Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne bih da branim ali sve ovo me je podsetilo na jedan film jer sam se uhvatio u razmisljanju kako bi svima njima presudio da je moja porodica u pitanju.

Ovaj film bas govori o “niko nije kriv” platicemo ti sahranu.

brate, bas sam isto razmisljao, kao da mi je poginula zena i dete, kako bih smisljao godina dana da im satrem seme :D i to onako studiozno, hladnokrvno, takoreci filmski

У великој си заблуди, Централне банке не емитују новац. Наша НБС поготово, она је само мењачница која стране кредите претвара у динаре. ФЕД или ЕЦБ позајмљују држави директно, у замену за обвезнице, али комерцијалне банке доминантно креирају новац, и то потпуно "из ваздуха" (обавезна резерва је само шминка, али не бих сада о томе, неважно је), а на основу уговора о кредиту, односно твог обећања да ћеш га вратити. Тиме се креира новац за добро које још није створено, а банка има законско право да то ради, правећи се да тај новац већ постоји, тј. да је резултат неке већ створене вредности. Не, та вредност тек треба да буде створена, твојим радом. У томе је цака. Банке зарађују унапред, кроз камату (код нас још и провизију, варанје на курсу, конверзијама исл.), а да при томе новац за камату није емитован. Због тога је потребно да се кредити стално узимају, јер се камате враћају од будућих кредита, које неки други узимају. Кад би то стало, било би нешто попут "врућих столица", илити попут разних понци- система које смо видели. Што је већа задуженост, већа је потреба за новим кредитима. Зато камате неће више никад бити високе као 70-тих.
Kako neko uopšte može da tvrdi da centralne banke ne emituju novac i da bude ozbiljno shvaćen?

Емитују, али комерцијалне мултипликују.

Kada smo već kod banaka, nešto sam načuo preko poznanika da su pojedine banke (NLB, ako se dobro sećam, je u pitanju njegovom) počele da daju povoljnije fiksne kamate na ceo period otplate. Sve ponude su mi bile ispod 4.9%, a valjda je NLB ponudio 4.5%. Sad, to je pijaca jedna velika, pa je pitanje kako je to izboksovao.
Ako neko ima skorijeg iskustva nek napiše.

To sto se ti nikad nisi nasao u nemilosti ovog sistema, ne znaci da neces jednog dana, iako si 'savestan kupac'.
Ovo je samo tvoja pretpostavka. Verovatno po subjektivnom analiziranju mojih objava.
Realnost je drugačija, ali nije bitno.
Naravno da na svakog utiče sistem kako globalni tako i lokalni.

Ovo je samo tvoja pretpostavka. Verovatno po subjektivnom analiziranju mojih objava.
Realnost je drugačija, ali nije bitno.
Naravno da na svakog utiče sistem kako globalni tako i lokalni.

Pa evo ovih 14 pod nadstrešnicom verovatno su trebali građevinskog inženjera da konsultuju pre nego što su stali pod nju.

Bukvalno pričate nešto što nema veza sa mojim izjavama, čak i suprotno.Kao što sam i rekao neka odgovaraju odgovorni, ali ne pričamo sada o tome...
Proverite kao stanari da li se radi po dozvoli i ko je to potpisao i odobrio.
Pri tome kada se nadogradjuje sprat onda se mora tražiti dozvola od stanara.
A Investitora možete svi da tužite kao stanari ukoliko to radi, angažujete dobrog i sposobnog advokata ako to radi bez dozvole.
Uglavnom ukoliko neko nadogradjuje se prvo dogovori sa stanarima(odradi im ili lift i krečenje ili fasadu zbog toga), nakon toga sve moguće projekte i saglasnosti mora da dobije da bi to uradio.
Isto kao i kod ne održavanja objekta, pravnim postupkom treba naterati ljude da plaćaju to održavanje zgrade, to takodje moraju stanari da rešavaju sa Upravnikom.
Za nadogradjivanje sprata znam jer su sve okolne zgrade nadogradile sprat osim naše(taštine) nismo dobili saglasnost komšija u prošlosti kada smo hteli da dižemo dodatni sprat. Medjuljudski odnosi su u pitanju i verovatno ne davanje podsticaja tadašnjoj Upravnici da se to realizuje.
Realno sada bih i mogao da nadogradjujem ali nemam vremena da se bavim time i da naravno da se radi projekat za to i provera statike, isto kao i kada se stavljaju solarni paneli na krov objekta.

