхватљиво, пре свега јер се живи у граду, у кокошињцима за људе. Али то не значи да је то аутоматски и исрпаван став. Зато је све мање бракова, а све више самаца оба пола. Конфор је преузео доминантно место на скали животних приоритета, па чак и на скали животних задовољстава, па и на скали смисла живота.

Zašto misliš da će US u recesiju? Tačnije, zašto smatraš da nipošto ne mogu da se izvuku iz recesije, i zašto baš ove godine?
I mene zanima na osnovu čega se prognozira recesija u US... US ekonomija je i prošle godine imala rast od oko 2.7%... Iako je recesija itekako moguća i realna, verovatnoća da će uskoro doći do nje je daleko veća za Evropu
Na žalost kako se kreće trenutni razvoj na globalnom nivou, Evropa definitivno usporava ekonomsku aktivnost i očekuju je veliki problemi. Produbljavanje krize sa Kinom, nekonkuretni proizvodi jer zbog cene energenata ne mogu više biti profitabilni na globalnom nivou, kao i okretanje Amerike ka sebi - samo će još dublje gurnuti Evropu, a naročito Nemačku u ekonomske probleme.
US nema toliko glavobolja na domaćem terenu, ekonomija i dalje dobro stoji - sa ozbiljnim rastom za ekonomiju ove veličine (primetno je opuštanje i manje straha kod ljudi u 2024oj god)

Da se ubacim u ovu konverzaciju, jer imam insajdersku informaciju od Investitora da će se Investitori to jest možda su i krenuli u prebačaj gradnje/ planiranja gradnje tamo.
U pitanju je jedan krug Zlatiborskih investitora koji će prebaciti investiranje/gradnju sa Zlatibora tamo.
Zašto sa Zlatibora, da nije pukao?! Vratite nam labuda belog, ostade Zlatibor u mraku…
Mada ništa ne može da pukne dok ekonomija prsti…

Zašto sa Zlatibora, da nije pukao?! Vratite nam labuda belog, ostade Zlatibor u mraku…
Mada ništa ne može da pukne dok ekonomija prsti…
Nije, posećenost je odlična i dalje se gradi tamo, samo eto prebačeni su neki Investitori na Surčin i oko Expa, to jest tamo je sada prioritet.
Imaš posebnu temu Zlatibor ako te zanima beli labud, stvarno je upućen i piše svakodnevno.

Pa svaka cast, onda ge nemoj zvati investicionim i u istoj rečenici da nije važno jeli vredi pola miliona € ili 35k€
Jeste investicioni jer dok deca ne budu dovoljno velika služi da prikuplja prihod, kad dođem u Srbiju da imam šta da trošim. Ali ono što želim da kažem da ga nisam kupio s mišlju da ako cena ode 10x da ga prodam. Znači kupljen je kao što i Buffet kupuje, da ga imam i da ga ne prodajem. Dok je tu služi za generisanje prihoda i to je to. A najviše kao hedge protiv inflacije i naravno dok mogu da kupim da uzmem. Da ne mogu ne bi. Mislim da u NL imam dovoljno, i počeli su biti destimulativni prema ljudima i investicijama, tako da onda između Dubaija i Srbije, odlučio sam se za Srbiju.

I mene zanima na osnovu čega se prognozira recesija u US... US ekonomija je i prošle godine imala rast od oko 2.7%... Iako je recesija itekako moguća i realna, verovatnoća da će uskoro doći do nje je daleko veća za Evropu
Na žalost kako se kreće trenutni razvoj na globalnom nivou, Evropa definitivno usporava ekonomsku aktivnost i očekuju je veliki problemi. Produbljavanje krize sa Kinom, nekonkuretni proizvodi jer zbog cene energenata ne mogu više biti profitabilni na globalnom nivou, kao i okretanje Amerike ka sebi - samo će još dublje gurnuti Evropu, a naročito Nemačku u ekonomske probleme.
US nema toliko glavobolja na domaćem terenu, ekonomija i dalje dobro stoji - sa ozbiljnim rastom za ekonomiju ove veličine (primetno je opuštanje i manje straha kod ljudi u 2024oj god)
Evo samo par grafika!

Prilozi

• 20250103_100842.jpg
    20250103_100842.jpg
    63,4 KB · Pregleda: 37
  • 20250103_100755.jpg
    20250103_100755.jpg
    181,7 KB · Pregleda: 38
  • 20250103_100738.jpg
    20250103_100738.jpg
    86,4 KB · Pregleda: 34
  • 20250103_100641.png
    20250103_100641.png
    441,3 KB · Pregleda: 33
  • 20250103_100902.jpg
    20250103_100902.jpg
    136,4 KB · Pregleda: 35
Ko bude kupovao stan u Ledinama neka se navikne na novi komsiluk. Srbija nezadrzivo srlja u progres.

Eto ti ga sad, a mene nedavno na ovoj temi horski isprašiše zbog komentara da je cena kvadrata / zakupa u nekim bećkim kvartovima niža od BG-a baš zbog blagodeti multi-kullti komšiluka... Neki gastos naš se ovde hvalio kako je tamo povoljnije nego u Srbiji....

Kako beše ide onaj vic - razlika između teorije zavere i istine je... dve godine? Dva meseca? Koliko beše?

Pa svaka cast, onda ge nemoj zvati investicionim i u istoj rečenici da nije važno jeli vredi pola miliona € ili 35k€
Koji se po tebi naziva investicioni stan?
Po meni su svi osim onog u kojem ti sa porodicom živiš i planiraš da živiš duži niz godina i u kojem si prijavio mesto prebivališta.

