Šta je novo?

Cene nekretnina

Možemo i sada da uzmemo kredit, napravimo fabriku, stavimo partijskog menadžera, radnike preko veza i da ne možeš da ih otpustiš.

Pravimo moderne televizore neko vreme, tehnologija ostane ista 20-30 godina dok tamo neko napravi dve tehnološke revolucije, napravi bolje televizore sa manjom radnom snagom i manjim troškovima, gubici se nagomilavaju, i na kraju država pokriva gubitke dok i ona ne propadne.

Kada se SFRJ otvorila krajem osamdesetih, mogao si da kupiš strane televizore koji su bili konkurentniji sa cenom i pored carine, imali daljinski i grafiku na TV.

Ja kupio Kamacrown sa pll grafikom 1989, to u Jugi nije postojalo. Daljinski je bio retkost za domaće TV, veliki ekrani, ravan ekran itd.
Jedna zena je to skoro rekla na televiziji: "Razlika u odnosu na vreme SFRJ je sto je stranka tada od strucnjaka pravila partijske kadrove, a sada stranka od partijskih kadrova pravi strucnjake", tako da se slazem da to danas ne bi funkcionisalo, kao sto danas nista i ne funkcionise. SFRJ mozda jeste imala nekih mana, ali jeste bila drzava, mi sada nismo ni d od drzave.

Jedna zena je to skoro rekla na televiziji: "Razlika u odnosu na vreme SFRJ je sto je stranka tada od strucnjaka pravila partijske kadrove, a sada stranka od partijskih kadrova pravi strucnjake", tako da se slazem da to danas ne bi funkcionisalo, kao sto danas nista i ne funkcionise. SFRJ mozda jeste imala nekih mana, ali jeste bila drzava, mi sada nismo ni d od drzave.
Fali deo da si mogao na klupi da spavas i niko te ne dira da bude bas najstereotipniji komentar koji je moguce dati na temu. Malo ti babica preproda dete u inostranstvo al bar smo televizore pravili.

Ja nikad nisam čuo taj komentar zaista, samo od ljudi koji ismevaju "stereotipe" o SFRJ.

Ta država nije valjala iz objektivnih razloga, ne valja ni ova sad. Ta je imala nekakav suverenitet bar za razliku od ove, ali su bili previše glupi da uvide vrednost toga i zato smo sad male balkanske neokolonije.

Koliko naše banke mogu da uvećaju deponovani novac na njihovim računima?

У теорији обрнуто пропорционално обавезним резервама, које се разликују у зависности од валуте и рочности. У пракси колико год желе, само да се тај новац враћа са каматом. Зато је и потребна стална кредитна експанзија да ситем не би пукао, па је повремено потребно инфлационо пеглање.

Pošto se veruje kako je "istok" bio jako zaostao, hajde da pogledamo snimak iz Bugarske 1965e. Sigurno je bilo mračno, siromašno, jako zaostalo, sivo, u odnosu na Jugoslaviju - kameno doba.

Zanimljivo je samo što zvanični izveštaji iz tog vremena(kraja 60ih) kažu da je BDP Jugoslavije (duplo veće države) bilo niži nego Bugarski, pa je zapad želeo grantovima da održava na aparatima moćnu Jugoslaviju, a možda i "malo" radnika da pošalje u Austriju i Nemačku.

Ja nikad nisam čuo taj komentar zaista, samo od ljudi koji ismevaju "stereotipe" o SFRJ.

Ta država nije valjala iz objektivnih razloga, ne valja ni ova sad. Ta je imala nekakav suverenitet bar za razliku od ove, ali su bili previše glupi da uvide vrednost toga i zato smo sad male balkanske neokolonije.
Najvece mane danasnje drzave odnosno trenutne vlasti, su u toj drzavi bili drasticno naglaseniji. Cenzura, kult vodje, uplit politike u privredu itd.

Kada neko ko je vatreno protiv danasnjeg rezima krene da prica kako je 'to bila drzava a ovo nije ni d', shvatas da taj neko nema pojma ni zasto je nezadovoljan ovom.

Dobro, koji su onda stručnjaci doveli do stradanja 90 aleksinačkih rudara zbog nestručnog varenja koje je izazvalo eksploziju u oknu?

Koji su stručnjaci preopteretili kontrolora letenja u Zagrebu da radi tri smene za redom i izazove sudar dva putnička aviona sa 176 poginulih osoba?

