Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja kad kazem da sam u fazonu za stan u Zemunu Gornjem Gradu, vecini vidim u ocima da su u fazonu, kakva teska periferija.
Sve zavisi od toga gde radis. Ako radis na NBG, Zemun Gornji Grad je top prica. A ako zivis na Vidikovcu, a radis na NBG, Vidikovac teska periferija i pakao u najavi. Pa i sam krug dvojke je teska periferija ako radis na NBG, klasicno mucenje u zivotu za nekog ko svaki dan ide na posao.

Ja licno periferiju gledam u odnosu na to gde radim, jer mi je to najbitnije. Realno lakse mi je da zivim u Zemunu, nego na Dorcolu, ako radim na NBG-u.

Za mene je periferija sve za šta ti treba više od 30-ak min autobusom u vreme špica ka centru, znači da moraš da se probijaš kroz pakao svaki dan i tu već kraj gubi na ceni.

Zato npr. leva obala je pakao, ja kad sam živeo tamo, geografski si ti blizu centra, ali da bi prešao zrenjaninac-pančevac, treba ti nekad i više od sata zbog gužvi. S druge strane, Karaburmu doživljavam kao širi centar jer je jako dobro povezana i brzo se stigne, iako ima užasnu reputaciju kao kraj.

Jel ima ovde neko da aktivno trazi idalje ili samo pišemo ?

Mislim ono da je skoro pricao sa agentima juri oglase itd ne kao pozove telefonom kompleks koji mu je tu i raspita se za cenu, no ono kao stvarno obilazi ta predgradja i krajeve oglase i juri sve?
Ono da može da ima osecaj kako je u odnosu na prosle mesece na osnovu vise krajeva, starogradnji novogradnji itd a ne samo po onome sto teta preko fona kaze za odredjene komplekse ?

Hleb i hlje*b su srpske reci. Doduse hleb je srbijanska, hlje*b bosanska/crnogorska - ako cemo gledati po zavicajima ili regionima.
Ako bi bila hrvatska rec, reklo bi se ukruh ili ukruha :) a dalmatinska ukruv
Hleb i hlj-eb jesu srpske reči, ali "uhlj-eb" nije. Bez obzira na koren reci uhlj-eb, koju u Srbiji niko i ne koristi, ra reč se koristi u Hrvatskoj i Bosni, evo i linka https://www.google.com/search?q=uhlj-eb gde se vidi da su svi sajtovi koji je pominju hrvatski.

Za mene je periferija sve za šta ti treba više od 30-ak min autobusom u vreme špica ka centru, znači da moraš da se probijaš kroz pakao svaki dan i tu već kraj gubi na ceni.

Zato npr. leva obala je pakao, ja kad sam živeo tamo, geografski si ti blizu centra, ali da bi prešao zrenjaninac-pančevac, treba ti nekad i više od sata zbog gužvi. S druge strane, Karaburmu doživljavam kao širi centar jer je jako dobro povezana i brzo se stigne, iako ima užasnu reputaciju kao kraj.

kako je krenulo i hram ce da bude na periferiji :D

I Hrvatska i Bosna i Srbija su deo istog štokavskog dijalekatskog kontinuuma, tako da uhlje******* mora biti samo ijekavska verzija reči uhleb. To što je koriste u Hrvatskoj ne znači da je reč nužno hrvatska ili srpska s obzirom da oba naroda koriste i mnoge druge zajedničke reči za koje ne kažemo da su posebno srpske ili hrvatske.

E batanaaa, ne tražim uopšte, u međuvremenu sam postao profesionalni forum analitičar/komentator/ekonomista/kritičar.
Svako ima svoju realnost. Ako na nešto dajem svoja desetogodišnja primanja, u mom svetu prirodno je da očekujem i neki "osnovni životni komfor" za te novce.
Apsolutno se slazem sa tobom, iz iste sam price i razmisljanja,samo pokusavam da ispratim koliko ljudi na forumu je radilo ono sto sam radio i ja do skora, pa da na osnovu toga mogu da steknem neke nove informacije.

Jer iskreno ja kad gledam one cene na mapama meni je prosto neverovatno i nema veze sa realnošću na mnogim mestima jer znam oglase i gledao sam tu stanove u zgradama. Jedino da su neki bratski dogovori ili pola kes pola dodajemo na ruke, sutereni itd. Zato ne bi mnogo da slušam mišljenja statisticara no nekog ko na terenu idalje aktivno trazi prica sa agentima itd.
Stanovi ono 1.5 pa makar i 30kv za smrtne budzete do 100k. Od Murijeva do Petlovih brda.

