Šta je novo?

Cene nekretnina

Svakog ko ne skupi ke$ pre ili kasnije čeka taj proces. Dobro je znati da idealni (oglašeni) uslovi važe za idealne klijente, a kod svih ostalih se ili pooštravaju ili po proceni banke kredit ni ne odobrava. A idealni klijent se postaje ne tako što se zadovolje minimalni uslovi, nego i oni koji nisu javno objavljeni :D. Biće zanimljivo ako budu davali sa 1 ili 3% jer su i sa 20% pravili probleme
Bas me zanima da li ce mene koji sam zaposlen u svojoj firmi posmatrati kao "blago rizicnog" jer je firma mala i posluje od 2021 iako su prihodi ogromni :)

Bas me zanima da li ce mene koji sam zaposlen u svojoj firmi posmatrati kao "blago rizicnog" jer je firma mala i posluje od 2021 iako su prihodi ogromni :)
Vlasnik firme, male ali sa velikim prihodima ne moze biti rizičan kao zaposleni u istoj, a sa prosečnom platom.

Evo jedan slikoviti primer, od prijatelja zaposlenog u maloj firmi (<10 zaposlenih), strano vlasništvo - firma ne izdaje administrativne zabrane, na obrascu koji dobiješ u banci (jer u istom stoji odredba koja se može protumačiti kao "firma garantuje za tebe i uskočiće ti u otplatu") i za banku je to odmah alarm i označavaju te high risk (dok u firmi se ograđuju da ne mogu garantovati za nikoga jer smo za strane poslodavce realno svi prolazno smeće). Sa druge strane, ti sam sebi možeš izdati sve to kao vlasnik i staviti čak celu firmu pod "hipoteku" tako da je aspekt drugačiji. To ne znači de facto da si odbijen, već da ako dobiješ, to će biti pod pooštrenim uslovima. Ovo je samo jedan primer onoga što saznaš kada se u okruženju ili u banci detaljnije raspitaš o kreditima

Ljudi šta je ovo, kako otvorim oglase svakog dana sve manje stanova u okviru cene koju tražim.

Izgleda da opet cene počinju da divljaju.

Moj prijatelj je imao takvih problema. Radi odlicno placen IT posao za Amere, ali je deo banke zaduzen za rizik procenio da je dosta rizican iz nekog razloga i morao je bas da poveca ucesce. Ne znam na osnovu cega je bila procena, ali je bilo zanimljivo da je zajednicki poznanik podigao kredit lakse iako radi u drzavnoj firmi za, rekao bih, ne vise od 1000€.

Moj prijatelj je imao takvih problema. Radi odlicno placen IT posao za Amere, ali je deo banke zaduzen za rizik procenio da je dosta rizican iz nekog razloga i morao je bas da poveca ucesce. Ne znam na osnovu cega je bila procena, ali je bilo zanimljivo da je zajednicki poznanik podigao kredit lakse iako radi u drzavnoj firmi za, rekao bih, ne vise od 1000€.
Koja banka i koliko ucesce su mu trazili?

Ne znam detalje, pitacu ga bas. Pamtim jer je bila fora na nekom okupljanju gde su se njih dvojica oko toga prepucavali.
Moguce i da je on frilenser doduse, ali provericu detalje.

Ovako nešto?
Tek je počelo da se gradi.
Meni je ovo krsh raspored za 70+ kvm . Onaj od 43m2 je možda i najbolji. Iskreno, mi vide volimo stari princip. Ovako otvorena kuhinja mi nekako služi kao sminka. Kakav god da imaš aspirator ne možeš da sprečiš mirise u dnevnu sobu

Mislim da je generalno nikad manje oglasa. Tek nekih 8k na Halo. Žao mi je što nema agenata na forumu da prenesu utiske iz prve ruke kakvo je stanje.
Imaš li moguće objašnjenje?

Liči da se rasprodalo ovih godina(5) dosta starogradnje koja i nije inicijalno ili nužno bila na prodaju. Da nisu cene porasle i time se pojavio interes vlasnika za prodajom, recimo jedan od mogućih razloga. Istovremeno, iz istog bazena vlasnika, neki možda ne žele da prodaju, jer nemaju šta pametnije da urade sa tim parama.

