Znam, samo sam hteo da budem malo šaljiv. Prostite.
Naravno
Na zalost, niko od nas smrtnika ne zna kako ce se sve odvijati u buducnosti. Iako dosta ljudi prati neke "putokaze", da kazem faktore, koji ukazuju kako ce se kretati ekonomija u buducnosti - sve su to neka nagadjanja i niko sa sigurnoscu ne moze tvrditi da li ulazimo u jos dublju krizu ili krece neki oporavak (nakon koga sledi, mozda, jos dublja kriza).
Ponovo, koliko zivota imate i da li mozete vratiti vreme koje veoma brzo prolazi?
Svako mora sagledati svoju situaciju i odluciti da li da uzima nekretninu ili ne. Moje neko misljenje, koje sam i ranije iznosio, ne ulazite u kupovinu nekretnine ukoliko skupite 'knap' novac za ucesce - jer svaka nepredvidiva situacija ce itekako imati uticaj na vas. Ukoliko planirate stan od, recimo 250k eur, na kredit - ucesce je koliko 50k eur. U ovom primeru bih isao na kredit samo ukoliko imam 100k eur u kesu. Drzim se toga, jer sa tom rezervom imate mogucnosti da pokrijete neki period (rata odmah podize troskove znacajno) dok prespojite.
Nisam za pesimistican pogled na svet - nema potrebe pripremati se za najgori moguci scenario. Najgori moguci scenario nije da se ostane bez posla i nekih priliva - zdrav covek ce naci neke izvore prihoda mesec, dva, tri, sest, nakon gubitka posla/pucanja firme.
Na kraju krajeva, kada isplatite deo nekretnine - a desi vam se ekonomski neki potres - pa odselite se negde i izdajte istu. Pokrivace vam ratu ili deo rate, a valjda mozete zaraditi taj neki deo ako vam zatreba da pokrijete ratu.
Ovo je sve ako kupujete prvi stan za zivot. Ukoliko je investicija - tu sam misljenja da se stan uzima samo ukoliko imate mogucnosti da 100% pokrijete cenu istog, odmah