Šta je novo?

Cene nekretnina

Pozdrav Anone i pozdrav svim Forumašima,

Malo sam bio van Foruma jer sam se više bavio ovim sa strane. I pošto me je kolega @Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napišem moja razmišljanja.
Pre svega oko ovog neviđenog bull run-a, bitcoin je već danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih osećanja i razmišljanja pošto sam uložio pa i da kažem. Ušao sam s većom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaš napad svih emocija, tipa "šta mi je to trebalo, izgubio sam nečijih par plata za par dana i slično!" E sad će neki da kažu to si mogao da znaš i pre nego si ušao. TAČNO. Ali drugačije je kad gledaš grafikone a nisi uložio svoje pare a drugačije kad si uložio pare. SKROZ drugačije. Pa posle krene na gore - pa onda imaš super osećaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoči na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reći da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skače. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da će biti JAKOO bolan!

E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa će da padnu ili skoče nekretnine ili inflacija veća pa će ovo ili ono... Ljudi mogu vam reći - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spušta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Čak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreću i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reći da sam već za ova 2,5 meseca "zaradio" više nego što bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a još nisam ni izašao. Ali isto tako znam i da je kriza najveća stan vredi i u najgorem slučaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...

Šta ja očekujem?
1.) Kratkoročno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baš cepidlačio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U šta god uložite više manje nema greške! ALI pazite kraj je blizu i biće JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju pričam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu će biti lep osećaj za nas kao potrošače, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ će biti "rešili smo se inflacije":)) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju šta se dešava. Otkazi su počeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreće masovno štampanje para, pad kamata. Znači štampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreće jer svi što dobiju štede i ne troše pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. Nešto što malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraća se cena na početak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet pričam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i slične ni ne komentarišem kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira što će para biti u izobilju neće ih biti za raju već za investicione banke kao i 2008.

Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle će biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja lično sledeće godine u leto ulažem u zlato i naftu pošto će nafta značajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti ću ikada kupiti na minimumu niti ću ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.

Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po mogućnosti jer će padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi šta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izađem iz BTCa!
A pazi sad. Kina uradila stimulans od oko 10 triliona ako se ne varam i nije pomoglo 😄 To je ono sto pricam neko vreme da ce stimulansi pomoci ali iskreno ne verujem da ce to biti odmah vec da ce proci neko vreme da se vrati poverenje ljudima da mogu opet da trose. Ako budu otkazi i kriza onda ce morati da se vrati sve u neko normalno stanje da bi neko razmisljao da uzima kredit.

Nestvarni su mi likovi koji su umislili da su se uhvatili u koštac s nasomičnošću blokčejna - oni tvrde; prognoziraju; ubeđuju, imaju jbn grafikone🤣
Ne bi verovao koliko je sablon isti uvek. Prvo nekretnina skace pa zlato skace kao najsigurnija investicija i onda se ide u sve rizicnije i rizicnije.

Pozdrav Anone i pozdrav svim Forumašima,

Malo sam bio van Foruma jer sam se više bavio ovim sa strane. I pošto me je kolega @Anon prozvao i pomenuo onda reko da vam napišem moja razmišljanja.
Pre svega oko ovog neviđenog bull run-a, bitcoin je već danas na 80k USD i plan je da ide do 115-123k USD (i to u narednih mesec do dva MAX MAX). Evo vam par mojih osećanja i razmišljanja pošto sam uložio pa i da kažem. Ušao sam s većom sumom, ali opet ne toliko da ne mogu da spavam. Prvo je malo pao, pa onda imaš napad svih emocija, tipa "šta mi je to trebalo, izgubio sam nečijih par plata za par dana i slično!" E sad će neki da kažu to si mogao da znaš i pre nego si ušao. TAČNO. Ali drugačije je kad gledaš grafikone a nisi uložio svoje pare a drugačije kad si uložio pare. SKROZ drugačije. Pa posle krene na gore - pa onda imaš super osećaj, kao da si najpametniji na svetu, najbolji! A opet znam da je Dafina i da nema nikakve veze samnom.
Onda opet malo dole pa malo gore.... I onda pred izbore (US) bilo oko 70k, i posle legnem da spavam i odjednom skoči na 75k, danas na 80k! LUDNICA! Mogu vam reći da sam postao pravi ovisnik oko gledanja kursa BTC, i kad je padao i sad kad skače. Naravno znam da je kraj VRLO blizu i da će biti JAKOO bolan!

