Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno da su problem, da li se o tome treba raspravljati? Ljudi dižu cene i smanjuju ponudu lokalnom stanovništvu da bi sebi štedeli za penziju. To bi trebalo biti regulisano na neki način, a ne da meni neki Pera, Žika, Laza ili Džo nabijaju cene u Beogradu jer im je 250k za stan sića.

Pricate kao da se to odnosi na 100 stanova a ne na 1 po coveku.
Od svih problema sa dostupnoscu stanova, povracaj pdva za prvu nekretninu je najmanji.

Razlikuje se praksa od prava. U praksi ti ostvaraješ povraćaj ali pravo po zakonu na to nemaš. Stavljali su ljudi već odredbe zakona. Isto kao i sa uredbom o kreditima i kamatama. Da li je protivustavno staviti nekoga u povlašćeni položaj? Jeste. Da li na to reaguje ustavni sud? Ne
🙂
Kud ti ode.... Povlašćeni položaj:)) Pa bar da jesam pa da kažem da sam omastio brkove:)) O kakvom ti povlašćenom položaju pričaš ali dobro...

Od svih problema sa dostupnoscu stanova, povracaj pdva za prvu nekretninu je najmanji.

Taj povraćaj PDV-a sigurno neće uticati na njih da ovde kupuju ili ne kupuju stanove, moja poenta je bila šira, da to što oni po belom svetu rade za 3-4x veće plate nego ovde, i onda "investiraju" u Beograd nama lokalcima zagorčava život. I bilo bi lepo kad bi se to ponašanje nekako demotivisalo jer valjda mi što zapravo privređujemo ovde smo vredniji ovoj državi nego ovi što su pobegli.

Naravno da su problem, da li se o tome treba raspravljati? Ljudi dižu cene i smanjuju ponudu lokalnom stanovništvu da bi sebi štedeli za penziju. To bi trebalo biti regulisano na neki način, a ne da meni neki Pera, Žika, Laza ili Džo nabijaju cene u Beogradu jer im je 250k za stan sića.
Prvo, ja mislim da NIKOME ni na Zapadu nije 250k eura SIĆA. Osim možda Bill Gatesu i sličnima. Ali onda oni ne kupuju stanove za 250k:)
Čak i meni što sam kao na direktorskoj funkciji pa nije sića već se mora štediti i paziti da bi se investiralo u stan. Ko god misli da samo otvoriš džak i skupljaš ljubičaste novčanice kao Super Mario na Zapadu, samo nek ode pa nek zaradi tu siću za kratko pa ću ga posle par godina pitati jel sića ili nije.
Ali dobro.
Opet ponavljam po statistikama dijaspora utiče s 5-10% kupovina znači statistička greška!! To ne može i neće promeniti cenu ničega!

Da stvar bude još gora nije 1 stan po čoveku već je obično jedan stan na 2-3 čoveka (muž, žena i obično 1 ili 2 deteta) da bi se iskoristio u potpunosti! Tako da ispadne 2,5% sniženje po čoveku!!

Prvo, ja mislim da NIKOME ni na Zapadu nije 250k eura SIĆA. Osim možda Bill Gatesu i sličnima. Ali onda oni ne kupuju stanove za 250k:)
Čak i meni što sam kao na direktorskoj funkciji pa nije sića već se mora štediti i paziti da bi se investiralo u stan. Ko god misli da samo otvoriš džak i skupljaš ljubičaste novčanice kao Super Mario na Zapadu, samo nek ode pa nek zaradi tu siću za kratko pa ću ga posle par godina pitati jel sića ili nije.
Ali dobro.
Opet ponavljam po statistikama dijaspora utiče s 5-10% kupovina znači statistička greška!! To ne može i neće promeniti cenu ničega!

Deder da vidim tu statistiku, da ne skrećemo previše sa teme, ne sluša mi se po deseti put kako je teško i mučno na Zapadu.