Koji se po tebi naziva investicioni stan?
Po meni su svi osim onog u kojem ti sa porodicom živiš i planiraš da živiš duži niz godina i u kojem si prijavio mesto prebivališta.
E Filipe Filipe, zaboravio si da mi imamo i kolekcionare stanove, tako da stan moze biti i samo deo kolekcije :love:

Zašto misliš da će US u recesiju? Tačnije, zašto smatraš da nipošto ne mogu da se izvuku iz recesije, i zašto baš ove godine?
Pazi to je moje mišljenje i na osnovu koga donosim odluke oko ulaganja u akcije i sve. Što ne mora da znači da je tačno. Lično mislim da će i US i Evropa da uđe u opasnu recesiju. EU je već duže vremena ali se krije. US lažiraju podatke oko zaposlenosti i nezaposlenosti više nego Slobo 90-ih. Moje mišljenje je da će akcije i BTC i sve da skoče još jednom a onda sledi veliki pad. Akcije inicijalno pad 20% pa posle još više. Ovo je moje mišljenje i pošto mislim da je dosta opasno sad igrati se na berzi ja sam se povukao i čekam da vidim na koju će stranu da okrene tržište. Nemam ništa protiv i da kažem da sam pogrešio, samo da ne izgubim pare. to ako ću propustiti koju priliku isto nema veze, biće drugih. Ne moram ni ja biti u svakoj čorbi mirođija.
Ja mislim da će da puste sve prave podatke kad Trump dođe na vlast tako da će imati da se bori s recesijom, padom berze i svim ostalim.
Trump će da stimuliše i fiskalno i monetarno (štampanjem) i tad će sirovine da odlete u nebo (što smo mi videli kod Slobe kad je bila hiperinflacija). Već sam rekao da čekam da padne zlato na 1600$ po unci i onda ću da uđem all in i čekam - to bi trebalo da bude u leto ove godine (+/- koji mesec). Sa kriptom se bojim jer i dalje mislim da je to globalna Dafina. OK lepo sam zaradio ali to je to. Tu moja priča staje. Niti sam pobornik niti protivnik kripta ali da vredi tih para ne vredi. Hvala BTC na lepom profitu prošle godine sad već, jednostavno tu transakciju posmatram samo kao privremenu i kao skidanje kajmaka ili na engleskom riding the wave. Niti sam se udubljivao čemu služi ni zašto služi već samo da uđem i izađem s profitom, što jesam i što sam rekao još u septembru prošle godine da mi je cilj bio. Sad isto savetujem sve da ako su investirani da JAKO paze. Sad šetamo po ivici žileta (ne više ni noža) i krenuće kola nizbrdo vrlo brzo.

Evo samo par grafika!
Sve ok, ali tih grafika smo se nagledali zadnjih X godina... Veoma je moguce da se desi pad na berzi i da se uspori ekonomska aktivnost, ali nema nagovestaja nikavih vecih pucanja i ozbiljne recesije (mada ih nikada i nije bilo) - cak se investiciona klima dosta popravlja nakon izbora

US ne lazira podatke mnogo, nije bas lako ovde lazirati podatke... Razvoj je i dalje jak, mozes i videti da je US i dalje lider globalno

Dolaskom trampa na vlast, samo ce Evropa jos vise 'patiti' - US firme ce jos vise fokusirati na domaci teren

Ozbiljnih problema ima i itekako ce ih biti - ali to ce zahvatiti ceo svet (ako vec i nije)

Evo samo par grafika!
Ovako izolovani podaci ne donose baš prejak zaključak. Credit card defaults po meni samo pokazuje da je skuplje zaduživanje prošlo ekonomijom, odnosno da su QT i povišene kamate bile na delu, kao što jesu. I poređenje sa 2008 je po meni više ushićenje onih koji su ubeđeni da će se ponoviti isto, a porede se dve ekonomije koje su imale skroz drugačije autpute (GDP je veći za jedno 10-15 triliona sigurno, a to se odražava i na sve ostalo). Isto važi i za Office CMBS, samo što na ovo umnogome utiče i remote work.
Mnoge prognoze recesije se zanivaju na nekoj ideji o neodrživosti duga USA, što je veoma, veoma diskutabilno...
Za ovu godinu im prognoziram dobar rezultat :D

Ovako izolovani podaci ne donose baš prejak zaključak. Credit card defaults po meni samo pokazuje da je skuplje zaduživanje prošlo ekonomijom, odnosno da su QT i povišene kamate bile na delu, kao što jesu. I poređenje sa 2008 je po meni više ushićenje onih koji su ubeđeni da će se ponoviti isto, a porede se dve ekonomije koje su imale skroz drugačije autpute (GDP je veći za jedno 10-15 triliona sigurno, a to se odražava i na sve ostalo). Isto važi i za Office CMBS, samo što na ovo umnogome utiče i remote work.
Mnoge prognoze recesije se zanivaju na nekoj ideji o neodrživosti duga USA, što je veoma, veoma diskutabilno...
Za ovu godinu im prognoziram dobar rezultat :D
Tačno je da su to sve pojedinačni grafici. I slažem se da se ništa ne zna. Zato baš i kažem da se mora biti JAKO oprezan kod ulaganja. Ti kažeš da će berza još da raste ove godine, ja prognoziram veći i veliki pad (oko 40%). Možda obojica pogrešimo. Vreme će pokazati. Zanimljivo vreme u svakom slučaju. A na kraju godine ćemo eto sumirati rezultate!

Vrh