Šta je novo?

Cene nekretnina

Po meni, mnogo je logicnije gledati ovako: ucesce koliko mozes + 12-18 mesecnih rata za svaki slucaj i to ne diras.
Ako krenu stvari mnogo lose imas vremena da nadjes drugi posao, da iznajmis nekome taj stan a ti predjes u manji ili da na kraju krajeva prodas stan a da nije hitna prodaja.
Pa nije stan zec da utekne, zašto ne sačekati sledeću godinu da vidimo koliko epska će biti kriza koja nadire….

Pozdrav za ekipu, nisam bio davno ovde, vidim da je tema i dalje "vruća". Pozdrav za Defketa, Vradu, Miljuša i Gošu.

Zna li se kakva je sitacija sa cenama izdavanja u NBGD, starogradnja, tu negde oko opštine. Skače, pada ili stagnacija?

Nije bila poenta u kesu, iako rec 'odmah' na to ukazuje.
Moje misljenje - ukoliko nemate pokrice (kakvo god, kes, druga nekretnina,...) za tu investiciju, ne treba ulaziti u istu. Moje misljenje je moje - ako investiram 250k eur u nekretninu, ne bih uzzimao kredit ako nemam poledjinu da to servisiram bez ikakvih problema (dugorocno)
Naravno zavisi od osobe do osobe.
Kao što su kolege i rekle može se ta nekretnina i izdavati.
Ukoliko je neko sposoban i za drugi posao ili više plaćenog rada može da reskira sa većim kreditom.
Tako to ide u početku, pričam za moj slučaj i da kažem moje mišljenje i mog okruženja.
Dok god možeš više da radiš i da na uštrb komfora zaradjuješ više možeš reskirati sa kreditom koji će ti doneti veći asset da zaradjuješ više i ulažeš u asset koji donosi više...
Treba proceniti šta se sa time dobija i gubi i da li je neko voljan za to...

Pa nije stan zec da utekne, zašto ne sačekati sledeću godinu da vidimo koliko epska će biti kriza koja nadire….
Moraš samo da uzmeš u obzir da će tek krajem sledeće godine verovatno ta kriza doći kod nas tj biće početak krize. Privatan sektor je vec u krizi ali drzava "pumpa" da se odlozi dolazak krize. Na početku krize kod nas očekuj i izbore. To će ti biti signal na neki način. Izbori=kreće kriza.
Drugo, ovi naši, iskoristiće situaciju pre toga da podignu cene 10-15% zajedno sa povecanjem plata (3200e Zemun 🎯). Ali to ce biti to. Nema dalje. Banke ce biti agresivne u prodaji kredita.

Moraš samo da uzmeš u obzir da će tek krajem sledeće godine verovatno ta kriza doći kod nas tj biće početak krize. Privatan sektor je vec u krizi ali drzava "pumpa" da se odlozi dolazak krize. Na početku krize kod nas očekuj i izbore. To će ti biti signal na neki način. Izbori=kreće kriza.
Drugo, ovi naši, iskoristiće situaciju pre toga da podignu cene 10-15% zajedno sa povecanjem plata (3200e Zemun 🎯). Ali to ce biti to. Nema dalje. Banke ce biti agresivne u prodaji kredita.
Da vlast dozvoli krizu pred izbore...hmm..razmisli o čemu pričaš...

Kriza je tu, neko je gura pod tepih, neko je ignoriše - a neko je i oseća.
Mislim svi vidite koliko vam $$$ treba da preživite mesec - pa onda stavite na papir koliko vam $$$ treba da živite normalan život za mesec dana (definicija normalnog života jeste da se kupuju kvalitetne namirnice za jelo (ništa ultra tipa organski lososi iz divljeg ulova, već kvalitetna riba, parče mesa, povrće), da ima neki ok auto srednjeg segmenta tipa Škoda oktavija sa kojim prelazi cca 1 -1,5k km mesečno, da ima 2 vikenda mesečno provedenih negde van Bg-a, bar jedan ručak/večera van kuće nedeljno, dva odmora godišnje (more, zimovanje), rekreacija...).

