Šta je novo?

Cene nekretnina

Nema nikakvih podataka pa ni insinuacija o klizistu.
Na prvi pogled ostecenja na skoli su posledica intenzivnih radova na izgradnji zgrade pored sa tri podzemne etaze.
Skola je sagradjena pre II sv. rata, tako da nema AB konstrukciju. Naravno, to ne opravdava gradnju gde se ne obraca paznja na postojece objekte u blizni.
Opet, odgovorni su ljudi koji su radili projekat izvodjenja temeljne jame.
Bahatost i nemar da, ali rekao bih da o klizistu nema ni govora.
Takodje, jos jedan problem je ovo ponasanje roditelja (i sam sam roditelj da ne bude zabune) koji, iako potpuno nestrucni, izjavljuju da ne priznaju (?) misljenje strucnjaka. Sam tok voda moze biti jedan od razloga destabilizacije terena, ali opet kao posledica neadekvatnog obezbedjenja temeljne jame.

Naravno, samo mislim da je fokus rasprave vise bio na priustivosti nego na apsolutnim cenama.
Ja sam izrazio apsolutne cene, a za potpune podatke bi trebalo ukalkulisati i inflaciju i rast zarada.

pa kad sam uzeo to sve u obzir ispadne tako 5-6 (naravno ja ne znam da li imamo bas tacne podatke koje predstavljaju prihod domacinstva (ali ne samo zarade nego i zakupe, premije, dividende, akcije itd), prosecnu cenu nekretnine ali kad se uzmu i sva sela)
bruto2 godisnja zarada je dostupna
Prosecna srpska porodica npr grmi od dividendi. :cool: Prosecan penzioner verovatno ne zna razliku izmedju dividende i Kacavende.

Evo @Salev85 kad ti nisi tu, moram da napišem da nas grdi fiskalni savet, kažu i dalje visoka inflacija, visok nivo deficita (3% BDP) koji se finansira zaduživanjem (pod nepovoljnim uslovima), tekući rashodi koji nisu kompenzovani uštedama na drugim pozicijama, a koji su se mogli sprečiti da njje bilo "neselektivnog deljenja novca stanovništvu".
Je l' su bili oštri ili blagi? 😅😁

Nema nikakvih podataka pa ni insinuacija o klizistu.
Na prvi pogled ostecenja na skoli su posledica intenzivnih radova na izgradnji zgrade pored sa tri podzemne etaze.
Skola je sagradjena pre II sv. rata, tako da nema AB konstrukciju. Naravno, to ne opravdava gradnju gde se ne obraca paznja na postojece objekte u blizni.
Opet, odgovorni su ljudi koji su radili projekat izvodjenja temeljne jame.
Bahatost i nemar da, ali rekao bih da o klizistu nema ni govora.
Takodje, jos jedan problem je ovo ponasanje roditelja (i sam sam roditelj da ne bude zabune) koji, iako potpuno nestrucni, izjavljuju da ne priznaju (?) misljenje strucnjaka. Sam tok voda moze biti jedan od razloga destabilizacije terena, ali opet kao posledica neadekvatnog obezbedjenja temeljne jame.
Ok pa misljenje strucnjaka je i da nadstrešnica nije bila uopste radjena i pala je sama od sebe jer je jako stara.
Jel se slažes sa tim?

Da ne dužim, sve je moguce aj sve da im verujemo. Problem je što toliko lažu da im se ništa ne veruje, pa i kad je istina, a i često se ne pitaju stručnjaci koji bi i trebalo da se pitaju, jer napreduju poltroni.

Evo @Salev85 kad ti nisi tu, moram da napišem da nas grdi fiskalni savet, kažu i dalje visoka inflacija, visok nivo deficita (3% BDP) koji se finansira zaduživanjem (pod nepovoljnim uslovima), tekući rashodi koji nisu kompenzovani uštedama na drugim pozicijama, a koji su se mogli sprečiti da njje bilo "neselektivnog deljenja novca stanovništvu".
Je l' su bili oštri ili blagi? 😅😁
Vrlo blagi i vrlo su dobro birali reči da ne uvrede koga ne treba. Na dinar narodu koji je dat, ima još 9 koji je potrošen na druge stvari. Ali o tih 9 nećemo ništa da kažemo 🙂. Srećom, kod nas je u proseku mahom nepismen narod. O finansijskoj pismenosti i da ne govorim. Tako da ih i razumem što se nisu ni potrudili.
U principu ništa se ne menja kod nas. Imate tako neki zdravi rast koji traje 10-tak godina. Onda stane rast, zaduživanje bude brzo, naglo i udari u plafon za par godina. Gala rasipništvo na sulude projekte bez ikakve kontrole trošenja. Obično se tada dešavaju zabave za mase (tuče u skupštini itd). Sistem pojede sebe i onda opet kriza kod nas koja mnogo duže traje.
Fora sa prethodnim krizama je što smo ranije imali ljude da izguraju taj težak period. Sada ljudi više nema i to je suština. Sad sve više vidim da su ljudi digli ruke.

