Šta je novo?

Cene nekretnina

Ima prostora za dalji rast! Solidnih 15%. Analizirajući svetske trendove, rekao bih da i dalje imamo snage da se uzdignemo na više nivoe.
Imamo... Ponovo je, po linkovima koje si okačio, inflacija veća nego u Eur zoni - što je porazno za standard. Polako dolazimo u situaciju da će 1000eur u, recimo, Nemačkoj više vredeti nego ista suma u Srbiji, što je veoma loše.
Kriza koja pogodi i pogađa Evropu, udariće i nas veoma - jer smo tom ekonomskom prostoru

Kriza koja pogodi i pogađa Evropu, udariće i nas veoma - jer smo tom ekonomskom prostoru
Čini mi se, sudeći po sentimentu naroda ovde, da niko nije i neće biti spreman za krizu koja može da usledi. Ako se očekuje jaka kriza, bilo bi logično očekivati i značajno manje stambenih kredita, celokupno manja zaduzivanja, oprez. A mi prema statistici vidimo suprotno od toga.
Tako da... Kriza nije problem, krize nema!

Čini mi se, sudeći po sentimentu naroda ovde, da niko nije i neće biti spreman za krizu koja može da usledi. Ako se očekuje jaka kriza, bilo bi logično očekivati i značajno manje stambenih kredita, celokupno manja zaduzivanja, oprez. A mi prema statistici vidimo suprotno od toga.
Ja vec price in-ujem 2 godine losije ekonomije, verovatno cu gledati da ne padam ispod 20-30 hiljada EUR likvidnosti u sledecem periodu, zlu ne trebalo.

Ja vec price in-ujem 2 godine losije ekonomije, verovatno cu gledati da ne padam ispod 20-30 hiljada EUR likvidnosti u sledecem periodu, zlu ne trebalo.
Ja se nadam najboljem, očekujem najgore 😅
Bukvalno sam odredio otprilike toliko da imam "za ne daj bože". Ostalo oročavam, investiram itd.
A stvarno kad pogledaš: vidimo da su otkazi mnogo učestaliji, vidimo krizu u EU jaku, uključujući i recesiju u njenoj najjačoj privredi, ali se ipak ponašamo kao da nas se to nimalo ne tiče.
Ne miriše na dobro...

Kriza je tu, neko je gura pod tepih, neko je ignoriše - a neko je i oseća.
Mislim svi vidite koliko vam $$$ treba da preživite mesec - pa onda stavite na papir koliko vam $$$ treba da živite normalan život za mesec dana (definicija normalnog života jeste da se kupuju kvalitetne namirnice za jelo (ništa ultra tipa organski lososi iz divljeg ulova, već kvalitetna riba, parče mesa, povrće), da ima neki ok auto srednjeg segmenta tipa Škoda oktavija sa kojim prelazi cca 1 -1,5k km mesečno, da ima 2 vikenda mesečno provedenih negde van Bg-a, bar jedan ručak/večera van kuće nedeljno, dva odmora godišnje (more, zimovanje), rekreacija...).

Na žalost, mi u Srbiji smo navikli da krizom zovemo samo kada egzistencijalno budemo ugroženi :)

Mi u Srbiji nismo spremni za krizu ?
Pa kako smo onda svaku uspeli da prebrodimo ?
Grešiss...problem je sto smi navikli ...to je problem

Mi u Srbiji nismo spremni za krizu ?
Pa kako smo onda svaku uspeli da prebrodimo ?
Grešiss...problem je sto smi navikli ...to je problem
Ako "spremiti se na krizu" podrazumeva gotovost stanovništva da trpi godine teškog siromaštva - onda si apsolutno u pravo, Mićo moj dragi. Tome smo vični kao riba vodi.

Oko jedan odsto radno sposobnog stanovništva ili oko 40.000 ljudi godišnje emigrira iz Srbije, kazao je Pavle Petrović na samom početku svog obraćanja u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. A na obim emigracija, nastavio je, utiče kvalitet institucija i javnih usluga, poput obrazovanja i zdravstva, barem u istoj meri u kojoj na njih utiče visina zarade.