Na žalost, mi u Srbiji smo navikli da krizom zovemo samo kada egzistencijalno budemo ugroženi :)
A zamisli smanjenje sdi. Smanjuje doznaka gastarbajtera. 3-5 godina bez povećanja uz ovu kumulativnu inflaciju (današnjih 2% je 4-5% inflacije iz 2018). Odliv deviza iz stranih kompanija. Budzetski deficit 5+%. Kamata na kredite 4-5 milijardi. Spoljnotrgovinski deficit 6-10 milijardi. Stambeni kredit ne padne nikad ispod 5%. I za kraj sklizne kurs 20-30%.

A zamisli smanjenje sdi. Smanjuje doznaka gastarbajtera. 3-5 godina bez povećanja uz ovu kumulativnu inflaciju (današnjih 2% je 4-5% inflacije iz 2018). Odliv deviza iz stranih kompanija. Budzetski deficit 5+%. Kamata na kredite 4-5 milijardi. Spoljnotrgovinski deficit 6-10 milijardi. Stambeni kredit ne padne nikad ispod 5%. I za kraj sklizne kurs 20-30%.
..... i rat, i kuga, i udar meteora... zamisli sve to vec sledece godine.
Izbori pred početak krize kod nas da bi se osiguralo još 4 godine bahanalija. Nemam šta da razmišljam.
Zar nisu ovi sad bili 'pred pocetak krize'? Il su to bili oni prosle godine? Ili oni 2022.?

Svake godine siguran znak krize.

Verovatnoca za tako nesto je ista kao i da nas sve proguta crna rupa. Nikad se vise para nije vrtelo u BG, ja koji zivim preko to vrlo dobro vidim jer cesto dolazim. Voze se sve skuplji automobili, vecina ljudi koje znam (rodjeni beogradjani) kupuju 2. ili 3. stan, bukvalno ne poznajem nikoga ko zaradjuje manje od 1000 EUR a vecina (koji nisu privatnici) tuku oko 2k EUR mesecno - a o privatnicima da i ne govorimo (svi su u nekoj semi sa drzavom, izvlaci se tolika lova na tenderima da ima bukvalno za sve). Odavno smo mi presli zemlje PIGS-a po platama. Ja sam stavio stan pre 15-ak dana (top renovirana starogradnja, Lion) na trziste i izdao ga bukvalno za 5 dana za 1200 EUR + troskovi (bilo vise zainteresovanih da iznajme pa sam izdao onima koji su mi bili najsimpaticniji). Nekad se putovalo jednom godisnje vozom u CG, danas se letuje, zimuje po svetu plus minimum 2-3 city break-a godisnje. O kakvoj krizi vi govorite, pricamo o istom Beogradu ili ima jos neki gde zive ti ubogi ljudi?

Ne treba preterivati. Beograd ne može da se približi standardu Rima ili Madrida. Njihove neto plate su sigurno bar duplo u odnosu na BG.

I zamka je porediti Beograd sa prosekom drugih zemalja, jer ovde čim se malo izađe iz urbanog jezgra grada, očitava se beda zemlje. U BG se lepo živi jer se u njemu sva srednja klasa koncentrisala, ali to je veliki privid.

Ko bi rekao, Bratislava kao predgradje Beca... :) zapravo Bec za malo siromasnije :)

Inače što se tiče života u Beogradu, skoro naletim na neku temu na Redditu gde je neki Belorus dao najtačniji opis grada kao odgovor na pitanje nekog Poljaka da li da se preseljava ovde. Pa ko zna engleski evo :)

Srbija.PNG

Malo i na liniji onoga što je govorio Pavle Petrović u članku na Forbesu, a to je da nije ipak sve u suvim ciframa kada se razmatra život negde...

Ne treba preterivati. Beograd ne može da se približi standardu Rima ili Madrida. Njihove neto plate su sigurno bar duplo u odnosu na BG.