Gluposti, ako je neko telo uvek kriticno prema zaduzivanju i potencira stednju to je Fiskalni Savet (dok do sad dok je bio tu Pavle Petrovic, videcemo kako ce nadalje sad kad su ga smenili).

Izmedju ostalog, jasno je iz njihovog izvestaja (kao i iz prethodnih, ko je pratio) da su saletove price o 30 milijardi novog duga za tri godine potpuna izmisljotina. A odatle i sve ostale teorije koje je gradio na toj prici.

Šalu na stranu ima istine u tome. Već sam pisao od poznanika koji radi u jednoj Nemačkoj firmi da su nas izbacili iz lowcost zemlje, sad smo highcost, držimo se još uvek na production cost srećom samo dokle ćemo. I ne, nisu u pitanju minimalci koji su zanemarljivi već povećavanje nameta svako malo.
Nije šala, ja (moja firma, ali ja sam zadužen) sada sarađujem sa Poljskom firmom (saradnja je već nekoliko godina) i po cenama koje vidim su jeftiniji od moje prethodne firme u bg-u. A firma je velika (nekoliko stotina inženjera) i imaju izuzetno profesionalan pristup poslu. Ja sam se oduševio kako dokumentuju svoj rad i kako su organizovani
Pre svega, gledajuci ugovorene cene pre ove krize, iznenadjen sam kako su brzo korigovali i spustili cenu satnica

Sad za Srb, mislim da ce doci do korekcije cene rada programera, tj prosecnog programera i ovih ispod proseka. Kvalitetni ljudi ce uvek biti na ceni, ali imamo veliki priliv nekvalitetnih ljudi koji su, zavrsavajuci kurseve, precenili sebe. Sada izdatak od oko 35k eur torskova plate (godisnja, bruto II) za nekvalitetan kadar predstavlja ozbiljnu cifru i niko se nece razbacivati parama unaokolo
Ali kao sto rekoh, osim plata, mene za Srb najvise brinu troskovi zivota koji bas nesrazmerno rastu

Sad za Srb, mislim da ce doci do korekcije cene rada programera, tj prosecnog programera i ovih ispod proseka. Kvalitetni ljudi ce uvek biti na ceni, ali imamo veliki priliv nekvalitetnih ljudi koji su, zavrsavajuci kurseve, precenili sebe. Sada izdatak od oko 35k eur torskova plate (godisnja, bruto II) za nekvalitetan kadar predstavlja ozbiljnu cifru i niko se nece razbacivati parama unaokolo
Ali kao sto rekoh, osim plata, mene za Srb najvise brinu troskovi zivota koji bas nesrazmerno rastu
Jos samo kako filtrirati "nekvalitetan" kadar. Prosecan programer koji o algoritmima pojma nema, ali perfektno je zapamtio biznis logiku svoje prenabudzene LOB aplikacije je takodje tesko zamenljiv. Stari bazas koji cuka PL/SQL rezance jos od 90ih takodje postane nezamenljiv posle nekoliko decenija. Plus da ne pominjemo one koji su radili za banke, administraciju, birokratiju... Tu svaka promena zahteva resertifikacije, audite, obuke zaposlenih u firmama korisnicima. Ne smem ni da pomislim koliko je spageta napisanih u Delfiju, vb6 itd... jos uvek u upotrebi zbog inertnosti velikih sistema. To radi i ne diraj ga.

Kvalitetni ljudi ce uvek biti na ceni, ali imamo veliki priliv nekvalitetnih ljudi koji su, zavrsavajuci kurseve, precenili sebe. Sada izdatak od oko 35k eur torskova plate (godisnja, bruto II)
Znači takav priučen kadar je u IT svetu trenutno bolje plaćen od... pa praktično bolje od 95%+ delatnosti u Srbiji?