@vradovic opet neki anti-Srbin širi defetizam :)

Znam, samo sam hteo da budem malo šaljiv. Prostite.
Naravno ;)
Na zalost, niko od nas smrtnika ne zna kako ce se sve odvijati u buducnosti. Iako dosta ljudi prati neke "putokaze", da kazem faktore, koji ukazuju kako ce se kretati ekonomija u buducnosti - sve su to neka nagadjanja i niko sa sigurnoscu ne moze tvrditi da li ulazimo u jos dublju krizu ili krece neki oporavak (nakon koga sledi, mozda, jos dublja kriza).

Ponovo, koliko zivota imate i da li mozete vratiti vreme koje veoma brzo prolazi?
Svako mora sagledati svoju situaciju i odluciti da li da uzima nekretninu ili ne. Moje neko misljenje, koje sam i ranije iznosio, ne ulazite u kupovinu nekretnine ukoliko skupite 'knap' novac za ucesce - jer svaka nepredvidiva situacija ce itekako imati uticaj na vas. Ukoliko planirate stan od, recimo 250k eur, na kredit - ucesce je koliko 50k eur. U ovom primeru bih isao na kredit samo ukoliko imam 100k eur u kesu. Drzim se toga, jer sa tom rezervom imate mogucnosti da pokrijete neki period (rata odmah podize troskove znacajno) dok prespojite.
Nisam za pesimistican pogled na svet - nema potrebe pripremati se za najgori moguci scenario. Najgori moguci scenario nije da se ostane bez posla i nekih priliva - zdrav covek ce naci neke izvore prihoda mesec, dva, tri, sest, nakon gubitka posla/pucanja firme.
Na kraju krajeva, kada isplatite deo nekretnine - a desi vam se ekonomski neki potres - pa odselite se negde i izdajte istu. Pokrivace vam ratu ili deo rate, a valjda mozete zaraditi taj neki deo ako vam zatreba da pokrijete ratu.

Ovo je sve ako kupujete prvi stan za zivot. Ukoliko je investicija - tu sam misljenja da se stan uzima samo ukoliko imate mogucnosti da 100% pokrijete cenu istog, odmah :)

Ovo je sve ako kupujete prvi stan za zivot. Ukoliko je investicija - tu sam misljenja da se stan uzima samo ukoliko imate mogucnosti da 100% pokrijete cenu istog, odmah :)
Da se tako kupuje, onda ja barem lično ne bi nikad ništa kupio. Ni prvu a kamoli treću nekretninu. Pa jel nisi čuo za kredit? Plus eto sada i sami investitori daju mogućnost beskamatnog kreditiranja tokom izgradnje. Tako da ne znam zbog čega i investiciono ne ući "polu-kreditno"?! Treba naravno imati deo u kešu, a deo na kredit ili na tu faznu otplatu i to je to...
Plus keš vremenom gubi vrednost, zašto onda ne iskoristiti malo inflaciju?

Ukoliko planirate stan od, recimo 250k eur, na kredit - ucesce je koliko 50k eur. U ovom primeru bih isao na kredit samo ukoliko imam 100k eur u kesu.
Po ovakvoj računici, moraš da imaš 100k u kešu, 50k za učešće i 50k da ti se nađe, a da uz to, recimo, na 20 godina plaćaš ratu od nekih 1300 evra, na 5%
Ukupna isplata bi bila 316k.
Dosta bolna računica.

Poslednja izmena:
Po meni, mnogo je logicnije gledati ovako: ucesce koliko mozes + 12-18 mesecnih rata za svaki slucaj i to ne diras.
Ako krenu stvari mnogo lose imas vremena da nadjes drugi posao, da iznajmis nekome taj stan a ti predjes u manji ili da na kraju krajeva prodas stan a da nije hitna prodaja.

I ja bih voleo da cujem rezonovanje iza ovog stava. Zasto mislis da investiciono treba kupovati iskljucivo u kesu?
Nije bila poenta u kesu, iako rec 'odmah' na to ukazuje.
Moje misljenje - ukoliko nemate pokrice (kakvo god, kes, druga nekretnina,...) za tu investiciju, ne treba ulaziti u istu. Moje misljenje je moje - ako investiram 250k eur u nekretninu, ne bih uzzimao kredit ako nemam poledjinu da to servisiram bez ikakvih problema (dugorocno)

I po meni je bolje tih 50k dati u veće učešće jer će to dosta smanjiti ratu, ko kupuje za život. A ko kupuje kao investiciju znači da već živi negde i ima neko pokriće, ne brinem se za njih. Uglavnom svako pravi neku svoju računicu.

