Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne bas :) tada su eventualno koristili prethodno izlivene armirane ploce i grede, ali daleko je to od neke high tech gradnje. Ovde su citavi stanovi izdvojeni u module koji mogu da stanu u kamion. Elektronika koja ispituje stanje zgrade je takodje ludilo, ima klipova na tu temu.

Ne bas :) tada su eventualno koristili prethodno izlivene armirane ploce i grede, ali daleko je to od neke high tech gradnje. Ovde su citavi stanovi izdvojeni u module koji mogu da stanu u kamion. Elektronika koja ispituje stanje zgrade je takodje ludilo, ima klipova na tu temu.
Pa dobro, to mu dodje nesto kao unapredjenje montaznih kuca u montazne stanove.
NBGD stari blokovi su imali dosta prefabrikovanih elemenata ali da, nije bio citav stan prefabrikovan.

Znam da sam gledao i da su krenuli dosta robote da koriste sada za gradnju i konstrukciju, tako da ima smisla da se ide u ovom smeru, samo daleko je jos to od nas (u smislu mozda zazivi kroz 20-30 godina) a tad cemo nadam se svi imati nekretnine svakako :D

Naravno, imacemo stanove do tada, nadam se :) Samo challengujem ideologiju - bacaj sve pare u ciglu i cement, kupuj 10 stanova, moze da ide samo na gore! Zauvek!

Btw, ne mora da bude ni bas tako daleka buducnost, u Kini su imali real estate bubble, deluje da su se zainatili da rese i soc gradnju. Prave ljudi i naftnu platformu koja se sklapa na kockice, a kamoli zgradu.

Naravno, imacemo stanove do tada, nadam se :) Samo challengujem ideologiju - bacaj sve pare u ciglu i cement, kupuj 10 stanova, moze da ide samo na gore! Zauvek!

Btw, ne mora da bude ni bas tako daleka buducnost, u Kini su imali real estate bubble, deluje da su se zainatili da rese i soc gradnju. Prave ljudi i naftnu platformu koja se sklapa na kockice, a kamoli zgradu.
Postojace onda stigma jer ce to tada biti "novogradnja" pa ce se svi problemi pripisivati novom nacinu gradnje i pricati kako je bolje uzeti "starogradnju", tj danasnju novogradnju.

Zato i pricaju ljudi lokacija, lokacija, lokacija, jbg. Ne mozes sad da uzmes i sravnis centar pa ga izgradis tom metodom za 1 godinu, ici ce to postepeno ali racunam da se sutra pojavi imao bi skepticizam od naseg naroda.

Ti sto brinu o stigmi nek kupuju Bg na H2O, tamo je kvalitet zagarantovan. :) Bitno je da ne bude sve "siri centar" i sve preskupo, samo cekam Bubanj Potok Residence, DrumStream Garden i sl.. po cenama ko u Barseloni.

Zna li ko odakle ova priča o fiksiranju kamatnih stopa na 5% od 1.1.2025.? I glavonja je pričao o tome, a ja ne vidim da postoji bilo kakav zakon gde se tako nešto pominje, ima samo ovaj Zakon o zaštiti korisnika kredita, gde nikakvih 5% nije fiksirano, već može da ide kamatna stopa i preko 6 odsto, ne znam tačno koliko.
Elem, ima li ko izvor - neki zakon (usvojen ili u pripremi), član i stav istog gde ovako nešto piše? Ili je samo Poglavnik izgovorio ovo bez ikakve osnove i ne zna se šta u stvari sledi od januara?

Zna li ko odakle ova priča o fiksiranju kamatnih stopa na 5% od 1.1.2025.? I glavonja je pričao o tome, a ja ne vidim da postoji bilo kakav zakon gde se tako nešto pominje, ima samo ovaj Zakon o zaštiti korisnika kredita, gde nikakvih 5% nije fiksirano, već može da ide kamatna stopa i preko 6 odsto, ne znam tačno koliko.
Elem, ima li ko izvor - neki zakon (usvojen ili u pripremi), član i stav istog gde ovako nešto piše? Ili je samo Poglavnik izgovorio ovo bez ikakve osnove i ne zna se šta u stvari sledi od januara?

Kada je reč o stambenim kreditima na novoodobrene kredite s fiksnom i promenljivom kamatnom stopom, primenjivalo bi se ograničenje koje odgovara prosečnoj ponderisanoj kamatnoj stopi za te kredite uvećanoj za jednu petinu (20%). Budući da je zahvaljujući privremenoj meri Narodne banke Srbije prosečna ponderisana kamata stopa na evro indeksirane stambene kredite oborena na 4,53% (stanje u julu ove godine), prilikom odobravanja novih stambenih kredita nominalna kamatna stopa ne bi mogla da bude veća od 5,44%. Kada je reč o postojećim kreditima s promenljivom kamatnom stopom, na koje se odnosi privremena mera koja ističe u decembru ove godine, predloženo je da za njih važi ograničenje kamatne stope od 5% sve do 31. decembra 2026. godine (prelazna odredba Nacrta zakona), nakon čega bi i za ove kredite važilo ograničenje koje važi i za novoodobrene – prosečna ponderisana stopa uvećana za 20%. Razlog za to prelazno rešenje jeste da se prestankom primene privremene mere spreči veći, nagli rast kamatne stope kod postojećih stambenih kredita.

