Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad pominjes Padinjak, zanimljivo je kako se Beograd ne širi na tu stranu, iza Borče. Za tako nešto je potreban nov i širok most preko Dunava, i eto beskrajnog prostora za urbanisticki uredjeno naselje poput Novog Beograda(nekada), za x desetina hiljada stanova i sadržaja.

Kad pominjes Padinjak, zanimljivo je kako se Beograd ne širi na tu stranu, iza Borče. Za tako nešto je potreban nov i širok most preko Dunava, i eto beskrajnog prostora za urbanisticki uredjeno naselje poput Novog Beograda(nekada), za x desetina hiljada stanova i sadržaja.
Preselio bih se na keca na drugu stranu, ako bi se ispratilo sve to infrastrukturno. Kontam da bi dosta ljudi uradili isto.

Postojao je plan u vreme SFRJ za urbanizaciju leve obale nalik NBG, zvao se Dunav Grad. Ali mislim da je to bilo planirano za prostor Krnjače.

Evo malo zanimljivosti

Screenshot (2279).png

Screenshot (4056).png

@Filip 01

Danas sam bio u ubedljivo najruznijem naselju u Srbiji, cuvene Adice. U nekoj sam gradnji pa sam obilazio stovarista, jedno sat vremena sam se vozio po Adicama i Veterniku. Ljudi ono je HOROR. Veternik je jos i ok, ima lepih kuca, celina, ulica, cak su i zgrade ok, ali Adice...da je bilo lepse vreme slikao bih vam svasta. Infrastruktura - nema je, trotoara ni za lek, ali bukvalno, vozis se ulicom kuda moze da prodje 1 auto a na metar levo i desno ograde i kapije. Nijedna ulica nije pod 90 stepeni, sve neki sorici, ulicice, kanali, uvale, jedna opsta divljina. Zgrade u sred njiva, ali bukvalno, plus te nove zgrade nemaju ni parking ni trotoar nego nasut tucanik svuda gde leze barustine, kuce isto jako lose, retko gde ima onako 3-4 da su lepe onako u celini jedna pored druge. Gomila suta i malih divljih deponija po naselju, ispred kuca. A cene sledece:

Cena od 1800e pa nagore

1-1.jpg

Cena od 1250e pa nagore, ovde ni ne kriju na slikama da sipaju tucanik

2.jpg

Cena od 1450e pa nagore, takodje prisutan cuveni tucanik pojacan lepim baricama

2-2.jpg

Mirijevo 3-4, ispod trafo stanice BG 20, novi ugovori evo realizovane cene i koliko znam cena ide jos gore 2000+ PDV

1732206834401.png

Na drugoj ulici koja ide ka Trafou i Lescu, preko puta Stajicevih zgrada desna strana cela ide pod zgrade, i svuda je 2000 sa PDV pa na gore.

Bilo je na prolece oko 1900 sa PDVom

Sve ovo je u izgradnji ili gotovo i useljava se

1732207151812.png

Toliko sa terena :)

Evo da napišem samo malo iz Zemlje Lala kako se slavi Nova godina u multinacionalnoj kompaniji. Sad sam dobio poziv na proslavu NG za polovinu decembra, naravno u prostorijama kompanije i naglašeno je: BRING YOUR OWN DRINKS/SNACKS i to baš velikim slovima ovako napisano. Nažalost ne smem da postavim screenshot. Ali ovi su postali gori od Šojića kad je bio na seoskoj slavi i morao jesti pihtije:)) Ovde ni to nema. Donesi sam piće što ćeš da popiješ i pojedeš i ajde kući:)) STRAŠNO! Po meni bolje reći kriza nećemo da slavimo nego ovako da se brukaju. Ali... Ništa me više ne iznenađuje.

