Šta je novo?

Cene nekretnina

Karikiras sad opet, moze jeftinije ako ne radis ovo, ono. Napisao sam u prethodnoj poruci.

500 evra kompletno renoviranje, nema nikakve stednje u materijalima na papiru (ni sa strane majstora, ni sa moje strane) sve se radi. Oguljeno do podova i zidova, demontirano sve. Jedino sto se ne radi su prozori, jer su skoro zamenjeni, greota da bacam rehau. Terasna vrata se menjaju, stavljaju se klizna. Kompletna kuhinja sa ostrvom plus tehnika (ne spada u osnovno renoviranje jer u novogradnji ne dobijas kuhinju, ali ne menjam spoljnu stolariju pa se tu izjednaci, iako je kopletna kuhinja skuplja od prozora).
Stan ugrubo 20% veci. I to je cena poprilicno narasla kako su odmicali radovi, krenulo je sa negde 400-420. Sve zbog povecanja prohteva kad su materijalu u pitanju sa moje strane, pa hajde klizna vrata, hajde jos jedan radijator, hajde skuplji parket...

Arhitekta (projekat plus crtanje za stolara), preduzimac, kuhinja, kompletna tehnika u stanu i rasveta. Bez namestaja u ceni.
Vodim predetaljnu excell tabelu sa pracenjem troskova i budzeta koja se azurira svakodnevno.
Ne bih znao da li zakidaju ovi moji od 500 vise od tih od 700, to priznajem. Obilazim radove svakodnevno sa kumom jer sam u neposrednoj blizini, ali nisam strucnjak.
Procenjeno trajanje radova 2.5 - 3 meseca. Bilo bi krace da se ne ceka kuhinja.

Ne znam sto ti meni ne bi verovao da me sve zajedno izlazi 500, ja tebi verujem da ljudi placaju 700 :)
Cak i sa najskupljom ponudom preduzimaca, ne bi preslo 550-570. Za istu kuhinju u istom materijalu (sarke, kvalitet iverice itd.) razlika u ponudama je bila preko 2000 evra. Rusenje zida se razlikovalo 400 evra(?!). Skupio sam detaljne ponude preduzimaca stavku po stavku tabelarno. Samo jedan preduzimac je slao u sms poruci, pa nije prosao prvi krug :D Na kraju je odluka pala na drugog po skupoci jer se zna licno sa arhitektom, i ulivao je najvise poverenja.
Ja tebi verujem koliko si platio, nisam sumnjao niti napisao da mislim da ne znam ni s kojom namerom ne govoris istinu.
Ni ja ne bih izbacivao Rehau ako je u dobrom stanju, svakako smislena odluka. Ako ti je za utehu, nikad nisam cuo da je pocetna cena ostala ista do kraja u zahvatima renoviranja. Naraste uvek, a tih 30ak% u tvom slucaju je odlicno, obicno to ide do 50% u odnosu na ono cemu su se ljudi nadali u pocetku.

Stednje materijala uvek ima, tj nekad stednje a nekad kompromisa (uglavnom zdravorazumski ali sve je to individualno). Recimo, da li je stednja ako uradis radnu plocu na kuhinji od kompakta? Svakako je bolje od iverice, trajnije i na kraju krajeva estetski lepse. Ali mogao si i od mermera, medjutim recimo da nisi to izabrao jer je to ipak znatno skuplje i ide van okvira tvog budzeta. Da kosta isto, verovatno bi izabrao radije mermer nego kompakt. Ali nisi, jer je znatno skuplji. Opet, nije to stednja, vec neki zdravorazumski izbor ili kompromis, kako hoces.

I u mom primeru u cenu ulazi kuhinja i uredjaji. Kao i zamena i izmestanje radjatora, stolarija koje ima dosta (alu), sa sve kliznim vratima i secenje nekih zidova uz ojacavanje celikom gde je potrebno. Znas i sam jer si skoro prolazio kroz to koliko ima razlike u ceni za npr. kuhinju. Da li je medijapan, univer, pa koji univer, dal hoces neki furnirani detalj, puno drvo mozda negde, led rasveta, mehanizmi, zicani elementi, klizaci, rucke, radna ploca... Gomila detalja a svaki nesto kosta. I to lagano nazida cenu kuhinje vise hiljada evra u odnosu na neki osnovni nivo.

