Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da ne skrećemo sa teme, jer ako se ova tema samo tiče cena BG nekretnina, onda da vidimo zašto dosta kupaca odustaje od ulaganja u BG a kupuje recimo u Vrnj.banji plaćajući prosečno 1800eur/m2.
Jel' su to kupci zavezali vreću i štede, ili čekajući u dokolici da cene u BG padnu kupuju po banjama, ili nešto treće...
Da nije izgradnja autoputeva i bolja povezanost doprinela tome? Jak turizam? Neka zasićenost šta li,...šta se to uopšte dešava sa glavnim gradom...

Poslednja izmena:
Ne treba previše plaćati ljude, jer onda oni shvate da mogu da zarade toliko da im više ne trebaš. Evo, vidi Nvidia kakav problem ima: napravili od ljude milionere i sad se ljute što oni nemaju motivaciju da rade istim tempom. A ovi se bune što imaju para, ali nemaju vremena da ih troše. Dakle, moraće da daju otkaze, kupe po par nekretnina (na forumu sam shvatio da je optimala tri, sve preko je čisto iživljavanje) i da ture ostatak u akcije, po mogućnosti konkuretnih kompanija, jer ničija nije gorela do zore.
Umeće je plaćati čoveka dovoljno dobro da ti ostaje veran, a dovoljno loše da se uvek nada nečemu boljem.
Da se nadovežem na samog sebe, evo akcije Nvidia pale za pet dana skoro 17% (šta ti je berza, a!?), tako da je sve ok. Zaposleni će ipak osiromašiti dovoljno da ostanu. Oprostite na off topicu. Vratimo se blagostanju na tržištu nekretnina.

1000032069.png

"Ja ne znam zašto mnogi ovde pišu da cene nikada neće pasti. Obično to na nekim forumjma poput Beobuilda pišu vlasnici većeg broja stanova koji se bave izdavanjem stanova, investitori i agenti za nekretnine..."
Neko nas kleveta!
Fali pored reci "investitori", i "podizvodjaci" "projekt menadzeri" i "ROI kalkulatori" da slika bude potpuna 🤣

Da se nadovežem na samog sebe, evo akcije Nvidia pale za pet dana skoro 17% (šta ti je berza, a!?), tako da je sve ok. Zaposleni će ipak osiromašiti dovoljno da ostanu. Oprostite na off topicu. Vratimo se blagostanju na tržištu nekretnina.
Nikako ne gledati 1Y/5Y chart.
Mica bi se onesvestio od ROI osecam

Fale jos i:

Kurjaci sa WS
Cekaci pada koji zele vikend stan u BG
Retko koji kupac stana za život se zadrži na ovoj temi. Samo nas par mazohista (koliko nas ima, troje, četvoro) koji volimo da se krčkamo na tihoj vatri.
Meni je postalo milije da slušam špekulantske priče o tržištu nego da kupim svoj stan. Nije dobro...

Bacio sam sada pogled na Crown Peaks, neće biti gotov ove sezone, znači 3 godine gradnje, ko je krenuo da ga plaća 2022, će se baš načekati da krene ROI da računa....

Koji crni ROI pa taman kada zavrse to nece biti snega. Jutros zvanicna informacija ovo leto je bilo najtoplije leto u istoriji merenja. Nekoliko znadnjih godina su najgore sto se tice kolicine snega na Kopu. I to je svaka sledeca godina gora od prethodne. Ne bi me iznenadilo da do 2030 prestane da ima prirodnog snega uopste. Bilo kakva kupovina tamo apartmana je zesce bacanje para.

Zato što je ROI na ove cene bedan?
Sa kolikim ROI bi investicioni kupci bili zadovoljni,...u gradovima je ROI uvek bio negde na oko 25 pa i do 30 godina...jel tako? Ili se možda pogled na ovakav vid ulaganja u međuvremenu promenio, a da ne znam!? U nekim od gradskih premijum kompleksa se ta cifra može poboljšati za koju godinu, ali u principu to je to. Pričamo naravno o klasičnom mesečnom rentijerstvu, ne o "stan na dan"

Sa kolikim ROI bi investicioni kupci bili zadovoljni,...u gradovima je ROI uvek bio negde na oko 25 pa i do 30 godina...jel tako?