Koji stručnjaci su postavili evropski rekord sa 167 poginulih u sudaru vozova, isto kod Zagreba?

Evo, konkretno u mom poslu, jedna firma sa kojom radim je dostigla nivo proizvoda u samom svetskom vrhu, druga sa kojom ne radim je napravila proizvod koji je u vrhu vrhova, to jest dobio je preporuku najvećih svetskih stručnjaka.

stina, proizvodi su specifični i te firme ne mogu da zaposle hiljade radnika, ali stručnost definitivno postoji, a za vreme SFRJ se proizvodilo u toj branši i izvozilo, ali u nižem rangu proizvoda, čak i u rinfuzi.

У теорији обрнуто пропорционално обавезним резервама, које се разликују у зависности од валуте и рочности. У пракси колико год желе, само да се тај новац враћа са каматом. Зато је и потребна стална кредитна експанзија да ситем не би пукао, па је повремено потребно инфлационо пеглање.

Dobro, ali koliko je to stvarno?

Taj sajt sam i ja gledao i obavezne rezerve su 100% na kredite sa deviznom klauzulom, što znači da na 99% dugoročnih kredita ne mogu ništa da multiplikuju.

Eto, koliko kao laik mogu da vidim.

Najvece mane danasnje drzave odnosno trenutne vlasti, su u toj drzavi bili drasticno naglaseniji. Cenzura, kult vodje, uplit politike u privredu itd.

Kada neko ko je vatreno protiv danasnjeg rezima krene da prica kako je 'to bila drzava a ovo nije ni d', shvatas da taj neko nema pojma ni zasto je nezadovoljan ovom.

Institucionalna degeneracija i formiranje mafije i potom mafijaškog režima je glavni problem danas koji nije postojao tad. Danas je konzumerizam omogućen i običan čovek može da kupi više za manje, ali opšte negativna politička i institucionalna konstelacija uz prekarne uslove rada su ono gde današnja država daleko zaostaje za SFRJ.

Dobro, koji su onda stručnjaci doveli do stradanja 90 aleksinačkih rudara zbog nestručnog varenja koje je izazvalo eksploziju u oknu?

Koji su stručnjaci preopteretili kontrolora letenja u Zagrebu da radi tri smene za redom i izazove sudar dva putnička aviona sa 176 poginulih osoba?

Koji stručnjaci su postavili evropski rekord sa 167 poginulih u sudaru vozova, isto kod Zagreba?

Evo, konkretno u mom poslu, jedna firma sa kojom radim je dostigla nivo proizvoda u samom svetskom vrhu, druga sa kojom ne radim je napravila proizvod koji je u vrhu vrhova, to jest dobio je preporuku najvećih svetskih stručnjaka.

stina, proizvodi su specifični i te firme ne mogu da zaposle hiljade radnika, ali stručnost definitivno postoji, a za vreme SFRJ se proizvodilo u toj branši i izvozilo, ali u nižem rangu proizvoda, čak i u rinfuzi.
Nesreca kod Aleksinackih rudnika se desila 1989, druga je bila 1983, verovatno kad su poceli partijske kadrove da pretvaraju u strucnjake. A nesrece poput one u Zagrebu se desavaju. Eto, za 50 godina postojanja onolike SFRJ si nasao 2-3 vece nesrece. Koliko smo nesreca imali mi u Srbiji samo poslednjih nekoliko godina, da ne pominjem ovu poslednju? I u Japanu imas strucnjake, pa im se desavaju nesrece. Imati strucnjake ne znaci da je sve savrseno, nego da se greske svode na minimum, a imati sistem znaci da se odgovorni kaznjavaju.

Dobro, ali koliko je to stvarno?

Taj sajt sam i ja gledao i obavezne rezerve su 100% na kredite sa deviznom klauzulom, što znači da na 99% dugoročnih kredita ne mogu ništa da multiplikuju.

Eto, koliko kao laik mogu da vidim.

Па види, добро је бити конзервативан на страну валуту, јер у случају пичвајза, мораш да купиш ту валуту са својим папирићима да вратиш дуг. Са домаћом могу да раде шта хоће свакако. Ја верујем да ће и Амери једног дана тако само обезвредити дуг кад штета надмаши користи (већ су сад камате веће од целог војног буџета) и уништити своју валуту, али они калкулишу и цинцулирају, имају велике бенефити од тога.

Тако функционише кредитни систем, није човек ништа слагао, наша ЦБ заиста јесте једна обична мењачница суштински!