Tako mozemo za svaku stavku. Sobna vrata, koliko ih ima, koja su, jel su furnirana, ispuna suplja ili nestro drugo, sarke brodske ili skrivene? Imas za 200 a i za 400-500 (i vise). A ni ta skuplja nisu lux, imaju skrivene sarke recimo, lepsu kvaku, ispunjene ekstrudiranom ivericom, lepsi stok i lajsne, padajuci prag. Da li je to lux ili srednja klasa? Po meni srednja, jer da je lux onda pricamo ne o furniru i medijapanu nego plemenitijim materijalima, kvake renomirane gde komad bude 300e+... To je luks, a srednja klasa 400-500. Osnovne varijante su 200e. Dajem primer kako razmisljam, jer je bitno ako poredimo cene i pricamo o ceni renoviranja po kvadratu po klasama (osnovna, srednja, luks) da znamo sta tu ulazi a sta ne. Sve su to aproksimacije ali daju osecaj ljudima da znaju kad kupuju stan u starogradnji, ako planiraju kompletno renoviranje, da se ne preneraze kad krenu ponude da stizu, jer tad je kasno.

To je kao kad odes kod stolara i kazes mu imam 3m kujne. Aha, to ti je 1000e po metru :D. Pa cekaj, kako, sta tu ulazi, koji materijal, mehanizam, ja hocu radnu plocu od mermera a ne iverice...

Dodaj u svoju racunicu i zamenu radijatora, pa stavis negde recimo one visoke koji su skupi, pa mozda uradis neki razmestaj u prostoru jer sad je prilika kad si sve ogulio, da li to utice na cenu?

Nemoguce je tacno uporediti dok se ne usaglasimo sta je neki srednji nivo, obim radova, itd.
Ја исто мислим да је прескупо. Ја сам управо реновирао стан од 40 м2. Нисам још сасвим завршио са прецизним салдом, али мислим да је ту негде око 350 Е/м2. Ја сам додуше био архитекта, предузимач и надзор. Радови су били сви могући, све је замењено, осим радијатора, где су замењени само вентили. Купатило је комплет олупано, изет шут, разведене нове водоводне и канализационе инсталације, измештен бојлер, спуштен плафон (да заклони цеви), урађена хидроизолација, самостојећа када, струјна инсталација нова, рушени неки зидови и пробјани нови отвори, замењена спољна столарија (ПВЦ), униутрашња врата стављена од пуног дрвета (3 комада - то је једини дашак луксуза), нова улазна сигурносна врата, паркет извађен и стављен таркет, глетовано и кречено делом у боји, радијатори офарбани. Трајало је три месеца. Нови Сад, старија зграда (35 г) близу центра.
Cestitam na renoviranju, u zdravlje da koristis (ili izdajes :D)

Cena sa kuhinjom i uredjajima ili bez? To sto si bio i arhitekta i preduzimac i nadzor ustedeo si dosta. Mislim ovo sa arhitektom mozda si propustio priliku da bolje iskoristis prostor (osim u slucaju da si sam arhitekta) ali svakako je opcija. PVC stolarija dal je to srednji nivo ili ne to je diskutabilno. Svakako radi posao, i ja sam je imao u prethodnom stanu i koristio 15 godina. No, ne smatram da je to sada srednja klasa, po mom misljenju to ipak mora biti neka Alu stolarija dok bih PVC svrstao u osnovno renoviranje.

Novi Sad a ne Beograd... Da li su cene u NS iste kao i u BG? Ne znam, ocekivao bih da je u BG skuplje nekih 10ak procenata, slicno kao sto postoji i razlika u ceni kvadrata.

kao sto ima onih koji zele da prodaju veci stan i kupe dva manja, tako imamo i ove sto hoce da prodaju jedan manji da uzmu veci ili cak kloniraju u dva manja.

Crveni krst, blize Konjarniku, renovirana starogradnja, 3.6k.....mislio sam da su agencije prestale da se bave sa ovakvim oglasima, ali vidim ima ih jos zeljnih.
Nek lepo svi portali dignu cenu oglasavanja stanova na 50e mesecno pa da vidimo da li ce se isplatiti postavljanje APP oglasa.

Nastaviće se unutrašnje migracije, ali će se po apsolutnim ciframa, tj broju stanovnika, Beograd "smanjiti", takođe po svim scenarijima, pa i onom sa optimističkim procenama fertiliteta i migracija.
Jeste, delom zbog toga sto ce biti pritisak i na ta naselja u okolini. Vec sada imas jak pritisak na Novu i Staru Pazovu, Indjiju - koje primaju sve vise ljudi koji su vezani za Bg recimo
Takodje ne uzimaju se u obzir migracije iz regiona, doduse i iz delova Afrike i Azije (odakle nam vec danas dolazi izvestan broj radne snage). Ti ljudi traze laksa resenja, jer im je sada u EU dosta otezan pristup.

kao sto ima onih koji zele da prodaju veci stan i kupe dva manja, tako imamo i ove sto hoce da prodaju jedan manji da uzmu veci ili cak kloniraju u dva manja.