I Hrvatska i Bosna i Srbija su deo istog štokavskog dijalekatskog kontinuuma, tako da uhlje******* mora biti samo ijekavska verzija reči uhleb. To što je koriste u Hrvatskoj ne znači da je reč nužno hrvatska ili srpska s obzirom da oba naroda koriste i mnoge druge zajedničke reči za koje ne kažemo da su posebno srpske ili hrvatske.
Hrvati i Srbi koriste 99% istih reči, ali uhlj-eb se isključivo koristi u Hrvatskoj, klikni na link 🙂 Puno se obradujem kada vidim isključivo hrvatske reči na srpskom forumu, hvala još jednom.

Hrvati i Srbi koriste 99% istih reči, ali uhlj-eb se isključivo koristi u Hrvatskoj, klikni na link 🙂 Puno se obradujem kada vidim isključivo hrvatske reči na srpskom forumu, hvala još jednom.

Možeš li mi objasniti šta čini tu reč isključivo hrvatskom osim što je ijekavizovana? Koren joj je srpska reč.

Apsolutno se slazem sa tobom, iz iste sam price i razmisljanja
Strava, znači mogu da računam na tvoj lajk u najavi? 😂
Šala na stranu. Ja sam bio veoma blizu kupovine, ali nisam hteo da se zadužim toliko (oko 100k). Računam da će mi inflacija dalje oslabiti kupovnu moć (već jeste značajno), a ne mogu da računam da će poslodavci ispratiti to podizanjem plate mi (zašto bi?).
Vrtim kapital malo i zabavljam se na forumu. Gde ćeš bolje?

Interesantno je kada neko tokom sezone u Dalmaciji udje u pekaru i zeli kupiti hl(j)eb, neretko mu kazu da ne znaju sta je to. U najgorem slucaju ga izvredjaju i izbace iz lokala.

Mozemo da dodamo jos jednu ekspertizu na ovu temu.
Posto smo doktorirali politiku, cene nekretnina, ekonomiju, nuklearnu energiju, geopolitiku, sad prelazimo na jezik i dijalekt.
Zaboravio si na dobre pljeke, vojno obaveštavanje, radijaciju, povremene savete o odgajanju dece i slično.

Jos malo ce biti "Pa ne moras da kupis u centru Novih Banovaca, ima puno lepih sela u njegovoj okolini"
ovo je stvarno super rečeno. vidim da su prozivali neke kolege forumaši juče na tu temu, moja poenta je takva da jednostavno ako živim u bg, tu hoću i da ostanem. nikakva druga xy mesta niti industrijske zone mi ne dolaze u obzir jer je tamo jeftino. zalažem se za to da se treba boriti za ono što želiš, raditi, mučiti se i sve ostalo kako bi došao do toga. najlakše je reći ma pusti ovde je sve skupo, daj da iskoristim pomoć predsednika i da kupim stan tamo bogu iza nogu. iz tog razloga sam rekao da su beograđani i novosađani diskriminisani odredbom jer stvarno mislim da nema mnogo tih koji žive u pomenutim gradovima, a koji su spremni da napuste gradski život i zamene ga za tamo nešto ne znam ni ja jer eto to im predsednik omogućava.

Poslednja izmena:
ovo je stvarno super rečeno. vidim da su prozivali neke kolege forumaši juče na tu temu, moja poenta je takva da jednostavno ako živim u bg, tu hoći i da ostanem. nikakva druga xy mesta niti industrijske zone mi ne dolaze u obzir jer je tamo jeftino. zalažem se za to da se treba boriti za ono što želiš, raditi, mučiti se i sve ostalo kako bi došao do toga. najlakše je reći ma pusti ovde je sve skupo, daj da iskoristim pomoć predsednika i da kupim stan tamo bogu iza nogu. iz tog razloga sam rekao da su beograđani i novosađani diskriminisani odredbom jer stvarno mislim da nema mnogo tih koji žive u pomenutim gradovima, a koji su spremni da napuste napustiti gradski život i zamene ga za tamo nešto ne znam ni ja jer eto to im predsednik omogućava.

Jbg, onda je na tebi da zaradis za stan u mestu gde si zacrtao.
Nema kukanja sto se takmicis sa jos 2000 ljudi.

Interesantno je kada neko tokom sezone u Dalmaciji udje u pekaru i zeli kupiti hl(j)eb, neretko mu kazu da ne znaju sta je to. U najgorem slucaju ga izvredjaju i izbace iz lokala.
Ne treba da idu tamo. Em debelo plaćaju em još te vređaju. Ima milion mesta na planeti gde je i jeftinije i toplije i još nisi neprijatelj.

