I ovo je sustina. Posle svih teorija, ‘vestackog pumpanja’, ‘vestackog kursa’, ‘niko ne kupuje od plate’ itd. Na kraju dolazimo da cena i promet najvise kolerira sa fundamentima.Cene u proseku rastu onoliko koliko raste BDP i plate. Aktuelne projekcije su realan rast 3-4% + inflacija 3-4%, dakle ukupno 6-8% godisnje. To je baseline. Ono sto moze da se slomi je kurs ili neka kriza na Zapadu pa da povuce cene na dole, a Expo moze uticati samo kroz kradju para i nastavak inflacije.
Da li moze neko da mi objasni ovo oko ugovora. Konkretno za ove dve zgrade. Cene kvadrata u ova dva kompleksa su trenutno od 3000 do 3500 eura,Podaci na cenenekretnina.rs su ažurirani!
...YoY rast cena je 1.4% (po pojediancnim opstinama je malo veci, i novogradnja vise dize cene, ali tu je i veca stagnacija...
Ako nastavi da rastu zarade a kamate padaju rasce i cene, to je sada bar jasno.Promet moze da raste samo uz stagnaciju cena. Ako budemo imali rast cena promet ce opadati.
Imao si realan pad dve godine za redom, dok se nije naglo poskupljenje izazvano skokom oamata ‘ispeglalo’ sa rastom zarada. Sada kada i kamate padaju, videcemo i sve jaci oporavak prometa. Kada taj oporavak pokupi visak stanova koji se akumulirao za ove dve godine (koji i nije previse veliki) i kada se sretne sa smanjenom izgradnjom, krenuce cene na gore.Zanimljiva statistika:
Rast cena za malo manje od 2 godine: 3%, pad prometa 33% (nije mozda adekvatno porediti razlicite kvartale, ali eto jedan fun fact).
- Q4 2022. godine - prosecna cena 2.299€/m², broj prometovanih stanova: 5236
- Q3 2024. godine - prosecna cena 2.366€/m², broj prometovanih stanova: 3521
Investitori trenutno imaju stanove koje tesko prodaju po trenutnim cenama, ali ce ih bolje prodavati kad cene budu otisle gore? Investitori usporavaju gradnju. Npr. Lastavice jos uvek ne pocinju drugu fazu iako vec mesecima ne mogu da prodaju ove stanove koji su im ostali, a imaju cak i stanove od tipa 60m2 na spratovima koji nisu prizemlje ili poslednji sprat (2., 3., 6., 7., 8.). Sto se tice novogradnje samo se manji stanovi prodaju bez problema, sve preko 50m2 je vec problematicno za prodaju.Kada taj oporavak pokupi visak stanova koji se akumulirao za ove dve godine (koji i nije previse veliki) i kada se sretne sa smanjenom izgradnjom, krenuce cene na gore.
A baš je suprotno do sada bilo....Promet moze da raste samo uz stagnaciju cena. Ako budemo imali rast cena promet ce opadati.
Ja ne znam zasto ne bi bio jos veci, osim ako ne bude pad ponude generalno (imali smo 10% manje izdatih gradjevinskih dozvola).S obzirom da je promet sad veći, da li očekujemo da bude još veći u 2025?
U kojoj smo fazi tržišnih ciklusa?
Lastavicama je ostalo 26 stanova od 230. daleko od toga da su u nekom problemu. Znaci 10% nisu prodali, od toga mahom jedan tip 2,0-sobnog koji je izgleda problematican sa rasporedom/orijentacijom i penthausi. Nema nekog ogromnog inventara super stanova koje eto niko nece da kupi. Kako se promet lagano oporavlja otici ce i to a ne dolazi dovoljna kolicina novih stanova u ponudu koja ce ih zameniti, jer kao sto kazes, investitori usporavaju gradnju. Pa ti vidi kako ce to uticati na cene.Investitori trenutno imaju stanove koje tesko prodaju po trenutnim cenama, ali ce ih bolje prodavati kad cene budu otisle gore? Investitori usporavaju gradnju. Npr. Lastavice jos uvek ne pocinju drugu fazu iako vec mesecima ne mogu da prodaju ove stanove koji su im ostali, a imaju cak i stanove od tipa 60m2 na spratovima koji nisu prizemlje ili poslednji sprat (2., 3., 6., 7., 8.). Sto se tice novogradnje samo se manji stanovi prodaju bez problema, sve preko 50m2 je vec problematicno za prodaju.
Tih 20-30 stanova im stoji mesecima. Pa vec vidimo da to sto investitori usporavaju gradnju utice na to da se ljudi izgleda vise odlucuju za starogradnju.Lastavicama je ostalo 26 stanova od 230. daleko od toga da su u nekom problemu. Znaci 10% nisu prodali, od toga mahom jedan tip 2,0-sobnog koji je izgleda problematican sa rasporedom/orijentacijom i penthausi. Nema nekog ogromnog inventara super stanova koje eto niko nece da kupi. Kako se promet lagano oporavlja otici ce i to a ne dolazi dovoljna kolicina novih stanova u ponudu koja ce ih zameniti, jer kao sto kazes, investitori usporavaju gradnju. Pa ti vidi kako ce to uticati na cene.
