Å ta je novo?

Cene nekretnina

Hehe, "kralju"! šŸ¤£

PokuŔao sam da uopŔteno objasnim kako statistika, a suočena sa velikim fluktuacijama, funkcioniŔe.
Malo detaljnije: koriste se i nelinearne diferencijalne jednačine, jer je proizvod skoro pa uvek, aproksimacija; rezultat je jednak težnji ka nekom broju.

Znao sam odgovor. Pitao da bih pokazao da je neozbiljan post o niskim zaradama kompanija od 3-7% i seljenju radnih mesta iz Srbije u Albaniju i Makedoniju.
Ja sam napisao da u situaciji kada radiŔ sa milijardama to je ta profitna marže. To uopŔte nije smeŔno i nije mala zarada kada radiŔ sa velikim svotama novca. To je samo u Srbiji smeŔno gde ako na uloženi dinar ne zaradiŔ dinar za godinu dana propala investicija.
Sada usa treasury bills donose 4+% i zato deda Buffet prodaje akcija i sedi na 325+ milijardi dolara (50%+ portfolija). Prinos od akcija očekuje da bude manji od obične kamate. Tek kada se uradi ponovna tržiÅ”na valuacija (padnu vrednosti akcija) on će taj novac vratiti na berzu. Trenutno sada prodaje i izlazi sa tržiÅ”ta dok se to ne dogodi.

Ako se vratimo na nekretnine, to je posao kao i svaki drugi u inostranstvu. 15% godiŔnje na uloženi novac (ne na prodajnu cenu nego na uloženi novac) je fenomenalan roi. Zato su i slične cene u npr tom Ŕirem centru Štokholma i Beograda. Kod nas se izgubila tržiŔna valuacija svega zbog brze inflacije i niko nema pojma koliko Ŕta realno vredi. Zato vidjamo i nebuloze da za neki plac na periferiji neko traži milion npr. Zato Ŕto smo u inflacionoj magli, zato se i deŔava da se taj plac proda a cena prevali na krajnjeg kupca. Trenutno stanje je da nama potreban reset da bi ponovo uspostavili neke realne vrednosti.

Srbija u infla-magli, a Å”tokholmska periferija=etalon! šŸ˜…

Nije srpsko tržiÅ”te nekretnina izolat, nego deo evropske/svetske novo-realnosti, koja se kreće ka neizvesnosti...
Svako tržiŔte je ujedno i izolat i deo evropske/svetske novorealnosti.
Ako će jedan Å veda uskoro moći da se zaduži po stopi značajno nižoj od naÅ”e, jer ECB rapidno obara kamate dok se NBS poigrava (uz to banke koje posluju kod nas drže visoke marže), onda tu očigledno neÅ”to odudara.

Ne odudara.
Švedska država je na n-ti snažnija od srpske, sledi i privreda, sledi i bankarsko-lihvarski sektor - mi smo treća liga evrope; zonska.
Nesamerljivo je, beÅ”e moja poenta, iako ima dodira spram sveopÅ”ih tendencija depre na nivou sveta. šŸ˜‰

Svako tržiŔte je ujedno i izolat i deo evropske/svetske novorealnosti.
Ako će jedan Å veda uskoro moći da se zaduži po stopi značajno nižoj od naÅ”e, jer ECB rapidno obara kamate dok se NBS poigrava (uz to banke koje posluju kod nas drže visoke marže), onda tu očigledno neÅ”to odudara.
Sto se stambenih kredita tice, ECB zapravo vise utice na nas nego na Svede jer oni uzimaju stambene u krunama a mi u evrima.

@Defke ZaŔto, vidim da odnos minimalno varira?
Screenshot_2024-11-10-12-28-56-032_com.microsoft.emmx-edit.jpg

Na nivou 20/30g, to je možda sveukupno neki iznos, al je na month-to-month osnov, a to svi gledamo, razlika minimalna. šŸ¤·

Nisam rekao da se povlače. Rekao sam da je deo stopirao ulaganja dok se ne vidi dalja situacija a da je vrlo moguće da će u slučaju daljeg povećanja minimalca postojeće radno intenzivne kompanije (kablovi, tekstil) premestiti proizvodnje u okolne zemlje (Makedonija, Albanija) gde su troÅ”kovi niži (plate, energenti, gorivo itd). Postajemo nezanimljiva zemlja za investiranje.
Poznato je da je Juzni Sudan najinteresantnija zemlja za investiranje.

Novi razlog sto cemo propasti - imamo jace plate od Albanije i Makedonije :(

Makedonija fabrika Evrope sa ~2 miliona stanovnika.