Ovo se odlepio stiropol, verovatno je vlasnik stana ciji to zid lose odradio. Vide se cak i grafiti na zidu ispod, sto znaci da nije izvorno tako odradjeno. A i da je ovo palo na nekog verovatno mu nista ne bi bilo, nego vole novine da koriste priliku.

Nije izolovan slučaj, sećam se skoro da je isto plafon pao u nekom prolazu. Isto stiropor bez tiplovanja, pitanje kako odradjen, koji lepak i na kojoj podlozi pa je i normalno da će da padne pogotovo ako nije utiplovan.

Nije šala, ja (moja firma, ali ja sam zadužen) sada sarađujem sa Poljskom firmom (saradnja je već nekoliko godina) i po cenama koje vidim su jeftiniji od moje prethodne firme u bg-u. A firma je velika (nekoliko stotina inženjera) i imaju izuzetno profesionalan pristup poslu. Ja sam se oduševio kako dokumentuju svoj rad i kako su organizovani
Pre svega, gledajuci ugovorene cene pre ove krize, iznenadjen sam kako su brzo korigovali i spustili cenu satnica
Baš tako, a to potvrdjuje i priča ovog poznanika da smo sada high cost. Država stalno diže namete firmama (i akcizama) jer se od toga dobrim delom hrani i pokriva dugove. Firme da bi održale profit povećavaju cenu. Pitanje je vremena kada će preliti čašu i da se firme okreću drugim destinacijama jer više nismo konkurentni.

Baš tako, a to potvrdjuje i priča ovog poznanika da smo sada high cost. Država stalno diže namete firmama (i akcizama) jer se od toga dobrim delom hrani i pokriva dugove. Firme da bi održale profit povećavaju cenu. Pitanje je vremena kada će preliti čašu i da se firme okreću drugim destinacijama jer više nismo konkurentni.

drugar mi rekao, da firma u kgu, koja radi dispatch, samo su je ugasili zbog toga, on saznao da ostao bez posla na odmoru :unsure:

Ja samo kao neko ko živi i radi na Zapadu mogu da kažem da smo mi još daleko povoljniji od bilo kog sa Zapada. A što se Indije i Pakistana tiče, barem u ovoj mojoj oblasti farmacije, jesu jeftiniji. Ali zato ne vrede NIŠTA! Ali bukvalno NIŠTA!
Samo viču Yes Sir! Šta god ih pitaš da li znaju - sve znaju i sve može. E onda kad dođe da se uradi onda je problem. Jedino kada možeš da radiš s Indijcima je ili da im daješ simple jobs - tipa copy paste ili nešto što je kao popunjavanje template-a. Ili da imaju nekog goniča robova Indijca koji je bio par godina na Zapadu, pa zna šta se traži i onda da on "prevodi" šta treba da se uradi i kako. Ovako su vam BAČENE pare.
Lično s kim god sam sarađivao, uvek preferiraju kvalitet a ne toliko cenu (naravno ako nije neka nenormalna). A mi nismo ni blizu tih cena.
Računajte da je sada junior konsultant u farma industriji u US oko 200-250$ po SATU!! U EU cene su nešto niže pa junior charge out rate je oko 150-170 e po h.

Tako da naše satnice su više nego prihvatljive verujte mi! Te priče da idu firme zbog "velikih troškova" su najveća glupost. Idu samo one firme koje imaju manofakturu, pa da li se grudnjaci šiju u Srbiji ili Pakistanu svejedno je! S tim se slažem. Ali bilo koji umni rad... Tu je već druga priča.

Koje su to druge destinacije? Nase plate su i dalje nominalno medju najnizim u Evropi.

Aj reci koji namet je podignut a da pogađa it firmu. Ja mogu da se setim samo povećanja maksimalne osnovice za doprinose koja utiče na plate koje su bar pet puta veće od proseka.

@Defke
Plate su samo jedan od "problema". Birokratija i nameti države nas ubijaju. Kada budeš imao svoju firmu videćeš i sam.

@G.I.Joe
Slažem se. Samo nismo baš poznati ni po umnom radu. Daleko smo mi od "know what".

@BillHicks
Tako nekako. Napisao sam da se držimo samo na production cost ali je pitanje šta će i sa tim biti.

Nisam pesimističan ali nisam ni optimističan sa ružičastim naočarima.

@StariPosmatrač
Nisam pričao isključivo o IT firmama. Evo imaš @Extroniks koji je planirao povećanje satnice od 2025. godine pa kad je video situaciju odlučio je da ne čačka previše.

Vrh