Šta je novo?

Cene nekretnina

Nek prave tenkove, kao nekad :D

Isto. Ako ikad budem kupovao novo Ja sam se nameračio na kineza, konkretno Geely (nov atlas nikako da doje do nas) ili šta bude u tom trenutku i cherry sad fino izgleda. Nov Geely ko polovan EU.
Ili A klasa klot na te pare 🙂

Kina: * Proizvede brdo elektricnih vozila koja su pri tom 50% jeftinija od evropskih uporedivog kvaliteta *
IZUZETNOG KVALITETA!

Ima mnogo primera zapaljivanja svuda. Od svih proizvođača. Po meni usiljena i nebezbedna tehnologija još uvek. Mnogo više problema od SUS vozila od benefita. Ali..... politika je politika 🙂.
Zapali se u garaži i upropastiš još 50 vozila. Ko bi to nadoknadio oštećenim stranama?

Значи није проблем кад они освајају туђа тржишта, али кад се појави већи баја који те победи у спорту који си сам измислио, онда је проблем?
Teorijsko pitanje, da li bi u zemljama Zapadne Evrope i SAD bila bolja ekonomska situacija da to nisu HCOL ("high costs of living") zemlje? Recimo, da su prosecne plate manje, a samim tim i cene, da li bi im ekonomija bila ugrozena kao sada i da li bi imali potrebe da sele privredu u LCOL zemlje, tj. zemlje gde je jeftinija radna snaga? Da li su nominalno visoke plate i visoki troskovi zivota u zapadnim zemljama uzrok ovih problema koje recimo sada imaju jer nisu dovoljno konkurentni? Ili to sto su im visoke plate i visoki troskovi zivota znaci da su svi bogatiji, a to sto nisu konkurentni nema veze?

Teorijsko pitanje, da li bi u zemljama Zapadne Evrope i SAD bila bolja ekonomska situacija da to nisu HCOL ("high costs of living") zemlje? Recimo, da su prosecne plate manje, a samim tim i cene, da li bi im ekonomija bila ugrozena kao sada i da li bi imali potrebe da sele privredu u LCOL zemlje, tj. zemlje gde je jeftinija radna snaga? Da li su nominalno visoke plate i visoki troskovi zivota u zapadnim zemljama uzrok ovih problema koje recimo sada imaju jer nisu dovoljno konkurentni? Ili to sto su im visoke plate i visoki troskovi zivota znaci da su svi bogatiji, a to sto nisu konkurentni nema veze?

Пробаћу да одговорим како сам разумео. Отприлике нека стандардна мера тога што кажеш економска ситуција, а ја преводим стандард живљења је GDP per capita, дакле укупан производ земље по глави становника. Није савршена мера, зато што ти као свака аритметичка средина не говори о екстремима и евентуалном раслојавању (има и за то индекса), али да кажемо да је ок. Много боља по мени мера je GDP (PPP) per capita, јер укључује и куповну моћ, не кошта те фризер исто у Лондону и у Батаји. Наравно и то има много мањкавости (само прикупљање података или сива економија у различитим земљама), али грубо, то је то. Преко 90% светских држава има већи PPP GDP od GDP, али има изузетака (Швајцарска, Исланд нпр). Судан нпр има 4 пута већи PPP од GDP, што значи да је реалан стандард живљења ту 4 пута већи него што се номинално мисли. САД логично увек има иста оба показатеља, исказује се у доларима.

Тако нпр ако би поредио стандард просечног становника ЕУ (са тим Немцем, али исто тако и Румуном, Шпанцем итд) и оног из Кине, номинално он има 3.3 пута већи стандард од Кинеза! Ипак ако уведеш PPP, сад је већ само 2.3 пута већи стандард. Онда кад то преведеш на агрегатни ниво (цела земља) и укапираш да је та Кина овладала технологијом и бољом него та ЕУ у многим стварима, а због своје величине и економије обима и због тога што сама држи 30% светске мануфактуре, а радник је номинално 3.3 пута мање плаћен од тог Европљанина (реално 2.3 пута, јер га мање кошта тај фризер, мајстор итд), јасно ти је шта се спрема и зашто овај не може више да се такмичи, мора доћи до неке конвергенције, приближавања земаља! Дакле или ћеш себи смањити стандард или ће они повећати својим људима или нека комбинација та 2! Капитал просто иде тамо где може боље да се оплоди. Као што је мом газди био скуп Амер, па их је све поотпуштао, па је запослио Балканце, али сада како нама инфлација иде брже, скупи постајемо ми, тј нисмо више задовољни, можда ће сутра да нас замени Филипинцима којима тај новац који би дао мени, значи 2-3 пута више!

