Dockease te ljudi na noz ni krivog ni duznog
Nemam odgovore na sva tvoja pitanja, ali povrat PDVa vazi samo za novogradnju, ako kupujes starogradnju imas pravo da ne platis prenos apsolutnih prava, a to je mislim 2%. Neka me ispravi neko ako gresim.
2. Oko neuknjizenih stanova nemam blage veze, ali bih ih licno izbegavao. Neka neko drugi doda ko zna bolje.
3. Nemas nikakvu garanciju, macka u dzaku. Zato je moj savet da kupujes od proverenog investitora koji je vec gradio nesto.
Za 100k nemas neki izbor, moraces na periferiju i da pravis kompromise. Sad sta kome smeta, sta ko voli je individualno. Periferija je nazalost po pravilu lose saobracajno povezana sa centrom, u spicu ces gubiti dosta vremena.
Meni je od periferije dobra Galenika, ali ne znam da li tamo ima novogradnje. Ledine su blizu NBG ali je infrastruktura losa. Ako nisi bas zacepio da mora Beograd, dosta se na forumu pisalo i o naseljima izmedju Bga i NSa a koji su pogezani prugom, pa se stize relativno brzo do grada.
Pozdrav!
Najprije hvala na odgovoru!
Meni je razumljivo da ljudi ovako reaguju, jer kad niko od gastosa i niko iz RS i CG ne bi kupovao u BG cijena bi vjerovatno bila nešto malo manja. Opet, to je oduvijek bilo tako, ljudi su se doseljavali, svako je "odnekle došao". Što se tiče povrata PDV-a, razumijem i tu rezignaciju naravno, ali s obzirom da bi kupovinom stana moj sin za neko vrijeme živio u njemu, i to ne vidim nekom prevarom sistema. Što se tiče RS, niko ne može zaustaviti masovno iseljavanje, koje su ogromomne. Većina iseljavanja ipak nije ka Srbiji već ka vani. Nema tu pojedinac šta da učini, kao što pojedinac, vidimo i u Srbiji, generalno ne može ništa da uradi.
Znam da je sa ovim cijenama 100k malo, ali i to je pitanje kako navući, žena kredit, ja kredit (kad ovaj trenutni izađe), malo ušteđevina, malo prodaja nekog manjeg posjeda..., i opet naravno, nisam ni mislio u centru, to je van moje lige.
Znači kao što sam i mislio: najsigurnije kupovati stan kad je zgrada već pokvrivena i unutrašnji radovi dobro odmakli već. Ovdje kod nas je se početkom 2000tih dešavalo puno puta da investitori puknu, i da prosto odmagle ili završe u zatvoru i da kupci o svom trošku dovršavaju zgradu. Često radovi nisu bili izvedeni po ugovoru, pa onda kaže advokat džaba tužiš ta firma ne radi ništa, gazda otvorio drugu u međuvremenu, a ova prva ima 3000KM osnivačkog kapitala i to je sve što se može uzeti. Zato se i zove društvo ograničene odgovornosti. Izmišljotina da se zaštite gazde. Ljudima su falili po 1,5-2 kvadrata, i nikom ništa. Parket nije kao u projektu već laminat i stotine drugih problema. A mnogi su ostali bez ičega, investitor pobjegao, ili umro čak nije ni srušio postojeće objekte na placu i nema ga. Otuda toliki strah kod mene.
To oko infrastrukture naselja i povezanosti je u principu najvažnije. Ja sam kao student jedne godine ostao bez doma pa sam neki podrum u Mirjevu iznajmio i sjećam se onog uključenja iz Bulevara u Mite Ružića, i kako je tu autobus zagljavljivao često jer nekom stane auto, i onda mi svi u busu blokirani po 10min. Mirjevo je generalno ok, ali povezanost užas... A sada su gužve u Bg vidim mnogo veće nego tada.
Supruga "visi" na oglasima u zadnje vrijeme i često joj iskače Altina (to je vidim do Galenike), i tu su neke zaista povoljne cijene (sve ispod 2000e), pa je vjerovatno slaba povezanost i loša infrastuktura. Planiramo da odemo da vidimo šta je to uopšte,jer za to naselje nisam nikad ni čuo, sem što sam ga našao na google mapama.
Onda vidim Ledine 2000-2300e, dosta viša cijena, da l je toliko bolja povezanost i infrastuktura? Onda veliki Mokri lug, Žarkovo, zadnja trećina ulice Vojvode Stepe....
Kako najbolje da čovjek vidi gdje su linije GSP na nečemu sličnom google mapama? Ovo sve što uspijevam naći su linije GSP nacrtane izlomljenim pravim linijama, pa ne mogu da se snađem gdje se ta linija završava. I onda koliko često ide neki bus tokom dana - svakih 15min ,svakih pola h... ?