Evo da napišem samo malo iz Zemlje Lala kako se slavi Nova godina u multinacionalnoj kompaniji. Sad sam dobio poziv na proslavu NG za polovinu decembra, naravno u prostorijama kompanije i naglašeno je: BRING YOUR OWN DRINKS/SNACKS i to baš velikim slovima ovako napisano. Nažalost ne smem da postavim screenshot. Ali ovi su postali gori od Šojića kad je bio na seoskoj slavi i morao jesti pihtije:)) Ovde ni to nema. Donesi sam piće što ćeš da popiješ i pojedeš i ajde kući:)) STRAŠNO! Po meni bolje reći kriza nećemo da slavimo nego ovako da se brukaju. Ali... Ništa me više ne iznenađuje.
Tuga ljudi, daj da skupimo neki dinar da posaljemo jadnim Holandjanima. :violina:Ako neka dobra dusa ima pihtije moze da posalje.

@Filip 01

Danas sam bio u ubedljivo najruznijem naselju u Srbiji, cuvene Adice. U nekoj sam gradnji pa sam obilazio stovarista, jedno sat vremena sam se vozio po Adicama i Veterniku. Ljudi ono je HOROR. Veternik je jos i ok, ima lepih kuca, celina, ulica, cak su i zgrade ok, ali Adice...da je bilo lepse vreme slikao bih vam svasta. Infrastruktura - nema je, trotoara ni za lek, ali bukvalno, vozis se ulicom kuda moze da prodje 1 auto a na metar levo i desno ograde i kapije. Nijedna ulica nije pod 90 stepeni, sve neki sorici, ulicice, kanali, uvale, jedna opsta divljina. Zgrade u sred njiva, ali bukvalno, plus te nove zgrade nemaju ni parking ni trotoar nego nasut tucanik svuda gde leze barustine, kuce isto jako lose, retko gde ima onako 3-4 da su lepe onako u celini jedna pored druge. Gomila suta i malih divljih deponija po naselju, ispred kuca. A cene sledece:

Cena od 1800e pa nagore

1-1.jpg

Cena od 1250e pa nagore, ovde ni ne kriju na slikama da sipaju tucanik

2.jpg

Cena od 1450e pa nagore, takodje prisutan cuveni tucanik pojacan lepim baricama

2-2.jpg
Čuvene Adice, pa da kažem one i jesu katastrofalno odradjene u urbanističkom smislu.
Navigacija me je jednom odvela u nečije dvorište a prikazano je da tamo ide put.
Tačno se videlo da je par porodica izgradilo nelegalno kuće tako da ima svega.
Par puta sam bio namenski tamo i bez navigacije se čovek lako izgubi, a nekad ni navigacija ne pomaže.
Struktura ljudi je različita jer postoje odlične kuće i lično poznajem par Investitora koji tamo stanuju, luksuzna kuća u koju se ulazi sa zemljanog puta i to sa dosta rupa i neravnina, ali uglavnom voze dzipove pa im to i ne pravi problem 😉
A što se tiče prikazanih cena i naselja to je sve kao što si naveo, cene znam da su u tom rangu jer je drugar hteo tamo negde da kupi stan pa nije mogao da veruje.
Poznanicima koji su kupovali stanove i pitali me za mišljenje sam upravo rekao da će se baš načekati da Investitor asfaltira.
To je problem jer oni krenu drugu gradnju pre nego kompletiraju prvu(asfalt, spoljno uredjenje...), a mislim da im pravno ne možeš ništa jer si ti kupio samo stan.
Većina Novosadjanina nema potrebu ni da prolazi kroz Adice, verujem da dosta njih nije ni bila tamo.
Nadam se da će se većina u budućnosti srušiti i izgraditi novogradnja, pa eto barem i te bolje kuće i mini vile.

Generalno je to mentalitet na severozapadu Evrope. Secam se da je prosle godine kada je kompanija slavila 20 godina od osnivanja, CEO i osnivac doneo 3 tortice na 200 zaposlenih da “proslavimo”. Isto, ljudi kada dodju sa nekog putovanja donose po 100-200 grama slatkisa iz zemlje u kojoj su bili na odmoru. Kod nas bi to bilo sramota, ali eto, oni su takvi.
Naravno, ima i izuzetaka od ovog, recimo proslava kraja fiskalne godine je obicno glamurozna.
Isto mi je bilo cudno kada sam krenuo da radim, jer sam u Srbiji navikao na hranu, voce, sokove, sladolede. Ovde nema nista od toga, kafa, mozda malo voca i to kad-kad, eventualno nekih uzeglih orasastih plodova.