Занимљиво је да су нама и Кинезима врло слична оба параметра, што значи да њима није ништа скупље да плаћају нас него своје раднике у Кини! То је оно кад кажем, баш нас брига да ли ће неко радити за 700 еур за немачку или кинеску фирму, хајде да ћутимо и смрдимо у прикрајку, нека размишља тај Немац који је навикао на 3 пута већи стандард шта ће, а ако ћеш већ да радиш за исте паре, хајде онда да возимо тај ауто по цени по којиј се продаје у Кини ако је сличног квалитета, а не 2 пута скупљи европски. Само да не ескалира све, па да сви нјбмо! Пази ово https://finance.yahoo.com/news/ford-ceo-driving-competition-ev-010000414.html

Ако сад погледаш светску мапу GDP PPP, јасно ти је које државе имају већи стандард! Једноставно имаш ту додатну вредност. Тебе на светском тржишту слично кошта набавна цена те нафте или овог или оног ресурса, али њему је та цена доступнија ако је што кажеш HCOL, а има већу додатну вредност од тих финансијских тржишта нпр (Луксембург) или тог неког Мерцедеса, него ми што имамо од парадајза лупам. Њему се исплати да кад сам произведе стратешке ресурсе, да производњу тих ствари са малом додатном вредношћу пошаље у Србију нпр или неку Кину или Африку, а да он све своје ресурсе и људске и остале баци тамо где има највећу маржу! Пошто је овако плавкаст на мапи, лакше му је и да доведе пожељнију радну снагу! Е сад кад се дешава овако нешто, он има проблем, јер овај што је сад зеленкаст на истоку, хоће да буде плав (богатији) као и он и има све предуслове да то оствари, јер је много конкурентнији! Тако мање-више и реално настају ратови, кад се појави неко ко реално заслужује више и ремети дотадашње интересе, а шта они после у историјама наведу као повод, није битно, то ће написати победник.

Ако бих сад још кренуо на девизне курсеве, извозне/увозне економије, какви курсеви су стимулативни за увоз/извоз, платне билансе, светску резервну валуту, баш бих га закомпликовао. То је само економска мера чисто, ако би убацили и друге парамeтре, има ту других индекса, HDI npr.
GDP PPP.jpg

Poslednja izmena:
Trenutno se svi bore za AGI. Ko prvi dosegne te nivoe on je pobedio 🙂. Zato sankcije, ograničenja svuda sa mikročipovima itd.
Pošto globalni rat ne uzimam u obzir, neki realni scenario je hladni rat 2.0 i formiranje nekih novih blokova. To kažem zbog
drugog aspekta koji je podjednako važan za Istok. Istočnjačke zemlje nisu one u pirinčanim poljima iz 80-tih. Dvocifrene stope rasta kroz par decenija su učinile da još oko 2016 neto zarada radnika u proizvodnji bude ista u Srbiji i Kini npr 🤡. Indija se isto opasno razvija kao i sve mnogoljudne zemlje. Svi bi oni sad da voze automobile, imaju klimu, zamrzivač itd a to troši energente i povećava potražnju za njima eksponencijalno. Za resursima isto. Zato se forsira priča o obnovljivim izvorima energije. Srećom se još uvek cena nafte drži potisnutom i više je trenutno plod berzanske špekulacije ali koliko dugo....niko ne zna. I u tim uslovima EU dozvoli sebi da preseče svaki kontakt sa Rusijom i jeftinim energentima i resursima i gurne je u zagrljaj Kini 🤡.

Samo nuklearna energija, evo big tech bukvalno finansira istu sada.
"In the last month, three big tech companies, Microsoft, Alphabet, and Amazon, have all signed deals for nuclear energy. That's not a coincidence. The AI race is forcing the tech giants to reckon with how to power the massive data centers they're building to run AI applications like ChatGPT."

Konacno da se skine stigma sa nuklearne energije. Novi reaktori + SMR tehnologija ce drasticno poboljsati situaciju za buducnost.

"In the last month, three big tech companies, Microsoft, Alphabet, and Amazon, have all signed deals for nuclear energy. That's not a coincidence. The AI race is forcing the tech giants to reckon with how to power the massive data centers they're building to run AI applications like ChatGPT."