Jbg, onda je na tebi da zaradis za stan u mestu gde si zacrtao.
Nema kukanja sto se takmicis sa jos 2000 ljudi.
pa naravno, nema kukanja. svestan si džungle, situacije i kakvo je tržište. ili si spreman da plivaš u tome i prihvatiš ga koliko god užasno bilo ili prihvataš babušnicu.

Ja kad kazem da sam u fazonu za stan u Zemunu Gornjem Gradu, vecini vidim u ocima da su u fazonu, kakva teska periferija.
Sve zavisi od toga gde radis. Ako radis na NBG, Zemun Gornji Grad je top prica. A ako zivis na Vidikovcu, a radis na NBG, Vidikovac teska periferija i pakao u najavi. Pa i sam krug dvojke je teska periferija ako radis na NBG, klasicno mucenje u zivotu za nekog ko svaki dan ide na posao.

Ja licno periferiju gledam u odnosu na to gde radim, jer mi je to najbitnije. Realno lakse mi je da zivim u Zemunu, nego na Dorcolu, ako radim na NBG-u.
Periferija v centar je više pitanje stepena urbane razvijenosti/stepena uređenosti nego lokacije. Na žalost, Beograd iako nominalno veliki grad, nema infrastrukturu jedne evropske metropole i usled toga je "centar" relativno usko koncipiran i po mom misljenju obuhvata samo centralne delove centralnih opština. Dakle, Vračar samo "historical deo", NBG centralni blokovi, Stari Grad "gornji" Dorćol, itd. To naravno ne znači da tu i tamo nema lepih i uređenih mikrolokacija izvan ovih lokaliteta, ali ne bih se usudio da ih nazovem centrom.

pa naravno, nema kukanja. svestan si džungle, situacije i kakvo je tržište. ili si spreman da plivaš u tome i prihvatiš ga koliko god užasno bilo ili prihvataš babušnicu.
To je tvoje i svacije pravo naravno, svako bira gde ce da zivi.

Doduse, ako treba da se bira izmedju da si 20 godina podstanar jer hoces da zivis u centru ili da kupis svoj stan na Altini/Ledinama/Borci, ja bih pre kupio svoj stan i bio svoj na svome sto se kaze nego davao nekome rentu godinama u prazno. Svakako mozes ga prodati za 10 godina i dati ucesce za drugi stan.

Ja podrzavam da svako radi sta njemu prija, meni ni iz dzepa ni u dzep, finansijski se ne slazem sa tom odlukom doduse, i ne bih nikome savetovao takvo razmisljanje.
Ljudi se naviknu na sve, pa i na periferiju :)

Periferija v centar je više pitanje stepena urbane razvijenosti/stepena uređenosti nego lokacije. Na žalost, Beograd iako nominalno veliki grad, nema infrastrukturu jedne evropske metropole i usled toga je "centar" relativno usko koncipiran i po mom misljenju obuhvata samo centralne delove centralnih opština. Dakle, Vračar samo "historical deo", NBG centralni blokovi, Stari Grad "gornji" Dorćol, itd. To naravno ne znači da tu i tamo nema lepih i uređenih mikrolokacija izvan ovih lokaliteta, ali ne bih se usudio da ih nazovem centrom.
Percepcija je cudna stvar, skoro je neko izjavio (mozda cak i ti?) da je blok 64 periferija Novog Beograda, sto je meni smesna izjava jer si za nekih pola sata pesaka do Arene a 5 minuta kolima ali OK, ljudi imaju svoje sisteme vrednosti :)

To je tvoje i svacije pravo naravno, svako bira gde ce da zivi.

Doduse, ako treba da se bira izmedju da si 20 godina podstanar jer hoces da zivis u centru ili da kupis svoj stan na Altini/Ledinama/Borci, ja bih pre kupio svoj stan i bio svoj na svome sto se kaze nego davao nekome rentu godinama u prazno. Svakako mozes ga prodati za 10 godina i dati ucesce za drugi stan.

Ja podrzavam da svako radi sta njemu prija, meni ni iz dzepa ni u dzep, finansijski se ne slazem sa tom odlukom doduse, i ne bih nikome savetovao takvo razmisljanje.
Ljudi se naviknu na sve, pa i na periferiju :)
ja sam razmišljanja da postoje 3 fundamentalne stvari koje moraju da budu kvalitetne u životu kako bi čovek bio srećan i zadovoljan: 1) Zdrava i funkcionalna porodica, 2) Posao, 3) Dom/kuća. Naravno, svako posmatra iz svoje perspektive i zadovoljstvo upravo može da mu bude nešto što nema veze sa samim gradom, ali što se mene lično tiče taj kompromis nije nešto na šta bih pristao jer je tamo predsednik "omogućio pomoć".

Vrh