Ne računajući povećanje cene stana, moja poslednja investicija u gradu će se vratiti za ukupno 6 do maksimum 7 godina. Koliko vidim u svom okruženju trenutno ljudi računaju na 10-15 godina. Vidim da si se raspisao na forumu poslednjih dana, frka na Zlatiđerici, nema kupaca? :) Neumoran si ali i kontraproduktivan. Verujem doduše da ti nemaš tu percepciju. Davljenik se i za slamku hvata.

Sa kolikim ROI bi investicioni kupci bili zadovoljni,...u gradovima je ROI uvek bio negde na oko 25 pa i do 30 godina...jel tako? Ili se možda pogled na ovakav vid ulaganja u međuvremenu promenio, a da ne znam!? U nekim od gradskih premijum kompleksa se ta cifra može poboljšati za koju godinu, ali u principu to je to. Pričamo naravno o klasičnom mesečnom rentijerstvu, ne o "stan na dan"
Hm... ROI je u većim gradovima u poslednjem periodu bio dosta bolji.
Ponovo treba sagledati i ukalkulisati i porast cene nekretnina u ROI.
Ali da takodje se slažem i sa članovima koji su pisali da smo imali period u prošlosti u kojem je bila kriza po ovom pitanju tamo od 2009-2012 god.
Kod principa stan na dan, treba uračunati u tu zaradu i svoje vreme i cimanje, jer toga nema na mesečnom nivou.
Isto tako prilikom kupovine starogradnje ljudi u proračun ubacuju samo koštanje renoviranja, bez kalkulacije njihovog truda, vremena itd...
Konkretno za moj stan u NS-u sam ovde i tačno u euro pokazao da mi je za nekih 7-8god ROI bio 200-210% ukoliko uračunam porast cene nekretnine(mislim da si i sam komentarisao).
Tu je princip bio stan na dan sa unajmljenom agencijom koja to radi i bez mog cimanja, a u kalkulaciju za renoviranje sam čak bio ubacio i uračunao moje vreme i cimanje.
EDIT: Po mom mišljenju bili bi zadovoljni i sa sigurnih 4%-5% ROI bez računanja porasta cene nekretnina naravno.

Poslednja izmena:
Retko koji kupac stana za život se zadrži na ovoj temi. Samo nas par mazohista (koliko nas ima, troje, četvoro) koji volimo da se krčkamo na tihoj vatri.
Meni je postalo milije da slušam špekulantske priče o tržištu nego da kupim svoj stan. Nije dobro...
I ja sam tu, kupio sam stan za zivot, cekam da se izgradi zgrada, al volim da citam komentare, pogotovo od brata Mrguda kad krene sa primijumom na Zlatiboru

Cene nekretnina na Zlatiboru stagniraju ili padaju (pogledajte oglase )..izgradnja nekretnina usporena...npr..zadnja zgrada u Titovim vilama ceka struju već 6 meseci (a ima sve papire )...
A sa druge strane kvadrati rastu u Bgd..Ns...Nišu...i opet uspireno izdavanje građ.dozvola.
Za sada cene iznajljivanja stoje...sem za primijum high 😭

A šta kalkulišeš tu? Da li si kalkulisao i 2008? Tad je cena padala 7 godina narednih.
Nisam, tada sam mislim tek završio gimnaziju to jest upisao faks ako se dobro sećam 😉
Čak sam i u postu napisao da treba uzeti u obzir i takav period.
Ne može ti niko reći ROI sigurni, ja mogu naspram mojih ličnih primera u prethodnim godina, što sam i rekao i napisao primere pa i u EURO!

