Šta je novo?

Cene nekretnina

U Bujanovcu ne bih živeo ni da mi plate, ni da imam ličnog slugu-sluškinju da mi donosi hranu na poslužavniku dok se budim.
S konja na magarca, ne ide.
Ni s magarca na ponija.

Narod teži da ide s goreg na bolje, ne s boljeg na gore. U ovom slučaju, emigracija u NL, Luksemburg, Austriju, Skandinaviju i ostale zemlje, a da nisu PIGS.
Bujanovac, Preševo, Bosilegrad, Surdulica, Veliki Trnovac, Pirot, Blace, Kuršumlija... obidji ta mesta pa se vrati da nam javiš "vajb".

U Bujanovcu ne bih živeo ni da mi plate, ni da imam ličnog slugu-sluškinju da mi donosi hranu na poslužavniku dok se budim.
S konja na magarca, ne ide.
Ni s magarca na ponija.

Narod teži da ide s goreg na bolje, ne s boljeg na gore. U ovom slučaju, emigracija u NL, Luksemburg, Austriju, Skandinaviju i ostale zemlje, a da nisu PIGS.
Bujanovac, Preševo, Bosilegrad, Surdulica, Veliki Trnovac, Pirot, Blace, Kuršumlija... obidji ta mesta pa se vrati da nam javiš "vajb".
Što shvataš bukvalno?! Upiseš fakultet u Bujanovcu jer niko ne upisuje upadnes na budžet. Zvanično si student. Uzmeš kredit i caos. Ispišeš se i nikad ni jedan ispit ne položiš. Kakav život u Bujanovcu!?! Stan u BG a ono je samo da se forma zadovolji?! Mada ako je do forme možeš i Hemijski fakultet u BGu i tamo nema studenata koliko se sećam samo par ih upisalo ove godine!

Nažalost BG je isključen. Max vrednost kredita je 100k. Znači cilj je da se mladi vraćaju u manja mesta i gradove. Ovo je Krkobabić v2.0.

Nažalost BG je isključen. Max vrednost kredita je 100k. Znači cilj je da se mladi vraćaju u manja mesta i gradove. Ovo je Krkobabić v2.0.
Ovo je sve propaganda. Mladi traze mogucnost da kad zavrse fakultet mogu da se zaposle bez partijske knjizice. da mogu da se lece bez placanja mita lekaru. da imaju kvalitetno obrazovanje, pravnu drzavu, da udisu cist vazduh,..., a on im obecava 40-godisnje ropstvo.

Poslednja izmena:
Ovo je sve propaganda. Mladi traze mogucnost da kad zavrse fakultet mogu da se zaposle bez partijske knjizice. da mogu da se lece bez placanja mita lekaru. da imaju kvalitetno obrazovanje, pravnu drzavu, da udisu cist vazduh,..., a on im obecava 40-godisnje ropstvo.
Kao neko ko živi na Zapadu mogu ti reci ovo je lista želja za Diznilend. Toga nema nigde! Na zapadu samo partijsku knjižicu zameni s nacijom. Sve ostalo je isto. Nećeš na Zapadu postati CEO ako nisi Holandjan ili Nemac ( ne mislim na pasoš već na ime i prezime).
A sada barem koliko vidim, poredimo.vreme pre 20 god i sad. Sad daleko manje treba i veza i knjižica za posao. Da budeš direktor JP naravno i svuda će trebati i uvek. I tako je i ovde.

Koja god vlast dođe vazduh će biti isti. Ti dobiješ hipoteku na 40 god ALI ne moraš čekati zadnji dan da isplatiš. Isplati za 6 i kraj. Za 10. To je max a ti ne moraš max dužinu uzeti.
Ja lično bi uvek uzeo max a onda isplatio što pre!

Kao neko ko živi na Zapadu mogu ti reci ovo je lista želja za Diznilend. Toga nema nigde! Na zapadu samo partijsku knjižicu zameni s nacijom. Sve ostalo je isto. Nećeš na Zapadu postati CEO ako nisi Holandjan ili Nemac ( ne mislim na pasoš već na ime i prezime).
A sada barem koliko vidim, poredimo.vreme pre 20 god i sad. Sad daleko manje treba i veza i knjižica za posao. Da budeš direktor JP naravno i svuda će trebati i uvek. I tako je i ovde.
Pa ipak ti na pamet ne pada da se vratiš, a spominješ kako ti kao emigrant koristiš najbolje od oba sistema holandskog i našeg. Izvini što i studenti žele bolju zemlju od "ovoga".

Ti si živi mim.

Ovo ispod da uramimo:

"Sad daleko manje treba i veza i knjižica za posao."

Nece niko da cene budu nize, samo oni koji hoce da kupe to zele dok ne kupe, posle im godi visoka cena. Pa ko bi zeleo da mu ono sto ima vredi kao dzak krompira, niko.
Pa nece ni oni sto su otkupili stan za kutiju cigara da se solidarisu sa onima koji nemaju stan pa da zele nize cene, a tek oni koji su svojim kesom kupili imaju razlog da ne zele nize cene. Niko ih ne zeli, zato i nisu nize.