Edit: u Belgiji je dosta popularna aplikacija za deljenje racuna Tricount. Recimo jedan plati turu, uredno unese u aplikaciju koliko mu ko duguje. Ja mislio oni okrecu ture, okrenem i ja, kad posle provalim aplikaciju. Nisam ni znao da sam nekome duzan dok je nisam instalirao 😀. Ja naivno nista nisam unosio, okrenu oni, okrenem ja, mislim sve ok.

Poslednja izmena:
Sojic nije bio na seoskoj slavi nego na "pihtijadi" koju je organizovao ogranak njegove partije iz tog sela.

@Defke @Extroniks

Koji je vas komentar na ovo? Defke prvi medju jednakima u firmi ili desna ruka direktora (doslovce). IMal otpustanja ili skidaju tek najslabije karike u lancu?

@Defke @Extroniks

Koji je vas komentar na ovo? Defke prvi medju jednakima u firmi ili desna ruka direktora (doslovce). IMal otpustanja ili skidaju tek najslabije karike u lancu?
Sto se mene tice, za sada je situacija sledeca:

2 klijenta smanjuju budzete u 2025, bez otpustanja ali i bez povisica / povecanja satnica u sledecoj godini, iako se prvobitno diskutovalo o skoku satnice 8% sam odlucio da je to ipak previse rizicno za sledecu godinu sa obzirom da imam uvide u biznise sa kojima saradjujem (jer je ecommerce polje u pitanju).

Sa drugarom diskutujem pokusaj novog proizvoda sledece godine, da se malo odmaknemo od zarade preko rada vec vise prema proizvodima jer mislim da ce sve teze biti kako idu godine kratkorocno sa otkazima i mogucom recesijom.

Tako nekako deluje. Firme koje nemaju svoj proizvod, nego samo izvoze programerske radne sate, su u problemu. Ko ima svoj proizvod je izgleda i dalje na konju. Mada, uvek je i bilo tako u nekoj meri. Al, na kraju krajeva, da ponovimo stoti put - nema sanse da su programeri iz outsorsing firmi imali zancajniji uticaj na trziste nekretnina.

@Defke @Extroniks

Mi smo relativno mala firma koja ima svoj proizvod koji pokriva dosta vertikala, tako da kad i jedna sklizne, neka druga skoci, pa smo uglavnom stabilni. Ova godine jeste pao profit nekih 5-10%, i to izgleda sirom industrije u kojoj smo, a mi smo predvidjali jaci rast i zaposljavali dosta prethodne godine, pa smo sada tu skinuli najslabije karike. Opet je velika vecina tad zaposlenih i dalje u firmi, pri tom je u tim slabijim karikama bilo vise ljudi u US nego u Srbiji. Sad pred kraj godine vec vidimo oporavak i prihoda. Inace su nam klijenti 90% u US tako da nam je profit dobar barometar za raspolozenje potrosaca tamo.

Ne bih od BetterCollective i PlayStudios pravio neki trend, to su sve price i greske za sebe.

Ne bih od BetterCollective i PlayStudios pravio neki trend, to su sve price i greske za sebe.

u gaming studijima je sirom sveta najjaca kriza, najvise layoffa ima. malo ima i do toga, sto mobile market malo stagnira, a investitori su ocekivali ogroman rast koji prati 10 godina

Scenario jednog korporativnog pacova u Beogradu: Imaš platu oko 1300€, ok ti je, ali osećaš kako svakim danom bivaš sve manje zadovoljan. Nit da uštediš nešto konkretno, nit da očekuješ neki konkretan boljitak.
Hteo bi da menjaš posao, ali čuješ otkazi, malo ti je sve to nesigurno. Sa druge strane, ni u firmi ne cveta cveće, najavili nema ništa od povišica u naredne dve godine. Čitaš vesti, vidiš inflacija samo nastavlja da grize. Panika. Šta činiti?
Pa, ulažeš u bitkoin na maks. Sve što imaš. I sediš i krvavih očiju gledaš grafikone svaki dan. I nadaš se da pada nikad biti neće.

Vrh