Ranije je bilo 1.400 do 2027., a sad 1.150 decembra 2026,, kad se isplacuju bonusi. Verovatno su shvatili da je 1.400 evra nerealno i za laganje, kamoli za ostvarivanje, tako da taj iznos mislim da vise niko nikad nece da pominje, ponasace se kao da to nikad nije receno, isto kao za mnoge druge stvari. Avgusta je prosecna plata bila 830 evra, sto znaci da se ocekuje rast prosecne plate od 39% za malo vise od 2 godine. Procenite koliko je to realno. A verovatno ce i to dodatno korigovati nadole u narednih par godina. U Srbiji ce plate biti dovoljno male da bismo i dalje bili ekonomska kolonija i zemlja jefine radne snage, a dovoljno velika da narod misli da zivimo u ekonomskom tigru, a trenutno smo tu negde sa platama, na toj granici. Vec vidim pocetak 2027. godine, najavljuju Expo i vest "Srbija po prvi put u svojoj istoriji ima prosecnu platu vecu od 1.000 evra", a onda dolazi konobar na naplatu. I tih 1000 evra pitanje da li ce ostvariti, ali mislim da to mogu da napumpaju sa svim zaduzivanjem koje planiraju.

Poslednja izmena:
Ranije je bilo 1.400 do 2027., a sad 1.150 decembra 2026,, kad se isplacuju bonusi. Verovatno su shvatili da je 1.400 evra nerealno i za laganje, kamoli za ostvarivanje, tako da taj iznos mislim da vise niko nikad nece da pominje, ponasace se kao da to nikad nije receno, isto kao za mnoge druge stvari. Avgusta je prosecna plata bila 830 evra, sto znaci da se ocekuje rast prosecne plate od 39% za malo vise od 2 godine. Procenite koliko je to realno. A verovatno ce i to dodatno korigovati nadole u narednih par godina. U Srbiji ce plate biti dovoljno male da bismo i dalje bili ekonomska kolonija i zemlja jefine radne snage, a dovoljno velika da narod misli da zivimo u ekonomskom tigru, a trenutno smo tu negde sa platama, na toj granici. Vec vidim pocetak 2027. godine, najavljuju Expo i vest "Srbija po prvi put u svojoj istoriji ima prosecnu platu vecu od 1.000 evra", a onda dolazi konobar na naplatu. I tih 1000 evra pitanje da li ce ostvariti, ali mislim da to mogu da napumpaju sa svim zaduzivanjem koje planiraju.
@Salev85 je delio svoje insajderske informacije da inostrane kompanije povlače iz Srbije jer minimalac raste više od 40% u prethodne tri godine. Nemoj da preteraju sa platama pa da posle nemamo gde da radimo jer trziste nije cenovno konkuretno. Što bi se reklo, prosto mi je neprijatno koliko nam dobro ide.

@Salev85 je delio svoje insajderske informacije da inostrane kompanije povlače iz Srbije jer minimalac raste više od 40% u prethodne tri godine. Nemoj da preteraju sa platama pa da posle nemamo gde da radimo jer trziste nije cenovno konkuretno. Što bi se reklo, prosto mi je neprijatno koliko nam dobro ide.
Nisam rekao da se povlače. Rekao sam da je deo stopirao ulaganja dok se ne vidi dalja situacija a da je vrlo moguće da će u slučaju daljeg povećanja minimalca postojeće radno intenzivne kompanije (kablovi, tekstil) premestiti proizvodnje u okolne zemlje (Makedonija, Albanija) gde su troškovi niži (plate, energenti, gorivo itd). Postajemo nezanimljiva zemlja za investiranje. Kompanije rade sa profitnim maržama 3-7% a ulažu stotine miliona i milijarde. Imaš business plan od npr 8 godina. Prve 4 si negativan zbog ulaganja. Druge 4 trebaš da vratiš uloženo i da zaradiš. Tih čuvenih 3-7% održava celokupnu berzu decenijama. U situaciji kada imaš rast operativnih troškova 30-40% više u odnosu na okolne zemlje normalno je da ti to jede profitabilnost. Niko neće da finansira Srbiju, veštačku inflaciju i populističke mere. Taj uloženi novac treba da se zaradi i da se opravda investicija.
Da se razumemo, 3-7% je u svetu fenomenalan povrat.

Kompanije rade sa profitnim maržama 3-7% a ulažu stotine miliona i milijarde. Imaš business plan od npr 8 godina.
U kapitalizmu i nije nužno da postoji profit da bi firma radila. Amazon radi sa minusom godinama. Tesla takođe, na mišiće bila profitabilna par meseci, doduše. Uber nikada nije ostvario profit, dakle od osnivanja radi sa minusom. Kako je to moguće?

