Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok jer danas često čujem kako ljudi pričaju u fazonu ako imaš viška auto, prodaj onaj koji ti je bolji, ako imaš gde da živiš, prodaj stan koji ti više vredi...i sve to pod opravdanjem da smo trenutno jako visoko sa cenama na sekundarnim tržištima koje su neodržive na duge staze i da će morati da se vrati situacija u normalu...a kad se vrati, onda se kupuje za dobijeni keš, koji je u međuvremenu oročen u banci, i bolji auto i bolji stan u odnosu na one koji su prethodno bili...sve su to naravno kombinacije šta bi bilo kad bi bilo i sigurno da niko nema baba roskinu kuglu da pogleda u nju, ali traže ljudi način kako će da izvuku što veću korist iz ove inflacije i finansijskog ludila

Inflacija koju smo imali nije posledica kratkotrajnog poremećaja tržišta gde će se stvari vratiti u "normalu", već devalvacije valute koja je uticala na nivo cena svih proizvoda.

EUR vredi manje, samim tim stanovi koštaju više nominalno. Ovo se neće vratiti na staro. Nikad više nećemo videti cene iz 2020. Jedino rešenje je da nađemo način da zarađujemo više.

Prijatelji renoviraju stan u Beogradu, 80ak kvm, zgrada iz 80ih. Izadje oko 700e po kvadratu. Radi se sve, instalacije, stolarija, keramika, podovi, gips, srednja klasa, nikakvo iživljavanje...

A neko kaže cena gradnje ispod 1000e i to sve sa cenom zemljišta. Jeste, kako da ne 🙂

Ako imaš 200k u steku za stan, ne budi glup, sagradi kuću od 200kvm u Beogradu, slušaj stručnjake sa foruma.
Ako se prijatelji stvarno nisu izivljavali, onda majstori definitivno jesu 💸
Moglo je to 200 evra po kvadratu nize, minimum.

Mislim da me nisi razumeo, kazem da je zemljiste placeno, bilo legalnim ili nelegalnim putevima (ocigledno vise nelegalnim) i da je svakako i to ukalkulisano u cenu. Ne mogu znati kolika je ta cifra.
Broj ari puta 300.000 EUR/ar ?

Poslednja izmena:
Nema iživljavanja za 700e u Beogradu u današnje vreme. Moglo je i 600e manje da su samo okrečili i hoblovali parket. A moglo je i 300e više da su uzeli skupe pločice, stolariju... Nisu se ni majstori iživljavali, beogradske cene.
Koliki je stan u pitanju? Pod i plafon ne mogu da predju 100e (nov parket 60e, hoblovanje 20e, spuštanje plafona sa osvetljenjem 40e). Gletovanje celog stana tj molerski radovi 5-7e po m2 + materijal (množimo kvadratura stana sa 3 pa sa 5-7e....neka bude i 12 sa materijalom a nema šanse toliko da ispadne ali ajde). Kupatilo neka bude 10k (a nije). Prozori neka budu 5k (pošto su prosečni). Dodaj još električara i pokriveno je više od 90% stana.
Jedino ako su radili podno grejanje+ toplotne pumpe + neku stvarno lux varijantu.....s kažeš da je prosečno.

Poslednja izmena:
Kad se desilo običnim smrtnicima da danas prodaš za 80 a za tri dana isto ili sl. kupiš za 55. Nikad
To uredba završava samo odredenima...

Inflacija koju smo imali nije posledica kratkotrajnog poremećaja tržišta gde će se stvari vratiti u "normalu", već devalvacije valute koja je uticala na nivo cena svih proizvoda.

EUR vredi manje, samim tim stanovi koštaju više nominalno. Ovo se neće vratiti na staro. Nikad više nećemo videti cene iz 2020. Jedino rešenje je da nađemo način da zarađujemo više.
Samo je pitanje od milion dolara koja inflacija 🙂? EUR inflacija ili ova naša u Srbiji 🙂?
Naša u Srbiji je u proseku bila skoro 50% veća (i sad je) u odnosu na EU (ima par izuzetaka). Toliko su brže i rasle cene svega kod nas.
Ako nastavimo istim tempom narednih par godina i cene nekretnina se izjednače u Srbiji i inostranstvu da li je to realno onda 🙂?