MIslim da se previše precenjuje i potcenjuje SFRJ.

Ali ekonomija se ne pokreće jer svi što dobiju štede i ne troše pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. Nešto što malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
Ovo sam pre godinu dana spominjao kada sam citirao Blackrock i njihove tvrdnje da je globalizacija mrtva u obliku kakvom je znamo. Nigde nisam dalje čuo o tome a mislim da je vredno da razmotrimo i da pokušamo da shvatimo širi kontekst.
Ako pogledamo paralelno grafik vrednosti svih asseta i uporedimo sa globalizacijom možemo zapravo videti inverznu korelaciju. Globalizacija=jeftinija roba =višak novca koji mora u nešto da se uloži a da to nije roba. Asseti.
Ako sada hipotetički dolazimo u situaciju da ulazimo u novi hladni rat (USA vs Bricks vs ostatak sveta) i hipotetički Trump započinje novi i veći trgovinski rat i sa Kinom a i sa EU (svako sa svakim) i to bi trebalo da ima implikacije:
-roba svuda mora da poskupi
-vraćanje poslova i fabrika u USA (pa i u EU)
-guranje EU u recesiju kratkoročno (par godina)
-guranje Kine u recesiju i po prvi put situaciju da kompanije više napuštaju Kinu nego što u nju investiraju (srednjeročno)
Ako je ovo scenario onda ovde više ne pričamo o kratkoročnim dešavanjima. Ovo bi na neki način bila promena postojećeg sistema. Ponovo bi se vratili postepeno na neki period nalik pre 1990 gde je bitno ko šta ima (resurse, sopstvenu proizvodnju i energente). Ma koliko deluje nestvarno, čak se i poklapa sa nekim inicijativama poput:

U ovoj situaciji, nakon pada tržišta akcija, kripta i kamata oko nivoa inflacije (oko 2%) glavno pitanje je šta bi se dogodilo u slučaju QE sa assetima a šta sa robom i platežnom moći. Na prvu, asseti bi ostali tu gde jesu godinama (korigovano možda za inflaciju) a svaki QE bi pojelo poskupljenja robe i domaće proizvodnje.
Jesi li na tako nešto mislio?

Pošto se veruje kako je "istok" bio jako zaostao, hajde da pogledamo snimak iz Bugarske 1965e. Sigurno je bilo mračno, siromašno, jako zaostalo, sivo, u odnosu na Jugoslaviju - kameno doba.

Zanimljivo je samo što zvanični izveštaji iz tog vremena(kraja 60ih) kažu da je BDP Jugoslavije (duplo veće države) bilo niži nego Bugarski, pa je zapad želeo grantovima da održava na aparatima moćnu Jugoslaviju, a možda i "malo" radnika da pošalje u Austriju i Nemačku.
E, sada moram da branim SFRJ, koja je imala elemente tržišne ekonomije i bila otvorenija pod pritiskom Zapada.

Bugari i ostali iz Istočnog bloka su bili poznati po štelovanju podataka. Naprave neki proizvod koji niko ne kupuje ili imaju gubitak i to im uđe u bdp.

Ko god je iz SFRJ putovao u Bugarsku, Rumuniju, pa čak i SSSR i Čehoslovačku (pored Istočne Nemačke najrazvijenija zemlja bloka) je video da su dosta jadniji od nas.

Žene iz Istočnog bloka su jurile Jugoslovene, kao što su naše padale na Francuze, Engleze, Amerikance, samo što ih, na sreću, nije mnogo dolazilo ovde.

Rumunija i Bugarska su bile baš teška beda. U Bugarskoj si čekao godinama da dobiješ veš mašinu, iako si platio- tipično za centralno planiranje. Njihov bivši premijer je pričao kako je bio šokiran kada je u Nišu ili Leskovcu shvatio da može da naruči u restoranu više od jedne koka-kole osamdesetih.

Moji roditelji su odlazili u Rumuniju i budzašto kupovali razne stvari za kuću. Jednom su neka deca pomogla mami da donese stvari do autobusa i ona im je dala kesicu bombona oko koje su se potukli. Kada je pao Čaušesku, dolazili su ovde, a Rumunke su se, na žalost, prostituisale u bescenje.

