Suzuman
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.03.2024.
- Pohvaljen
- 4.610
Veoma diskutabilno. Kamatne stope kod nas padaju značajno sporije, jer se plaše inflacije. A naravno da se plaše, jer ne mogu baš da odrede sa kojim će lagom povećane zalihe novca ili promene u cenama i primanjima uticati jedni na druge. Je l će da povećaju plate i penzije sad opet? Znači da će se novčani fond povećati. To znači veću potražnju za robom i uslugama, a to opet vodi ka inflaciji. E, onda moraš opet da povećavaš plate, i sve tako u krug.
Čak i da padnu kamatne stope, one su verovatno manje važne kao determinante potražnje za novcem od realnog dohotka po glavi stanovnika.
Po meni, osim ove populističke, nepotrebne mere ograničenja kamatnih stopa i navodnih jeftinih kamata za mlade (koje će banke sigurno nadomestiti nečim drugim), ja ne vidim da bilo šta ide u prilog kupcima.
Čak i da padnu kamatne stope, one su verovatno manje važne kao determinante potražnje za novcem od realnog dohotka po glavi stanovnika.
Po meni, osim ove populističke, nepotrebne mere ograničenja kamatnih stopa i navodnih jeftinih kamata za mlade (koje će banke sigurno nadomestiti nečim drugim), ja ne vidim da bilo šta ide u prilog kupcima.