Poslednja izmena:

Ili bezimo iz prestonice...na 15 minuta je 2x jeftinije....
Ego i ništa više

Ok jer danas često čujem kako ljudi pričaju u fazonu ako imaš viška auto, prodaj onaj koji ti je bolji, ako imaš gde da živiš, prodaj stan koji ti više vredi...i sve to pod opravdanjem da smo trenutno jako visoko sa cenama na sekundarnim tržištima koje su neodržive na duge staze i da će morati da se vrati situacija u normalu...a kad se vrati, onda se kupuje za dobijeni keš, koji je u međuvremenu oročen u banci, i bolji auto i bolji stan u odnosu na one koji su prethodno bili...sve su to naravno kombinacije šta bi bilo kad bi bilo i sigurno da niko nema baba roskinu kuglu da pogleda u nju, ali traže ljudi način kako će da izvuku što veću korist iz ove inflacije i finansijskog ludila
Ovo što pišeš zapravo radi i Warren Buffett samo sa akcijama. Povećava keš poziciju i kupuje treasury bills. Ove godine je povećao keš za oko 100 milijardi dolara. Sada ima 50% keša, 50% raznih pozicija u akcijama. Samo je kod akcija to jednostavnije. Postepen nedeljni izlazak iz pozicija jer ne znaš gde je vrh. Svi znaju da je neodrživo ali niko nema kuglu da kaže tačno u mesec. Godinu dana razlike može značiti i 20% u vrednosti spxa. Kod stana je to zeznuto ako imaš 1 ili 2. Da imaš 10, nikakav problem. Isto dca out.
Baš bih voleo da čujem čime se bave ljudi koji to pričaju ili možda još neke detalje
🙂

Poslednja izmena:
Nema iživljavanja za 700e u Beogradu u današnje vreme. Moglo je i 600e manje da su samo okrečili i hoblovali parket. A moglo je i 300e više da su uzeli skupe pločice, stolariju... Nisu se ni majstori iživljavali, beogradske cene.
Nisam pričao o smanjenju posla.
Full renoviranje (dovodjenje u nivo sa novogradnjom) stana u Beogradu te kvadrature u srednjem kvalitetu se radi vise nego komotno za 500 evra po kvadratu.
Izvor: ja 🙃

Ova E zgrada sto bata traze 2700 za neuknjizenu? Ma brate ja sam cuo svasta za sve te zgrade i investitore, pa nisam uzeo te 2021 kao uzecu starogradnju neku bolje, koja je stalno nestajala ispred nosa (keš svuda prednost) i eto me idalje tu.
Zbog toga se stan za zivot uzima kada imas mogucnosti, a ne prema grafikonima

Te igre sa grafikonima, manjih stanova i ostalo ostavite ljudima koji su u profesionalci u poslu sa nekretninama

Za zivot gledas gde mozes uzeti stan od bar (minimum) 60kvm i sastavis listu lokacija sa prednostima i manama i sam razvrstas prioritete i fokusiras se na to sta ti najvise odgovara i cao
Vremenom se neke mane ispeglaju (ili se naviknes), a ovako gubis dane i godine trazeci odgovarajuce, a gubljenje vremena je i gubljenje $$$ i zdravlja na kraju :)

Ovo vezano za renoviranje je stvarno individualno, nekad će majstor ili Izvođač za isti posao a različitim ljudima da i daje različite cene.
Takođe zavisi u kolikoj je guzvi sa poslom, pa ce i on nekad da kaze cenu APP, kao i u svakom poslu.
Nisu samo ponude stanova sa APP(ako prodje prodje) cenom.
Izvor: ja ;)

Neki ljudi imaju jedno nepisano pravilo u ovim slucajevima, koje sam i sam odradio par puta prilikom renoviranja. Od više ponuda, odmah izbaciš najskuplju i najeftiniju.

Ovo što pišeš zapravo radi i Warren Buffett samo sa akcijama. Povećava keš poziciju i kupuje treasury bills. Ove godine je povećao keš za oko 100 milijardi dolara. Sada ima 50% keša, 50% raznih pozicija u akcijama. Samo je kod akcija to jednostavnije. Postepen nedeljni izlazak iz pozicija jer ne znaš gde je vrh. Svi znaju da je neodrživo ali niko nema kuglu da kaže tačno u mesec. Godinu dana razlike može značiti i 20% u vrednosti spxa. Kod stana je to zeznuto ako imaš 1 ili 2. Da imaš 10, nikakav problem. Isto dca out.
Baš bih voleo da čujem čime se bave ljudi koji to pričaju ili možda još neke detalje
🙂
pa nema preterano više detalja, osim svesnost toga gde živimo. drugim rečima, nikada nismo niti ćemo biti stabilni, bogati, ekonomski gigant kod koga je situacija kakvu trenutno imamo i na primarnim i na sekundarnim tržištima nešto što je normalno i uobičajeno.
dakle suočavamo se sa visokim ekstremima koji mogu da voze samo jedno određeno vreme, a posle tog vremena kada se isprazne svi rezerovari koji podržavaju to neodrživo stanje, sledi vraćanje u normalu, odnosno u liniju sa onim gde zemlja pripada u realnom životu u pogledu standarda i finansijskih prilika.
i onda, na krilima tih visokih ekstrema, grabiti priliku ukoliko to može maksimalno da se eksploatiše prodajom utrživih stvari dok su na vrhuncu cene, a pošto je taj vrhunac nerealan u nominalnoj vrednosti, sačekati vraćanje u regularnu vrednost kako bi se ponovo pazarila ta ista stvar (ili bolja) uz koju bi ostala i zarada sa strane.

