Šta je novo?

Cene nekretnina

To što je on hteo da pojača maržu nema veze sa nametima države. Nameti su jako dugo stabilni, kurs je stabilan, porez na dobit relativno nizak. Jedini koji mogu da se osete ugroženo su firme koje izrabljuju ljude za minimalac.

Vidi ti Ustaničku! 3600€ + PDV.
Nema zime za nas. Uđem i naručim iz glave šta mi se pije - za cene ne pitam!

U medjuvremenu, izađe mi zanimljiv članak:

"Eurostat, agencija Evropske unije za statistiku, definiše kao prenaseljen stan u kom ne postoji zasebna prostorija za svaki par, osobu stariju od 18 godina, do dvoje dece istog pola od 12 do 17 godina i do dvoje dece ispod 12 godina. Tako postavljena, prenaseljenost na nivou Evropske unije iznosi 16,8 odsto, dok je u Srbiji čak tri puta veća - 49,7 odsto. To znači da svaki drugi građanin Srbije živi u prenaseljenom domaćinstvu", kaže Aksentijević i dodaje da je slična situacija i sa tipom grejanja.

Kleveta nas ovaj nešto. Kaže država da interveniše ako za stan prosečan u novogradnji moraš da daš iznad 4 godišnje plate. Slušaj ti njega. Konvencionalna mudrost kaže.

Poslednja izmena:

Vidi ti Ustaničku! 3600€ + PDV.
Nema zime za nas. Uđem i naručim iz glave šta mi se pije - za cene ne pitam!

1000037300.jpg

Tako postavljena, prenaseljenost na nivou Evropske unije iznosi 16,8 odsto, dok je u Srbiji čak tri puta veća - 49,7 odsto. To znači da svaki drugi građanin Srbije živi u prenaseljenom domaćinstvu", kaže Aksentijević
To delom objasnjava one statistike koje smo videli o visokom procentu vlasnistva stanova medju stanovnistvom Srbije.

Dalje ide dalje ide......Suzuman 😁
Neke stvari su jednostavno teško pojmive. Možeš da ih dokučiš razumom, ali teško i da ih prihvatiš srcem 😅
Kao da je neko, recimo, spreman da plati blizu 300k za ni po čemu poseban stan kod Saobraćajnog. Strašne stvari.

To što je on hteo da pojača maržu nema veze sa nametima države. Nameti su jako dugo stabilni, kurs je stabilan, porez na dobit relativno nizak. Jedini koji mogu da se osete ugroženo su firme koje izrabljuju ljude za minimalac.
To generalno misle ljudi koji nemaju dodira sa drugim industrijama. Nameti su sve veci i veci. A koji? Znace se kad budu firme krenule da se gase kao sto vec jesu. Za ove velike koji izrabljuju i narod i drzavu se ne brinem, kao i za bratiju i it. Reci da su nameti stabilni za sve je kao vradovic kad kaze da imamo najjacu ekonomiju na svetu i da nigde nije bolje nego kod nas.

Pričao danas sa prijateljem - senior developer. Dobio ponudu na 3000 EUR neto, hibridni rad itd Razmišlja se da prihvati pošto dugo traži posao na puno radno vreme.

Tramp najavljuje seču troškova administracije. Dosta ljudi će ostati bez plata. To će obuzdati potrošnju pa i inflaciju na neko vreme. To opet znači pad cena tamo, preko bare.

Ovde je druga priča. Imamo kupce iz inostranstva. Nadam se samo da će početi gradnja na svim planiranim lokacijama na NBG i da ćemo imati veću ponudu stanova koji će progutati likvidnost i onda da otpočne pad i kod nas ali pre svega za starogradnju.