I zamka je porediti Beograd sa prosekom drugih zemalja, jer ovde čim se malo izađe iz urbanog jezgra grada, očitava se beda zemlje. U BG se lepo živi jer se u njemu sva srednja klasa koncentrisala, ali to je veliki privid.
Ne znam za Madrid, ali za Rim vrlo dobro znam. Tamo je prosecna plata oko 1400 EUR, s tom razlikom sto tamo nema "500 EUR na racun a 1000 na ruke" i slicno. Dakle plate su danas slicne, a troskovi poprilicno veci osim hrane u supermarketima i garderobe koja je jeftinija, kao i espresso ako ne sedis za stolom. Niste svesni kakva je beda u Italiji, ukljucujuci Rim. Jedino sto vadi starosedeoce je sto su mahom svi jedinci 2. ili 3. generacija pa nasledjuju nekretnine koje preprodaju. Uglavnom se od toga zivi. Da ne spominjem kriminal, masovnu imigraciju iz Afrike, smece po ulicama i ostalo. Prodji stanicom Roma Termini posle 7 uvece pa javi kako si prosao.

Inače što se tiče života u Beogradu, skoro naletim na neku temu na Redditu gde je neki Belorus dao najtačniji opis grada kao odgovor na pitanje nekog Poljaka da li da se preseljava ovde. Pa ko zna engleski evo :)

Pogledajte prilog 219726

Malo i na liniji onoga što je govorio Pavle Petrović u članku na Forbesu, a to je da nije ipak sve u suvim ciframa kada se razmatra život negde...
Placen post, ne verujem mu nista.

Ne znam za Madrid, ali za Rim vrlo dobro znam. Tamo je prosecna plata oko 1400 EUR, s tom razlikom sto tamo nema "500 EUR na racun a 1000 na ruke" i slicno. Dakle plate su danas slicne, a troskovi poprilicno veci osim hrane u supermarketima i garderobe koja je jeftinija, kao i espresso ako ne sedis za stolom. Niste svesni kakva je beda u Italiji, ukljucujuci Rim. Jedino sto vadi starosedeoce je sto su mahom svi jedinci 2. ili 3. generacija pa nasledjuju nekretnine koje preprodaju. Uglavnom se od toga zivi. Da ne spominjem kriminal, masovnu imigraciju iz Afrike, smece po ulicama i ostalo. Prodji stanicom Roma Termini posle 7 uvece pa javi kako si prosao.

Prosečna neto plata u Italiji je 1400 EUR, a u Rimu je sigurno veća, samo ne znam italijanski pa ne znam ni kako da nađem tačan podatak na njihovim vladinim sajtovima.

Troškovi u Rimu su veći ako rentiraš nekretninu, ali osnovne stvari na koje običan čovek troši novac svakodnevno koštaju isto.

Znam dobro šta je Termini, a znam šta je i Zeleni venac, svaki grad ima te neke kritične tačke gde se skupljaju klošari, inače je Rim relativno bezbedan grad noću po mom iskustvu, svakako bezbedniji od Londona i Pariza.

Pogledajte prilog 219726

To je ujak pisao. Daj neki post gde se hvali Srbija, da vidimo šta je netačno.

Edit:
Pošto smatraš taj tekst najtačnijim odgovorom, a odgovor je da je sve apsolutno loše u Beogradu, onda imam pitanje za tebe, koje je Defke postavio Salev85-u: ako je toliko loše u Beogradu, zašto želiš da kupiš stan u tako lošem mestu?

Poslednja izmena:
To je ujak pisao. Daj neki post gde se hvali Srbija, da vidimo šta je netačno.

Edit:
Pošto smatraš taj tekst najtačnijim odgovorom, a odgovor je da je sve apsolutno loše u Beogradu, onda imam pitanje za tebe, koje je Defke postavio Salev85-u: ako je toliko loše u Beogradu, zašto želiš da kupiš stan u tako lošem mestu?
Zasto Somalijci kupuju stanove u Mogadisu? Zasto Severokorejanci kupuju stanove u Pjongjangu? Zasto Juznosudanci kupuju stanove u Subi? Zasto ljudi kupuju gorivo u Srbiji?
Argumenti su ti stvarno... cuvaj boze.
Ljudi kad razmisljaju o selidbi, ne mogu se odseliti istog momenta, a dok se ne odsele negde treba ziveti, a neki i odustanu od selidbe ili odloze do daljeg.

Vrh