Konacno da se skine stigma sa nuklearne energije. Novi reaktori + SMR tehnologija ce drasticno poboljsati situaciju za buducnost.
Na to treba dodati i solar, koji raste brze od najoptimisticnijih predvidjanja.

Obilje jeftine energije nas mozda i iscupa iz potencijalne krize brze nego sto bi se ocekivalo.

Najčistiji oblik energije koji postoji na planeti.

Predsednik Madjarske bio neki dan, doneo mu brdo hrane iz Tesca relativno povoljno. To su te nejavne (tajne) nabavke.😅

Nek prave tenkove, kao nekad :D

Isto. Ako ikad budem kupovao novo Ja sam se nameračio na kineza, konkretno Geely (nov atlas nikako da doje do nas) ili šta bude u tom trenutku i cherry sad fino izgleda. Nov Geely ko polovan EU.
Sledeća službena kola u firmi će verovatno biti Geely, saradjujem sa Kinezima pa bi bio red da sa tim kolima kolege i idu na njihova gradilišta i sastanke 😉

Цена нето квадратног метра стана у комплексу Немањин град износи од 2.350 евра + ПДВ до 2.500 евра + ПДВ, у зависности од квадратуре и динамике плаћања.
Постоји могућност да купци којима је ово прва некретнина у власништву изврше повраћај плаћеног ПДВ-а, уз испуњење услова прописаних законом, док остали плаћају ПДВ 10%, односно додатних 235-250 евра по м2.
Уз куповину сваког стана обавезна је куповина једног гаражног места по цени од 16.000 евра + ПДВ 20%, тјст. по укупној цени од 19.200 евра.

Цена нето квадратног метра стана у комплексу Немањин град износи од 2.350 евра + ПДВ до 2.500 евра + ПДВ, у зависности од квадратуре и динамике плаћања.
Постоји могућност да купци којима је ово прва некретнина у власништву изврше повраћај плаћеног ПДВ-а, уз испуњење услова прописаних законом, док остали плаћају ПДВ 10%, односно додатних 235-250 евра по м2.
Уз куповину сваког стана обавезна је куповина једног гаражног места по цени од 16.000 евра + ПДВ 20%, тјст. по укупној цени од 19.200 евра.
A useljenje fazon kraj 2026?

Sledeća službena kola u firmi će verovatno biti Geely, saradjujem sa Kinezima pa bi bio red da sa tim kolima kolege i idu na njihova gradilišta i sastanke 😉

Koliko ja znam najveca mana kineskih automobila je naci dobre majstore kod nas, mada nemam iskustva pa mozda pricam napamet.

A useljenje fazon kraj 2026?
Otprilike, verovatno će i neke faze, to jest zgrade biti gotove i u 2027.
Samo što ne znam za ovog Investitora, vidim da je Nova Vizantija i da je odradjen bio kompleks Palata Vizantija od strane istog.
Tako da bi pre svega prvo obišao Palatu Vizantiju da vidim kako je odradjena ukoliko bi se odlučivao za ovaj kompleks.

Imao sam čak u prošlosti i Rextona tako da se mogu naći majstori koji i nisu ovlašćeni.

https://www.geelyauto.rs/zastupnici evo postoje i ovlašćeni serviseri.

A za ovu iskorišćenost svakog m2, pa ne znam šta bih rekao, razmišljam sve više o nekoj kući van grada u malo daljoj budućnosti za život.
Ova iskorišćenost baš svakog m2 se neće promeniti u gradovima, a mene mrzi i ovim troma komšijama u trenutnoj zgradi da se javljam i vršim komunikaciju.
O ovoj lokaciji sam govorio to je trebao Elixir Voždovac da bude, pisao sam ovde na forumu da je projektovana njihova cena bila izmedju 2000-2500eur pre nekih skoro 8 meseci ako se dobro sećam.

Palata Vizantija je tek gotova betonska konstrukcija, očekivani završetak leto 2025. Tako da su se izgleda već bacili na sledeći projekat.

Ovo deluje kao da je cela zgrada planirana za investicione kupovine i izdavanje studentima.

Cena jos i nije velika za lokaciju, i pre dve godine nije bilo mnogo nize, ali sa garaznim mestima preteruju, pogotovo sto su obavezna.

Vrh