To generalno misle ljudi koji nemaju dodira sa drugim industrijama. Nameti su sve veci i veci. A koji? Znace se kad budu firme krenule da se gase kao sto vec jesu. Za ove velike koji izrabljuju i narod i drzavu se ne brinem, kao i za bratiju i it. Reci da su nameti stabilni za sve je kao vradovic kad kaze da imamo najjacu ekonomiju na svetu i da nigde nije bolje nego kod nas.
Nemoj da saznajemo kad je već kasno, bolje nam sad reci, ako već znaš. Porezi i doprinosi na platu 61% već nekoliko godina, pre toga su bili 62%. PDV isti. Porez na dobit 15%. Kurs se praktično ne menja godinama. Ekološka taksa smejurija. Zaposlene moraš da edukuješ o pp zaštiti, opet smešan trošak. Čak ni energenti u energetski intenzivnim delatnostima nisu otišli u nebo, cena industrijske struje je ograničena. Mene kao fizičko lice (sa visokom potrošnjom) skuplje izađe MWh nego firmu. Šta je to konkretno povećano? I pošto me upoređuješ s vradovićem, mogu ti reći da ovaj tvoj post vuče na saleta (Ne znam šta je, al moraš da mi veruješ na reč, imam insajdeske informacije)

Nemoj da saznajemo kad je već kasno, bolje nam sad reci, ako već znaš. Porezi i doprinosi na platu 61% već nekoliko godina, pre toga su bili 62%. PDV isti. Porez na dobit 15%. Kurs se praktično ne menja godinama. Ekološka taksa smejurija. Zaposlene moraš da edukuješ o pp zaštiti, opet smešan trošak. Čak ni energenti u energetski intenzivnim delatnostima nisu otišli u nebo, cena industrijske struje je ograničena. Mene kao fizičko lice (sa visokom potrošnjom) skuplje izađe MWh nego firmu. Šta je to konkretno povećano? I pošto me upoređuješ s vradovićem, mogu ti reći da ovaj tvoj post vuče na saleta (Ne znam šta je, al moraš da mi veruješ na reč, imam insajdeske informacije)
Porezi i doprinosi i PDV i takse su oduvek bili veliki i destimulativni i prakticno novac kog po zakonu moras da se odreknes, a za uzvrat ne dobijes skoro nikakav benefit, ali se to nekako lakse podnosilo dok je novac bio jeftin i dok je ekonomija rasla, i dok nije bilo ovolike inflacije. Sad ekonomija stuca, jeftinog novca vise nema, svi ulaze u mod stednje, tebi prihodi stagniraju, a inflacija jede vrednost tih prihoda, pa moras i ti da stedis kao firma. Ima tu puno faktora koji dodatno ugrozavaju poslovanje firmi, recimo USD je u odnosu na EUR ojacao oko 6% u odnosu na letos, pa recimo firme koje zaradjuju u USD, a trose EUR, tj. trose dinare (posto je kurs skoro fiksan) za plate i poreze, prakticno imaju smanjenje profita od 6% u odnosu na sredinu godine samo po tom osnovu, a 6% smanjenja prihoda (pogotovo u vreme stagflacije kad ti inflacija jede vrednost novca a tebi je zbog krize i konkurentnosti cesto problem da dignes cenu) nije bas malo, Mozda porez i doprinosi nisu poveani u procentualnim iznosma u odnosu na bruto plate, ali jesu u odnosu na prihode firmi, pa mnoge firme smanje te troskove tako sto otpuste radnike ili se, jos gore, ugase, ako vide da nista ne zaradjuju, i da im sve sto stvore uzme drzava, tj. neko izvuce taj novac iz budzeta i stavi u svoj dzep. U EU se vec ozbiljno oseca kriza, narocito u autoindustriji koja je jedan od glavnih pokretaca ekonomije. Tacno je da njihov pojam krize i nas pojam krize nisu isto, i dalje se tamo zivi dosta bolje nego ovde, ali je nemoguce da mi ostanemo imuni na ta desavanja, iako vradovic veruje u to da cemo uspeti kao ekonomski tigar.

