Šta je novo?

Cene nekretnina

Ko ima 100k evra i ne moze da nadje stan moze da kupi makete za Expo

Odličan stan i dobije se i opremljen, eto fali još to parking -garažno mesto...
Zato mi se i novogradnje svidjaju jer imaju podzemno parkiranje i liftom se dodje do stana, ovako treba uspeti kupiti garažu u blizini u starogradnji, mada nije presudno, možda smo se razmazili previše...
Ma gde smo se razmazili, nije normalno da covek da ni 100k i da se nervira kad dolazi s posla zbog parkinga, a kamoli 300k. Ili novogradnja sa garazom ili nista. Starogradnja je ionako macka u dzaku. Mozes da naletis na dobru, a mozes i da se opeces opasno. Kao sto sam napisao ranije, vise volim losu novogradnju sa garazom, pa cak i dalje, nego losu starogradnju bez garaze na blizoj lokaciji. Bolje voziti 20 minuta vise nego traziti parking 45 minuta.

Ma gde smo se razmazili, nije normalno da covek da ni 100k i da se nervira kad dolazi s posla zbog parkinga, a kamoli 300k. Ili novogradnja sa garazom ili nista. Starogradnja je ionako macka u dzaku. Mozes da naletis na dobru, a mozes i da se opeces opasno. Kao sto sam napisao ranije, vise volim losu novogradnju sa garazom, pa cak i dalje, nego losu starogradnju bez garaze na blizoj lokaciji. Bolje voziti 20 minuta vise nego traziti parking 45 minuta.
Slažem se, tako sam i ja razmišljao. Pri tome ovde si uvek siguran da imaš parking mesto i možeš da planiraš neko okvirno vreme, dok se kod starogradnje uvek faktor sreće parkinga.
Razumeo bih starogradnju na određenoj lokaciji, mikrolokaciji koja odgovara pojedincu zbog njegovih potreba i uštede vremena pa i vožnje, a to je da može peške do posla, da su roditelji blizu za pomoć oko dece, emotivnih razloga(odrastanje u tom kvartu, pa su tu i prijatelji, navika itd...), posebni sadržaji , sama lokacija zbog prestiža ili blizine centra mi nema nekog smisla....
Evo sada sam u renoviranju maminog stana u starogradnji, užas bukvalno i problemi i cena samo raste prilikom renoviranja skoro svakodnevno i to još ja koji sam u ovome sa iskustvom i moj provereni Izvođač, manje više sam mu dao otvorene ruke da renovira i ne proveravam ga, pa ni ne obilazim(samo me obaveštava i ja mu govorim neka reši, kako zna :) ).
Stres, selidba, vreme, novci, planiranje, arhitekti itd ... cenu renoviranja stvarno ne možeš znati ako sve detaljno i projektovano sa smislom pre toga ne uradiš - pa ni tada ne možeš znati sigurno ali neka bude +-10% u tom slučaju, ali i to je posao i moraš se posvetiti prvenstveno sam jer si ti u tom slučaju Investitor.
Radio sam dosta puta ta renoviranja i polako mi ih je preko glave, mogu da zamislim nekog ko nije u tome i bez prevelikog iskusta sa prilično ograničenim budzetom i nemogucstvom odsustva sa posla ukoliko je potrebno.
Ranije sam mislio da je 500eur/m2 za kompletno ok renoviranje starogradnje u izvornom stanju, sada bih pre rekao 600eur/m2, za dvosobni stan. Kako je stan veći ide to malo manje, ali veoma je nezahvalno pričati o tome jer je širok spektar mogućnosti odabira kvaliteta.

Ima jedna pesmica koja kaže: svako daje ono što dobije, i onda dobije ono što da (cada uno da lo que recibe, y luego recibe lo que da - u originalu)
Ili što bi rekao jedan mudrac naš: moraš da primaš šalu, al' i da daješ.