@Defke ZaŔto, vidim da odnos minimalno varira?
Pogledajte prilog 219423

Na nivou 20/30g, to je možda sveukupno neki iznos, al je na month-to-month osnov, a to svi gledamo, razlika minimalna. šŸ¤·
Pa u toj valuti primaju platu i racunaju cene. To sto mi prelazimo na evre u glavi cim se predje 10000 din, je vise do naseg tradicionalnog nepoverenja u domacu valutu.

Pa u toj valuti primaju platu i racunaju cene. To sto mi prelazimo na evre u glavi cim se predje 10000 din, je vise do naseg tradicionalnog nepoverenja u domacu valutu.

takoe, u ceskoj svi uzimaju kredite u njihovoj valuti, nebitno sto su u eu
mada uvek kazu, treba uzimati kredit u onoj valuti od koje ti zavisi zarada

Srbija u infla-magli, a Å”tokholmska periferija=etalon! šŸ˜…

Nije srpsko tržiÅ”te nekretnina izolat, nego deo evropske/svetske novo-realnosti, koja se kreće ka neizvesnosti...
Ok. Da se ne ponavljam. 2010-2024+ joÅ” 2-3 godine nesposobnost NBS da ostvari osnovni cilj. Stabilnost cena.
Možemo mi da nastavimo da se smejemo i potcenjujemo sve i na kraju nas preteknu i ostave u praŔini.
Poljska i ceo istočni blok za vreme Jugoslavije. Rumunija, Madjarska, Bugarska 80-90-tih. Slovenci ce pocrkati gladni itd.
Sledeći koji će se malo kultivisati i prestići su Albanci. A mi samo možemo na forumu i RTSu da se uporedjujemo sa Nemačkom, Austrijom......da ismevamo Å vedsku periferiju a na naÅ”oj nemamo kanalizaciju itd po istoj ceni. Samo humor.

Ekonomija Jugoslavije je bila debelo podmazana grantovima(besplatnim parama) sa zapada, to je činjenica. To je osnova te ulepŔane ekonomska slike SFRJ, a ne izvrsna i realna ekonomska aktivnost.

Tako i te zemlje bivŔeg istočnog bloka, koje si pobrojao, nemaju neku posebnu pamet, nego su trenutno u milosti sistema koji ima pare i interese.

Ok. Da se ne ponavljam. 2010-2024+ joÅ” 2-3 godine nesposobnost NBS da ostvari osnovni cilj. Stabilnost cena.
Možemo mi da nastavimo da se smejemo i potcenjujemo sve i na kraju nas preteknu i ostave u praŔini.
Poljska i ceo istočni blok za vreme Jugoslavije. Rumunija, Madjarska, Bugarska 80-90-tih. Slovenci ce pocrkati gladni itd.
Sledeći koji će se malo kultivisati i prestići su Albanci. A mi samo možemo na forumu i RTSu da se uporedjujemo sa Nemačkom, Austrijom......da ismevamo Å vedsku periferiju a na naÅ”oj nemamo kanalizaciju itd po istoj ceni. Samo humor.
Na ovoj temi dominira smejanje i potcenjivanje Srbije.

Isti ljudi potcenjuju i zemlje u okolini jer ih pominju samo kada se govori o domacem rastu, valjda ako ne rastemo duplo brze od Albanije to je za sprdnju.

Uopste cea prica je suluda, svi se kultivisu i razvijaju a mi trenutno imamo najjaci rast. Svi ostali rastu na realnim osnovama samo mi na nerealnim.

Ekonomija Jugoslavije je bila debelo podmazana grantovima(besplatnim parama) sa zapada, to je činjenica. To je osnova te ulepŔane ekonomska slike SFRJ, a ne izvrsna i realna ekonomska aktivnost.

Tako i te zemlje bivŔeg istočnog bloka, koje si pobrojao, nemaju neku posebnu pamet, nego su trenutno u milosti sistema koji ima pare i interese.
Za vreme SFRJ smo mozda i dobijali neke grantove i kredite, ali smo imali domace firme, i javni dug je bio visestruko manji, a taj dug je koriscen da se razvije domaca privreda. Sad imamo visestruko veci javni dug, nemamo domace firme, nemamo grantove, a skupe kredite koje dobijamo koristimo za izvlacenje novaca na privatne racune, na subvencije stranim firmama i sl. SFRJ je za danasnju Srbiju SAD. Doduse, tacno je da nismo imali demokratiju (ni danas izgleda nije mnogo bolja situacija), ali tada oni na vlasti nisu imali u glavi kapital, nego ideologiju, opet su verovali u neke vise ciljeve, makar bili i pogresni, i makar na pogresan nacin.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi.
Rekoh malo da update sta se desava.
@G.I.Joe je bio vise bold pa je rekao da ide monster rally nakon Trump-a i izgleda da se to trenutno desava obzirom da sve skace zestoko. To je nesto na sta sam takodje racunao da ce biti i u sustini potvrdjuje celu onu pricu oko finalnog pumpanja trzista na gore gde nakon toga sledi zestok pad, videcemo koji ce narativ biti.
Na osnovu prethodnih ciklusa koji su imali ovakav zestok skok, izgleda da nam preostaje mesec, najvise 2 pumpanja i tada otprilike se ocekuje pad i pocetak deflacije. U tom periodu otprilike ja izlazim skroz sa trzista i bicu u kesu. Kada dodje taj period, praticemo sta ce to da se desava i da li ce taj deflacija potrajati gde bi onda mogli da ocekujemo pad cena nekretnina.
Na kraju stvarno ispada da cene nekretnina u Srbiji mogu pasti samo ako dodje neka teska kriza.