Izigravaš sistem tako što poseduješ stan u vlasništvu (u Holandiji) koji nije vidljiv našim organima. Neko ko ima šupu koja vredi 1000 evra u Negrišorima ne može da dobije povraćaj PDV-a, a ti ga lagano dobijaš iako imaš nekretninu od nekoliko stotina hiljada evra. Al možda država namerno žmuri na jedno oko, bolje tu lovu da daš nama nego da ti stoji u belom svetu...

Taj povraćaj PDV-a sigurno neće uticati na njih da ovde kupuju ili ne kupuju stanove, moja poenta je bila šira, da to što oni po belom svetu rade za 3-4x veće plate nego ovde, i onda "investiraju" u Beograd nama lokalcima zagorčava život. I bilo bi lepo kad bi se to ponašanje nekako demotivisalo jer valjda mi što zapravo privređujemo ovde smo vredniji ovoj državi nego ovi što su pobegli.
Zadnja rupa na svirali sto se tice ucinka na lokalce.
Umesto toga fokus treba biti na obavezi investitora da gradi jeftiniju gradnju u nekom procentu, laksi i ostvarivi uslovi za subvencije, gradnje kao stepa stepanovic ili stanovi za bezbednjake po jeftinoj ceni m2 itd.

Pa kad se sve to obezbedi onda juriti Peru iz holandije koji ce da kupi 1 stan u Beogradu jer je i dalje drzavljanin republike Srbije.

Zaključak​

Često se postavlja pitanje, ko su ti ljudi koji kupuju nekretnine. Da li su to stranci, gastarbajteri, tajkuni, investitori koji kupuju 2,3,4 stana za izdavanje... Ovo pitanje postavlja običan čovek koji samo želi da započne svoj samostalni život i u potrazi je za nekretninom. Nakon ove analize, deluje da je na tržištu upravo najviše običnih ljudi koji su do sada živeli u zajednici a sada samo žele da započnu samostalan ili život sa partnerom u novoj nekretnini.

Evo lik objasnio u komentaru:
Ovo treba ubaciti u wiki. Nekad je u jednom domacinstvu zivelo po tri generacije, bilo 3+ dece i imao se jedan mali auto. Sad par ima jedno, eventualno dvoje dece i svako ima svoj auto. Broj ljudi je isti, cene nekretnina idu u nebo i nigde nema parkinga.

To + centralizacija znaci da u BGu nema nista od padanja cena.

Izigravaš sistem tako što poseduješ stan u vlasništvu (u Holandiji) koji nije vidljiv našim organima. Neko ko ima šupu koja vredi 1000 evra u Negrišorima ne može da dobije povraćaj PDV-a, a ti ga lagano dobijaš iako imaš nekretninu od nekoliko stotina hiljada evra. Al možda država namerno žmuri na jedno oko, bolje tu lovu da daš nama nego da ti stoji u belom svetu...
Nije da nije "nije vidljiv" već zakon samo zahteva da NEMAŠ u Srbiji! Da li ćeš imati 100 stanova po svetu nije važno, ne smeš imati na svoje ime u Srbiji, i tačka! Tačno da ako neko ima kućicu koja malo vredi nema pravo na povrat PDVa ali zato što IMA u Srbiji, da nema - ima pravo.

Umesto toga fokus treba biti na obavezi investitora da gradi jeftiniju gradnju u nekom procentu, laksi i ostvarivi uslovi za subvencije, gradnje kao stepa stepanovic ili stanovi za bezbednjake po jeftinoj ceni m2 itd.

Pa kad se sve to obezbedi onda juriti Peru iz holandije koji ce da kupi 1 stan u Beogradu jer je i dalje drzavljanin republike Srbije.

Ne slažem se uopšte sa time, ali s obzirom da nemamo pristup tačnim brojevima nigde koliko stanova u BG zapravo kupuju dijasporci, ostaje na tome. Moje mišljenje je da je promet koji oni generišu sigurno 15-20% ukupnog prometa, a to definitivno diže cene lokalcima.