Ne računajući povećanje cene stana, moja poslednja investicija u gradu će se vratiti za ukupno 6 do maksimum 7 godina. Koliko vidim u svom okruženju trenutno ljudi računaju na 10-15 godina. Vidim da si se raspisao na forumu poslednjih dana, frka na Zlatiđerici, nema kupaca? :) Neumoran si ali i kontraproduktivan. Verujem doduše da ti nemaš tu percepciju. Davljenik se i za slamku hvata.
Ajmo da ne uračunavamo povećanje cena stanova jer će se to videti tek pred kraj ciklusa. Jesi li siguran da se dobro razumemo, bez sistema "stan na dan" i bez povećanja/smanjenja cena samih nekretnina investicioni kupci računaju na povrat od 10-15 godina? To nikad nije bilo...
Ovo za Zlatibor odbacujem kao gluposti i medijske patke na koje su se navukli neki,...ali nije ni bilo u pitanju

Hm... ROI je u većim gradovima u poslednjem periodu bio dosta bolji.
Ponovo treba sagledati i ukalkulisati i porast cene nekretnina u ROI.
Ali da takodje se slažem i sa članovima koji su pisali da smo imali period u prošlosti u kojem je bila kriza po ovom pitanju tamo od 2009-2012 god.
Kod principa stan na dan, treba uračunati u tu zaradu i svoje vreme i cimanje, jer toga nema na mesečnom nivou.
Isto tako prilikom kupovine starogradnje ljudi u proračun ubacuju samo koštanje renoviranja, bez kalkulacije njihovog truda, vremena itd...
Konkretno za moj stan u NS-u sam ovde i tačno u euro pokazao da mi je za nekih 7-8god ROI bio 200-210% ukoliko uračunam porast cene nekretnine(mislim da si i sam komentarisao).
Tu je princip bio stan na dan sa unajmljenom agencijom koja to radi i bez mog cimanja, a u kalkulaciju za renoviranje sam čak bio ubacio i uračunao moje vreme i cimanje.
EDIT: Po mom mišljenju bili bi zadovoljni i sa sigurnih 4%-5% ROI bez računanja porasta cene nekretnina naravno.
Znači 20 do 25 godina u proseku, sa pretpostavkom da si mislio samo na novogradnju i onu prefinjenu starogradnju salonskog tipa u centru. U redu, ali zašto je to ljudima malo? Stan je oduvek bio stabilna i sigurna investicija, osim ako se ne zaletiš i po nagovoru agenata kupiš neki krš, gde je i sama zgrada i komšiluk tako da kažemo u skorije vreme "nepopravljiv".
Jedino bolje od ovog ROI možeš da postigneš u turizmu ili u sistemu "stan na dan", ali si svakako u oba slučaja prešao u turistički sektor...

Znači 20 do 25 godina u proseku, sa pretpostavkom da si mislio samo na novogradnju i onu prefinjenu starogradnju salonskog tipa u centru. U redu, ali zašto je to ljudima malo? Stan je oduvek bio stabilna i sigurna investicija, osim ako se ne zaletiš i po nagovoru agenata kupiš neki krš, gde je i sama zgrada i komšiluk tako da kažemo u skorije vreme "nepopravljiv".
Jedino bolje od ovog ROI možeš da postigneš u turizmu ili u sistemu "stan na dan", ali si svakako u oba slučaja prešao u turistički sektor...
Može i u akcijama i ulaganjem na berzi.
Postoji i kripto sektor(veći dobitak i veći rizik).
Postoji i jednostavna preprodaja nekretnina, o ličnim biznisoma i poslovanju neću ni da pričam jer tu ne postoji ROI i može biti koliko god 1000%,2000% itd...
Sve nosi svoj rizik i tvoje lično snalaženje i poznavanje/znanje u tim sektorima.
Nekome je najsigurnije da drži oročeno u banci u deviznoj valuti i dobija mizerne kamate(mada su i sada dobre za razliku od prošlosti).
Neko i u tome ne vidi sigurnost(zbog Jezde i Dafine itd..) pa drži u slamarici ili zakopa ćup za zlatom u dvorištu 😂
Mislim da nikome nije malo da dobije povrat investicije zasigurno i bez cimanja u roku od 20-25god, ali toga nema zasigurno.
Zato i imamo toliko novaca oročenih i po bankama kod stanovništva, kao što se i piše ovde imamo i kolekcionare stanova(kojim su przni stanovi) ali imamo i ljude koji drže isto tako mnogo novaca u banci jer ih mrzi da se cimaju za po njima taj mali ROI za koji moraju da se i barem malo pokrenu.
Tim ljudima je mrsko i da postave oglas za izdavanje, takodje im je mrsko i da se bilo kako cimaju, njima je najlakše ili da oroče ili možda ako su ušli u neku brokersku agenciju ulože u S&P500 ili nešto slično(ovo je možda u Americi veći slučaj i nekim delovima Evrope, za razliku od Srbije).

