Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskreno, jako je lako upasti u permabear balon. I ja sam tako kad sam prvi put poceo malo ozbiljnije da se zanimam za ekonomske tokove. Zero hedge, epsilon theory, taleb, i ceo ekosistem oko njih, sve to deuje jako ubedljivo i logicno, al ja evo od 2018. cekam raspad koji je tad bio pitanje dana.
Apsolutno razumem, pa ja da sam perma bear ne bih dinar ulozio u trziste za koje znam da je usijano ali i dalje imam ulozeno, jasem talas. Ono sto meni nije jasno je ta olaka tvrdnja da sve ide gore pored svega sto se desava. Za neku osobu koja se ne razume u makro svet to moze biti opasno. Lako je okaciti par clanaka sa hype naslovom i tekstom ali bez dublje analize je to opasno.
Nije sve u likvidnosti, to sto m2 ide gore ne znaci da cemo svi odjednom da se zalecemo sa uzimanje duga a i to nisu vise cene nekretnina koje su bile, ogroman dug mora da se uzme sada za tu nekretninu i ne vidim da ce hype biti isti kao za vreme kovida. Opet ako je sve tako bajno, zasto kompanije i firme ne daju povisice kao ranije, zasto su svi oprezni?

@vradovic
- Pad kamata globalno -> mozda spustaju kamate da ne bi usli u haos, da li si o tome razmisljao mozda, imas brdo post-ova gde je dokazano da pad kamata obicno vodi ka recesiji.
- Rast dolara -> 2008 dolar naglo skace, pocetak 2020 covid dolar raste, 81-82 dolar raste tada je bila kriza isto, dotcom bust zamisli dolar raste
Ovo ostalo ne mogu da komentarisem jer je lokalne prirode a mislim da nismo zemlja koja je toliko jaka i nezavisna da moze samo na osnovu tih stvari da cveta a i opet gledas kroz projekte dok se standard zivota srozao. Ono sto ti mislis je da ce se desiti copy paste ako stampac krene opet, a ja ne mogu da te razumem kako mislis da ce narod biti u istom tom hype-u, evo stvarno se trudim da skontam i ne mogu. Ja kao programer sa dobrim primanjima ne osecam komfor sa ovim standardom zivota.

Ja kao programer sa dobrim primanjima ne osecam komfor sa ovim standardom zivota.
Šta je komfor? Šta su dobra primanja? Ako štediš za stan, to je poduhvat koji traži žrtvu. Bio je jedan period od par godina kada su cene nekretnina pale na dno, a plate u IT puno rasle, recimo 2014-2020. To je bio izuzetak.

Šta je komfor? Šta su dobra primanja? Ako štediš za stan, to je poduhvat koji traži žrtvu. Bio je jedan period od par godina kada su cene nekretnina pale na dno, a plate u IT puno rasle, recimo 2014-2020. To je bio izuzetak.
Hteo sam reci da ako su programeri ti koji imaju veca primanja od proseka, onda mogu samo da zamislim u kom stanju su ljudi sa prosecnim primanjima. Nije nikakva namera postojala za nekim flex-om.

@Anon
Ovo za recesiju je tacno ali samo u pocetku. Jer su do sada previse blago spustali kamate a opet imaju i dodatne mehanizme ako spustanje ne bude dovoljno sigurno nece sedeti skrstenih ruku nego ce biti brrrrr

E sad sa ovim ostalim tvojim razmisljanjima mogu da se slozim ali mislim da jedino nisi mene razumeo u jednoj stvari. Ti poistovecujes “zivotni standard” obicnog coveka sa mega-giga infrastrukturnim projektima. Ja ne. Cak sta vise ulazimo u period jos veceg raslojavanja (po meni) sto znaci neki mali % njih ce da ima gomilu svega i svacega pa i nekretnina i zivece svakako mnogo bolje dok ce neki veliki procenat (lupam 40-50%) definitivno da zivi losije. To sto ce odredjen broj ljudi (znacajan) da bude zrtva tranzicije (vec jesu dobrim delom) ne znaci da nam je svima “losije”. Upravo to je i poenta surovog kapitalizma (koji smo sami trazili). Dakle taj rast nece biti od ljudi koje vidjas u autobusu 95 nego ce uglavnom biti uzrokovan investicionim kupovinama + dijaspora + biznismeni.