Ovako nešto?
Tek je počelo da se gradi.
Ovaj od 83m2, lako može da se adaptira u četvorosoban to jest troiposoban.
Cena za taj stan je 315k sa PDV-om i plus onda još parking mesta.
Pretpostavljam još 25k-35k, tako da izadje to 340-350k za nekog ko nema povrata PDV-a i sa jednim parking mestom.
Vidim da je lokacija Vračar tako da je za nekog to veliki plus valjda.

Kada smo već kod skupih nekretnina i lokacija - evo ponuda za 1 red do reke i trebalo bi premium kvaliteta zgrade u BNV od 5300eur/m2(sa PDV-om).
Kada bi se ovde našao stan od 83m2 iz prethodnog posta cena sa jednim garažnom mestom bi iznosila oko 465k sa PDV-om, što je za nekih 100k skuplje od pomenute novogradnje na Vračaru.
IMG_9321.jpeg

Ovaj od 83m2, lako može da se adaptira u četvorosoban to jest troiposoban.
Cena za taj stan je 315k sa PDV-om i plus onda još parking mesta.
Pretpostavljam još 25k-35k, tako da izadje to 340-350k za nekog ko nema povrata PDV-a i sa jednim parking mestom.
Vidim da je lokacija Vračar tako da je za nekog to veliki plus valjda.
Ovo jeste opština Vračar, ali gore iznad Južnog Bulevara, što je Lekino Brdo i granica sa Voždovcem. Realno, nije neka lokacija, definitivno ne Vračar "historical".

Da razbijem mit o tim rizičnim malim firmama (ili ga potvrdim, zavisi od percepcije). Upravo sam završio kredit, pre par nedelja. Mala firma, opterećenje plate 25%, učešće 50%, kredit preko (javnog) limita, kamatna stopa 0.20% ispod javno objavljenih na sajtu banke. Bitno je samo da je sve čisto, da se plaća godišnji porez na dohodak, da nema muljanja sa platama i povezanim licima. Pomaže ako firma posluje duže, ako imaš prethodnih kredita (koji ne moraju biti stambeni), i ako imaš drugih nepokretnosti. Ima nekoliko banaka koje prepoznaju takve klijente kao nisko rizične. Neke će tražiti ugovore na uvid, neke će tražiti životno osiguranje, neke dodatne jemce. Ima i jedna banka koja je vampirska i prihvata visoko rizične klijente za više kamatne stope. A ima i banaka koje navodno neće ni da čuju, ali to obično znači da ste ušli na pogrešna vrata ili da je problem na relaciji investitor-banka.

Ne znam detalje, pitacu ga bas. Pamtim jer je bila fora na nekom okupljanju gde su se njih dvojica oko toga prepucavali.
Moguce i da je on frilenser doduse, ali provericu detalje.
Banka je Pro Credit, a ucesce oko 50%, malo iznad. Max na 20 godina. Mada je to bilo pre 3-4 godine, ne znam kakva je sad situacija.

Ne diže se, već se održava. Umesto da hitno spušta nadole, da bude dostupno svima.
Ni jednoj državi ni jednoj vlasti NIJE u interesu da se spusti cena kvadrata pogotovo postojeće ponude iz više razloga: 1.) smanjuje se prihod od poreza na nekretnine i na prenos apsolutnih prava.
2.) svim ljudima koji imaju stanove npr vredno 200k eura odjednom im prepoloviš vrednost na 100k. Šta mislite da li bi imali tu prođu? Drugo mnogo je više ljudi koji imaju nekretnine (i glasaju za vas) nego što bi potencijalno dobili novih glasača s niskom cenom kvadrata!
3.) da sam nekim čudom padnu cene kvadrata za 50% da li mislite da bi ljudi sve pokupovali ili bi čekali da padne još. ( Jer svi misle ako je naglo palo 50% pašće još više)!

Skroz je drugo da se grade neki kvadrati jeftiniji. Negde to je ok. Ali pad postojećih nema šanse niti iko to želi.
Evo samo vidite ovu meru od 1% učešća ja bi to rekao to je vrh. Gde da potpišem to su uslovi koji su u NL bili pre 15 godina! A studentima se nudi i oni NEĆE!? Da ja imam manje godina odmah bi upisao fakultet u Bujanovcu i uzeo još jedan kredit i još jedan stan. Za 6 godina dok sam pod povlašćenom kamatom isplatio bi sve!

Vrh