Postojecim korisnicima kredita ce biti ogranicena kamatna stopa na 5% maks ako se uzela promenljiva kamatna stopa, za nove kredite i dalje ide prosecna ponderisana kamatna stopa + 20% kao limit.

Ahaaa, pa to znači važi samo za postojeće korisnike kredita, nisam video da to pominju, hvala.

To zapravo znači ko je kupio jeftinije kvadrate plaćaće manju kamatnu stopu nego bilo ko da kupi od 1 januara skupe kvadrate po većoj kamatnoj stopi 🤡. Ne znam kako ovo da tumačim.
Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti. Super hik i ti fazoni 😂. Sledeće možemo da očekujemo da država plaća kamatu za stare kredite, samo da niko ne proda 😁.
Zato se povećala prodaja na kredit 😁. Oporavak što kažu mediji. Posle je skuplje jedno 15-tak%

Poslednja izmena:
Mislim da ovde onda imamo tipičnu povredu ustavnosti. Kao takav nikad ne bi smeo da bude izglasan. Razlog za to je jer stavljamo jednu grupu ljudi u povlašćen položaj u odnosu na drugu 🙂. O tome treba da vodi računa Ustavni sud .
Još nije valjda usvojeno, iskreno se nadam da će odredbe biti za sve ista?

Pa i po postojecoj uredbi (ovoj sto istice) su nize bile kamate za postojece kredite u odnosu na nove.

Delovi su skupi jer postoje samo originali, za sada jbg. Poznanik vozi xc60 već par godina i ne žali se. Komšija skoro kupio xc90. Svi zadovoljni. Rodjeni brat vozio xc60 ali ga prodao zbog potrošnje . A iskreno mislim da su se poboljšali nakon kineza, zaostali su bili u dizajnu i inovacijama.
:D

Nisi čuo za redovan servis?
Ma cene potrosnih depova su 20% gore dole iste za sve. Samo delovi prve ugradnje su orginal...sve naknadno nije..
Ps..iz prve ruke
Recimo...plivajuci zamajac nov u poznatoj prodvnici i svum prodavnicama delova je u stvari reparacija

Prilozi

• Screenshot_2024-10-30-20-11-00-88_0b2fce7a16bf2b728d6ffa28c8d60efb.jpg
    Screenshot_2024-10-30-20-11-00-88_0b2fce7a16bf2b728d6ffa28c8d60efb.jpg
    131,8 KB · Pregleda: 107
  • Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Izbori u Usa su sledeceg utorka. Kakve su projekcije? Ako dobije Tramp staje rat u Ukrajini a ujedno i stampa? @G.I.Joe

Pričao sa baš dobrim drugarom. U gradjevinskoj firmi srednje veličine je. Kaže završavaju poslove i novih nema. Kaže priča se kriza naredne 2 godine. Videće se okvirno tek u aprilu-maju kakva je situacija. Sad i manje posla ima (mada sad moze jos uvek da se radi). Ko radi poslove sa državom laganica. I sa naplatom i posla ima dosta. Ko zavisi od sebe, zeznuto. Prave i zgrade iz sopstvenih sredstava. Traljavo ide prodaja i polako ali su uspeli da prodaju sve (osim najvećih stanova). Sad prave novu zgradu. Popust ne postoji. Ko dodje da se raspituje i spomene npr drugi investitor mo daje popust, elegantno mu se odgovori "nikakav problem, kupite onda tamo". Van starogradnje, poslova mnogo slabo ima u odnosu na prethodne godine. Nadji sad ti tu logiku crni kukavče 😁.
U principu sve po starom do leta sledeće godine. To je jedino što mogu da zaključim.

Da ne ispadne da nekog odgovaram ili nagovaram da kupuje. To je na terenu. Audio snimak nemam.

Poslednja izmena:
Zdravo evo sveze informacije za Nemanjin Grad.

Cena je fiksna nema pregovora i projekat se finansira iz sopstvenih sredstava.
Garaza uz stan obavezno.
Dinamika placanja fazno:
50%Predugovor
15 % Zavrsetak treceg sprata
15% Betonska konstrukcija
15% Fasada
5% Tehnicki

Sto se tice pomeranja zidova za sada ne, klima obicna ne moze da se doplati za inverter. Grejanje centralno kalorimetri.
Sada su trenutno u prebacivanju dokumentacije sa Eliksira na Vizantiju pa kad se to zavrsi mogu poslati predloge ugovora sa svim detaljima.
Хахаха, ово мафијање се мора законом забранити. Као што би обавеза на оваквим великим комплексима морала бити и градња барем 20% социјалних станова.

Izbori u Usa su sledeceg utorka. Kakve su projekcije? Ako dobije Tramp staje rat u Ukrajini a ujedno i stampa? @G.I.Joe
Po kladionicama pobeđuje Trump ali to ništa ne mora da znači jer tamo je elektorski sistem tako da oni mogu da glasaju drugačije od naroda. Nebitno ko pobedi rat u Ukrajini se nastavlja do min 2026 kraja godine! Minimum. Znam da je on rekao da će zaustaviti rat za dan ali to nema šanse. Taj rat u Ukrajini će biti stavljen u drugi plan i biće onako da tinja. Dok rat u Izraelu će da se rasplamsa. Štampa se nastavlja!

Vrh