E sada paralela s nekretninama ili stanovima u BG. Mislim da sve ove diskusije koje se vode oko toga, pale kamate za 0,25% pa će da padnu ili skoče nekretnine ili inflacija veća pa će ovo ili ono... Ljudi mogu vam reći - AKO želite na tom nivou da svaka vest diže ili spušta cenu stanova, onda ulažite u kripto, jer tu su takvi skokovi i padovi. Čak nisu ni u akcijama toliki. Nekretnine ili stanovi se sporo kreću i ne fluktuiraju na dnevnom nivou...
Evo ja vam mogu reći da sam već za ova 2,5 meseca "zaradio" više nego što bi sa stanom za godinu dana renta. od septembra do danas a još nisam ni izašao. Ali isto tako znam i da je kriza najveća stan vredi i u najgorem slučaju mogu ja da živim u njemu. A BTC ako padne tu nema...

Šta ja očekujem?
1.) Kratkoročno (do Nove godine - 2025te ako neko bude baš cepidlačio) - extremni bull run SVEGA, akcije, kripto, alt coints, sve sve. U šta god uložite više manje nema greške! ALI pazite kraj je blizu i biće JAKO bolan. (ovo je okvirni timeline i može biti +/-mesec dva). Cene stanova u BGu - iste ili možda neka sitna korekcija na gore za novogradnju pričam. STarogradnja svejedno ima pricing "meni treba za..."
2.) Srednji rok - druga polovina 2025. Ekstreman pad kripta, akcija, svega. Deflacija!! Tu će biti lep osećaj za nas kao potrošače, da cene benzina padaju jako, hrana jeftinija, letovanja, ma sve! Narativ će biti "rešili smo se inflacije":)) Cene stanova u BGu - MIRUJU! Svi gledaju i osmatraju šta se dešava. Otkazi su počeli i kod nas. Zbog velikog pada berzi i svega, FED ulazi i kreće masovno štampanje para, pad kamata. Znači štampa koja je bila u koroni puta 5! Ali ekonomija se ne pokreće jer svi što dobiju štede i ne troše pa se ta likvidnost počinje prelivati u inflaciju sirovina. Nešto što malo stariji pamte kod Slobe, ko ima robu taj je car.
3.) Kraj 2025. - Eventualna korekcija cena novogradnje -10% tj. vraća se cena na početak godine 2024 (pre nego su svi veliki projekti digli cene). Pazite opet pričam o velikim projektima na dobrim lokacijama. Investitore tipa Žika komerc i slične ni ne komentarišem kao ni stanogradnju jer oni su nepredvidivi... Zatezanje uslova za kredite! Bez obzira što će para biti u izobilju neće ih biti za raju već za investicione banke kao i 2008.

Do Nove Godine uživajte u vožnji a posle će biti veselo. Posle CASH is the king ali morate JAKOO biti pažljivi gde i kada ga uložiti.
Ja lično sledeće godine u leto ulažem u zlato i naftu pošto će nafta značajno pasti (sa 70$ na 15-20$ za barel) a zlato s 2800$ na 1600 $. Pazite ovo su projekcije i ima odstupanja +/- 10%... Niti ću ikada kupiti na minimumu niti ću ikada prodati na max. Ali okvirne razrede kažem.