Evo sada sam u renoviranju maminog stana u starogradnji, užas bukvalno i problemi i cena samo raste prilikom renoviranja skoro svakodnevno i to još ja koji sam u ovome sa iskustvom i moj provereni Izvođač, manje više sam mu dao otvorene ruke da renovira i ne proveravam ga, pa ni ne obilazim(samo me obaveštava i ja mu govorim neka reši, kako zna :) ).
Stres, selidba, vreme, novci, planiranje, arhitekti itd ... cenu renoviranja stvarno ne možeš znati ako sve detaljno i projektovano sa smislom pre toga ne uradiš - pa ni tada ne možeš znati sigurno ali neka bude +-10% u tom slučaju, ali i to je posao i moraš se posvetiti prvenstveno sam jer si ti u tom slučaju Investitor.
Radio sam dosta puta ta renoviranja i polako mi ih je preko glave, mogu da zamislim nekog ko nije u tome i bez prevelikog iskusta sa prilično ograničenim budzetom i nemogucstvom odsustva sa posla ukoliko je potrebno.
To je prva stvar od koje mi je muka kod starogradnje. Prvo i osnovno covek treba da poznaje sebe. Ja poznajem sebe i znam da bi me svi nasankali sa radovima i fusarenjem istih. Niti sam taj tip, niti bih mogao da izdvojim vreme da stalno nekog kontrolisem dok mi renovira stan. Zato kupim novogradnju, uradim kuhinju po meri, a sve ostalo mi je opciono. Moze, al' ne mora bit. Uvek mozes da natrpas stan stvarima iz Ikee ako ti se smuce majstori. Struju, vodu, stolariju ne pipas i samo u fazonu: Nakrivicu kapu, rodila mi njiva.

Do pre 5 godina je dobro renoviranje bilo 200-300e po kvadratu, sad se lagano popelo na 500-600e po kvadratu. To je bas, bas previse. Pritom stres i neznanje o radovima (kao sto je kod mene i u vecini slucajeva). Znajuci sebe, kad sve saberem i oduzmem, dolazim do udaljene novogradnje sa garazom.

Starogradnja = mačka u džaku, novogradnja isto, renoviranje isto. I dođosmo očas posla do toga da sa 300k (što je 17-godišnja plata nekog ko ima solidna primanja od 1500 evra mesečno) ne možeš da nađeš stan da ti stvarno odgovara.
Ne znam...

To je prva stvar od koje mi je muka kod starogradnje. Prvo i osnovno covek treba da poznaje sebe. Ja poznajem sebe i znam da bi me svi nasankali sa radovima i fusarenjem istih. Niti sam taj tip, niti bih mogao da izdvojim vreme da stalno nekog kontrolisem dok mi renovira stan. Zato kupim novogradnju, uradim kuhinju po meri, a sve ostalo mi je opciono. Moze, al' ne mora bit. Uvek mozes da natrpas stan stvarima iz Ikee ako ti se smuce majstori. Struju, vodu, stolariju ne pipas i samo u fazonu: Nakrivicu kapu, rodila mi njiva.

Do pre 5 godina je dobro renoviranje bilo 200-300e po kvadratu, sad se lagano popelo na 500-600e po kvadratu. To je bas, bas previse. Pritom stres i neznanje o radovima (kao sto je kod mene i u vecini slucajeva). Znajuci sebe, kad sve saberem i oduzmem, dolazim do udaljene novogradnje sa garazom.
Iskren odgovor, pronašao si ovaj forum gde možeš da naučiš ili se informišeš barem o tim stvarima. Srećno svakako u kupovini, sve ima svoje prednosti i mane i treba ih iz više uglova sagledati i uračunati sve.

Kod novogradnje nekad moraš da čekaš 2god i više za useljenje(koliko je to samo kirija i novaca do tada potrošeno) itd...Starogradnju ne moraš odmah da renoviraš, svoj budzet znaš najbolje...

Mnoge stvari su se na ovoj temi diskutovale, možda da je prelistaš, ali nemoj sve analizirati, jer ima svega 😉

Šaljem i još dve teme ovde na forumu koje mogu da ti pomognu.

https://forum.beobuild.rs/threads/k...će-pitanja-i-saveti.3212/page-91#post-1345457

https://forum.beobuild.rs/threads/iskustva-sa-majstorima.4643/

Potencijalni fušeraj i nepoštovanje rokova i prekoračenje cene kod renoviranja, sa verovatno stavljanjem nepotrebnih radova u predmeru, pa veruj mi da verovatno spadaš u veći deo narodne mase koja na kraju tako prodje, samo nije ni svesna ili neće da prizna. Nije to tako jednostavno kako ljudi misle, zato većini i padne to stresno, ti si barem svestan trenutnog svog stava i razmišljanja.