Meni je naravno zao sto je to tako i ja iskreno nisam vise ubedjen da je ova burazer ekonomija pravo resenje ali barem pokusavam realno da sagledam stanje i da se prilagodim situaciji. Ne smes da dozvolis sebi da upadas u apatiju zato sto je okruzenje oko tebe lose raspolozeno zbog njihove licne nategnute finansijske situacije. (U fazonu nisu 90te sve ima ali je dostupno samo pojedincima).

Sto se tice investicionih kupovina njima su nabrojani infrastrukturni projekti mnogo vazni jer im to omogucava da jasu talas rasta.

One najlogicnije:
- pad kamata globalno
- rast dolara = pritisak na kupovinu od dijaspore iz US (plus rast plata indeksiranih u dolarima)
- nenormalan rast broja turista (pritisak kroz stan na dan)
- ukidanje carina sa kinom, uae, egiptom
- rast BDP-a 4+%
- povecanje tranzita kroz Srb zbog autoputeva
- brza pruga i spajanje sa Budimpestom
- Expo 2027
- Metro

Ne treba ti IQ vise od 70 da zakljucis da je trend jako dobar i da ide u smeru povecane ekonomske aktivnosti.
Video si gore, raspodela je ključ.. Ok, možda će nekih par procenata najbogatijih iskoristiti sve ovo što si naveo i zaraditi lovu i kupiti nekretnine i podići cenu u projektu Juga na 9k ili u BW na 5.5k prosek.. Ali opet, neko mora da kupi nekretninu i u Železniku, Rakovici, Mirijevu. IT sektor je pravio značajan izvoz. To će biti u padu.
Expo može doneti prihod ali ne vidim kako bi to važilo za metro? To će biti finansirani iz kredita plus će raditi strane firme, možda poneka naša firma će biti podizvodjac.

Upravo to je i poenta surovog kapitalizma (koji smo sami trazili
Još smo mi daleko od surovog kapitalizma. Ali, kao što kažeš, tražili smo ga i idemo ka tome. EXPO će biti jedan veliki skok u tom smeru.
Ja ću se doduše eleminisati odavde na vreme, pošto vidim sebe na strani tih 40-50%.

Ja sam u tom periodu kupio skoro sve svoje nekretnine koje posedujem danas osim dva placa.

Hteo sam reci da ako su programeri ti koji imaju veca primanja od proseka, onda mogu samo da zamislim u kom stanju su ljudi sa prosecnim primanjima. Nije nikakva namera postojala za nekim flex-om.
Danas programeri ipak ne odudaraju od proseka u istoj srazmeri kao pre 5-6 godina. Da se razumemo, i dalje su vrlo natprosecni ali nije to vise za red velicine iznad. Treba i to imati u vidu.

Da mi je znati koje podatke ti gledas, stvarno me interesuje jer ja ne volim da gledam samo jednu stranu pa da mislim da sam perma bear.
Šta ima da budeš perma bear kada je sve javno. Seča svih troškova. Smanjenje projekata. Tramp uvodi tarife i gura EU na prvu u recesiju. Dolar jača zato što očekuju recesiju. Skup dolar a ne jeftin. Ako bude štampe biće je tek toliko da najugroženiji ne skapaju od gladi u USA. Imovina naravno ide na doboš. Već sam napisao, kad Bosch u Nemačkoj otpušta..... znamo koliko je sati.

