Ma gde smo se razmazili, nije normalno da covek da ni 100k i da se nervira kad dolazi s posla zbog parkinga, a kamoli 300k. Ili novogradnja sa garazom ili nista. Starogradnja je ionako macka u dzaku. Mozes da naletis na dobru, a mozes i da se opeces opasno. Kao sto sam napisao ranije, vise volim losu novogradnju sa garazom, pa cak i dalje, nego losu starogradnju bez garaze na blizoj lokaciji. Bolje voziti 20 minuta vise nego traziti parking 45 minuta.
Slažem se, tako sam i ja razmišljao. Pri tome ovde si uvek siguran da imaš parking mesto i možeš da planiraš neko okvirno vreme, dok se kod starogradnje uvek faktor sreće parkinga.
Razumeo bih starogradnju na određenoj lokaciji, mikrolokaciji koja odgovara pojedincu zbog njegovih potreba i uštede vremena pa i vožnje, a to je da može peške do posla, da su roditelji blizu za pomoć oko dece, emotivnih razloga(odrastanje u tom kvartu, pa su tu i prijatelji, navika itd...), posebni sadržaji , sama lokacija zbog prestiža ili blizine centra mi nema nekog smisla....
Evo sada sam u renoviranju maminog stana u starogradnji, užas bukvalno i problemi i cena samo raste prilikom renoviranja skoro svakodnevno i to još ja koji sam u ovome sa iskustvom i moj provereni Izvođač, manje više sam mu dao otvorene ruke da renovira i ne proveravam ga, pa ni ne obilazim(samo me obaveštava i ja mu govorim neka reši, kako zna
).
Stres, selidba, vreme, novci, planiranje, arhitekti itd ... cenu renoviranja stvarno ne možeš znati ako sve detaljno i projektovano sa smislom pre toga ne uradiš - pa ni tada ne možeš znati sigurno ali neka bude +-10% u tom slučaju, ali i to je posao i moraš se posvetiti prvenstveno sam jer si ti u tom slučaju Investitor.
Radio sam dosta puta ta renoviranja i polako mi ih je preko glave, mogu da zamislim nekog ko nije u tome i bez prevelikog iskusta sa prilično ograničenim budzetom i nemogucstvom odsustva sa posla ukoliko je potrebno.
Ranije sam mislio da je 500eur/m2 za kompletno ok renoviranje starogradnje u izvornom stanju, sada bih pre rekao 600eur/m2, za dvosobni stan. Kako je stan veći ide to malo manje, ali veoma je nezahvalno pričati o tome jer je širok spektar mogućnosti odabira kvaliteta.