Ne nadovezujem se ninaŔta, a u stvari na sve:

U Å veckoj većina plaća il rentu, il kredit. To je pravilo za sve države koje nisu deo bivÅ”eg Istočnog bloka (osim tipa NorveÅ”ke, koja je neuporediva s bilo kim).

Svuda, US included, gro prihoda ide na mortgage, il iznajmljivanje.

Udeo hrane/hemije/... kod nas je veći, jerbo je 90% vlasniÅ”tva. šŸ˜Š

Pozdrav ljudi.
Rekoh malo da update sta se desava.
@G.I.Joe je bio vise bold pa je rekao da ide monster rally nakon Trump-a i izgleda da se to trenutno desava obzirom da sve skace zestoko. To je nesto na sta sam takodje racunao da ce biti i u sustini potvrdjuje celu onu pricu oko finalnog pumpanja trzista na gore gde nakon toga sledi zestok pad, videcemo koji ce narativ biti.
Na osnovu prethodnih ciklusa koji su imali ovakav zestok skok, izgleda da nam preostaje mesec, najvise 2 pumpanja i tada otprilike se ocekuje pad i pocetak deflacije. U tom periodu otprilike ja izlazim skroz sa trzista i bicu u kesu. Kada dodje taj period, praticemo sta ce to da se desava i da li ce taj deflacija potrajati gde bi onda mogli da ocekujemo pad cena nekretnina.
Na kraju stvarno ispada da cene nekretnina u Srbiji mogu pasti samo ako dodje neka teska kriza.
Pozdrav Anone i pozdrav svim ForumaŔima,

Malo sam bio van Foruma jer sam se viŔe bavio ovim sa strane. I poŔto me je kolega @Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napiŔem moja razmiŔljanja.
Pre svega oko ovog neviđenog bull run-a, bitcoin je već danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih osećanja i razmiÅ”ljanja poÅ”to sam uložio pa i da kažem. UÅ”ao sam s većom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaÅ” napad svih emocija, tipa "Å”ta mi je to trebalo, izgubio sam nečijih par plata za par dana i slično!" E sad će neki da kažu to si mogao da znaÅ” i pre nego si uÅ”ao. TAČNO. Ali drugačije je kad gledaÅ” grafikone a nisi uložio svoje pare a drugačije kad si uložio pare. SKROZ drugačije. Pa posle krene na gore - pa onda imaÅ” super osećaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoči na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reći da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skače. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da će biti JAKOO bolan!

E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa će da padnu ili skoče nekretnine ili inflacija veća pa će ovo ili ono... Ljudi mogu vam reći - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spuÅ”ta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Čak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreću i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reći da sam već za ova 2,5 meseca "zaradio" viÅ”e nego Å”to bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a joÅ” nisam ni izaÅ”ao. Ali isto tako znam i da je kriza najveća stan vredi i u najgorem slučaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...

Šta ja očekujem?
1.) Kratkoročno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baÅ” cepidlačio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U Å”ta god uložite viÅ”e manje nema greÅ”ke! ALI pazite kraj je blizu i biće JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju pričam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu će biti lep osećaj za nas kao potroÅ”ače, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ će biti "reÅ”ili smo se inflacije":)) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju Å”ta se deÅ”ava. Otkazi su počeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreće masovno Å”tampanje para, pad kamata. Znači Å”tampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreće jer svi Å”to dobiju Å”tede i ne troÅ”e pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. NeÅ”to Å”to malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraća se cena na početak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet pričam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i slične ni ne komentariÅ”em kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira Å”to će para biti u izobilju neće ih biti za raju već za investicione banke kao i 2008.

Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle će biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja lično sledeće godine u leto ulažem u zlato i naftu poÅ”to će nafta značajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti ću ikada kupiti na minimumu niti ću ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.

Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po mogućnosti jer će padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi Å”ta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izađem iz BTCa!

Nestvarni su mi likovi koji su umislili da su se uhvatili u koÅ”tac s nasomičnoŔću blokčejna - oni tvrde; prognoziraju; ubeđuju, imaju jbn grafikonešŸ¤£

Vrh