Pozdrav ljudi.
Rekoh malo da update sta se desava.
@G.I.Joe je bio vise bold pa je rekao da ide monster rally nakon Trump-a i izgleda da se to trenutno desava obzirom da sve skace zestoko. To je nesto na sta sam takodje racunao da ce biti i u sustini potvrdjuje celu onu pricu oko finalnog pumpanja trzista na gore gde nakon toga sledi zestok pad, videcemo koji ce narativ biti.
Na osnovu prethodnih ciklusa koji su imali ovakav zestok skok, izgleda da nam preostaje mesec, najvise 2 pumpanja i tada otprilike se ocekuje pad i pocetak deflacije. U tom periodu otprilike ja izlazim skroz sa trzista i bicu u kesu. Kada dodje taj period, praticemo sta ce to da se desava i da li ce taj deflacija potrajati gde bi onda mogli da ocekujemo pad cena nekretnina.
Na kraju stvarno ispada da cene nekretnina u Srbiji mogu pasti samo ako dodje neka teska kriza.
Pozdrav Anone i pozdrav svim ForumaŔima,
Malo sam bio van Foruma jer sam se viŔe bavio ovim sa strane. I poŔto me je kolega
@Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napiŔem moja razmiŔljanja.
Pre svega oko ovog neviÄenog bull run-a, bitcoin je veÄ danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih oseÄanja i razmiÅ”ljanja poÅ”to sam uložio pa i da kažem. UÅ”ao sam s veÄom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaÅ” napad svih emocija, tipa "Å”ta mi je to trebalo, izgubio sam neÄijih par plata za par dana i sliÄno!" E sad Äe neki da kažu to si mogao da znaÅ” i pre nego si uÅ”ao. TAÄNO. Ali drugaÄije je kad gledaÅ” grafikone a nisi uložio svoje pare a drugaÄije kad si uložio pare. SKROZ drugaÄije. Pa posle krene na gore - pa onda imaÅ” super oseÄaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoÄi na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reÄi da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skaÄe. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da Äe biti JAKOO bolan!
E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa Äe da padnu ili skoÄe nekretnine ili inflacija veÄa pa Äe ovo ili ono... Ljudi mogu vam reÄi - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spuÅ”ta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Äak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreÄu i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reÄi da sam veÄ za ova 2,5 meseca "zaradio" viÅ”e nego Å”to bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a joÅ” nisam ni izaÅ”ao. Ali isto tako znam i da je kriza najveÄa stan vredi i u najgorem sluÄaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...
Å ta ja oÄekujem?
1.) KratkoroÄno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baÅ” cepidlaÄio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U Å”ta god uložite viÅ”e manje nema greÅ”ke! ALI pazite kraj je blizu i biÄe JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju priÄam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu Äe biti lep oseÄaj za nas kao potroÅ”aÄe, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ Äe biti "reÅ”ili smo se inflacije"
) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju Å”ta se deÅ”ava. Otkazi su poÄeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreÄe masovno Å”tampanje para, pad kamata. ZnaÄi Å”tampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreÄe jer svi Å”to dobiju Å”tede i ne troÅ”e pa se ta likvidnost poÄinje prelivati u inflaciju sirovina. NeÅ”to Å”to malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraÄa se cena na poÄetak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet priÄam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i sliÄne ni ne komentariÅ”em kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira Å”to Äe para biti u izobilju neÄe ih biti za raju veÄ za investicione banke kao i 2008.
Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle Äe biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja liÄno sledeÄe godine u leto ulažem u zlato i naftu poÅ”to Äe nafta znaÄajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti Äu ikada kupiti na minimumu niti Äu ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.
Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po moguÄnosti jer Äe padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi Å”ta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izaÄem iz BTCa!