Prema tome postoji samo zelja da se nesto malo plati, ne da malo kosta. A toga nema.

Koleginica s posla moje supruge, u pitanju je jedna od renomiranih firmi u Srbiji, trgovina u pitanju, se vratila u svoj rodni grad Jagodinu, gde firma ima filijalu.
Razlog je sro s ovom platom od 70-75 hiljada ne moze da plati i kiriju i ovako preskupe cene hrane i usluga... nadam se da ce ovoga biti sve vise.
Pritom kaze da joj je lakse u Jagodini, manji obim posla i stres, manje musterija a plata skoro ista. U BG se izlomila od posla a musterija previse, stalno puni rafove...
Nadam se da ce se ljudi vracati odakle su dosli, kirije i potraznja u Beogradu pasti a samim tim i kvadrati.
Win-win situacija.

Zato.. svaka cast Vucicu! 😅

Odakle ti to das treba daleko manje veza i knjizica za posao? Upravo je suprotno. U Srbiji ti je potrebna jaka veza i za baba seru u seoskoj ambulanti.
Na zapadu si gradjanin drugog reda ako si Srbin, a u Srbiji si gradjanin treceg reda ako nemas partijsku knjizicu.
Koja god vlast dođe vazduh će biti isti. Ti dobiješ hipoteku na 40 god ALI ne moraš čekati zadnji dan da isplatiš. Isplati za 6 i kraj. Za 10. To je max a ti ne moraš max dužinu uzeti.
Ja lično bi uvek uzeo max a onda isplatio što pre!
Ne zivis u Srbiji i verovatno ne vidis vezu izmedju studentskih protesta i ove populisticke mere koja uopste nema za cilj da mladi lakse dodju do stana, nego populizam kako bi se smirili protesti, davanje stanova samo podobnima i dodatno ispumpavanje novca iz budzeta kroz subvencije.

Da imaju platu da mogu da normalno žive i rade s tim parama šta žele. Poenta je PLATA.
Sta s onima koji su stambeno obezbedeni na bilo koji način...šta s njima...
Kao što reče...studentima je sve ispunjeno i deca su vlasništvo države...
Borite se

Da je Zeleznica prodala plac BW po trzistnoj ceni, napravila bi se brza pruga BG-Nis bez kredita i ljudi iz Velike Plane bi mogli da idu na posao u BG. Ovako nista.

"Председник Александар Вучић рекао је да програм за станове уз субвенције државе његова идеја и да то ради због историје."
Verujem da će rezultati biti istorijski.

Ni jednoj državi ni jednoj vlasti NIJE u interesu da se spusti cena kvadrata pogotovo postojeće ponude iz više razloga: 1.) smanjuje se prihod od poreza na nekretnine i na prenos apsolutnih prava.
2.) svim ljudima koji imaju stanove npr vredno 200k eura odjednom im prepoloviš vrednost na 100k. Šta mislite da li bi imali tu prođu? Drugo mnogo je više ljudi koji imaju nekretnine (i glasaju za vas) nego što bi potencijalno dobili novih glasača s niskom cenom kvadrata!
3.) da sam nekim čudom padnu cene kvadrata za 50% da li mislite da bi ljudi sve pokupovali ili bi čekali da padne još. ( Jer svi misle ako je naglo palo 50% pašće još više)!

Skroz je drugo da se grade neki kvadrati jeftiniji. Negde to je ok. Ali pad postojećih nema šanse niti iko to želi.
Evo samo vidite ovu meru od 1% učešća ja bi to rekao to je vrh. Gde da potpišem to su uslovi koji su u NL bili pre 15 godina! A studentima se nudi i oni NEĆE!? Da ja imam manje godina odmah bi upisao fakultet u Bujanovcu i uzeo još jedan kredit i još jedan stan. Za 6 godina dok sam pod povlašćenom kamatom isplatio bi sve!

Ukratko, glavni efekat mere ce biti da takvi kao ti kupe jos jedan stan na ime deteta i da ga izdaju.

Nije te bilo sramota ni kad si uzimao povracaj PDV-a iako na njega nemas pravo (i ne, tvoje prebivaliste nije u Srbiji i ne budi vise smesan, po apsolutno svim parametrima zivis u Holandiji i ne mozes ziveti na dva mesta), ne bi te bilo sramota ni za ovo. A i sto da te bude sramota kad ti drzava ili cak zakon to dozvoljava. Samo bi trebalo da te bude bar malo sramota da se hvalis.

U svakom slucaju, to je upravo i jedini pravi cilj ove mere: da se upumpa 400 miliona evra u trziste stanova i da se da novi podsticaj svim "snalazljivima". Budite "snalazljivi" kao G. I. Joe.

Zasto iskljucen? 100k kredita + refundacija 10% za kupovinu prvog stana je vise nego pristojno za necentralne lokacije. Posle prevremena otplata bez naknade pa zamena za neki veci stan ukoliko bude potrebe za istim. NS/BG ce verovatno imati 90% prodajnog udela, a 20-25k novih stanova u ponudi ce verovatno stabilizovati i oboriti cene stanodavaca pogotovu u slucaju da ovo postane stalna mera.
Ko ce u buducnosti iznajmljivati stan kad moze kupiti svoj i placati ga prvih 6 godina iznosom mesecnog troska za cigare? Ova mera ce najvise pogoditi kreditne kolekcionare stanova.