To da ljudi biraju starogradnju umesto novogradnje zbog usporene gradnje mi iskreno ne pije vodu.Tih 20-30 stanova im stoji mesecima. Pa vec vidimo da to sto investitori usporavaju gradnju utice na to da se ljudi izgleda vise odlucuju za starogradnju.
A nema mi bas smisla da je problematican stan na 2. ili 3. ili 6. spratu, a da nije problematican na recimo 4. ili 5.
Kad sam rekao da ljudi kupuju starogradnju zbog usporene novogradnje, pod tim sam mislio bas na to sto kazes da je novogradnja preskupa za njihov standard, a usporena gradnja je samo odluka investitora da na smanjenu traznju, tj. smanjenu plateznu moc odgovore smanjenjen gradnje umesto spustanjem cena, dok ljudi na visoke cene novogradnje i usporenu gradnju odgovaraju vecom kupovinom starogradnje. Naravno da uvek postoji ti argumenti za starogradnju, ali udeo starogradnje u ukupnoj prodaji je porastao od kad investitori usporavaju novogardnju i dizu cene i pored pada traznje.To da ljudi biraju starogradnju umesto novogradnje zbog usporene gradnje mi iskreno ne pije vodu.
Ljudi biraju starogradnju uglavnom zbog:
1. Manje cene
2. Treba im stan odmah, ne kroz 2-3 godine
3. Nema novogradnje na lokaciji gde zele da zive
4. I dalje veruju vise u kvalitet starogradnje nego novogradnje
Ali pretezno zbog #1 i #3, prilicno sam siguran da u svakoj opstini imamo po 10+ novogradnji u izgradnji sa ponudama stanova, samo je pitanje da li se uklapa u ove faktore iznad.
Mislim da previse zakljucaka pokusavas da izvuces iz samo jednog projekta.Tih 20-30 stanova im stoji mesecima. Pa vec vidimo da to sto investitori usporavaju gradnju utice na to da se ljudi izgleda vise odlucuju za starogradnju.
A nema mi bas smisla da je problematican stan na 2. ili 3. ili 6. spratu, a da nije problematican na recimo 4. ili 5. Mozda su prodali ove neke dok su bile nize cene i sad kad su digli prodaja ide lose, sto znaci da su trenutne cene vece od onih koje trziste moze da prihvati, a mislim da to ranije nije slucaj, tako da mislim da plate moraju jos uvek da rastu da bi uhvatile korak sa trenutnim cenama.
To stoji, ali to je za posledicu imalo onda samo to da starogradnja sustize novogradnju po ceni (na nekim mestima su se skoro izjednacile vec).Kad sam rekao da ljudi kupuju starogradnju zbog usporene novogradnje, pod tim sam mislio bas na to sto kazes da je novogradnja preskupa za njihov standard, a usporena gradnja je samo odluka investitora da na smanjenu traznju, tj. smanjenu plateznu moc odgovore smanjenjen gradnje umesto spustanjem cena, dok ljudi na visoke cene novogradnje i usporenu gradnju odgovaraju vecom kupovinom starogradnje. Naravno da uvek postoji ti argumenti za starogradnju, ali udeo starogradnje u ukupnoj prodaji je porastao od kad investitori usporavaju novogardnju i dizu cene i pored pada traznje.
Ja ne znam zasto ne bi bio jos veci, osim ako ne bude pad ponude generalno (imali smo 10% manje izdatih gradjevinskih dozvola).
Pad kamatnih stopa i EURIBORa ce znaciti lakse zaduzivanje svakako, ako vec sredinom sledece godine EURIBOR bude ispod 2.5% a nova odredba spusti kamatne stope na nivo 4.5% mislim da cemo imati bas fin skok kod kreditnih kupaca.
Cim krene IMT to ce biti 5000 stanova kroz 10 godina + FOB parcele + depo kad se izmesti + bgh2o na nbgd + na mestu rode kad im istekne ugovor sa dekatlonom se prica da ce grade soul fazu 2 + hoce da grade jos projekata uz prugu + planiraju jos projekata u blokovima 4/63 + novogradnja za bezbednjake kod Mileve Maric Ajnstajn sto planira drzava.4-5 projekta imaš na nbg sa skromnom ponudom stanova i paprenom cenom. 400-500 stanova u prethodnom periodu se prodavalo za godinu dana. I to se polako privodi kraju. Sada u Q4 ce početi prodaja i više nego skromnog broja stanova po najvećim cenama i izgradnja hotela. Ljudima ostaje samo starogradnja i to je to.
Kada se ništa i ne pravi šta možeš drugo da kupiš. Ili to ili periferija.
Mnogo je zakucana ponuda. Mnogo je loša situacija za život ljudi.
Meni je prvo bilo čudno zašto banke odobravaju kredite po ovim suludim cenama. Odgovor je jednostavan........provizija banke od 3%. U inostranstvu je to od 0,5% do 1%.Jedino što mi pada na pamet jeste da je EU pred recesijom i da će se to preliti ovde.
Iskreno me čudi malo da mi i dalje imamo bull dok oni usporavaju.