Koliki je stan u pitanju? Pod i plafon ne mogu da predju 100e (nov parket 60e, hoblovanje 20e, spuštanje plafona sa osvetljenjem 40e). Gletovanje celog stana tj molerski radovi 5-7e po m2 + materijal (množimo kvadratura stana sa 3 pa sa 5-7e....neka bude i 12 sa materijalom a nema šanse toliko da ispadne ali ajde). Kupatilo neka bude 10k (a nije). Prozori neka budu 5k (pošto su prosečni). Dodaj još električara i pokriveno je više od 90% stana.
Jedino ako su radili podno grejanje+ toplotne pumpe + neku stvarno lux varijantu.....s kažeš da je prosečno.
Napisao sam u izvornoj poruci, oko 80 kvm. Kvadratura nije bitna toliko ako kazemo cenu po kvadratu.
Full renoviranje (dovodjenje u nivo sa novogradnjom) stana u Beogradu te kvadrature u srednjem kvalitetu se radi vise nego komotno za 500 evra po kvadratu.

Nema komocije za 500e po kvadratu u Beogradu - izvor: ja :D
Pod uslovom da se stan vrati u sivu fazu, mozda premesti poneki radijator, ili uradi neka prepraspodela prostora (po volji, zelji i mogucnostima) i onda sa solidnim materijalima uradi renoviranje. Bez podnog grejanja, toplotne pumpe itd.

Mozemo pricati o tome sta je za koga prosecno, sta visa a sta lux opcija, tu sigurno ima razlika u shvatanjima.

Ono sto sigurno ne mozemo porediti su cene za majstorske usluge, pa cak i materijal, u Beogradu i van njega! Opet izvor: ja.
Majstor zanatlija u Beogradu zaradi danas isto (cak nekad i vise) kao u Nemackoj. Tolika je potraznja trenutno.
Ovo je iskusio svako ko je renovirao ili gradio nesto u Beogradu u poslednjih par godina.

Zasto naglasavam stalno "u Beogradu"? Zato sto mi se cini da ljudi to izgube iz vida pa navode neke cene i rezon za druge gradove koji prosto u Beogradu ne vaze.
Primer: sredjujem dvoriste i neki dekorativni kamen je 4x (cetiri puta!) jeftiniji van Beograda nego u radnji u Beogradu! A posle neko kaze cigla je cigla. Ma vazi :D

Zavisi šta je kome srednji kvalitet. "Isti" prozor može da košta veoma različito.

pa nema preterano više detalja, osim svesnost toga gde živimo. drugim rečima, nikada nismo niti ćemo biti stabilni, bogati, ekonomski gigant kod koga je situacija kakvu trenutno imamo i na primarnim i na sekundarnim tržištima nešto što je normalno i uobičajeno.
dakle suočavamo se sa visokim ekstremima koji mogu da voze samo jedno određeno vreme, a posle tog vremena kada se isprazne svi rezerovari koji podržavaju to neodrživo stanje, sledi vraćanje u normalu, odnosno u liniju sa onim gde zemlja pripada u realnom životu u pogledu standarda i finansijskih prilika.
i onda, na krilima tih visokih ekstrema, grabiti priliku ukoliko to može maksimalno da se eksploatiše prodajom utrživih stvari dok su na vrhuncu cene, a pošto je taj vrhunac nerealan u nominalnoj vrednosti, sačekati vraćanje u regularnu vrednost kako bi se ponovo pazarila ta ista stvar (ili bolja) uz koju bi ostala i zarada sa strane.

Kačio sam ovde pre koju nedelju kretanje cena na USA tržištu, i u poslednjih 50 godina, cene su padale samo jednom, od 2008-2015, u vreme najveće finansijske krize od Velike depresije.

U Srbiji nemamo toliko dugu istoriju, ali trenutno nema indikatora da će biti bilo kakvog vraćanja u "normalu", tj. iako su cene skočile izuzetno, taj skok je samo parcijalno uzrokovan disparitetom ponude i tražnje, a ostatak te cene je inflacija.