Nemojte biti bukvalisti, sve su to samo brojke koje sam naveo - 50k, 30k, 20k, sta god definisete kao fond za crne dane je okej - samo mora biti definisan prema troskovima (vrednost nekretnine dosta utice, jer je rata kredita veca)

Za to se slažem. Neki fond sa strane mora da postoji ali živi ljudi jbg, zaduže se max pa čekaju povrat pdv-a da opremaju stan.

edit: A opet nekad je i preterana opreznost nepotrebna. Ako gledam moj slučaj da sam se zadužio "na max" mogao sam veći stan da uzmem ili možda "bolju" lokaciju, inflacija je do sada već poprilično pojela ratu, a vrednost stana otišla fino gore. Al ajd sad budi pametan, da se desilo nešto suprotno tipa kriza, pad vrednosti... onda bih sam sebi zahvaljivao što sam ovako uradio tako da sam generalno zadovoljan. Bolje vrabac u ruci... :)

Poslednja izmena:
Po meni, mnogo je logicnije gledati ovako: ucesce koliko mozes + 12-18 mesecnih rata za svaki slucaj i to ne diras.
Ako krenu stvari mnogo lose imas vremena da nadjes drugi posao, da iznajmis nekome taj stan a ti predjes u manji ili da na kraju krajeva prodas stan a da nije hitna prodaja.
Ovo je dosta realnije, ali i dalje moraš da imaš dosta keša na gomili.
Da uzmemo da za 180k možeš da uzmeš neki solidan stan, hipotetički. 36k učešće, na 20 godina i 5% stopu rata ti je oko 950 evra. Računamo još maks 18x 950 = 17100. 53k u kešu, i primanja ukupna od minimum 3k sa tom ratom, rekao bih.
Nije za šalu 😂

Mislim da je samo problem sto je u primeru dat primer crnog fonda 20% vrednosti nekretnine :D
To je bas velik crni fond, evo ako gledamo 250k vrednost nekretnine, 50k ucesce, rata ti na 30 godina izadje 981 eur trenutno po kalkulatoru OTP-a.
Znaci 50k pokriva 50 rata, tj 4 godine i kusur.

Pa pobogu, ljudi koji bi i takav kredit uzeli trenutno vrv placaju oko 400 EUR kiriju ako ne i vise (500-600).
Ne mora se bas ici na to da imas ustedjeno 5 godina rate :)

Inace, od kada je u OTPu NKS 4.14%?
Screenshot 2024-11-13 at 17.14.30.png

EDIT: Promenljiva kamatna stopa je 4.14% ali do 2025, posle toga ce biti vise

Poslednja izmena:
Ovo je dosta realnije, ali i dalje moraš da imaš dosta keša na gomili.
Da uzmemo da za 180k možeš da uzmeš neki solidan stan, hipotetički. 36k učešće, na 20 godina i 5% stopu rata ti je oko 950 evra. Računamo još maks 18x 950 = 17100. 53k u kešu, i primanja ukupna od minimum 3k sa tom ratom, rekao bih.
Nije za šalu 😂
Pa dobro, moze se na 30 godina uzeti kredit, pa ga ti refinansiraj / otplati ranije u 20 godina ;)
Evo na istom kalkulatoru OTP-a za 180k, rata na 30 godina 700 EUR, pa nek je 12x700 eur = 8400 EUR da imas u steku, nije nemoguce a dosta mirnija glava.

Pa dobro, moze se na 30 godina uzeti kredit, pa ga ti refinansiraj / otplati ranije u 20 godina ;)
Evo na istom kalkulatoru OTP-a za 180k, rata na 30 godina 700 EUR, pa nek je 12x700 eur = 8400 EUR da imas u steku, nije nemoguce a dosta mirnija glava.
To jeste, ako daju na 30 godina, to je realnija opcija za "ove što nemaju" 😅
Mada sam ja više za opciju da se čekaju donekle jeftinija zaduženja, ako ih bude uopšte kod nas...

Vrh