Baš me zanima, sad nešto gledam, je l zna bilo ko sa ove teme koliko će navodno koštati svi ovi projekti u sklopu EXPO (takozvani "skok u budućnost")?
Zanima me kakva je opšta informisanost o tome, a posebno ovde kod nas koji malo-malo pa pomenemo taj projekat...

apsolutno tačno sve. ja sam imao novogradnju koju sam naknadno prilagođavao svojim željama i zahtevima (ok jesam se malo više bahatio radeći to). gipsani radovi, kompletni remont oba kupatila, dodavanje nekih pregradnih zidova, dodatna struja, dodatna voda, rasveta itd. neiskusan sam na tom polju i potpuna neznalica što se tiče radova, načina izvođenja, fušerisanja i ostalo. imao sam tim ljudi koji je sve to radio. us*ali su mi se bukvalno u život i stan mi se bio smučio, hteo sam da ga prodam i tako skratim sebi muke. baš je pakleno bilo. ipak, s druge strane kad sam se uselio, brzo me je ta muka prošla kad sam počeo da se opuštam i uživam u izvedenom stanju. da li bih ponovo, bih verovatno, jer sad imam više iskustva i zarad tih 2-3 meseca muke dobije se uživanje na dugi niz godina, ali da je teška priča, teška je.

Poslednja izmena:
Starogradnja = mačka u džaku, novogradnja isto, renoviranje isto. I dođosmo očas posla do toga da sa 300k (što je 17-godišnja plata nekog ko ima solidna primanja od 1500 evra mesečno) ne možeš da nađeš stan da ti stvarno odgovara.
Ne znam...
Po kamati od 5% i opterećenju plate od 50% (a u banci često insistiraju do 40%), za takvu "nemogućnost" je potrebno 2700-3000 neto sa ugovorom za stalno u stabilnoj firmi pozitivno ocenjenoj od strane banke.

Kod starogradnje najčešće nema privatnog parkinga, ili ponekad i nikakvog (npr u centru). Pa se za te slučajeve postavlja pitanje komfora starogradnje, koja eto može da košta dosta EUR.

Po kamati od 5% i opterećenju plate od 50% (a u banci često insistiraju do 40%), za takvu "nemogućnost" je potrebno 2700-3000 neto sa ugovorom za stalno u stabilnoj firmi pozitivno ocenjenoj od strane banke.
Prvi put cujem da banke insistiraju na max opterecenosti od 40%

To je zbog toga što je jedno na sajtu, a drugo kad se zaista uđe u proces. Kao i za učešće, često traže preko 20% ako vide neki rizik.
Drugim rečima, ako osobu koja traži kredit označe kao blago rizičnu, npr ne radi u wow korporaciji kao Coca-Cola ili Bosch ili udružuje platu sa supružnikom ili nešto treće, uslovi se pooštravaju

Drago mi je što sam odlučio da ne ulazim u taj proces.
Iz jedne nestabilnosti, velike, u drugu, još veću - to sad gledamo.
Najmanje mi treba da mi je plata 50% ili jače opterećena kreditom.
Lagan sam kao ptica. Podstanarska ptica 😅

Ma nemam 300k to je max koji mozemo da skupimo za kredit 60 k plus ostatak kredit 😂a za ovo skupljali godinama ziveci van grada ...
A da zelim vam Bg onda mi i ne treba ni 1 eur a ne 300 . Ljudi stalno pricaju kako je lepo van grada a nisu ni svesni koliko sve van Bg ne funkcionise od toga da ti struja nestaje kao dobar dan ,leti voda itd ...
Sve ima svoje prednosti i mane ali sustinski i tih 300 k je suludo ali to je realna situacija trenutno

Ovako nešto?
Tek je počelo da se gradi.

Drago mi je što sam odlučio da ne ulazim u taj proces.
Iz jedne nestabilnosti, velike, u drugu, još veću - to sad gledamo.
Najmanje mi treba da mi je plata 50% ili jače opterećena kreditom.
Lagan sam kao ptica. Podstanarska ptica 😅
Svakog ko ne skupi ke$ pre ili kasnije čeka taj proces. Dobro je znati da idealni (oglašeni) uslovi važe za idealne klijente, a kod svih ostalih se ili pooštravaju ili po proceni banke kredit ni ne odobrava. A idealni klijent se postaje ne tako što se zadovolje minimalni uslovi, nego i oni koji nisu javno objavljeni :D. Biće zanimljivo ako budu davali sa 1 ili 3% jer su i sa 20% pravili probleme

Vrh