Crveni krst, blize Konjarniku, renovirana starogradnja, 3.6k.....mislio sam da su agencije prestale da se bave sa ovakvim oglasima, ali vidim ima ih jos zeljnih.
Nek lepo svi portali dignu cenu oglasavanja stanova na 50e mesecno pa da vidimo da li ce se isplatiti postavljanje APP oglasa.
Keš kolica i kičerica

Jeste, delom zbog toga sto ce biti pritisak i na ta naselja u okolini. Vec sada imas jak pritisak na Novu i Staru Pazovu, Indjiju - koje primaju sve vise ljudi koji su vezani za Bg recimo.
Lik iz Inđije, koji živi privatno, mi je rekao da mora da se seli zbog "beogradjana", kako kaže. Doseljavaju se, kupuju nekretnine, rentaju i dizu cenu rente. Sada mu je renta valjda preko mogućnosti i smatra da ne vredi toliko. Moguće je da je to samo njegov utisak, ne znam.

Cestitam na renoviranju, u zdravlje da koristis (ili izdajes :D)

Cena sa kuhinjom i uredjajima ili bez? To sto si bio i arhitekta i preduzimac i nadzor ustedeo si dosta. Mislim ovo sa arhitektom mozda si propustio priliku da bolje iskoristis prostor (osim u slucaju da si sam arhitekta) ali svakako je opcija. PVC stolarija dal je to srednji nivo ili ne to je diskutabilno. Svakako radi posao, i ja sam je imao u prethodnom stanu i koristio 15 godina. No, ne smatram da je to sada srednja klasa, po mom misljenju to ipak mora biti neka Alu stolarija dok bih PVC svrstao u osnovno renoviranje.

Novi Sad a ne Beograd... Da li su cene u NS iste kao i u BG? Ne znam, ocekivao bih da je u BG skuplje nekih 10ak procenata, slicno kao sto postoji i razlika u ceni kvadrata.
Хвала на честиткама. Био је издаван, а сад ће најстарије дете да пређе ту.
То је цена са кухињским елементима, иверица + медијапан/стакло за врата (спољни део). Нисам рачунао апарате, то још нисам ни купио.

Волим да кажем да сам "архитекта наивац". Иначе сам магистар машинства, из времена док је магистратура постојала и нешто значила (као и саме студије машинкства). А ово око искоришћења простора, не верујем да би профи архитекта боље. Они најчешће и нису фокусирани на то. А ја јесам, и успело ми је да од тих 40 м2 направим прави двособан стан, са грејним телом, прозором и засебним улазом у сваку собу, кухињом посебно, а трпезарија је централни простор из којег се иде у кухињу и собе. Спаваћа соба је мала, 7 м2, али скоро квадратног облика. Купатило је и иницијално било мало, непуна 3 м2, али ту није ни могло проширење због вертикалне канализације и неких вентилационих канала. Ормарић испод лавабоа ми је правио столар, да бих могао да уденем лавабо између каде и машине - јако је добра варијанта надградни у облику чиније, јер може да препушта на обе стране, а да то не буде ружно или нефункционално. Рецимо, мени је простор између 33цм, толики је ормарић (за веш) а ставио сам на њега умиваоник 41 цм.

Цене су у НС веома шарене, како са мајсторима тако и са опремом за купатило, а поготово за плочице могу да иду у небо. Мислим да сам прошао најјефтиније што се може. Водовоџије су коштале 1000 Е за рушење и инсталације (ово је чак и мало скупље, било је више рушења, иначе је око 800 Е са монтажом опреме), паркет са постављањем око 2000 еур (30 м2), керамика 20 Е/м2, столарија спољна 2600 за око 7 м2, кухиња 1800 за 1,5 x 1,7 м (ugaona, od poda do plafona). Опрема за купатило је посебна прича, исти производи могу да буду 30% скупљи на другом месту. Купио сам један моноблок у Енмон-у, неки турски произвођач, релативно малих димензија, прелеп, (15700 са све падајућом даском) сад га више не видим у понуди. Слични су око 25-30 000. Исте славине (Росан) се разликују по 20 - 25% у цени. Лавабо надградни 8.000, а има их и за 30.000 (неко можда може да уочи разлику, али ја не, а нисам неосетљив на детаље).

