Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok, zašto onda Hrvati i Crnogorci hvale svoj povećani rejting? Jel su budale kao i mi? Ili je ipak nešto drugo?
Povecanje kreditnog rejtinga "teoretski lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi", barem u Srbiji. Zasto recimo nismo napredovali po indeksu korupcije, kvalitetu vazduha,..., nego po necemu od cega obican narod nece imati koristi, samo uvecani dug za vratom u narednim vekovima.

Povecanje kreditnog rejtinga "teoretski lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi", barem u Srbiji. Zasto recimo nismo napredovali po indeksu korupcije, kvalitetu vazduha,..., nego po necemu od cega obican narod nece imati koristi, samo uvecani dug za vratom u narednim vekovima.
Ok, znači bolje da ni nemamo kreditni rejting, tj. da bude u rangu "smećeta"? Ok, glup smo narod, da nas ova "bag**" ne bi još više zaduživala, bolje da ostanemo tu gde jesmo.... Ok, razumem..... mislim da si jako pogrešio forum ili bar sekciju foruma.....

Ok, znači bolje da ni nemamo kreditni rejting, tj. da bude u rangu "smećeta"? Ok, glup smo narod, da nas ova "bag**" ne bi još više zaduživala, bolje da ostanemo tu gde jesmo.... Ok, razumem..... mislim da si jako pogrešio forum ili bar sekciju foruma.....
Za nas je bolje da imamo sto losiji kreditni rejting kako bismo sprecili nenamensko uzimanje kredita. Kao sto je Goran vec napisao, kockaru je bolje oduzeti kreditnu karticu nego mu povecati limit.

Da li je pseudo fiksni kurs razlog ili jedan od razloga zašto nam je poboljšan kreditni rejting? Video sam nekoliko tekstova od ekonomista gde su jako kritikovali ovu politiku države, tvrdeći da to fiksiranje dinara prema evru u praksi rezultira stalnim poskupljenjem svega.

Pa sad možemo da se igramo zamenom teza do mile volje, ponekad i nije loše da ostane loš rajting, činjenica je da sad sledi final touch down aktuelne vlasti pred odlazak uz opravdanje ulaganje u Expo i dalje sumanuto proneveravanje narodnih para….

Pa prosto im istice rok trajanja, završavaju posao koga su se prihvatili, dato im je dooosta toga…ide naredni ciklus, samo da izaberu koga ce…

Je l' traži neko možda stan u Ns? Niko nije dugo spomenuo Ns osim Filipa...

Da li je pseudo fiksni kurs razlog ili jedan od razloga zašto nam je poboljšan kreditni rejting? Video sam nekoliko tekstova od ekonomista gde su jako kritikovali ovu politiku države, tvrdeći da to fiksiranje dinara prema evru u praksi rezultira stalnim poskupljenjem svega.
Jeste tako. Ako je kod nas kurs zakucan u odnosu na evro a imamo veću inflaciju, to možeš da regulišeš jedino poskupljenjem. To je ranije išlo neprimetno a od 2020 progresivno.

Je l' traži neko možda stan u Ns? Niko nije dugo spomenuo Ns osim Filipa...
Ja sam konačno kupio porodični stan u NS-u(useljavanje tek za 2.5god, pisao sam ovde na forumu ovo), nakon da kažem 4-5god definitivnog odlučivanja da ću sa porodicom preći i živeti u drugom stanu. Jednostavno sam prelomio u roku od 3 dana kada sam čuo za taj projekat od drugara iz BG-a koji mi je došao u posetu u NS 😂
Tokom tog perioda a i mogao bih da kažem i više (8god) mi je fokus bio na investicijama(veći deo su nekretnine), koje bi mi dale neku finansijsku slobodu i različit životni put.
Na uštrb trenutnog komfora je sve ovo radjeno, živim prethodnih 8god u solidnom stanu(mali za porodicu) na lošijoj mikrolokaciji i lokaciji u NS-u i živeću još naredne 2.5god, a mogao sam i dosta ranije da kupim odgovarajući stan umesto investicija, ali to je što je i ne kajem se nimalo.
Trenutno i dalje gledam i vagam izmedju NS-a i BG-a za kupovinu investicionog stana, ali sam zaustavio potpuno angažovanje oko toga za narednu godinu, to jest tamo za Q2 2025, jednim delom i zbog dosta informacija ovde na forumu.

Trenutno i dalje gledam i vagam izmedju NS-a i BG-a za kupovinu investicionog stana, ali sam zaustavio potpuno angažovanje oko toga za narednu godinu, to jest tamo za Q2 2025, jednim delom i zbog dosta informacija ovde na forumu.
Šta je presudilo za zaustavljanje kupovine? Koje informacije?

