Šta je novo?

Cene nekretnina

Da sam na njegovom mestu, ja bih uložio u još veću nabavku koxa. Sto bi se smarao sa stanovima i podstanarima.

Tako je. U uređenim društvima, normalnim zemljama, gde institucije rade svoj posao - nema korisnika opijata.

https://www.gradnja.rs/marija-maruna-buildup-2024-stanogradnja/

Međutim, delatnost urbanističkog planiranja je danas izgubila strateški karakter jer je dominantno vođena interesima samo jedne grupe aktera - investitorima, koji grad i gradsko zemljište posmatraju samo iz perspektive ekonomske dobiti. Ta logika preovladava u izgradnji velikih stambenih kompleksa u Beogradu".

Dostojanstveno stanovanje- Kako to gordo zvuči.

Ako ikoga interesuje beznacajna informacija da je na upit (20k-85k evra, 20-50m2, sprat od VPR) u Halo Oglasima, novembra 2023. izlazilo tacno 827 oglasa. Danas, novembra 2024. na isti upit izlazi 379 oglasa. Kazem, beznacajna informacija, nastavite sa cime vec...

Ako ikoga interesuje beznacajna informacija da je na upit (20k-85k evra, 20-50m2, sprat od VPR) u Halo Oglasima, novembra 2023. izlazilo tacno 827 oglasa. Danas, novembra 2024. na isti upit izlazi 379 oglasa. Kazem, beznacajna informacija, nastavite sa cime vec...
Eh da, imam u Excel tabeli i rezultat za isti upit za novembar 2022. - 600 oglasa.

Mene ipak malo čude. Šta ćeš, jače je od mene.
He, he...
Naravno ali evo malo istorije obima trgovine za BW. Tu spada sve ispod ulice Kneza Milosa. U posednjih 11 meseci samo jednom je obim presao 20 miliona evra. Prosecna cena u tom periodu je od 4-4.5 k eur. I jednom je samo premasila tih 4.5k.
Period od proleca 2021 pa do septembra 2023. je bio zlatan period za BW po obimu prodaje. Ono sto je karakteristicno za BW je da ima konstantan priliv novih stanova plus postoji trziste sekundarne prodaje stanova (trenutno preko 300 stanova na Halo Oglaslima) sto ne vazi za sve delove grada. Meni se cini da ce sve ovo da se izduva za 6-12 meseci.

1732820999309.png

Sta znaci da se izduva? Da padnu cene 0.2%?

Ne razumem kako ocekujes “da se izduva” dok je javni trend i politika da se trziste odrzava sa rastom?

Stampanje + spustanje kamata ?

PS: Ti ko Šoskić, uveteo sebi u glavu da je recesija pa to ti je :)

Ne razumem kako ocekujes “da se izduva” dok je javni trend i politika da se trziste odrzava sa rastom?

Nova administracija u SAD najavljuje secu troskova drzave. Ne samo u radnoj snazi vec i u projektima tj ugovorima sa podizvodjacima. Sve ce to uticati na pad potrosnje i sigurno na ozbiljan pad berze, cena nekretnina itd Tako ce biti i u EU ali sa malim zakasnjenjem i jos grđe jer EU ima slab rast, pad konkurentnosti, mozda i pad izvoza u US, isto visok dug, ogroman trosak administracije i na sve to politicki rizici - izbori u mnogim zemljama EU, finansiranje izbeglica iz Ukrajine, rata u Ukrajini itd

Kada se sve izduva onda ce spustiti kamatne stope na jos nize nivoe i krenuce ponovo sve na gore tj novi ciklus i novi bull.

Sto se nas tice, to ce sve da kasni. Expo i ostali drzavni projekti ce sigurno drzati BW iznad vode sa prodajom pa i neke ostale projekte ali ne verujem da ce prosecna cena imati isti trend kao u poslednjih par godina. Jedino sto zaista može da pomeri cene na dole u BG je "rizik" od mogućeg raspleta u Ukrajini tj povratka Rusa kuci tj pad cena kirija pa pad cena stanova.

PS: Ti ko Šoskić, uveteo sebi u glavu da je recesija pa to ti je :)
Da mi je znati koje podatke ti gledas, stvarno me interesuje jer ja ne volim da gledam samo jednu stranu pa da mislim da sam perma bear.

Biće ovo, samo ništa neće da se izduva. Balon ne propušta nigde, zdrav je ko dren.
R. I. P. kupci prve nekretnine.
Ne mogu da procenim koliko godina ce to trajati ali npr imate one cikluse likvidnosti . Mislim da ima forumasa koji bolje to poznaju od mene.

Ne mogu da procenim koliko godina ce to trajati ali npr imate one cikluse likvidnosti . Mislim da ima forumasa koji bolje to poznaju od mene.
Eh, koliko je ovde analiza i teorija izneseno, morao bih podosta da nabrajam. U kom smo trenutno ciklusu, baš me zanima 😅
Jedino što sam uspeo zahvaljujući @G.I.Joe da smaknem koji dinar kroz bitkoin. To mi je uteha.

Da mi je znati koje podatke ti gledas, stvarno me interesuje jer ja ne volim da gledam samo jednu stranu pa da mislim da sam perma bear.
One najlogicnije:
- pad kamata globalno
- rast dolara = pritisak na kupovinu od dijaspore iz US (plus rast plata indeksiranih u dolarima)
- nenormalan rast broja turista (pritisak kroz stan na dan)
- ukidanje carina sa kinom, uae, egiptom
- rast BDP-a 4+%
- povecanje tranzita kroz Srb zbog autoputeva
- brza pruga i spajanje sa Budimpestom
- Expo 2027
- Metro

Ne treba ti IQ vise od 70 da zakljucis da je trend jako dobar i da ide u smeru povecane ekonomske aktivnosti.

Iskreno, jako je lako upasti u permabear balon. I ja sam tako kad sam prvi put poceo malo ozbiljnije da se zanimam za ekonomske tokove. Zero hedge, epsilon theory, taleb, i ceo ekosistem oko njih, sve to deuje jako ubedljivo i logicno, al ja evo od 2018. cekam raspad koji je tad bio pitanje dana.

al ja evo od 2018. cekam raspad koji je tad bio pitanje dana
Pogrešio si u postavci. Raspad nije pitanja dana, nego godina. Raspad će vrlo verovatno biti, u rasponu od jedne do sedamdeset pet godina. Ako ne bude tad, e onda jbg. Onda sam i ja bio u krivu...

Vrh