Anon
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 07.05.2022.
- Pohvaljen
- 1.879
Apsolutno razumem, pa ja da sam perma bear ne bih dinar ulozio u trziste za koje znam da je usijano ali i dalje imam ulozeno, jasem talas. Ono sto meni nije jasno je ta olaka tvrdnja da sve ide gore pored svega sto se desava. Za neku osobu koja se ne razume u makro svet to moze biti opasno. Lako je okaciti par clanaka sa hype naslovom i tekstom ali bez dublje analize je to opasno.Iskreno, jako je lako upasti u permabear balon. I ja sam tako kad sam prvi put poceo malo ozbiljnije da se zanimam za ekonomske tokove. Zero hedge, epsilon theory, taleb, i ceo ekosistem oko njih, sve to deuje jako ubedljivo i logicno, al ja evo od 2018. cekam raspad koji je tad bio pitanje dana.
Nije sve u likvidnosti, to sto m2 ide gore ne znaci da cemo svi odjednom da se zalecemo sa uzimanje duga a i to nisu vise cene nekretnina koje su bile, ogroman dug mora da se uzme sada za tu nekretninu i ne vidim da ce hype biti isti kao za vreme kovida. Opet ako je sve tako bajno, zasto kompanije i firme ne daju povisice kao ranije, zasto su svi oprezni?
@vradovic
- Pad kamata globalno -> mozda spustaju kamate da ne bi usli u haos, da li si o tome razmisljao mozda, imas brdo post-ova gde je dokazano da pad kamata obicno vodi ka recesiji.
- Rast dolara -> 2008 dolar naglo skace, pocetak 2020 covid dolar raste, 81-82 dolar raste tada je bila kriza isto, dotcom bust zamisli dolar raste
Ovo ostalo ne mogu da komentarisem jer je lokalne prirode a mislim da nismo zemlja koja je toliko jaka i nezavisna da moze samo na osnovu tih stvari da cveta a i opet gledas kroz projekte dok se standard zivota srozao. Ono sto ti mislis je da ce se desiti copy paste ako stampac krene opet, a ja ne mogu da te razumem kako mislis da ce narod biti u istom tom hype-u, evo stvarno se trudim da skontam i ne mogu. Ja kao programer sa dobrim primanjima ne osecam komfor sa ovim standardom zivota.