Evo ga prof.Djuricin jutros u Jutarnjem kaže da je Srbiji neophodan rast od 7-8%godisnje narednih 10 godina da bi uhvatili priključak sa Evropskim ekonomijama…koji crni tigar, krpi gaće….a kad se prelije pizdarija koja se kuva u Nemackoj oporavljaćemo se opet narednih 10 godina…

Evo ga prof.Djuricin jutros u Jutarnjem kaže da je Srbiji neophodan rast od 7-8%godisnje narednih 10 godina da bi uhvatili priključak sa Evropskim ekonomijama…koji crni tigar, krpi gaće….a kad se prelije pizdarija koja se kuva u Nemackoj oporavljaćemo se opet narednih 10 godina…
A sta to znaci uhvatiti prikljucak i sta znaci ervropske ekonomije?

Pričam o akcizama koje se povećavaju na 6 meseci, raznim nepotrebnim licencama za svaku glupost koje samo rastu svake godine, takse koji se izmišljaju, evo sad više ne može ni preduzetnik da bude zadužen za bzr (ne kontroliše se gde treba ali zato će jedva čekati da napišu kaznu nekom prodavcu gaća), mora licenca ili agencija, plus svi ostali troškovi koji rastu zbog inflacije... Šta je kome smešan trošak je relativno, nekome i i 5k evra mesečno smešan trošak. Rekoh za velike se ne brinem, a ni za bratiju.

Poslednja izmena:
Nije ti bas dobra ta matematika.
U pravu si, obrnuto je, moja greska, ali to ne menja cinjenicu da ekonomija generalno stuca :) Kad kazem ekonomija, mislim na standard stanovnistva, sigurnost poslova i ekonomsku perspektivu. Pumpanje GDP-a preko namestenih tendera i izvlacenja novca iz budzeta i slicne mahinacije nemaju veze sa zivotnim standardom, tj. samo ga jos vise srozavaju.

Hajde da vidimo šta kažu studenti o "borcima za BU", link. Danas je isto stanje, ili gore kod tog profesora:

Evo šta kaže dotični o predlogu dolaska stranih fakulteta, link. Veliki borac, očigledno, samo za šta. Da li stvarno neko veruje u iskrenost motiva ove kreature?

A na slici ispod malo o iskustvima sa studija na BU. Koliko su hiljada studenta, a i njihovih porodica, oštetili ovakvi likovi? Sklonio sam imena, nebitna su, fokus je na sadržaju.

Pogledajte prilog 220705

I onda neko ovo podržava...
Taj lik je stvarno ludak, a vrana vrani oči ne vadi.

Ja sam imao jednog zaista strogog profesora koji je odlično predavao i bio medijski poznat.

Realno, on je svojim strogim kriterijumima vršio selekciju da ljudi koji nisu za taj smer sami odustanu.

Na žalost, usput su odustali i vrlo talentovani ljudi koji nisu imali hrabrosti da izađu na ispit.

Ispit je imao pismeni i usmeni. Oni polože pismeni a ne smeju na usmeni.

Da stvar bude gora, imao je asistentkinu, koja je došla tu preko veza i on nije mogao da je zameni, a kod koje je gore bilo polagati ako imaš znanje, nego kod njega jer zapravo i nije dobro znala a imala je komplekse pa je više imao šanse da prođe neko ko ne zna dobro a njoj je simpatičan nego ko je dobro pripremljen.

Mada, sve u svemu, ogromna većina profesora su kvalitetni i normalni.

@Defke
Plate su samo jedan od "problema". Birokratija i nameti države nas ubijaju. Kada budeš imao svoju firmu videćeš i sam.
Ja sam i sad formalno vlasnik firme u kojoj radim, odnosno njenog srpskog ogranka. Ima nekih gluposti tipa clanstvo u pks, obavezno osiguranje zaposlenih od nesrece, ali sve je to realno sitno.

Ja sam i sad formalno vlasnik firme u kojoj radim, odnosno njenog srpskog ogranka. Ima nekih gluposti tipa clanstvo u pks, obavezno osiguranje zaposlenih od nesrece, ali sve je to realno sitno.
Nadam se da si svestan rizika, ako spolja zavrnu slavinu ti si odgovoran za sve troskove, otpremnine... Cak i kao doo moze da se desi da odgovaras licnom imovinom.

Vrh