@Anon
Ovo za recesiju je tacno ali samo u pocetku. Jer su do sada previse blago spustali kamate a opet imaju i dodatne mehanizme ako spustanje ne bude dovoljno sigurno nece sedeti skrstenih ruku nego ce biti brrrrr

E sad sa ovim ostalim tvojim razmisljanjima mogu da se slozim ali mislim da jedino nisi mene razumeo u jednoj stvari. Ti poistovecujes “zivotni standard” obicnog coveka sa mega-giga infrastrukturnim projektima. Ja ne. Cak sta vise ulazimo u period jos veceg raslojavanja (po meni) sto znaci neki mali % njih ce da ima gomilu svega i svacega pa i nekretnina i zivece svakako mnogo bolje dok ce neki veliki procenat (lupam 40-50%) definitivno da zivi losije. To sto ce odredjen broj ljudi (znacajan) da bude zrtva tranzicije (vec jesu dobrim delom) ne znaci da nam je svima “losije”. Upravo to je i poenta surovog kapitalizma (koji smo sami trazili). Dakle taj rast nece biti od ljudi koje vidjas u autobusu 95 nego ce uglavnom biti uzrokovan investicionim kupovinama + dijaspora + biznismeni.

Meni je naravno zao sto je to tako i ja iskreno nisam vise ubedjen da je ova burazer ekonomija pravo resenje ali barem pokusavam realno da sagledam stanje i da se prilagodim situaciji. Ne smes da dozvolis sebi da upadas u apatiju zato sto je okruzenje oko tebe lose raspolozeno zbog njihove licne nategnute finansijske situacije. (U fazonu nisu 90te sve ima ali je dostupno samo pojedincima).

Sto se tice investicionih kupovina njima su nabrojani infrastrukturni projekti mnogo vazni jer im to omogucava da jasu talas rasta.
Mislis da nece doci zbog toga do redistribucije bogatstva. Ista stvar se desavala 1930-te. Znam da je jedan od trigger-a za to rat. Takodje tokom 30ih to su bile polise kao sto su Wagner Act, Social Security Act a uzeo sam tu godinu zato sto je tada postojao veliki gap izmedju bogatih i siromasnih.

A da. Pustite vi vradovica. On samo prica o najskupljim nekretninama. Mi pricamo o tih 40-50% gubitnika tranzicije koji lupe cenu 3k za ruiniranu starogradnju. Pravi primer selja**og mentaliteta: imas raspalu starogradnju.....pored tebe prave m2 po 9k ti si ubedjen da ti to dize cenu sa 3k na 4k. To toliko nema nista zajednickog da je smesno o tome pisati.

Mislis da nece doci zbog toga do redistribucije bogatstva. Ista stvar se desavala 1930-te. Znam da je jedan od trigger-a za to rat. Takodje tokom 30ih to su bile polise kao sto su Wagner Act, Social Security Act a uzeo sam tu godinu zato sto je tada postojao veliki gap izmedju bogatih i siromasnih.
Interesantna tema. Predpostavljam da kod nas mora da se desi smena vlasti kako bi doslo do redistribucije? 2000/ 2012/ 20xy?

Interesantna tema. Predpostavljam da kod nas mora da se desi smena vlasti kako bi doslo do redistribucije? 2000/ 2012/ 20xy?
Ma to su stvari koje se ponavljaju kroz istoriju stalno, uvek je isti pattern, sto je veca razlika, veci bes ce biti u narodu, vise strajkova, vise nereda. Ne ide nista doveka i ovo gde ljudi navijaju da cene nekretnina rastu navijaju da taj gap bude jos veci a problem je sto ne rastu nekretnine samo vec i ostale cene i sta mislis gde to vodi na kraju? Narod ce da cuti i da trpi ili jos bolje da nekome kazes "ajde sada ti lepo sa konja na magarca". Cak se i kod nas primecuje vise strajkova zbog te razlike.
Slao sam vec ali poslacu opet, Ray Dalio, covek najveceg hedge fund-a na svetu lepo to objasnjava ovde.

Gledao sam ga. Civil unrest ...
Da li vidis neki odredjeni dogadjaj koji moze da srusi trzista u narednom periodu? Kad vidis da bi mogao da se desi vrh ciklusa u pogledu cena za trazisrta kapitala i kripto?

Već sad svi vidite da nije situacija kako treba. Neodrživa, pogotovo kod nas. Max 12 meseci imamo dok ne krenu loše stvari. Čim krenu eto nama izbora tj. sledeće godine. Osiguraće vlast još 4 godine i nakon toga gube jer će doći loše vreme. Eto, ukratko.