Da probam da odgovorim: Investitori veruju u njih u Teslu pogotovo.
Radiš 10god i umesto da imaš profit ti većinu novaca ulažeš u razvijanje tehnologije, koja će u nekoj budućnosti imati prevlast na tržištu pa da kažem i u menjanju budućnosti čovečanstva. Dok Investitori veruju u tebe i tvoju zamisao za budućnost nastaviće da ulažu.
Kada bih pravio poredjenje sa ovom temom vezano za nekretnine i njihove cene, to je kao kada neko kupi zemljište u nerazvijenom delu ali sa pretpostavkom da će u budućnosti tamo da bude odlično za gradnju, život, fabrike itd...
U početku imaš samo troškove, nikakav ROI, ali kasnije sa jednom prodajom ili dogovorom o kompenzaciji si zaradio više nego ceo život radeći.

NVDA profit marza oko 60%, a Sale prica o 3-7%

U kapitalizmu i nije nužno da postoji profit da bi firma radila. Amazon radi sa minusom godinama. Tesla takođe, na mišiće bila profitabilna par meseci, doduše. Uber nikada nije ostvario profit, dakle od osnivanja radi sa minusom. Kako je to moguće?

Reinvestiranje, ti uzmes i zaradis 1 milion ove godine i da ne bi imao dobit i placao porez u poslednjem kvartalu investiras u sve sto nije kes a siri ti biznis, u knjigama raste vrednost assetsa i duga, prihod raste svake godine a profitabilnost mala ili nikakva.

Povecas plate zaposlenima, uposlis vise ljudi, investitori vide da imas rast pa ulazu, u trenutku kad stane rast krenes sa profitom menjanjem nacina poslovanja i investiranja para.

Prikupljanje novca na berzi zbog ubedjenja o budućem profitu. Uzmi za primer YouTube pre 15 godina. Koliko je tu samo trebate novca za servere i data centre a profit nula. Bez dodatnog keša sa berze nikada ne bi mogao da se razvije.
Sa druge strane imaš kompanije koje nisu iz IT sveta (proizvodnja, rudarstvo, itd). Čim dođe do narušavanja Business plana i profitabilnosti dolazi do pada akcija na berzi. Odličan primer danas su proizvođači automobila
Raspad.
To sigurno neće da dozvole firme zbog populizma i finansiranja drzavnog "ludila".

NVDA profit marza oko 60%, a Sale prica o 3-7%

Reinvestiranje, ti uzmes i zaradis 1 milion ove godine i da ne bi imao dobit i placao porez u poslednjem kvartalu investiras u sve sto nije kes a siri ti biznis, u knjigama raste vrednost assetsa i duga, prihod raste svake godine a profitabilnost mala ili nikakva.

Povecas plate zaposlenima, uposlis vise ljudi, investitori vide da imas rast pa ulazu, u trenutku kad stane rast krenes sa profitom menjanjem nacina poslovanja i investiranja para.
Zato je Nvidia-i porasla vrednost 15 puta za 2 godine. To nije regularna situacija.
I onda pogledaš i shvatiš da 6-7 kompanija drži maltene celokupan porast spxa od 2023 (bull na osnovu lažnih podataka o zaposlenosti 🙂) a da se ostale raspadaju.
Nvidia, Tesla, Alfabet, Meta, Apple i još par drže više od 75% vrednosti SPX-a.
Poslednji put kada je bilo tako je bilo 2008 godine pred krizu. Pre toga je bio Dotcom buble pred pucanje berze.

Poslednja izmena:
lažnih podataka o zaposlenosti
Nisu lažni, no je ta statistika (kao i uvek) upodobljena spram korišćenja određenih parametara, a prenebregavanja drugih, jer tako mora. Sveobuhvatnost, ne može biti osnov, a ako želiš bilo kakvu vrstu relevantnog/informativnog autputa, a kod praćenja zaposlenosti, taj opseg je vrlo sužen. 😉

Nisu lažni, no je ta statistika (kao i uvek) upodobljena spram korišćenja određenih parametara, a prenebregavanja drugih, jer tako mora. Sveobuhvatnost, ne može biti osnov, a ako želiš bilo kakvu vrstu relevantnog/informativnog autputa, a kod praćenja zaposlenosti, taj opseg je vrlo sužen. 😉
Kako kralju nije lažna kada neko izveštava 13-18 meseci da privatne firme otvaraju nova radna mesta u situaciji kada se tržište lomi. U mesecu kada spuštaš kamatu uradiš reviziju izveštaja gde kažeš da je broj novih radnih mesta ipak bio nula za privatne kompanije i da je jedino novo zapošljavanje bilo od strane države.

Vrh