Za nekretnine, ko ima uslove i kupuje za SEBE za život - neka kupi i uzme kredit s varijabilnom kamatom po mogućnosti jer će padati u narednih god dve. I onda posle neka fiksira. Ko kupuje investiciono, zavisi šta želi. Ima sada izbora mnogo.
Pozdrav i javljam vam iskustva kad izađem iz BTCa!
O ovome trubim i pričam već 6 meseci.....sa istim prognozama i istim datumima....
Stimulans osim ako nije hiperinflacija ne pomaže. Spuštanje kamata ništa ne znači pošto nikada više neće biti negativne. Ovde je u pitanju tržišna valuacija.
A kod nas je to još veći ekstrem. Država napumpala zarade. Više prostora za kredite. Finansira se cena iz duga ili inflacije.

Poslednja izmena:
@Anon Nije baš uporedivo.

Objektivno, stan blizu centra bilo koje urbane celine; dolar i tozla, nećeš pogrešiti.

Bit - i ostali kojnovi - skroz je nasumična igra. 😊

@Anon Nije baš uporedivo.

Objektivno, stan blizu centra bilo koje urbane celine; dolar i tozla, nećeš pogrešiti.

Bit - i ostali kojnovi - skroz je nasumična igra. 😊
Apsolutno se slazem ali isto tako je potreban ogroman kapital za posedovanje istih. Mene ne privlaci recimo zlato toliko bas zato sto je sablon uvek isti. Devalvacija i onda skok svih asset-a. Ranije bih se cimao oko rizicnijih stvari ali sada me je iskreno bas briga jer nista vise nema smisla, sve je samo hype i pracenje FED-a. Meni je pomoglo jer da sam skupljao kes samo od plate, ne bih nikada bio u mogucnosti da kupim nekretninu na dobroj lokaciji.

^^Neće da može, smirivanje/top... Akcije skaču jer mešetari šortuju, a zbog Trampa, pa kao zlato pada...

Nekretnine i zlato, pouzdan izvor antiinflamatornosti, VEKOVIMA!🤣

Žao mi je što nisam havajac, pa da imam išta od toga.

Tuza. 😔

@G.I.Joe Ja sam isto uleteo neki kes u btc i eth relativno skoro. Sad razmisljam da roknem jos tri puta toliko i da se izvlacim posle Nove godine ne znam ni ja sta da radim ali u poslednjih mesec dana kada sam uleteo samo raste. Kazu da ce btc biti 150k a eth preko 5k pa onda crash. Ali koja igrica neverovatno bas te preokupira tako da u sustini ako uspem da se izvucem i nesto dobijem to je fo ne bih se ponovo upustao u ove vidove imvesticija. Malo malo pa blenem u onaj binance app i lozim se kako sam mudri vuk. Kako su napravili igricu nerealno.

@G.I.Joe Ja sam isto uleteo neki kes u btc i eth relativno skoro. Sad razmisljam da roknem jos tri puta toliko i da se izvlacim posle Nove godine ne znam ni ja sta da radim ali u poslednjih mesec dana kada sam uleteo samo raste. Kazu da ce btc biti 150k a eth preko 5k pa onda crash. Ali koja igrica neverovatno bas te preokupira tako da u sustini ako uspem da se izvucem i nesto dobijem to je fo ne bih se ponovo upustao u ove vidove imvesticija. Malo malo pa blenem u onaj binance app i lozim se kako sam mudri vuk. Kako su napravili igricu nerealno.
Ako ces uletiti, onda nemoj na vreme već na visinu. Znači čim BTC pređe 100k ja bi držao stop loss -5% ili -7%.
150k nema šanse da ode. Ja lično mislim da svaki dolar preko 100k je veliki plus. Sve preko 100k moraš imati automatski stop-loss inače si nadrljao!! Sad kreće FOMO I euforija i nemoj da te ošišaju! To je Dafina! Samo moderna!