Početkom 2015 sam ja tražio da kupim novogradnju. Sve je bilo rasprodato unapred. Lista čekanja je bila za 2 zgrade kod investitora (tekuća rasprodata, naredna što kreće za 1.5 godine rasprodata, tek u trećoj je bilo da se upišeš za rezervaciju). I to je bilo pitanje da li bi mogao da izabereš stan i koji bi ti dao na kredit. Nemoj meni da pričaš te stvari. Znam vrlo dobro šta je bilo. Do sredine 2013 je bilo katastrofa za novogradnju, nakon toga je krenuo oporavak. Do kraja 2014 je bilo katastrofa za starogradnju a nakon toga je bio oporavak. 6 meseci+- u zavisnosti od mesta.
To se razlikuje od završili smo zgradu i prodali poslednja 2 manja stana, 3-4 meseca nakon završetka. U stvari, ostali su nam veliki stanovi tako da nije rasprodata zgrada (u broju stanova 5%, ali po broju kvadrata 10-12%).
Prvo, napisao si da im je najlošije od 2012te, a sada kažeš da je do 2014te bilo najgore. Tek krajem 2015te, početkom 2016te je počeo oporavak. A iskreno mislim da su samo hteli da te otkače da ih ne daviš mnogo :)

I da grade jeftinije stanove opet bi gastosi pokupovali :D Umesto jedan bolje dva.

Ne slažem se uopšte sa time, ali s obzirom da nemamo pristup tačnim brojevima nigde koliko stanova u BG zapravo kupuju dijasporci, ostaje na tome. Moje mišljenje je da je promet koji oni generišu sigurno 15-20% ukupnog prometa, a to definitivno diže cene lokalcima.
20% to znači da svaki peti gastos kupuje u BGu stan... Pa svi vi znate barem 5 ljudi u dijaspori, pa uradite sami statistiku. Ja vam mogu reći da 20% naših u Holandiji NE kupuje ni stan u Holandiji a kamoli u Srbiji. Mislim da imaš previše optimistično mišljenje, ali dobro. Kad bi tako bilo ceo BG bi ličio na BW!

Standardna dokumentacija za povraćaj PDV-a je dokaz o prebivalištu.
Prebivalište- mesto gde se gradjanin nastanio sa namerom da u njemu živi. Mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih itd
Boravište - mesto u kome gradjanin privremeno boravi van mesta prebivališta duže od 90 dana

Značaj razlike između prebivališta i boravišta je uslov za ostvarivanje individualnih prava (biračko i socijalno pravo, pa i povraćaj PDV-a ali i plaćanje poreza i dažbina)

Ti porez na zaradu ne plaćaš u Srbiji. Svi živite van zemlje. Država na to žmuri i daje sve pogodnosti od glasanja do povraćaja PDV-a a ne oporezuje ti prihod ni na jedan način. To se svesno radi ali nije po zakonu.

Da li je moralno? Nije. Da li ćeš da iskoristiš? Normalno da ćeš da iskoristiti. 40m2x3500x10%= 14.000evra poklona nije za bacanje.
Kupovao sam već stan od gastarbajtera. Znam koliko je gastarbajterski evro težak 🙂. Da se ne lažemo da ništa ne znači. Kad se prodaje nekom siromašku ovde posle na kredit računate vi full cenu sa PDV-om+ zaradu na to 🙂.

Ajmo malo realnosti, stan 250 hiljada, neka bude da je kvadrat 3000 EUR + PDV 300 eur, povracaj PDV-a znaci 40m2 * 300 = 12,000 EUR.

Hoces da kazes da tih 12,000 EUR na cifru od 250 hiljada (ili jos manje ako je kvadrat ispod 3000 eur) pravi tebi licno razliku?
Znaci da bi ti isti hipoteticki bez prava povracaja PDV-a umesto tih 250 hiljada bio u mogucnosti da kupis po toj istoj dinamici stan od 238 hiljada, tj 4 kvadrata manje od Pere iz holandije.
Jos kada gledas kredit i ucesce ispadne jos manje.