Zbog toga se stan za zivot uzima kada imas mogucnosti, a ne prema grafikonima

Te igre sa grafikonima, manjih stanova i ostalo ostavite ljudima koji su u profesionalci u poslu sa nekretninama

Za zivot gledas gde mozes uzeti stan od bar (minimum) 60kvm i sastavis listu lokacija sa prednostima i manama i sam razvrstas prioritete i fokusiras se na to sta ti najvise odgovara i cao
Vremenom se neke mane ispeglaju (ili se naviknes), a ovako gubis dane i godine trazeci odgovarajuce, a gubljenje vremena je i gubljenje $$$ i zdravlja na kraju :)
Ljudi misle da uzimaju za ceo život, pa se plaše da se ne zaje*******u. Tako sam i ja mislio, pa sam se na kraju nekoliko puta selio, i opet ću, čim se deca osamostale.
Primer: sredjujem dvoriste i neki dekorativni kamen je 4x (cetiri puta!) jeftiniji van Beograda nego u radnji u Beogradu! A posle neko kaze cigla je cigla. Ma vazi :D
Kad smo se vraćali iz posete manastiru Studenica, svratim tamo do lokalaca koji prodaju studenički kamen i ukapiram da mi se žestoko isplati da njemu platim prevoz do Beograda umesto da kupim taj isti kamen ovde.

Malo hazardersko...... Po meni max cena ce biti kada padnu kamate i poveća se likvidnost (sl. godine bi trebalo i ako imaš želudac za te stvari...... tada bi trebalo da prodaš 🤷). Ako pad kamata i jeftiniji keš iz duga ne utiče pozitivno na ekonomiju (ili uzrokuje porast inflacije) e onda imamo fin. krizu ili štampanje.

Ljudi misle da uzimaju za ceo život, pa se plaše da se ne zaje*******u. Tako sam i ja mislio, pa sam se na kraju nekoliko puta selio, i opet ću, čim se deca osamostale.
Da, a najgore je sto mnogi cekaju sve. I lokaciju i finansije i strukturi i kvadraturu... Na zalost, Beograd vise nije grad u kome moze da se bira - pa i za one dobrostojece (a koji nemaju nasledstvo iliti poledjinu roditelja).
Moras izvagati kako i sta i moras biti spreman na neke kompromise. Po meni za zivot treba izabrati neku lokaciju odakle mozes dnevne stvari da zavrsavas bez mnogo stresa.
Znaci blizina skole, vrtica i organizacije oko dece na prvom mestu - plus blizina nekog rekreativnog sadrzaja da bude u blizini (park, igraliste, izletiste - da mozete provesti kvalitetno vreme sa detetom bez telefona. Dodao bih da je ovo izuzetno znacajno danas). Onda i blizina zdravstvenih ustanova, apoteka, vecih i manjih marketa i svih stvari koje su bitne u svakodnednom zivotu. Da bude koliko-toliko uredjeno, da ne moras grcati u blatu kada padne kisa/sneg...

Onda na drugom mestu, ukoliko radite 'on-site' jeste i komunikacija do posla i nazad.
Danas, bez dobrog javnog prevoza u Bg-u morate biti spremni za velike guzve i da to potraje i do sat vremena nekada, cak iako ste geografski blizu, na zalost. Ukoliko mozete izaci brzo na neki siroki bulevar ili neku brzu saobracajnicu koja vodi do vaseg posla - tim bolje
Takodje ako dete ide na fakultet, prouciti da li ima mogucnosti da stigne do istog bez mnogo muka (da ne preseda 3x), ali ponovo imajte na umu da je tada dete vec odrasao covek i neka se i pomuci - nije isto kao za osnovce i srednjoskolce.

Na nekom donjem prioritetu treba stvaiti neke stvari za koje idete namenski. ne idete u muzeje, shopping centre, Kneza i ekskluzivnije restorane svaki dan - do tih mesta idete namenski kada isplanirate dan za to i nece vam biti tesko da se provozate.

Ne mozete ocekivati da u sirem centru dobijete sve ovo i sve to za manje od 3-4k eur po kvm, jednostavno ljudi moraju shvatiti to. To je postalo igraliste za bogate i ponuda na takvim lokacijama je prilagodjena manjim stanovima i ljudima sa dubokim dzepom. Jbg za 80kvm Vam treba minimum 300k eur, pa vi vidite koliko zelite da 'rintate' i da se odricete zbog istog (a nemate primanja koja mogu komforno to da isprate)

Poslednja izmena:
Vrh