Gledajuci bull-bear cikluse 120k je neki pik a sve preko toga je rizik.
Ipak mnogo toga se promenilo u medjuvremenu, inflacija, veca kolicina novca u opticaju, prvi put je Predsednik US skroz pro Bitcoin, ETF-ovi krenuli da pumpaju i slicno.

Moj savet je da ne ulazite veliki % od networth-a u BTC. Recimo 3%-5% cisto da ne propustite nesto :) a sve preko toga morate imati stomak za rizik.
Naravno i zlatno pravilo manje godina = veci rizik, vise godina = manji rizik :)

Ok. Da se ne ponavljam. 2010-2024+ još 2-3 godine nesposobnost NBS da ostvari osnovni cilj. Stabilnost cena.
Možemo mi da nastavimo da se smejemo i potcenjujemo sve i na kraju nas preteknu i ostave u prašini.
Poljska i ceo istočni blok za vreme Jugoslavije. Rumunija, Madjarska, Bugarska 80-90-tih. Slovenci ce pocrkati gladni itd.
Sledeći koji će se malo kultivisati i prestići su Albanci. A mi samo možemo na forumu i RTSu da se uporedjujemo sa Nemačkom, Austrijom......da ismevamo Švedsku periferiju a na našoj nemamo kanalizaciju itd po istoj ceni. Samo humor.
2020-2024. Istekao rok za izmenu poruke.
Iskreno.......i 85+ je super. Samo da altovi odrade 😁

Zasmejavaš me da on zna ič o funkcionisanju bitkojna.
Taj je fazon: s kim je poslednje razgovarao, usvojio je njegovo mišljenje. 🙄

Disclaimer: Demokratska partija je zlo - al doslovno - i bolje naranđasti orangutan, nego oni...
Nije tako u demokratiji i kapitalizmu. Nego ko plati njemu i stranci vise. Platis vise on te podrzava ne platis dovoljno ne podrzava. Pa nije to Srbija da ne mozes da menjas Zakone kako ti se cefne (ako imas pare) nego sve ima svoju cenu.

Uf, znači bolje je nego u Srbiji - platiš, i oni te podržavaju; ne platiš i oni te ne podržavaju.

Ovde čitav Javni Sektor podržava gamad, jer ih volu, ne jer su plaćeni. 🤣

Rahmetli Mekafi jer rekao da će odseći svoj k, ako BTC izađe na 100k. Sad je kasno za njegovo saznanje, al videćemo. Ja ne verujem da BTC i ostale budalaštine imaju potencijala (bilo koje prirode) za takav rast, mada sam bio pogrešio u prognozi i pre 10 godina 🎠

Samo da razdvojim tech prirodu od primene kriptovaluta. Što se tiče tech dela, to je kao blago interesentno za industriju, kao blokčejn, ali ništa specijalno. A primenjeni deo je budalaština, 99% kupoprodaje je u skladu sa ponzi šemom ali unapređena verzija, jer su igrači svesni o čemu se radi. Realni use-case BTC i klon(jara) je za trgovinu nelegalnim proizvodima i za slične kriminalne akcije, eventualno neke aktivisticke pokrete.

Jedini realan novac, koji može da se izvuče odatle, je novac od drugih kupaca i njihovih kupovina te šarene laže.

Meni odličan i velik porodični stan - penthouse. Dobar raspored.
Investitor će u istom takvom po strukturi da živi samo sprat iznad.
Lokacija se većini svidja, meni lično ne, ali pogled iz stana je odličan.

Za sav taj kripto, zlato, akcije, etf-ove, investicione nekretnine, devize, k***ce palce ja ne da nemam FOMO nego imam JOMO, joy of missing out :)

Gledam da mojim radom napravim vise vrednosti, svo to rentijerstvo i pravljenje necega iz nicega mi je odbojno. Novac trosim da mi bude lepo, kad bas pretekne, kupum/posadim neku šumu, kapiram toga ce uvek trebati.

Nikad od mene pravi kapitalista :)

Vrh