Sto je jeftiniji kvadrat i stan jos je mizernija razlika.
O cemu mi pricamo ovde, to je sumanuto mala cifra koju 99% ljudi iskoristi za opremanje stana samo.

Prema Blumbergu

*Učešće dijaspore u tržištu nekretnina u Beogradu je od 10 do 15 odsto

*Najčešće kupuju stanove do 50 kvadrata koje mogu da izdaju - (za decu :) )

*Za kvadrat su spremni da izdvoje od 3.000 do 3.500 evra

@Extroniks
Ja bih rekao da je tih 12000e nekom pola učešća, a ne sitnica. Ali dobro to je sve relativno. Neko toliko zaradi za mesec, dva.

Standardna dokumentacija za povraćaj PDV-a je dokaz o prebivalištu.
Prebivalište- mesto gde se gradjanin nastanio sa namerom da u njemu živi. Mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih itd
Boravište - mesto u kome gradjanin privremeno boravi van mesta prebivališta duže od 90 dana

Značaj razlike između prebivališta i boravišta je uslov za ostvarivanje individualnih prava (biračko i socijalno pravo, pa i povraćaj PDV-a ali i plaćanje poreza i dažbina)

Ti porez na zaradu ne plaćaš u Srbiji. Svi živite van zemlje. Država na to žmuri i daje sve pogodnosti od glasanja do povraćaja PDV-a a ne oporezuje ti prihod ni na jedan način. To se svesno radi ali nije po zakonu.

Da li je moralno? Nije. Da li ćeš da iskoristiš? Normalno da ćeš da iskoristiti. 40m2x3500x10%= 14.000evra poklona nije za bacanje.
Da li oporezuje - DA! Pazi postoje međudržavni ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa mnogim državama. Tako da ako ja dokažem da sam plati porez na platu u NL, u Srbiji sam oslobođen. Isto ti je npr s dividendama od akcija, ako je porez plaćen u USA ili Irskoj na dividendu i ti to priložiš našoj poreskoj, ti ne plaćaš u Srbiji ponovo, a investirao si tamo negde... Tako da nije to baš tako sve. Čak imaš pravo i oko socijalnih beneficija između država.

@Extroniks
Ja bih rekao da je tih 12000e nekom pola učešća, a ne sitnica. Ali dobro to je sve relativno. Neko toliko zaradi za mesec, dva.

Ko ima para za novogradnju ima i za starogradnju. Nisu drustveno ugrozeni ljudi koji kupuju novogradnju po trenutnim cenama novogradnje.

Ajmo malo realnosti, stan 250 hiljada, neka bude da je kvadrat 3000 EUR + PDV 300 eur, povracaj PDV-a znaci 40m2 * 300 = 12,000 EUR.

Hoces da kazes da tih 12,000 EUR na cifru od 250 hiljada (ili jos manje ako je kvadrat ispod 3000 eur) pravi tebi licno razliku?
Znaci da bi ti isti hipoteticki bez prava povracaja PDV-a umesto tih 250 hiljada bio u mogucnosti da kupis po toj istoj dinamici stan od 238 hiljada, tj 4 kvadrata manje od Pere iz holandije.
Jos kada gledas kredit i ucesce ispadne jos manje.

Sto je jeftiniji kvadrat i stan jos je mizernija razlika.
O cemu mi pricamo ovde, to je sumanuto mala cifra koju 99% ljudi iskoristi za opremanje stana samo.
Baš tako! Tako ću i ja opet te pare iskoristiti za opremanje stana i opet sve ostaje Srbiji i u Srbiji! I to i država zna. Drugo ti taj PDV dobijaš na kraju kad si sve platio, znači moraš da imaš za ceo stan a tek posle povrat!

Vrh