Ukratko, glavni efekat mere ce biti da takvi kao ti kupe jos jedan stan na ime deteta i da ga izdaju.

Nije te bilo sramota ni kad si uzimao povracaj PDV-a iako na njega nemas pravo (i ne, tvoje prebivaliste nije u Srbiji i ne budi vise smesan, po apsolutno svim parametrima zivis u Holandiji i ne mozes ziveti na dva mesta), ne bi te bilo sramota ni za ovo. A i sto da te bude sramota kad ti drzava ili cak zakon to dozvoljava. Samo bi trebalo da te bude bar malo sramota da se hvalis.

U svakom slucaju, to je upravo i jedini pravi cilj ove mere: da se upumpa 400 miliona evra u trziste stanova i da se da novi podsticaj svim "snalazljivima". Budite "snalazljivi" kao G. I. Joe.

Baš tako, ovo je da se podstakne tražnja, mada ja više ne znam da li se u novogradnji u BG može naći stan do 100k. Investitori su malim stanovima digli cene kao da su od zlata.

Ni jednoj državi ni jednoj vlasti NIJE u interesu da se spusti cena kvadrata pogotovo postojeće ponude iz više razloga: 1.) smanjuje se prihod od poreza na nekretnine i na prenos apsolutnih prava.
2.) svim ljudima koji imaju stanove npr vredno 200k eura odjednom im prepoloviš vrednost na 100k. Šta mislite da li bi imali tu prođu? Drugo mnogo je više ljudi koji imaju nekretnine (i glasaju za vas) nego što bi potencijalno dobili novih glasača s niskom cenom kvadrata!
3.) da sam nekim čudom padnu cene kvadrata za 50% da li mislite da bi ljudi sve pokupovali ili bi čekali da padne još. ( Jer svi misle ako je naglo palo 50% pašće još više)!

Skroz je drugo da se grade neki kvadrati jeftiniji. Negde to je ok. Ali pad postojećih nema šanse niti iko to želi.
Evo samo vidite ovu meru od 1% učešća ja bi to rekao to je vrh. Gde da potpišem to su uslovi koji su u NL bili pre 15 godina! A studentima se nudi i oni NEĆE!? Da ja imam manje godina odmah bi upisao fakultet u Bujanovcu i uzeo još jedan kredit i još jedan stan. Za 6 godina dok sam pod povlašćenom kamatom isplatio bi sve!

Uradila je Kina. Svesno. Valjda su i oni neka država.

Ukoliko političari gledaju samo svoj mandat i vreme do sledećih izbora (a gledaju skoro svi) onda ove tvoje tačke deluju logično za njih i zato se pumpaju cene nekretnina.
Oni političari koji gledaju dugoročno i šta je dobro za državu i društvo dugoročno znaju da su preskupe nekretnine jedna od glavnih kočnica razvoja društva.
Mladi ljudi odlaze u druge gradove/države gde sebi mogu da priušte nekretninu ili da sakupe novac da kupe tamo gde žele. Ti si najbolji primer. Da su nekretnine bile priuštivije u Beogradu ti (ili ljudi slični tebi) možda nikad ne bi otišao, tvoj rad bi većinom uticao na BDP Srbije a ne Holandije, a ljudi kao ti su motor razvoja.

Imaš li moguće objašnjenje?

Liči da se rasprodalo ovih godina(5) dosta starogradnje koja i nije inicijalno ili nužno bila na prodaju. Da nisu cene porasle i time se pojavio interes vlasnika za prodajom, recimo jedan od mogućih razloga. Istovremeno, iz istog bazena vlasnika, neki možda ne žele da prodaju, jer nemaju šta pametnije da urade sa tim parama.

Iskreno ovo je jedna od stvari za koje ne mogu ni da pretpostavim, ali broj oglasa je u konstantnom padu zadnje dve godine. Neko bi rekao da bi skok cena trebalo zapravo da pojača ponudu, a dešava se obrnuto.

Možda je skok cene novogradnje razlog, vlasnici starogradnje ne mogu da se ukalkulišu više pa odustaju od prodaje... Ili neka opšta nesigurnost na tržištu, boje se da, ako prodaju, neće moći da kupe ono što žele jer vide da je ponuda slaba, i onda začarani krug...

2000-2500 kvadrat znam na par mesta, a najviše od Zemuna ka Pazovi. Barem je to strana koju ja gledam.

Još kad ne bi morao da cimaš investitora i tasta da ti srede da dobiješ pomoć, možda bi se i našlo nešto.

Ima bas lepih zgradica u Mirijevu, bas sam sad bio kod drugara, zivi kao podstanar u jednoj novijoj zgradi oko okretnice 27e, znaci Mirijevo IV, lep stancic, sve je top, ali ja ne bih isao u Mirijevo da zivim nikako, nije za mene

Vrh