Za nas je bolje da imamo sto losiji kreditni rejting kako bismo sprecili nenamensko uzimanje kredita. Kao sto je Goran vec napisao, kockaru je bolje oduzeti kreditnu karticu nego mu povecati limit.
LOL, jel ovo niška škola ekonomije, kao što nekad bejaše čikaška? Šta tek ovi da kažu apropo javnog duga, samo kamata izlazi na više od trlion dolara godišnje: https://www.cnbc.com/2024/09/12/int...al-debt-top-1-trillion-as-deficit-swells.html

Mislim da bi bilo pametno i da smanjimo prosečne plate, ovako će ljudi samo trošiti uzaludno pare. Što manje imamo to ćemo se manje rasipati.
Minimalizam, što bi se reklo.

Šta je presudilo za zaustavljanje kupovine? Koje informacije?
Pa mnogo informacija kojih smo ovde razmenili na forumu.
Čekam i ja da vidim da li će biti recesije, koja će se preliti kod nas.
Sva ta otpuštanja, to jest zabrane zapošljavanja koja ste naveli, par članova je to navelo.
Kako mi je investiciona kupovana odlučio sam da sačekam, ukoliko ne dobijem od Investitora stvarno neku dobru ponudu.
Takodje vidim da se dosta gradi, a da imamo useljive stanove u novogradnju na prodaji.
Kačio sam i ovde primere nekih stanova koji su mi bili zanimljivi 3500eur\m2 za jedan stan u BNV.
Ukoliko dodje do recesije mislim da će takvih prodaja biti više od strane fizičkih lica kojima je ostala poslednja rata da isplate stan, pa da će ga prodavati po nižoj ceni.
Takodje se razmišljam investiciono za Dubai ili za sopstvenu gradnju u budućnosti, tako da ima i do toga i do raznih renoviranja koje ću da radim u medjuvremenu.
Drugari koji su mi Investitori će mi sigurno dati povoljnije ukoliko nastupi neka kriza u nekretninama, tako da sam i tu osiguran da kažem.
Skupljam keš kao i Warren Buffett ovaj period. Svakako ću u nešto uložiti sledeće godine, jer mi je poslovno sigurno narednih 2god min.

Jesu nam digli rejting iste one varalice što su pogurale krizu 2008? Sad kad su nam ga digli nema zime za tigra. 😀

U Evropi investicioni rejting nemaju jedino Albanija, Bosna, Crna Gora, Makedonija i Ukrajina. Cak je i Grcka, koja je pre 10-ak godina difoltirala, jos prosle godine dobila investicioni rejting.

Zaista je patetican taj nereseni kolektivni kompleks prema Zapadu - konstantni pokusaji osporavanja, potcenjivanja i ruganja, a onda erupcija radosti kada sa Zapada dodje bilo kakvo priznanje. Tipican palanacki mentalitet.

Investicioni rejting imaju i Filipini, Meksiko, Tajland... U principu znaci da je drzava u stanju da otplacuje svoje dugove, pa ce moci da se zaduzuje po jeftinijim kamatnim stopama i nista drugo.

Zna li neko šta se dešava sa rgz-om? I goranom vesicem
Hvala na cestitkama 👍.
Znas one fazone dedovina se ne prodaje i to. E pa zbog toga.
Ako ovo ispadne kako treba, ja sam kupio stan 20-25% jeftiniji u odnosu na trziste a bice provereno veceg kvaliteta. Trenutna trzisna precenjenost stanova je 22%. Vec sam navodio taj podatak. Mozes da pretrazis. Plus na to dodaj ovo dogovoreno poskupljenje svih investitora u Srbiji od 1 oktobra za 50-100e po m2 i dodatno 30-50e po m2 od avgusta. Svi kao po direktivi 🙂 u celoj Srbiji. Razmatrao sam i proucavao vise lokacija i mesta u zemlji. Zato znam 🙂.

Gastarbajteri su inace krenuli da prodaju stanove u Srbiji po ovim cenama. 1 u mojoj zgradi, stvarno lux cetvorosoban stan sa dve garaze. Ista cene kao kod investitora ali koriste situaciju. Nisu svi GI Joe 🙂. Ima zemalja gde vec 3 godine padaju cene po 5% godisnje pa prodaju ovde i tamo zatvaraju hipoteke ili kupuju sa popustom. Dobar rast od 70% smo imali sa tendencijom daljeg rasta.
izvini šta znaci dogovorena cena stanova kad nigde ne piše koliko se stan gde krece …pojasni malo

Hoce da kaze da su svi investitori u semi da dizu zajedno cene svim projektima u BGu.
Po meni to je vec delulu razmisljanje.

Ne moraju biti svi u šemi, dovoljno je da ti 10-15 najvećih investitora bude u šemi. Tako većina tržišta funkcioniše, najveći igrači prave kartelske dogovore, ostali se prilagođavaju.

Vrh