ЕДИТ: Алу столарију не бих стављао у стан, мислим да се ништа не добија, а доста је скупље за исте термодинамичке особине. Алу-дрво је друга прича, али то је још скупље.
ПВЦ садашњи и онај пре 15 година се знатно разликују, и у постојаности и у броју комора и у квалитету стакла, (аргонско пуњење, рефлектујуће стакло, итд). Тако да сам ја уградио оно што је сада стандард и што су ми понудили у Пласталу.

Poslednja izmena:
Koliki je stan u pitanju? Pod i plafon ne mogu da predju 100e (nov parket 60e, hoblovanje 20e, spuštanje plafona sa osvetljenjem 40e). Gletovanje celog stana tj molerski radovi 5-7e po m2 + materijal (množimo kvadratura stana sa 3 pa sa 5-7e....neka bude i 12 sa materijalom a nema šanse toliko da ispadne ali ajde). Kupatilo neka bude 10k (a nije). Prozori neka budu 5k (pošto su prosečni). Dodaj još električara i pokriveno je više od 90% stana.
Jedino ako su radili podno grejanje+ toplotne pumpe + neku stvarno lux varijantu.....s kažeš da je prosečno.
Stan je od 80+ kvadrata, pretpostavljam trosoban. Ja sam renovirao trosoban stan i samo vrata (ulazna blindirana i sobna MDF domaće proizvodnje -Bosal) su koštala 5k eur. Kuhinja ako se stavljaju malo bolji ugradni uređaji, lagano ide preko 10k eur čak i u manjem stanu.

Gomila "ako prodje prodje" oglasa i na NBG, prodaju se stanovi mesecima, 3700 se trazi za stanove od oko 30 kvadrata, u koje pritom treba i da se ulozi. Ja stvarno evo ne znam ko ce to da kupi. Cak i da neko investira za stan na dan ce da se zamisli da da tolike pare za tako nesto.

Zato sam izmedju ostalog potegao temu cene renoviranja opet, da se ne izgubi iz vida da je cena recimo 3700e + 400-500-600e.

Stan je od 80+ kvadrata, pretpostavljam trosoban. Ja sam renovirao trosoban stan i samo vrata (ulazna blindirana i sobna MDF domaće proizvodnje -Bosal) su koštala 5k eur. Kuhinja ako se stavljaju malo bolji ugradni uređaji, lagano ide preko 10k eur čak i u manjem stanu.
Треба имати у виду да трошкови не расту пропорционално квалитету, него експоненцијално, било која област технике/занаства је у питању. Дакле, за мало бољи квалитет (онај реалан, мерљив, не субјективан осећај, за који праве мере и нема) мора се платити далеко више. Навике су се промениле, удобност је постала императив, не пита се за цену. А то одмах нањуше разни мешетари, "дизајнери", "декоратери", "лајф стајл" коучеви и слични.
Мом познанику су тражили 30.000 Е само да реновирају 2 купатила у стану у К-дистрикту по његовој (жениној) жељи. Цена је за руке.

Gomila "ako prodje prodje" oglasa i na NBG, prodaju se stanovi mesecima, 3700 se trazi za stanove od oko 30 kvadrata, u koje pritom treba i da se ulozi. Ja stvarno evo ne znam ko ce to da kupi. Cak i da neko investira za stan na dan ce da se zamisli da da tolike pare za tako nesto.
Što? Vidiš da kazu to je to. Tamanica 😊. Isplati se 😁

Ima jedno pravilo posebno u Bgu. Ni jedan stan ne sme da kosta manje od 100K evra. A uz to svi znamo da se najvise prodaju stanovi koji su male kvadrature kako bi manji bili racuni i kako bi mogli da se izdaju lakse.

Zato i pre par godina a i sada cesto na istoj lokaciji vidimo stanove od 40kvm koji ukupno slicno kostaju od 60-70kvm jer se opet manji prodaju brze.