Slao sam vec ali poslacu opet, Ray Dalio, covek najveceg hedge fund-a na svetu lepo to objasnjava ovde.

Privlačno je jer izgleda logično, ali mi iskustvo proučavanja istorije govori da je previše deterministički i da se može naći x primera gde ovo nije išlo baš tako. Istorija generalno nema ovakav linearan razvoj, niti je istorija sveta niz linearnih ciklusa.

Gledao sam ga. Civil unrest ...
Da li vidis neki odredjeni dogadjaj koji moze da srusi trzista u narednom periodu? Kad vidis da bi mogao da se desi vrh ciklusa u pogledu cena za trazisrta kapitala i kripto?
To ti niko ne moze reci ali bice svakako nesto i naravno svi ce da krive taj dogadjaj kao pocetak sloma a niko nece pricati o simptomima koje su se desavala godinama iza nas.
Dovoljno je da pratis sta pametni novac radi. Buffet je izasao skoro skroz, ako je sve tako sjajno zasto je covek onda u kesu? Ima toliko nestabilnosti u svetu da mislim da je opasno razmisljati o nekom bull scenariju. Ne kazem da radovic mozda ne bude u pravu ali to ce biti kratko i to nece resiti fundamentalni problem koji imamo. Ne treba ti IQ veci od 70 da ne vidis plateznu moc ljudi a oni pokrecu ekonomiju jedne zemlje.

Već sad svi vidite da nije situacija kako treba. Neodrživa, pogotovo kod nas. Max 12 meseci imamo dok ne krenu loše stvari. Čim krenu eto nama izbora tj. sledeće godine. Osiguraće vlast još 4 godine i nakon toga gube jer će doći loše vreme. Eto, ukratko.
Da da, jedno 6. vanredni izbori gde 'kupuju jos 4 godine jer sad krece raspad'.

Privlačno je jer izgleda logično, ali mi iskustvo proučavanja istorije govori da je previše deterministički i da se može naći x primera gde ovo nije išlo baš tako. Istorija generalno nema ovakav linearan razvoj, niti je istorija sveta niz linearnih ciklusa.
Ja bas mislim da se to desava, sam Putin je pricao o tome vise puta.

Buffet je izasao skoro skroz, ako je sve tako sjajno zasto je covek onda u kesu?
Daleko je od toga da je izasao skroz

(Jeste izasao jos od trenutka pisanja ovog clanka ali jos nije na 40% kesa, koliko je bio 2004.)

Kazem, bear bubble zivi od toga da te ubedi da je katastrofa iza coska (isto kao sto ce bull bubble da te ubedjuje da prices can only go up). U realnosti, 95% vremena dobijamo neki miks oba, nista kataklizmicno.

Putin je za mene tip čoveka koji baš zvuči kao da je zapao u duboku dubiozu i ne hajem mnogo za njegove analize u tom smislu.
Samo kazem da i ljudi u pozicijama pricaju o tim stvarima, da ne pricam o novom BRICS pay sistemu gde zele da pobegnu od dolara jer ga ameri koriste kao alat protiv zemalja, mnogo se kockica tu uklopilo da mi deluje da sve ide bas ka neredima i redistribuciji ali ajde, mozda to ja samo tako vidim. Nista nije sigurno.
Ako budu cene nekretnina i dalje rasle i ljudi pocnu da uzimaju dugove, onda stvarno jedva cekam da citam naslove u novinama kako se Mirjevo prodaje za 5k.

Daleko je od toga da je izasao skroz

(Jeste izasao jos od trenutka pisanja ovog clanka ali jos nije na 40% kesa, koliko je bio 2004.)

Kazem, bear bubble zivi od toga da te ubedi da je katastrofa iza coska (isto kao sto ce bull bubble da te ubedjuje da prices can only go up). U realnosti, 95% vremena dobijamo neki miks oba, nista kataklizmicno.
Nije 180b
Ja sam ovo nasao, 325b i iz novembra su podaci.

Svakako mu raste posed u kesu

Vrh