Ko o kome, mi o ulaganju u beton. Eno i Hrvati se uzvrpoljili što će malo da im dignu porez na nekretnine (glupost klasična), a ne znaju da im je porez na kapitalnu dobit 12% i da za razliku od nasih 10 godina oni mogu da drže akcije samo dve godine i da ne plate apsolutno ništa. Pišljive dve godine. Pritom im je berza (ili ti "burza", kako tamo kažu), daleko razvijena od naše i imala je odlične stope prinosa u poslednje vreme.
Izgleda da ni oni ništa manje ne vole beton od nas.

Može i u akcijama i ulaganjem na berzi.
Postoji i kripto sektor(veći dobitak i veći rizik).
Postoji i jednostavna preprodaja nekretnina, o ličnim biznisoma i poslovanju neću ni da pričam jer tu ne postoji ROI i može biti koliko god 1000%,2000% itd...
Sve nosi svoj rizik i tvoje lično snalaženje i poznavanje/znanje u tim sektorima.
Nekome je najsigurnije da drži oročeno u banci u deviznoj valuti i dobija mizerne kamate(mada su i sada dobre za razliku od prošlosti).
Neko i u tome ne vidi sigurnost(zbog Jezde i Dafine itd..) pa drži u slamarici ili zakopa ćup za zlatom u dvorištu 😂
Mislim da nikome nije malo da dobije povrat investicije zasigurno i bez cimanja u roku od 20-25god, ali toga nema zasigurno.
Zato i imamo toliko novaca oročenih i po bankama kod stanovništva, kao što se i piše ovde imamo i kolekcionare stanova(kojim su przni stanovi) ali imamo i ljude koji drže isto tako mnogo novaca u banci jer ih mrzi da se cimaju za po njima taj mali ROI za koji moraju da se i barem malo pokrenu.
Tim ljudima je mrsko i da postave oglas za izdavanje, takodje im je mrsko i da se bilo kako cimaju, njima je najlakše ili da oroče ili možda ako su ušli u neku brokersku agenciju ulože u S&P500 ili nešto slično(ovo je možda u Americi veći slučaj i nekim delovima Evrope, za razliku od Srbije).
Dobro, ali akcije, kripto su visoko rizične stvari u odnosu na nekretnine i nećemo ih uzimati u obzir, takođe i razni biznisi, jer prosečan kupac se odlučuje za nekretnine zbog tog "mira u kući" što bi rekli. Negde već radi on (i žena) i stvara i dosta mu je još jednog biznisa i stresa. Tako da jedino štednja parira i nju uzimamo u obzir. Pričamo uglavnom o srpskom kupcu iz matice, regiona i naravno uvek važne dijaspore (mislim na onu van regiona)...e sad ako smo to postavili na mesto a ROI je ipak (i dalje) 20-25 godina zašto se ljudi premišljaju? ROI se nikad nije menjao, osim što su se neki ulazeći u turizam kroz "stan na dan" (mislim isključivo na gradove) osladili boljim ROI-em i sad su povećali apetite. Ili grešim?
Generalno, imamo na štednji 14 milijardi koje će lagano, ali i u slučaju nekih rizičnih bržih scenarija ići opet u nekretnine vršeći pritisak na cene. Euroinflacija je taj "lagani" deo, a neki lomovi na tržištu tipa produbljivanja krize "brži" deo.
Da li neko vidi još neki scenario?
Takođe, ne bi bilo loše da nekako sagledamo (bar okvirno) koliko dijaspora ima na štednji, to je veoma važan faktor...

Vrh