Zato i pre par godina a i sada cesto na istoj lokaciji vidimo stanove od 40kvm koji slicno kostaju od 60-70kvm jer se opet manji prodaju brze.
Kao neko ko je nekada živeo u malom stanu, mogu ti reci da je prelazak iz garsonjere od 35 m2 u teosoban stan od 68 kvadrata bio epohalan korak napred u smislu povećanja kvaliteta života

K
Jeste, delom zbog toga sto ce biti pritisak i na ta naselja u okolini. Vec sada imas jak pritisak na Novu i Staru Pazovu, Indjiju - koje primaju sve vise ljudi koji su vezani za Bg recimo
Takodje ne uzimaju se u obzir migracije iz regiona, doduse i iz delova Afrike i Azije (odakle nam vec danas dolazi izvestan broj radne snage). Ti ljudi traze laksa resenja, jer im je sada u EU dosta otezan pristup.
Kako vezani za Bgd ? Pa i N.Pazova..Stara Pazova i Inđija imaju industrijske zone..kakav Bgd...Pogledaj ujutro migraciju radnika iz Zemuna kroz Bataju ka Pazovi i Inđjiji..

Hoće da kaže da se dosta Beograđana preselilo u te opštine zbog cena.

Ja znam dva slučaja u mom bližem okruženju, jedna osoba kupila stan u Pančevu, druga kupuje u Banovcima. Obe rade u BG, ali su cene nekretnina previsoke da bi mogle u istom da kupe nekretninu.

Upravo mi bio drugar iz Banovaca. Prodaje se kuća pored njegove (orunula, niko nije živeo godinama ali fina) za 130k i dolaze ljudi svakodnevno da gledaju.

Kao neko ko je nekada živeo u malom stanu, mogu ti reci da je prelazak iz garsonjere od 35 m2 u teosoban stan od 68 kvadrata bio epohalan korak napred u smislu povećanja kvaliteta života
Da, ali kada si student onda gledaš da ti troškovi budu što manji, a lakše je i održavanje. Retko ko će iznajmiti stan od 60-70m2 ako je sam, čak i sa devojkom/ženom ako ne planiraju uskoro porodicu.

Kako li će uticati izgradnja brze pruge BG-Niš na cene nekretnina u mestima gde je stanica?
Svi znamo kakva je saobraćaj.....u špicu će ljudi možda lakše stići iz nekog mesta sa 50km udaljenosti na NBG npr nego sa Mirijeva javnim prevozom .O daljem lokacijama i da ne govorim. Šta vi mislite?
Mi smo mala zemlja.

Poslednja izmena:
Ta pruga se non stop odlaže da je i pitanje kada će početi, završiće je kao metro. Moguće da će povećati cene m2 u tim mestima ali je opet pitanje koliko jer su to relativno nerazvijena područja. Na 50km nemaš neki zanimljiv grad. Imaš Mladenovac ali on već ima javni prevoz i mislim da većina stanovništva radi u BGu tako da se tu ništa posebno neće dobiti. Dalje su Smederevska Palanka i Velika Plana (oko 80km), u VP je planirano stajalište, za SP ne znam ali svakako su ta mesta veoma blizu, mada bi trebalo da bude stajalište jer dosta ljudi iz SP kao i iz okolnih sela radi u BGu. Ono što može ta pruga da uradi je da se manji broj ljudi odluči za selidbu u BG ako već imaju adekvatan prevoz, a i studentima bi se mnogo olakšalo.

Kako li će uticati izgradnja brze pruge BG-Niš na cene nekretnina u mestima gde je stanica?
Svi znamo kakva je saobraćaj.....u špicu će ljudi možda lakše stići iz nekog mesta sa 50km udaljenosti na NBG npr nego sa Mirijeva javnim prevozom .O daljem lokacijama i da ne govorim. Šta vi mislite?
Mi smo mala zemlja.
Izmedju Beograda i Niša nema bog zna šta. Između Beograda, NBG, Surčina, Zemun Polja, Batajnice, Pazove, Banovaca, Indjije i sve dalje ka NS ima dosta toga- od fabričkih postrojenja do velikih korporacija. Tu se profilisala i prilično velika industrijska zona, tako da je voz samo logična posledica povezivanja ljudi i mesta na tom koridoru. A u to međuprostoru svakako ima povoljnijih stanova i kuća nego u BG i NS od kojih se vozom za manje of pola sata stiže do centra oba grada.

Dal je normalno da pisete ovo..kada može na netu firme Bosal da se vide cene...realno
Screenshot_20241023_180713_All PDF Reader.jpg

Hoće da kaže da se dosta Beograđana preselilo u te opštine zbog cena.

Ja znam dva slučaja u mom bližem okruženju, jedna osoba kupila stan u Pančevu, druga kupuje u Banovcima. Obe rade u BG, ali su cene nekretnina previsoke da bi mogle u istom da kupe nekretninu.
Ma dosta Beograđana radi u Pazovi i Inđiji...Pogledaj oglase ..u N.Pazovi imaš samo jedan aktivan oglas za izdavanje stana...samo jedan .

Vrh