Nesreca kod Aleksinackih rudnika se desila 1989, druga je bila 1983, verovatno kad su poceli partijske kadrove da pretvaraju u strucnjake. A nesrece poput one u Zagrebu se desavaju. Eto, za 50 godina postojanja onolike SFRJ si nasao 2-3 vece nesrece. Koliko smo nesreca imali mi u Srbiji samo poslednjih nekoliko godina, da ne pominjem ovu poslednju? I u Japanu imas strucnjake, pa im se desavaju nesrece. Imati strucnjake ne znaci da je sve savrseno, nego da se greske svode na minimum, a imati sistem znaci da se odgovorni kaznjavaju.
Za 24 godine ove 'moderne' Srbije nismo imali nijednu nesrecu gde je poginulo ni blizu ljudi kao u ovim navedenim, o cemu ti pricas?

Železnička nesreća rekordna je bila 1974. a bilo je raznih nesreća ihahaj, a odgovornost nikakva. Ekološke incidente da ne spominjem.

Zaostajali smo po razvoju saobraćaja za Zapadom, ali smo imali veće stope poginulih i povređenih, na primer.

Sve ovo danas vuče poreklo od tada.

У Србији је било железничких катастрофа осамдесетих, са масовним погибијама. Оне код Лапова крајем деценије се добро сећам, а пре тога је био и неки хорор у Сталаћу.

Било би лепо ставити овај мотив поређења са СФРЈ (тј. са СРС) адакта, јер не видим шта доноси било којој расправи.

Па види, добро је бити конзервативан на страну валуту, јер у случају пичвајза, мораш да купиш ту валуту са својим папирићима да вратиш дуг. Са домаћом могу да раде шта хоће свакако. Ја верујем да ће и Амери једног дана тако само обезвредити дуг кад штета надмаши користи (већ су сад камате веће од целог војног буџета) и уништити своју валуту, али они калкулишу и цинцулирају, имају велике бенефити од тога.

Тако функционише кредитни систем, није човек ништа слагао, наша ЦБ заиста јесте једна обична мењачница суштински!
Zapravo, ja nisam slagao, jer sam rekao da iako komercijalne banke mogu da uvećavaju depozite više nego što stvarno imaju novca ukoliko im propisi dozvoljavaju, to kod nas nije slučaj zbog velike obavezne rezerve. Svi se boje hiperinflacije iz devedesetih.

Naša NBS u suštini obara vrednost dinaru da bi zadržala ovaj kurs. Centralna banka koja emituje dinare zato što druge centralne banke emituju višak evra i dolara koji jure robe i guraju cene gore. I tu nisam lagao.

E, sada moram da branim SFRJ, koja je imala elemente tržišne ekonomije i bila otvorenija pod pritiskom Zapada.
Imala je to što pominješ, jer je bila u funkciji trojanskog konja Istočnom bloku, iako nije zvanično bila deo. U suštini je bila šarena laža, na infuziji zapadnih para, kojoj je rok trajanja istekao 1991e.
Bugari i ostali iz Istočnog bloka su bili poznati po štelovanju podataka. Naprave neki proizvod koji niko ne kupuje ili imaju gubitak i to im uđe u bdp.
Ako lažu javni Cia izveštaji o BDP Jugoslavije i Bugarske, lažem i ja vas. Jugoslavija 60ih je bila siromašna zemlja.
Rumunija i Bugarska su bile baš teška beda. U Bugarskoj si čekao godinama da dobiješ veš mašinu, iako si platio- tipično za centralno planiranje. Njihov bivši premijer je pričao kako je bio šokiran kada je u Nišu ili Leskovcu shvatio da može da naruči u restoranu više od jedne koka-kole osamdesetih.
Po inerciji se ekonomski odnosi istok-zapad posmatraju uglavnom za 80e, što i jeste logično, jer je nakon toga bio slom. Ali pre tog perioda 80ih su bila razna ekonomska dešavanja i uslovi, i na istoku i na zapadu. Pa je tako, krajem 70ih UK bio u ekonomskim problemima, šaljivo prikazano u prvoj sezoni serije Mućke, tada je nastao i pokret skin heads, od siromašnih mladih potpuno bez perspektive.

Zato sto im vlast dozvoljava da drze ove stanove kao da su kripto. U Kanadi se placa debela taksa za ovakav 'luksuz'.

Zato sto im vlast dozvoljava da drze ove stanove kao da su kripto. U Kanadi se placa debela taksa za ovakav 'luksuz'.

Ma naša Poreska je gadljiva na pare, to je opšte poznata činjenica. Oni ne oporezuju ni stanove koji se iznajmljuju, a sada će baš ove što stoje prazni.

Vrh